Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Bajkowy ogród Weroniki 19:53, 30 maj 2012

Do góry
Aniu z Z.W. ławeczka we floksach szydlastych, przekwitających. Pod ścianą wcześniej zakwitają,bo ciepło, a potem stopniowo wszędzie. Dotąd kwitną floksy ciemno różowe, a w zacienionych miejscach też te niebieskie. Miło mi, że ktoś ze mną poczeka na moje róże, mają być białe, seledynowe, jasno różowe z białym...i dwa Chopiny.
Popcarol, Twoje margerytki zakwitły,ale nie są pełne, podobne do moich. Może za rok nadrobią, bo po tej zimie wiesz jak jest z roślinami.
Maju, też masz lizaczki od Kajtusia, jak przystąpiłaś do psiego fan klubu.
Dzisiaj przyspieszył moje pranie. Utarzał się w skoszonej trawce, potem pan kazał go zabrać, ale wcześniej niż powiedział, spryskał trawę magiczną siłą. Kajtuś na rączki chętny jak dziecko, nawet jak dziecko, się wtulił w mój sweterek, i grzecznie siedział. Jak zobaczyłam plamy trawiaste, to natychmiast po odplamiacz i do pralki. Jakoś nie umiem się na niego wkurzać.
Maju dla Ciebie fotki pokazujące jaki Kajtek potrafi być obrażalski.

I wszystko dobre, co się dobrze kończy.

A to następna piwonia pokazała kwiatki i zapachniała, ale jak...

Też w kolorze różowej piwonii kwitną takie goździczki w tle karmnika ościstego, kwitnącego białymi miniaturkami. I aniołek z czasów, gdy wstyd nie istniał.
Początki w Kruklandii 15:57, 27 maj 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Bogda...pierwsza myśl w donicy to były właśnie trawy, ale teraz już nie chcę zasłaniać sobie widoku to raz....a dwa to w tej donicy mało co rośnie i chwilowo eksperymentuję. Choć nie ukrywam, że chciałabym żeby zostało już tak jak jest + małe trawki

A ja myślę, że ten "skalniak" w donicy jest świetny. Rojniki, kosodrzewiny są idealne na słoćne. Możesz ewentualnie dodać typowe skalniaki floksy, goździki, żagwin ale wówczas byłoby bardziej rustykalnie ale chyba tak nie chcesz ?
Zostałabym przy ksodrzewinach można je fajnie formować, ewentualnie japoński akcent mini klonik palmowy powyginany przy ciurkadełku, więcej rojników.
A może jeszcze karmik ościsty, jutro pokaże jak u mnie wygląda Niskie trawy koniecznie: Carex morrovi variegata lub holcus Mollis, festuca!!!

Goździki może podkradnę od sąsiadki i skubnę coś od siostry z RODa ale pewna jeszcze nie jestem.
Narazie szukam trawek i cosik znaleźć nie mogę
Początki w Kruklandii 21:32, 26 maj 2012

Do góry

Juzia_G napisał(a)
Bogda...pierwsza myśl w donicy to były właśnie trawy, ale teraz już nie chcę zasłaniać sobie widoku to raz....a dwa to w tej donicy mało co rośnie i chwilowo eksperymentuję. Choć nie ukrywam, że chciałabym żeby zostało już tak jak jest + małe trawki

A ja myślę, że ten "skalniak" w donicy jest świetny. Rojniki, kosodrzewiny są idealne na słoćne. Możesz ewentualnie dodać typowe skalniaki floksy, goździki, żagwin ale wówczas byłoby bardziej rustykalnie ale chyba tak nie chcesz ?
Zostałabym przy ksodrzewinach można je fajnie formować, ewentualnie japoński akcent mini klonik palmowy powyginany przy ciurkadełku, więcej rojników.
A może jeszcze karmik ościsty, jutro pokaże jak u mnie wygląda Niskie trawy koniecznie: Carex morrovi variegata lub holcus Mollis, festuca!!!
Bajkowy ogród Weroniki 23:25, 25 maj 2012

Do góry
weronika77 napisał(a)
Maju, Kajtkowi wiele można wybaczyć,bo on jest zabawny i kochany.
Haniu, w tamtym roku klekotały dwa boćki, i to chyba na Kajtka. U sąsiadów przybyła kotka,więc i dzieci mieć będzie,ha,ha.
Bogdziu, ale Ci wątki rosną...jak Twoje rododdendrony, a zdjęcia Twoje i nasze to dokumentacja Twojego pięknego ogrodu i miłego spotkania z 19.maja. Boćka mam kilka ujęć, gdyby naszła Cię wena twórcza, boćki podeślę. Pozdrawiam.
A ja uczę się nowego aparatu, a w przerwie na relaks zrobiłam podsumowanie paru majowych kolorów,bo maj się zbliża ku czerwcowi:

Bzy, fiołki, przebiśniegi, krokusy, weigele, różaneczniki, tulipany, kalina, tawuła,magnolia.

Azalie, maki, piwonie, pigwowiec, tulipanki, kuklik.

Irysy, omieg kaukaski, słonecznica (delosperma), krokusy, azalie (i takie wiosenne poduchy żółte...)

Irysy i kosaćce syberyjskie, hiacynty, krokusy, żagwiny, bratki, czubatka, floksy szydlaste.

Magnolia, akacja, skalnice, bzy,bergenie, azalie, clematisy, głóg.
I jeszcze można wymieniać. To na dobranoc.

Weroniko, chyba polubiliście się z nowym aparatem, zdjęcia super i wszystkie reporatyaże też
Kalinę uwielbiam, niestety przekwitła, cieszę się, że pokazujesz swoją a Kajtek ma podobne gusta kulinarne jak moje psiaki
pozdrawiam
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 23:16, 25 maj 2012

Do góry
dajana napisał(a)
Wiem ze to nie forum budowlane ale to zdjęcie jest dla Bogdzi
Jeszcze nie skończony dojdą trasy z drewna i barierki .Dzisiaj impregnowałam drewno na tarasy malowałam listwy i tak codziennie .Nie żałuję Bogdziu .Jakie kwiaty widzisz wokół mojego tarasu?

Dajano, pamiętam, że gromadziłaś róże w białych i różowych kolorach, do róż pasują powojniki białe i niebieskie, lawenda lub szałwia niebieska, trochę zieleni bukszpanów i białe hortensje Anabelle i Lime Light.
Białe i niebieskie bratki, a wczesną wiosną niechby kwitły niebieskie poduchy floksów szydlastych i białe wczesne tawuły,a może białe bzy, i kalina, białe duże fiołki i konwalie...Może też biały żwirek w pobliżu Twojej niebieskiej ławeczki?[
img size=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/15/152828/original.JPG[/img]
Przepraszam, że się wymądrzam niepytana, a zdjęcia po wykorzystaniu mogę wyrzucić, żeby Ci nie robić bałaganu. Popatrz, bo wiele roślinek mogę dla Ciebie już doniczkować. Pozdrawiam i dobrej nocki.

Floksy szydlaste są niebieskie, różowe, białe, karminowe.

Białe duże fiołki są ozdobne z kwiatów a potem z liści. Obok biała skalnica.

Niebieskie poduchy z żagwinów

Bajkowy ogród Weroniki 22:37, 25 maj 2012

Do góry
Maju, Kajtkowi wiele można wybaczyć,bo on jest zabawny i kochany.
Haniu, w tamtym roku klekotały dwa boćki, i to chyba na Kajtka. U sąsiadów przybyła kotka,więc i dzieci mieć będzie,ha,ha.
Bogdziu, ale Ci wątki rosną...jak Twoje rododdendrony, a zdjęcia Twoje i nasze to dokumentacja Twojego pięknego ogrodu i miłego spotkania z 19.maja. Boćka mam kilka ujęć, gdyby naszła Cię wena twórcza, boćki podeślę. Pozdrawiam.
A ja uczę się nowego aparatu, a w przerwie na relaks zrobiłam podsumowanie paru majowych kolorów,bo maj się zbliża ku czerwcowi:

Bzy, fiołki, przebiśniegi, krokusy, weigele, różaneczniki, tulipany, kalina, tawuła,magnolia.

Azalie, maki, piwonie, pigwowiec, tulipanki, kuklik.

Irysy, omieg kaukaski, słonecznica (delosperma), krokusy, azalie (i takie wiosenne poduchy żółte...)

Irysy i kosaćce syberyjskie, hiacynty, krokusy, żagwiny, bratki, czubatka, floksy szydlaste.

Magnolia, akacja, skalnice, bzy,bergenie, azalie, clematisy, głóg.
I jeszcze można wymieniać. To na dobranoc.

Puste pole z wysepką kwiatową 23:56, 24 maj 2012

Do góry
Jeszcze raz serdecznie dziękuję za kwiatki. Floksy nadal siedzą w doniczkach, w cieniu. Podlewane!!! Czekam aż się nieco ochłodzi i spadnie deszcz, bo wiesz Elu, ja nie jestem na działce codziennie a do takich nowo posadzonych roślin trzeba często zagladać.
A propos skrętnika, znasz tę stronę? http://naradka.wordpress.com/2011/01/15/skretnik/
Moze doczytasz tam, dlaczego Ci skrętnik nie kwitnie...

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 22:34, 23 maj 2012

Do góry
I takie piękne ostróżki i floksy tam były....... a Laskowski jest z mojego rodzinnego miasta i moja ciotka była z nim skoligacona.......ale na mnie te koligacje już nijak nie przeszły

Zamiast koszulki proponuję bluzkę z jakiego "streczu.".....

Skąd tyle głupich nazw się wzięło, że człek nie wie jak to napisać..... kiedyś były bistorki i każdy wiedział jak sie pisze.....
W cieniu - zacieniona 21:44, 23 maj 2012

Do góry
Floksy gwiazdziste zaczęły się krzewić Naparstnice ciągną do góry Tytonie im wtórują
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:46, 18 maj 2012

Do góry
Karolina dla mnie juz ok bo będe musiała drugi hektar dokupić Ja mam tylko takie drobiazgi typu floksy dla dziewczyn
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:38, 18 maj 2012

Do góry
hej Irenko!
te babki maja takie "babciowe" rosliny, floksy, sasanki, funkie (zielone i bialo-zielone), liliowce, orliki (duze, po 10 zl babka miala - takie same mam dla Ciebie male), czasem ziola... ostrozki maja normalnie handlowcy obok na stoisku, po 10 zl chyba - jak chcesz kupie jutro! Biale, niebieskie, ciemnoniebieskie? W Oswiecimiu byly tansze, ale kiedy ja sie do Rodzicow wybiore... szybciej Oni do mnie

Jak chcesz cos konkretnego powiedz co i do jakiej kwoty - jak bedzie to kupimy jutro z Krysia!
Ogródkowe perypetie:) 13:19, 17 maj 2012

Do góry
Klamber napisał(a)
Witaj Agnieszko, masz fajny teren, roślinek już też Ci się nazbierało podobają mi sięTwoje floksy szydlaste, jeśli będziesz chciała, mogę sięz wymienić na floksy. Mam kilka odmian derenia i berberysy i wiele innych roślinek. Daj znać jak będziesz potrzebować.
Za dużo tych odmian floksa nie mam, ale jak chcesz to na jesieni będę je przesadzać mogę coś wysłać, tylko się przypomnij. Ogródek bardzo młody i na razie jak ja to mówię, nijaki..ale wiem, że się rozrośnie.
Ogródkowe perypetie:) 23:22, 16 maj 2012

Do góry
Witaj Agnieszko, masz fajny teren, roślinek już też Ci się nazbierało podobają mi sięTwoje floksy szydlaste, jeśli będziesz chciała, mogę sięz wymienić na floksy. Mam kilka odmian derenia i berberysy i wiele innych roślinek. Daj znać jak będziesz potrzebować.
Spróbuję...bo dla chącego- nic trudnego ;-) 22:26, 15 maj 2012

Do góry

Julio, ja się do uwag Ewy generalnie przychylam, nie jestem przekonana do żółtych tuj, jako tła dla innych roślin
ciężko się ogląda plan taki po kawałku, a nie mam teraz jak wydrukować żeby go poskładać, ale miałam się odezwać, więc napiszę co mi się rzuca w oczy:
nie dziel rabatek tak pół rządka tawuły, pół liliowce, lepiej albo całośc jednym gatunkiem, albo w środku tawuła, a po bokach liliowce
może floksy szydlaste w pierwszej linii nasadzeń? ładnie wyglądaja z wystającymi kępami liliowców, chociaz jeśli mają dobre stanowisko, to rozrastają się bardzo szybko i czasem trzeba je postrzymać
tez bym zrezygnowała z tuj kulistych przy piwoniach
Bajkowy ogród Weroniki 21:35, 15 maj 2012

Do góry
Irenko, ogród jest moim małym rajem, ale idealny nie będzie, wiadomo, jak to ogród,trochę zależy od nas a trochę od "przymrozków" i nie tylko.
Bożenko, kolorowych snów!
Monteverde, kolorowe poduchy zamienią się w zielone, będą tłem dla irysów, róż, lilii, hortensji, chryzantem i kolorowych marcinków.
Uzupełniałam je dawniej drobnymi aksamitkami, niebieskimi żeniszkami, potem czerwonymi koleusami, w tym roku mam sadzonki białych aksamitek, ale chyba nie będzie ich w poduchach.

Skalnice nisko, i górą bzy, a w głębi warzywniak pod lasem.

Floksy przekwitną, a wtedy irysy, lilie, liliowce,róże...itd

Azalie i rododendrony dopiero zaczynają, a jak skończą kwitnienie, lilie, odętki, jeżówki,...i inne czekają.

Elfiki plotkują, że ten klonik wieloletni wciąż udaje młodzieniaszka, przemarza i odbija.
Mówią też, że jutro będzie ciepło.
DOBRANOC !
Kiedyś będzie tu pięknie ... 21:57, 14 maj 2012

Do góry
asc napisał(a)

[

Ania mąż nie cyknął fotki skalniaczka ale jest płaski. W projekcie cały miał być dzownkiem karpackim i żagwinem obsadzny. Miałł być na niebiesko, lilowo, różowo.
Czyli mam kupić goryczkę, astry alpejskie i floksy???

Płaski skalniak...do (_;_) ....aaa nauczyłam się od Ani Monte..fajny znaczek... Jak skalniak to muszą być kamienie.... pomiedzy kamieniami możesz podnieśc trochę teren..... płaski skalniak nie ma efektu...
Proponuje oprócz floksów, żagwina koniecznie też dzwonek Poszarskiego dłuuuuuuugo kwitnie. I najładniej rośnie w szczelinach skalnych. Mam posadzonego na płaskim i w szczelinkach...to dwie różne rośliny. Na skalniak możesz wrzucić sasnki. Posadzić krokusy.. Najlepiej aby kwitł cały sezon.... Wszystko zależy od wiekości sklaniaka... napewno kamienie i zróznicowanie terenu. Aby nie było smutno zimą pasuje miniaturowe iglaczki... bardzo wolno rosnące..mozesz z nich robić bonsai (lubisz ciąć )
Najpierw krokusy.... potem żagwin i floksy, goryczka, sasanki, potem kwitną gożdziki takie miniaturki.... siny ma ładne niebieskozielone liscie i łodygi, goździk Alwooda (zimozielony), kropkowany i pierzasty, razem z goździkami kwitną astry alpejskie, następnie dzwonek karpacki., Poszarskiego.... w lipcu na niebiesko kwitnie przetacznik z siwo-niebieskimi liśćmi... bardzo ładny (spr. w ksiażce i chyba to odmiana incana). Latem kwitną mikołajki..na skalniak ładniejszy taki z tych drobnych odmian.... Na jesień i zimę rozchodnik okazały (są o białych lub różowych kwiatach) oraz trawy zimozielone (kostrzewy) Na dole w miescach złonecznych i niezbyt suchych można posadzić bodziszka czerwonego np. Max Frei. U mnie rośnie na rabacie, ale naprawdę długo kwitnie i ładnei zadarnia ..i nie jest ekspansywny..... Do ogrodu skalnego fajne są posłonki..... są też białe i rózowe. Mój rosnie na rabacie, ale bezproblemowy i zimozielony. Na sklaniak nadają się miniaturowe iryski i są w twoich kolorach..ja mam takie malutkie na wysokośc max 5 cm. Którko kwitną jak wszystkei irysy, ale są fajniusie i potem ładne zielone liscie. Na sklniak ładna by była litodora..są takie fajne odmiany biało-niebieskie..ale na zimę trzeba okrywac..mi w tym roku przezimowała.... Fioletowa delosperam, ale raczej traktowac ją nalezy jak jednoroczną..ale z to jaka fajna..całe lato kwitnie ima fjne zielone liście..takie wałeczki. ładnie sierozrasta i z kilku sadzonek masz cały fioletowy łan. Na niebiesko-liliowo masz jeszcze lawendę i kocimiętkę , u mnie daja sobie radę na skalniaku rozwary... prawie dzwonki, macierzanki
A teraz co Ci się podoba i co uda się kupić Wszystko co napisałam polecam

Ani czy Ty do mnie po polsku napisałaś????? Kobieto ja muszę to z pięć razy przeczytać aby zrozumieć. Dziękuję, kopiuję do notatniczka z pomysłami i będę działać i Ci relacjonować jakie postępy robię....
Kiedyś będzie tu pięknie ... 21:41, 14 maj 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
[

Ania mąż nie cyknął fotki skalniaczka ale jest płaski. W projekcie cały miał być dzownkiem karpackim i żagwinem obsadzny. Miałł być na niebiesko, lilowo, różowo.
Czyli mam kupić goryczkę, astry alpejskie i floksy???

Płaski skalniak...do (_;_) ....aaa nauczyłam się od Ani Monte..fajny znaczek... Jak skalniak to muszą być kamienie.... pomiedzy kamieniami możesz podnieśc trochę teren..... płaski skalniak nie ma efektu...
Proponuje oprócz floksów, żagwina koniecznie też dzwonek Poszarskiego dłuuuuuuugo kwitnie. I najładniej rośnie w szczelinach skalnych. Mam posadzonego na płaskim i w szczelinkach...to dwie różne rośliny. Na skalniak możesz wrzucić sasnki. Posadzić krokusy.. Najlepiej aby kwitł cały sezon.... Wszystko zależy od wiekości sklaniaka... napewno kamienie i zróznicowanie terenu. Aby nie było smutno zimą pasuje miniaturowe iglaczki... bardzo wolno rosnące..mozesz z nich robić bonsai (lubisz ciąć )
Najpierw krokusy.... potem żagwin i floksy, goryczka, sasanki, potem kwitną gożdziki takie miniaturki.... siny ma ładne niebieskozielone liscie i łodygi, goździk Alwooda (zimozielony), kropkowany i pierzasty, razem z goździkami kwitną astry alpejskie, następnie dzwonek karpacki., Poszarskiego.... w lipcu na niebiesko kwitnie przetacznik z siwo-niebieskimi liśćmi... bardzo ładny (spr. w ksiażce i chyba to odmiana incana). Latem kwitną mikołajki..na skalniak ładniejszy taki z tych drobnych odmian.... Na jesień i zimę rozchodnik okazały (są o białych lub różowych kwiatach) oraz trawy zimozielone (kostrzewy) Na dole w miescach złonecznych i niezbyt suchych można posadzić bodziszka czerwonego np. Max Frei. U mnie rośnie na rabacie, ale naprawdę długo kwitnie i ładnei zadarnia ..i nie jest ekspansywny..... Do ogrodu skalnego fajne są posłonki..... są też białe i rózowe. Mój rosnie na rabacie, ale bezproblemowy i zimozielony. Na sklaniak nadają się miniaturowe iryski i są w twoich kolorach..ja mam takie malutkie na wysokośc max 5 cm. Którko kwitną jak wszystkei irysy, ale są fajniusie i potem ładne zielone liscie. Na sklniak ładna by była litodora..są takie fajne odmiany biało-niebieskie..ale na zimę trzeba okrywac..mi w tym roku przezimowała.... Fioletowa delosperam, ale raczej traktowac ją nalezy jak jednoroczną..ale z to jaka fajna..całe lato kwitnie ima fjne zielone liście..takie wałeczki. ładnie sierozrasta i z kilku sadzonek masz cały fioletowy łan. Na niebiesko-liliowo masz jeszcze lawendę i kocimiętkę , u mnie daja sobie radę na skalniaku rozwary... prawie dzwonki, macierzanki
A teraz co Ci się podoba i co uda się kupić Wszystko co napisałam polecam
Bajkowy ogród Weroniki 14:31, 14 maj 2012

Do góry
Dziękuję Bogdziu. Staram się sadzić niższe przed wyższymi i pamiętać, żeby po przekwitających coś zakwitało.
Aniu asc, na sklerozę dobra lecytynka, Tobie jednak ona chyba nie potrzebna.
Prosiłam Ciebie o białe i niebieskie floksy oraz o różową (fioletową) delospermę, pod warunkiem, że masz nadwyżki. Moja różowa delosperma wymarzła, nabyłam żółtą na pocieszenie. Mam floksy różowe, wrzosowe i karminowe, białe i niebieskie zobaczyłam u Ciebie. Ja pamiętam o białym fiołku i kulistym dzwonku dla Ciebie, może być coś jeszcze, zadoniczkowałam trochę roślinek i podałam na wątku "Spotkanie u Bogdzi". W ostatniej chwili też mogę jeszcze coś wykopać.
Joanko, może coś zabrać dla Ciebie, bo chyba się spotkamy u Bogdzi?
Bajkowy ogród Weroniki 23:22, 13 maj 2012

Do góry
Wypatrzyłam tego aniołka na foto i chciałam o niego zapytać......a tu niespodzianka..na koniec jest i aniołek
Tobie mam przywieżć te białe floksy...... lewizji nie mam na podzial...... czy coś jeszcze.bo ostatnio mam taki młyn, że skleroza mnie chyba zabije... Muszę sobie zacząć zapisywać co komu mam wziąć i w wolnej chwili zacząć kopać..bo ja jak zwykle jadę na wariackich papierach i żałuję, że nie mam uprawnień do jeżdżenia z kogutem ..... dobranoc Weroniko Tobie i Kajtusiowi.
Kubusiowo 21:37, 13 maj 2012

Do góry
Z taką ekipą to Wy migiem obsadzicie Kubusiowo Śliczne te białe floksy U mnie tylko różowe :/
Mój Kuba też nie odpuszcza ani jednego koszenia... Nawet przypomina
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies