Robercie,zdjęcia jak zwykle...perfekt!
Mój ulubiony miskant.....cudownie się srebrzy,ale i niższe trawki urodziwe są.....
Podróż do Kanady, to szybciej ci minie niż mnie na Śląsk...
Powodzenia zatem,i dawaj znak życia....Wysokich lotów!
Po wycięciu kan odsłoniłam buczka, który się zaczął wybarwiać (to brązeowe maleństwo na tle pissardi). Niech sie cieszy chwilowym spokojem bo wiosną czeka go eksmisja. Na jego miejsce pójdzie tricolor zza ściany wodnej a ten mały buczek zasłoni pompę ciepła.... Już dzisiaj znalazłam dla niego miejsce
Mam jeszcze jeden fragment ogrodu do całkowitej przebudowy. Muszę zorbić warzywniak, kompostownik i wysłonić pompę ciepła. Ale tego miejsca nie pokażę. Dopiero po wiosennej metamorfozie
Czesane miskanty przy murku. Wiosną bedą poprzetykane różą apisrin, bo ją trochę w nieładzie kompozycyjnym posadziłam.... Będzie miskant, róża, miskant, róża. Róża oczywiście przed miskantem.
Karola, to jest najskuteczniejszy a zarazem najwygodniejszy sposób, zawsze masz go ze sobą nie musisz szukać apteczki, trzeba to zrobić natychmiast po oparzeniu. Na początku jest jeszcze gorzej ale po minucie nawet nie wiesz że się oparzyłaś.
Wczoraj cały dzień ciąłem drzewo, już się z nim prawie uporałem, jest nadzieja że zdążę chociaż pochować wszystko pod dach żeby nie gniło w zimę pod śniegiem. Zostało mi tylko grube do pocięcia i rąbania. Część przyniosłem żeby doschła w ciepełku.
Na podwórku nie ma co pokazać, miskant jeszcze leży, jest mokry, próbowałem go podnieść to jest
tak ciężki że nie mogłem go ruszyć. Jakby ze 3 dni nie padało to by wysechł i jeszcze pocieszył oko. Dziś chcę powalczyć z kompostem, mam trochę EM-ów które muszę wykorzystać przed
zmarnowaniem.
Widzicie jedno pobojowisko, powiem że na zdjęciach to jakoś rewelacyjnie to wyszło ale w realu masakra, dobrze że wyjeżdżam to nie będę musiał na to patrzyć.
Miółego dzionka życzę.
Wiem, że nie bardzo widać jakie tam są rośliny dlatego wam powiem:
-forsycja (ta najwyższa)
-szpaler berberysów
-irga pozioma
-pięciornik biały
-judaszowiec
-jałowiec chiński kolumnowy
-piwonia drzewiasta
te rośliny były już wcześniej a teraz dosadziłam:
-cyprys złoty i niebieski
- kilka tawułek
-orszelina
- dwie krzewuszki
- miskant zebrinus
- rozplenica japońska
-klon Globosum
I jeszcze zdjęcia z zeszłego tygodnia - z 22 października. Czekamy aż śnieg się wytopi i zobaczymy co z tego zostało. Liczyłem na fajne zdjęcia z szadzią i szronem, a tu ten śnieg zmasakrował byliny
kadr ze starego ogrodu, przejście w żywopłocie zaprasza do nowych
a tu w drugą stronę
i jeszcze zbliżenie
dalej w starym ogrodzie, miskant olbrzymi i żółta o tej porze roku amsonia
Hej Aniu, dycha miała być u mnie, narazie jest piątak, mam nadzieję że więcej nie będzie bo w szklarni zostawiłem datury. W dzień było pięknie a jutro w nocy śnieg zapowiadają i -3. Strat na razie nie mam, buk i ambrowiec wyprostowały się. Miskant leży ale pewnie wstanie jak śnieg stopnieje, trochę łyso bez niego.
Magos - można zrobić stożek tam gdzie zielony miskant, Ja sama nie za bardzo lubię połączenia stożkowo-kulkowe i niechętnie je wymyślam, ale wiele osób lubi (wiem, w ogóle co ja robię na Ogrodowisku ). I wolałabym poduchy zamiast regularnych kulek : ) To już kwestia osobistych upodobań. Stożek w odróżnieniu od trawy będzie całoroczny, może to dla Ciebie zaleta. Trawa z kolei jest bardziej "miekka" w rysunku, wydaje mi się przytulniejszym towarzystwem dla użytkowników tarasu i daje więcej ruchu na rabacie. A pokażesz tę druga stronę rabaty?
A patrząc od strony technicznej: czy tam spada śnieg zima z dachu albo gdzieś leje się woda itd. ?
Nieszko, dziękuję ; ) Tak mi się miło zrobiło, a wczoraj miałam taki smutny dzień.
Poleciałam kupić Magnolię, zapomniałam, że już powinna być
A mogę po prośbie? Po radę Jakie trawy powyżej metra i z białym akcentem wytrzymają w typowym półcienisto-cienistym miejscu? I wilgotnym? I czy anabelki dadzą radę na takiej rabacie?
Miskant Variegatus jest świetny do półcienia, ale nie ma kłosów, za to sam w sobie jest cudownie biały. Polecam.
Z mniejszych traw - Hakonechlona macra zwykła i kolorowe odmiany.
Ja chciałem tylko dodać, że eksperymenty genetyczne na roślinach powinny odbywać się w ściśle strzeżonych laboratoriach, a nie przy domach.
A tak serio, jestem tu od niedawna, ale ta rabata w mojej ocenie the best of the best !
A teraz zestaw pytań nr 1 :
a) Ile sztuk na tej rabacie jest posadzonych?
b) czy wytrzyma w półcieniu. po południu mój płot rzuca głęboki cień
Witam w moim ogrodzie i dziękuję za "the best" jak miło
No tak niektóre rośliny rosną jak zmutowane i ciągle zaskakują
Jeśli chodzi o rabatę, to tak spróbuję, ale ciężko będzie to teraz policzyć
trawa pampasowa 1
turzyca 1
marcinki 2
szałwia niska 2
chryzantema 1
trawa Trzęślica modra"Variegata" 1
różanecznik (niski) przy nim płoży się jałowiec, a za nim sasanka 3
astry (marcinki) za rh 1
Hosty "patriot", a za nimi berberys "Golden ring" i róże 3,1,3
Irysy za wrzosowiskiem ( wrzosy i wrzośce) i sosna górska"Humpy" 5,1
przed wrzosami Delosperma żółta i różowa 2
Perovskia (posadzona w wolne miejsca, ale trochę tu za duża, pewnie wiosną znajdzie nowe miejsce) 1
Kocimiętka Faassena na pierwszym planie, za nią jeszcze raz irysy, a za nimi Świerk "Glauca Globosa" 3,5,1
obok niego Miskant Ferner Osten (prawdopodobnie) 1
hortensje ogrodowe 3
dalej jeszcze jeden miskant i róże 1, 4
bodziszek wspaniały obok kocimiętki, a za nim szałwia omszona i hosty i piwonia i gdzies tam jeszcze bliżej pergoli rozchodnik okazały i liliowce 10,6,2,1,3
Wersja 1 z runianką (albo czym innym) z przodu i pod Horti (na deklu hortensja pnąca, przed bukszpanami Hakone)
Wersja 2 - bez runianki z przodu (widziałam, że dużo masz tych citronelek , ale... z kopytnikiem w roli głównej między żurawkami
Nie upieram się przy proporcjach tych żurawek z przodu - może być np. więcej bordowej i pomarańczowej w wersji 2, lub delikatnie inny układ - w zależności jak będzie lepiej na żywo wyglądać.
Ten miskant co siedzi ,,na kulce" tro trochę w prawo bardziej powinien być - za hakone, chyba żeby zostawić dwa duże miskanty z tyłu (tak jak są), a ten jeden zamienić na dwa średniej wielkości za Hakone (wtedy przejście będzie łagodniejsze).
W jakim to programie zostało wykonane, bardzo interesujące Wracając do ogrodu...no powstaje piękny ogród...nie ma co pozdrawiam
I jeszcze parę zdjęć z ostatniego pobytu na działce. Jesień mamy w tym roku wyjątkowo ciepłą i piękną. Rośliny pokazują całą swoją jesienna urodę.
Kaliny, najpiękniejsze właśnie jesienią.
Pajączek na liściu kaliny uwił sobie pajęczynę.
Liście krzewuszki Caricature, też się ładnie na czubku przebarwiają.
Bergenia, liście coraz bardziej czerwone.
Miskant w tym roku pokazał swoją krasę. Pięknie zakwitł.
chyba lepiej nie. Najlepiej by było 'rozsuną' co jest na rabacie, albo dodać powtórzenie z tej rabaty- miskant, Chopin, lawenda, żeby łapać ten układ który juz jest i tworzy jakąś harmonię.
Ja tu wpadam do Ciebie a tu tyle stron natrzaskanych Fal..... Fagus () wygląda świetnie ...i miskant jakby był tam od wieków A i ognicho superowe
Buziaki na 600