Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jurajski Ogród

Jurajski Ogród

Mathildis 16:16, 30 maj 2014

Mogę się mylić bo ze zdjęcia trudniej....
Na pierwszym może być ogrodnica niszczylistka (10-12 mm) - i to faktycznie poważny szkodnik zarówno w postaci chrząszcza ( zdjęcia są u mnie) jak i pędraka
chrabąszcz majowy podobny ale większy (25-35mm) i ma taki kolec na odwłoku i jest owłosiony

drugi nie wiem, podobny do kruszczyc, ale.... poszukam....

edit może to Protaetia marmorata
AgnieszkaW 18:30, 30 maj 2014

Anek, dokładnie te chrząszcze są u mnie, ależ Ty się znasz, zupełnie jak entomolog Wielkie dzięki. Niestety jest ich tyle, że trudno je zwalczyć, a na róży siedzą też dzike i 'oswojone" pszczoły, różne bzyki itp., więc nie chcę używac chemii, bo...szkoda mi tych pożytecznych owadów. Różę jakoś co roku przeboleję, tylko szkoda mi tych kwiatów Siedzą też na róży pomarszczonej, więc konfitury nie będzie. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
ewsyg 18:55, 30 maj 2014

AgnieszkaW napisał(a)
Anek, dokładnie te chrząszcze są u mnie, ależ Ty się znasz, zupełnie jak entomolog Wielkie dzięki. Niestety jest ich tyle, że trudno je zwalczyć, a na róży siedzą też dzike i 'oswojone" pszczoły, różne bzyki itp., więc nie chcę używac chemii, bo...szkoda mi tych pożytecznych owadów. Różę jakoś co roku przeboleję, tylko szkoda mi tych kwiatów Siedzą też na róży pomarszczonej, więc konfitury nie będzie. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam

Agnieszka, jak robisz konfiturę z róży pomarszczonej ? Z płatków, czy owoców ? Czy można konfitury robić też z róż odmianowych ?
AgnieszkaW 19:03, 30 maj 2014

Ewo, nie robię, bo...nie chce mi się zbierać podziurawionych płatków róży, ale kliknij w google, to na pewno znajdziesz przepis. Robi się z płatków róży pomarszczonej, stulistnej czy jak ją tam nazywają (uciera się to z cukrem, chyba pół na pół), wiem, że jest różowa i pięknie pachnie. Nie wiem, czy z innych odmian można robić, chyba nie...Z owoców można robić winko, konfitury, ale też nie robię, bo z tym dużo pracy.
AgnieszkaW 19:31, 30 maj 2014

macierzankowo-goździkowe zapachowe obrazki

danuta_szwajcer 19:37, 30 maj 2014

Masz wyjatkowy ten ogród Pieknie Pozdrawiam
malgorzata_s... 20:06, 30 maj 2014

Aguś twoje goździki piękne Nie zbuntowały się jak moje Piękne widoszki a zapach musi być zabójczy
Jag_58 20:37, 30 maj 2014

Aga te obrazki naprawdę pachną ,tchu brakuje ,pięknie pozdrówka
Zeta 20:45, 30 maj 2014

I pomyśleć że na tych skałach tak wszystko rośnie....przyroda jest nieocenioną.....no Twoja praca też
Mala_Mi 21:02, 30 maj 2014

Oj tam, oj tam... wiesz o co ojtam...

Zawciagi masz cudowne... wszytko masz cudowne i mogę tak bez końca ci pisać..

to skalnica na kosodrzewinie, cokolwiek by miało to znaczyć

wiem co to znaczy.. ha, ha, ha......

I zaraz jak Twój kot walnę sie na poduszkę, bo goscie są fajni, tylko potem spać sie chce