Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:36, 01 wrz 2022

Do góry
mrokasia napisał(a)
Późnoletnie, poranne słońce jest cudowne, ogród wygląda jak zaczarowany. Szkoda, że nie umiem telefonem uchwycić tego klimatu.

Bardzo lubię ten zakątek

Cały ogród jest piękny ❤️, a miskanty powalające.
W ogródku Martki 08:24, 01 wrz 2022

Do góry
Martka napisał(a)
Moja najbardziej jesienna rabata. Grujecznik łysieje. Na chwilę nawet niebo zrobiło jesienny grymas.

C

Bardzo malowniczo to wygląda ale jednak szkoda oznak jesiennych. Za wcześnie. Ja wczoraj też oglądałam swoje grujeczniki, też mają masę suchych, żółtych liści. A tak liczyłam na pomarańczowe przebarwienia i zapach. A tu ani jednego, ani drugiego. Tylko Amazing Grace mi pachnie jak traci liście ale on jeszcze zieloniutki.
W ogródku Martki 08:21, 01 wrz 2022

Do góry
Martka napisał(a)
Tymczasem dziś zamiast ogrodu…. jestem na chwilę mimo wszystko w pracy. Korzystam z okazji, pogody i upajam się widokami i kawą

No byłaś kilkaset metrów ode mnie i nie dałaś znać Chętnie dołączyłabym na taką kawkę
Magary Dramaty z Rabaty 07:17, 01 wrz 2022

Do góry
Magara napisał(a)
I kilka bliższych lub dalszych planów:

Powiem Wam, że jak patrzę na te zdjęcia to jestem z siebie mega dumna

No i bądź dumna bo pięknie.
Po pierwsze jeżówki, no skręcam się z zazdrości że tak super u ciebie rosną. Ta kępa różowych jest mega fajna. A te białe z gaurą też mój klimacik
No i jarzmianki. Jak to możliwe że takie cudne cały czas. U mnie dawno historia starożytna. Suche, nie odbijają drugi raz.
Całość robi świetne wrażenie

ps. A skabiozę miałam w zeszłym roku, a w tym zapomniałam wysiać, choć miałam własne nasiona....
Dębowe zakątki 07:09, 01 wrz 2022

Do góry
anabuko1 napisał(a)

[img

Aniu, jak fotkę strzelisz to klękajcie narody
Jak nie w Polsce ale jakieś wyspy pacyficzne.
Wszystkie fotki jak obrazy malowane.
Masz oko, masz wyczucie artystyczne i przy dobrym sprzęcie, każde zdjęcie to dzieło sztuki.

A ogród masz bardzo ładny. Nie wiem skąd ten smutek. Ja też po wycieczkach bym u siebie zaorała. Masz dużo słońca, możliwości na barwne rabaty, co u ciebie jako u artystki, jest akurat świetne. Nudziłabyś się u mnie na dłuższą metę bo brak możliwości twórczego wyżycia się. Cień jest fajny ale jednak bardziej monotonny. Ileż ja muszę się nagimnastykować, wyszukiwać rośliny, testować, zanim znajdę taki co sobie w tym suchym cieniu radzą. Każdy ogród na swój sposób jest piękny. Tylko że twój daje znacznie więcej możliwości. I tego ja ci bardzo zazdroszczę. Mam nadzieję że w przyszłym roku uda się pojechać w twoim kierunku i zobaczyć ogród na żywo. Bo na zdjęciach jest baaardzo obiecujący
Magary Dramaty z Rabaty 01:17, 01 wrz 2022

Do góry
A na koniec - creme de la creme
Z książek Danusi zapamiętałam, że ważne są osie widokowe i elementy architektoniczne/małej architektury w tejże osi
No to mam i ja - dzięki uprzejmości i zamiłowaniu do estetyki ogrodowo-użytkowej "nowego" sąsiada

W zbliżeniu:

Magary Dramaty z Rabaty 01:09, 01 wrz 2022

Do góry
I kilka bliższych lub dalszych planów:

Powiem Wam, że jak patrzę na te zdjęcia to jestem z siebie mega dumna
Magary Dramaty z Rabaty 01:04, 01 wrz 2022

Do góry
I jeszcze moja "zegarowa" z różnych stron - bardzo ją lubię, chociaż na niej też jeżówkowe nudy (liatry jako news) :

Magary Dramaty z Rabaty 00:59, 01 wrz 2022

Do góry
Tym razem nie jeżówki z zawilcami, ale zawilce z jeżówkami :

I zawilec z bodziszkiem R.:

I limki z naparstnicą - pierwsze kwitnienie tej naparstnicy

I biała gaura z białymi jeżówkami - wiem, o gustach się nie dyskutuje - mi się ta białość podoba Oby gaura zimę przeżyła bo zachwycająco kwitnie od kilki tygodni
Magary Dramaty z Rabaty 00:53, 01 wrz 2022

Do góry
Werbeny (tegoroczne siewki) przesadzone w największe upały na nową/starą rabatę - dały radę, zakwitły nawet Nie ma bardziej pancernej rośliny

Rdest na rogalu - usiłuje się przebić przez usiłujące się przebić limki

Jarzmianki - od czerwca, non stop w formie

No i jeszcze jeżówki - tym razem w towarzystwie stipy, która się nie załapała na fryzjera z braku czasu

Magary Dramaty z Rabaty 00:46, 01 wrz 2022

Do góry
Jak to mówi Mgduska - z kronikarskiej powinności - kilka zdjęć
W sumie sierpień mi upłynął bez dokumentacji, nawet nie to, że na forum nic, ale dla siebie też nic Chyba przez te upały.
Aparat od wczoraj przygotowany miałam, ale ze światłem słabo. Ciężko jakieś fajne ujęcia zrobić - albo mega słońce, albo mega chmury, albo kropi (eh, żeby chociaż popadało...).
Ale jedziem - z kronikarskiej powinności

W sumie nudy, głównie dalej jeżówkowo - nie narzekam, bo cenię wszystko co długo kwitnie i cieszy oko i stwory latające

Jeżówki z zawilcami i scabiosą:

Dla odmiany - sadźce, z dereniami

Ogród prawie wymarzony … 23:32, 31 sie 2022

Do góry
olciamanolcia napisał(a)

Grabowa na chwilę obecna w przebudowie. Poszerzona o 30 cm- możliwe , że to nie koniec-jeszcze dosadzę kilka stip i tulipany w całym pasie.
Już dosadzilam 4 horty i podzieliłam rozchodniki. Będą w szeregu a przed nimi pas seslerii, za nimi stipy i hamelny i hort

Tu mam zdjęcie sprzed kilku dni

Justynka nie baw sie w 30cm. Kop od razu 50/60.
Ja nie poszerze nic no mam kostki na betonie i jeszcze Akopany kabel od kosiarki po obrzezu trawnika.

Piękna ta rabata Grabowa. No!!!
Ogród hortensjowo różanecznikowy 22:14, 31 sie 2022

Do góry
Monika83 napisał(a)

Ooo pieknie ! A te hortki to masz przepiekne ❤️
Przedziwny Ogród 21:59, 31 sie 2022

Do góry
AgataM napisał(a)
Dziękuję Basiu

Dziękuję Agatko. Te wszystkie makramy sama wykonałam

O ja Cię !!! Cudne
Ogród prawie wymarzony … 21:58, 31 sie 2022

Do góry
LIDKA napisał(a)
Pokaż te bukową z daleka bo z bliska piękna jest.
Moja bukowa do sie nie umywa do Twojej.

Grabowa na chwilę obecna w przebudowie. Poszerzona o 30 cm- możliwe , że to nie koniec-jeszcze dosadzę kilka stip i tulipany w całym pasie.
Już dosadzilam 4 horty i podzieliłam rozchodniki. Będą w szeregu a przed nimi pas seslerii, za nimi stipy i hamelny i hort

Tu mam zdjęcie sprzed kilku dni

Przedziwny Ogród 21:45, 31 sie 2022

Do góry

Przedziwny Ogród 21:39, 31 sie 2022

Do góry

Ogród hortensjowo różanecznikowy 21:38, 31 sie 2022

Do góry
Ależ się zahortensjowałaś Moniko. Jeszcze u nikogo na O nie widziałam tylu hortensji
Szersze kadry piękne .
Powiem ci że u mnie po tym niskim cięciu hortensje Great Star, Wims Red i Kjusju mają bardzo mizerne kwiaty.
W zeszłym roku miałam giganty i od razu mówię że ja prawie nie podlewam hortensji.
Pokażę ci jakie miałam.
Przedziwny Ogród 21:36, 31 sie 2022

Do góry

Sałatka pokrzywowa 21:34, 31 sie 2022

Do góry
Dorii napisał(a)

Heh, no i o to właśnie chodzi że potem nie ma gdzie wysiać i nasiona się przeterminowują. Ale jak tu się oprzeć takim pięknością.
A lwie paszcze mam i nawet się udały pomimo braku pikowania i późnego wsadzenia w rabatę. Ze swojej strony polecam cynie.

Piękny, dorodny egzemplarz Cynie należą do moich ulubionych jednorocznych, ale w tym roku mam bardzo mizerne. Powinnam je posadzić gdzieś w rabatach, nie w skrzyni kwiatowej, gdzie mają za sucho. Lwie paszcze miałam udane, ale kiedy to było! Późne sadzenia ma sens, a jeszcze lepiej siać/sadzić na raty, ja już o swoich lwich paszczach zdążyłam zapomnieć, a Ty masz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies