Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Jak więcej błędów nie popełnić...... 11:06, 04 maj 2014

Do góry

Działka prawie w Borach Tucholskich 11:05, 04 maj 2014

Do góry
i coś jeszcze z pendulowatych

nestor moich penduli - cyprysik nutkajski Pendula i po drugiej stronie skarpy ciut mlodszy buk Purpurea Pendula.

daglezja glauca Pendula
Jak więcej błędów nie popełnić...... 10:57, 04 maj 2014

Do góry
Wiosna u mnie

Nasz przydomowy ogródek 10:54, 04 maj 2014

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Cunningham's

Żeniaczka trawek z żurawkami.

Zbyszku rh śliczne no i cały ogródek, a nic nie wymarzło? u mnie +13 i słońce pozdrawiam
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:54, 04 maj 2014

Do góry
Witaj Mam pytanie - co będziesz miala na rabatach jak tulipany wypadną? cos wsadzasz potem w te puste miejsca?

ana_art napisał(a)

Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 10:49, 04 maj 2014

Do góry
eska napisał(a)

Witam. Mam ogromny problem dotyczący zagospodarowania miejsca przed moim domem. Chciałabym "coś" zrobić z różnych kolorów kamyczków, z jakieś roślinek. Zastanawiałam się na uformowaniu z kamieni tzn. nerki.
Macie jakieś pomysły?

Zieloną linią zaznaczyłam płot z tui.

Proszę o pomoc. Pozdrawiam.

Z której strony będzie padać tam słońce?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:46, 04 maj 2014

Do góry
Joannar napisał(a)
Proszę serdecznie o radę ws mojej południowo-wschodniej rabaty, narysowałam sobie kilka "projekcików" ale są one nudne i bez polotu. Myślałam o wrzosach, berberysach, drzewkach liściastych na pniu, szczególnie wokół tarasu i jednym z przodu, robiłam również pasy z trzmieliny, żurawek, ale najwidoczniej ręki do tego nie mam ziemia jest dość ciężka, dobrze utrzymuje wilgoć, na działce są zachowane proste linie, wokół brzozy. front bok taras

Jeśli rzeczywiście ziemia dobrze trzyma wilgoć, to z bylin możesz w pólcienistych miejscach posadzić takie gatunki jak turzyce (Ice Dance, czy Evergold), funkie w róznych odmianach, okrywowy barwinek czy runiankę japońską o zimozielonych liściach, miskanty, bergenię, kosaćce.

Szczepione dobrze będą się tam trzymały wierzby, a z większych okazów mokre gleby bardzo lubi cyprysik błotny występujący równiez w odmianie płaczącej i kolumnowej

Jeżeli chcesz mieć większy manewr co do róznorodności gatunków, to może warto pomyśleć o zdrenowaniu terenu i wymieszaniu ziemi z luźniejsza glebą? Glina w ogrodzie jest bardzo uciążliwa, już chyba zdrowiej jest mieć piach
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 10:45, 04 maj 2014

Do góry
ell napisał(a)
i tak przeszłam sobie sielsko i anielsko do wiaty, w której już niedługo stanie grill

a tu ....... zong!!!!!

wszystko wyprasowane......wgniecione ........zadeptane..... uduszę tego sierściucha!!!!

a on zażera się na całego

wyczuł co go czeka i czmychnął czym prędzej

Elu u Ciebie swój tak rządzi a u mnie dzikusy przylażą i maja u mnie kuwetę ze strata dla moich roślin też z nimi walczę dziewanna olbrzymia, u mnie teraz malutka ponieważ sporo roślin odzyskuję, więc musze poczekać ale inne kwitną pozdrawiam
Ogród cichy i przytulny 10:44, 04 maj 2014

Do góry
Mój gąszcz

Samotny tulipan
Ogród cichy i przytulny 10:44, 04 maj 2014

Do góry
Mój gąszcz

Samotny tulipan
Ogród cichy i przytulny 10:42, 04 maj 2014

Do góry
Dzisiaj zimno to nigdzie nie pójdę dobrze, że wczoraj zrobiłąm więcej zdjęć

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 10:36, 04 maj 2014

Do góry
Haniu o 5.30 na i piętrze na termometrze było + 5 st., nic nie ucierpiało wszystko poodkrywane i świeci słoneczko jest + 13 st pozdrawiam
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 10:36, 04 maj 2014

Do góry
Gocha napisał(a)
To taki mały kawałek warzywny w sadzie, zrobiony w miejscu po rozłożonym basenie- basen niestety pogryzły myszy w garażu

Myślę że więcej radości będzie z warzywnika niz ubolewania po starym basenie
Jakie roślinki planujesz posiać/posadzić??
Działka prawie w Borach Tucholskich 10:33, 04 maj 2014

Do góry
Iwona

Krasawica

klon Eskimo Sonset za nim jodła hiszpańska

podcięta jodła kalifornijska ma na czubku zaszczepioną odmianę Argentea, szczepienie robiłem na gałązce metr od czuba wiec po przyjęciu skróciłem góręi musiałem przyciąć boki dla zachowania stożka

młode przyrosty na starej podkładce a Argente jeszcze śpi, z boku pałęta się modrzew Diana
Kwiatowy ogródek Monteverde 10:25, 04 maj 2014

Do góry
Haniu, Marzenko, Bogdziuno i było super, w nocy nie udało mi się zobaczyć temperatury ale o 5.30 miałam już 5 st. na plusie mam termometr po zachodniej stronie, w tej chwili wszystko odsłonięte jest +13 st., okrycia zostawiłam w pogotowiu na noc ale nie będzie potrzeby przykrywania świeci słoneczko, lekki wiaterek nie jest źle pozdrawiam serdecznie
Dążenie do ideału, czyli trudna nauka pokory 09:43, 04 maj 2014

Do góry
Ewa,dla ciebie......

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 09:41, 04 maj 2014

Do góry
Mathildis napisał(a)

Trawki będą jesienią pięknie zdobiły - szczególnie rozplenice

P.S. Podglądam zmiany i jestem pod wrażeniem ... Twoich pomysłów i pracowitości eMa

bardzo na te trawki Matyldo liczę ...
ja podglądam wiewióry jak u Ciebie szaleją ... ależ masz fajne towarzystwo

paniprzyroda napisał(a)

Intencje dobre... ale nie zawsze mamy wpływ na to, z czym sąsiadujemy - ścianą, dużymi drzewami, które sypią na naszą stronę tony liści czy innymi "dobrodziejstwami" bliskiego otoczenia. Wielką zaletą jest umiejętność akceptacji takiego stanu rzeczy i stosunki dobrosąsiedzkie
Zmiany piękne, efekty spektakularne a konsekwencję będzie trudno zachować bo O i pinterest kusi wciąż nowymi roślinami i kompozycjami ale jaka frajda przy każdej nowo posadzonej roślinie
Pozdrawiam ciepło.

ja już nawet nie obiecuję sobie konsekwencji ... jest tyle możliwości komponowania roślinek ... baaa ich jest tyleeeeee ! ... ja dopiero poznaję i co rusz zaskakuje mnie swą urodą jakaś ... ostatnio zawciąg ... eteryczny ... subtelny a jaką ma moc ...

albo kotula ... no ta to mnie zaczarowała na amen - a jest żółta ... pełnik też jest żółty a oszalałam dla jego prostoty ... już mam na nią plan ...

i chyba największa frajda jest jak z małego ... ledwo zaczynającego istnienie rodzi się mocna i dorodna roślina ...

żeby tylko jeszcze tych szkodników nie było ...

irena_milek napisał(a)
Zacznę od sciany, bo i o niej tu było...bardzo podobala mi się twoja odpowiedź, z humorem i ze swadą literacka
Adasia w akcji widziałam, oj pracus z niego i jaka precyzja, a zmiany....jej, jak bujnie, to możesz bawić sie w chowanego
Tulipki i niezapominajki, wyszlo ci po mistrzowsku
A wyobraźnia przecież ważniejsza, jak wiedza, oodobnie opowiadałam, jak tworzyliśmy dom, mam to nawet nagrane
Koniecznie rob dużo fot, porownania wypadną nieziemsko

z tymi fotami to Irenko chyba już mnie za czubka sąsiedzi mają ... ale robię ... bo sami nie wierzymy jak sobie porównania potem oglądamy ...
czasami myslę, że ta głowa zawsze w chmurach i te ciągle nowe chciejstwa mnie do przodu ... bo ciągle jest coś do zdobycia
Nasz przydomowy ogródek 09:29, 04 maj 2014

Do góry
Canningham's

Żeniaczka trawek z żurawkami.

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 09:27, 04 maj 2014

Do góry
dla Madżen ...

wetknięte bez wiekszego przekonania o powodzeniu czubki z obcinanych krzaczków lawendy ... (tu akurat odmiana viva)

jesień ubiegłego roku ... przesadzone do gruntu ...

i kwiecień ... tego roku ... początek miesiąca i koniec ... widać nowe przyrosty ...

a tu wspomniany krzaczek, który się rozrósł na skutek przypadku ... zakopana gałązka to połowa tego co widać ...

ogrodoweimpresjejolki 09:23, 04 maj 2014

Do góry
Zimnica straszna, brrr Na szczęście nocnego przymrozku nie było
Będę wieczorem, bo na dziś inne plany

Zostawiam Wam mojego perukowca

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies