Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Zielonym do góry czyli trudne początki .... 19:10, 24 paź 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
Aniu szkoda róż...
Czy to miskanty chińskie - jaka odmiana?

Karolinko - to miskant chiński Rotsilber - przynajmniej tak było na metce
Marzy mi się Siedlisko.... 08:10, 23 paź 2012

Do góry
gregx napisał(a)

[

Ja chciałem tylko dodać, że eksperymenty genetyczne na roślinach powinny odbywać się w ściśle strzeżonych laboratoriach, a nie przy domach.

A tak serio, jestem tu od niedawna, ale ta rabata w mojej ocenie the best of the best !

A teraz zestaw pytań nr 1 :
a) Ile sztuk na tej rabacie jest posadzonych?
b) czy wytrzyma w półcieniu. po południu mój płot rzuca głęboki cień

Witam w moim ogrodzie i dziękuję za "the best" jak miło

No tak niektóre rośliny rosną jak zmutowane i ciągle zaskakują
Jeśli chodzi o rabatę, to tak spróbuję, ale ciężko będzie to teraz policzyć
trawa pampasowa 1
turzyca 1
marcinki 2
szałwia niska 2
chryzantema 1
trawa Trzęślica modra"Variegata" 1
różanecznik (niski) przy nim płoży się jałowiec, a za nim sasanka 3
astry (marcinki) za rh 1
Hosty "patriot", a za nimi berberys "Golden ring" i róże 3,1,3
Irysy za wrzosowiskiem ( wrzosy i wrzośce) i sosna górska"Humpy" 5,1
przed wrzosami Delosperma żółta i różowa 2
Perovskia (posadzona w wolne miejsca, ale trochę tu za duża, pewnie wiosną znajdzie nowe miejsce) 1
Kocimiętka Faassena na pierwszym planie, za nią jeszcze raz irysy, a za nimi Świerk "Glauca Globosa" 3,5,1
obok niego Miskant Ferner Osten (prawdopodobnie) 1
hortensje ogrodowe 3
dalej jeszcze jeden miskant i róże 1, 4
bodziszek wspaniały obok kocimiętki, a za nim szałwia omszona i hosty i piwonia i gdzies tam jeszcze bliżej pergoli rozchodnik okazały i liliowce 10,6,2,1,3

tak mi wyszło, że ok 70 szt.

Ta rabata ma słońce od rana do ok. 14 potem cień.

Pozdrawiam
W Gąszczu u Tess 23:54, 22 paź 2012

Do góry
Ozz napisał(a)
Może być Citro

No to krytykuj:

Wersja 1 z runianką (albo czym innym) z przodu i pod Horti (na deklu hortensja pnąca, przed bukszpanami Hakone)

Wersja 2 - bez runianki z przodu (widziałam, że dużo masz tych citronelek , ale... z kopytnikiem w roli głównej między żurawkami

Nie upieram się przy proporcjach tych żurawek z przodu - może być np. więcej bordowej i pomarańczowej w wersji 2, lub delikatnie inny układ - w zależności jak będzie lepiej na żywo wyglądać.
Ten miskant co siedzi ,,na kulce" tro trochę w prawo bardziej powinien być - za hakone, chyba żeby zostawić dwa duże miskanty z tyłu (tak jak są), a ten jeden zamienić na dwa średniej wielkości za Hakone (wtedy przejście będzie łagodniejsze).

W jakim to programie zostało wykonane, bardzo interesujące Wracając do ogrodu...no powstaje piękny ogród...nie ma co pozdrawiam
Mój ogród 22:01, 22 paź 2012

Do góry
I jeszcze parę zdjęć z ostatniego pobytu na działce. Jesień mamy w tym roku wyjątkowo ciepłą i piękną. Rośliny pokazują całą swoją jesienna urodę.
Kaliny, najpiękniejsze właśnie jesienią.

Pajączek na liściu kaliny uwił sobie pajęczynę.

Liście krzewuszki Caricature, też się ładnie na czubku przebarwiają.

Bergenia, liście coraz bardziej czerwone.

Miskant w tym roku pokazał swoją krasę. Pięknie zakwitł.

A miało być tak pięknie.... 11:11, 22 paź 2012

Do góry
chyba lepiej nie. Najlepiej by było 'rozsuną' co jest na rabacie, albo dodać powtórzenie z tej rabaty- miskant, Chopin, lawenda, żeby łapać ten układ który juz jest i tworzy jakąś harmonię.
Mój mały raj na ziemi :) 21:12, 21 paź 2012

Do góry
Ja tu wpadam do Ciebie a tu tyle stron natrzaskanych Fal..... Fagus () wygląda świetnie ...i miskant jakby był tam od wieków A i ognicho superowe
Buziaki na 600

Księżycowy Ogród... 22:52, 20 paź 2012

Do góry
Madżenka!!! Łatwo..?.?. a mnie się wydaje że dramat Najważniejsze jest dla mnie to miejsce bo nie wiem jak to ugryźć

bliżej wygląda tak

oczywiście możemy jeszcze poszerzyć rabatę, nadać jej bardziej wypukły ształt i zyskam troszkę miejsca bo robi się dość wąsko...

lista roślin które mam jest długa, ale jeżeli miałabyś pomysł na połączenie czegoś z tym miskantem giganteusem, który rośnie w tle byłabym wdzięczna, bo jak sama zauważyłaś mam bałagan! Tzn myślę że trzeba zacząć od jednej rabaty, a resztę roślin posadzę na drugiej. Co zostanie pójdzie na przedogródek... inaczej tego nie widzę. To trochę jak układanka

hortensja anabelle 3 szt
tawułka peach blossom (o ile dobrze pamiętam) 2szt
Yucca 5 - 6 szt
kosodrzewina 8 szt
szałwia musztatołowa 3 szt
szałwia argentyńska 1 szt
pampas 3 szt
kostrzewa sina 3 szt
konwalnik 12 szt
miskant zebrinus 1 szt
liliowiec 3 szt
red baron 2 szt
trzmielina oskrzydlona 2 szt
trawa arundinancea picta 4 szt
śliwka piicardii 4 szt
tawuła glodflame 3 szt
turzyca graya 2 szt
turzyca palmowa 4 szt
migdałek 1 szt
cyprysik lawsona 1 szt
rozchodnik olbrzymi 1 szt

Jutro zrzucę dokładniejsze zdjęcia... Może mi pomożecie, bo zupełnie nie wiem co dosadzić do tego towarzystwa lub może co zmienić.

Madżenko, dziękuję za odwiedziny zaglądaj koniecznie, może pomożesz mi ogarnąć choć trochę ten bałagan, czasami najmniejsza rada osoby trzeźwo patrzącej jest bezcenna.
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 19:36, 20 paź 2012

Do góry
Wróciłam do domku i mam chwilkę dla siebie i ogrodowiska więc wkleję kilka fotek z moimi wypocinami w ogródku

wsadzone miskanty olbrzymie lub inaczej trzcina chińska ma utworzyć coś w rodzaju parawanu latem
po obu stronach rynny

a taras zadeptany psimi łapkami biegającymi po porannej rosie i moich rabatkach

kilka bylin na rabatach i nie tylko

skarpetki dla wierzby z goździków

czosnki w kolejce do posadzenia

posadzony bluszcz na płotku przy pompie(a na płocie suszy się obcięty miskant do wazonu)

no i trochę kancików niektóre lekko koślawe), żeby z przyjściem wiosny było łatwiej ogarnąć trawkę

Pozdrawiam wszystkich ogrodowiczan i życzę miłej niedzieli
Ogródek Hanusi po zimie 09:33, 20 paź 2012

Do góry
Specyficzne położenie terenu wymaga innego podejścia do roślinności....

miskant i oblepicha
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 00:26, 20 paź 2012

Do góry
Miskant Variegatus - wiosną go podzielę, bo mi jednego brakuje

A ta część rabatki wymaga wiosennej interwencji

Księżycowy Ogród... 23:35, 19 paź 2012

Do góry
Witam Monteverde!!! Miło mi bardzo Cię gościć. Ech co ja mam do wsadzenia... powiem tak zrobiłam misz masz totalny i teraz mam tego efekty. Posadziłam mnóstw roślin które mogłyby być soliterami, a w kupie wyglądały dramatycznie jedna zagłuszała urodę drugiej. Wrzucam fotkę. Po prostu bez pomysłu, pozasłaniałam sobie np kostrzewy które zamiast przy brzegu dałam gdzieś pośrodku rabaty.

Przy płocie kulisty cyprysik, zupełnie się schował za wierzbą... muszę to poukładać. Z tego co zdążyłam zauważyć mam mało roślin rozjaśniających rabatę, mało zróżnicowane kolorystycznie.
czerwonymi okręgami zaznaczyłam jak komicznie usytuowałam te kostrzewy... wiele takich błędów popełniłam niestety.

tutaj praktycznie wykopałam wszystko prócz tych śliwek ozdobnych, perukowca, cyprysika kuli, migdałka i wierzby, reszta jest już w donicach i czeka.

Ja przeorganizowałam ogród ponieważ stwierdziliśmy, że nie potrzebujemy tak dużego trawnika, mamy przestrzeń dla siebie i psa dookoła, a chcielibyśmy mieć szklarnię. W narożniku działki ma stanąć altana, a za nią chcemy schować własnie szklarnię, do tego pas warzywek.. i tak wyszło że potrzeba nam rabaty, która zasłoni jeszcze te warzywka. Mniej więcej na środku ogrodu mieliśmy wyspę, którą widać na jednym ze zdjęć wcześniej no i po Danusiowemu stwierdziłam ze jak rabaty powiększać to powiększać i połączyłam rabatę zasłaniającą warzywa z wyspą... Zrobiłam szkice:

krótkie streszczenie, nie wiem czy będzie widać napisy przy roślinach :/ Rabata jak widać jest połączeniem dwóch odrębnych, teraz zasłania pas ogrodu użytkowego czyli warzywnego. Idąc od altany w prawo jest podwyższona rabata na jakieś max 30 cm wysokości są tam 3 yuki, warzywnik zasłania szpaler z miskanta olbrzymiego, posadziłam go w pojemnikach więc nie rozrasta mi się dramatycznie, ale tworzy zasłonę. A od obrzeża rabaty są 2 trawki kuliste i lawenda. Potem schodzimy na poziom gruntu i rośnie dość spory już klon flamingo, on tez pełni rolę zasłony, a obok niego w prawo ciągnie się dalej miskant, potem rośnie jedna trawa pmpasowa. I więcej pomysłów nie mam. Jutro zrobię zdjęcia żebyście zobaczyli jak to wygląda na żywo i jakie są proporcje, rabata ma jakieś 2,5 m szerokości, ale możemy ją pogłębić. Mam konwalniki do posadzenia przy obrzeżu... a tak to nie wiem co dalej. Jutro zrobię spis roślin tych w pojemnikach, może pomoże mi ktoś te puzle poukładać PLISSSSSSSSS Bo zostaje mi jeszcze 2 rabata - ta której zdjęcie jest powyżej... a tu na rysunku już mam 90 % roślin które mogę wykorzystać... ale nie wiem czy doczytacie.

zamieszczam jeszcze drugi szkic ten który jest rysunkiem tego zdjęcia powyżej.

ja nie wiem czy już piszę nieskładnie, może za dużo świeżego powietrza... z góry przepraszam za moje koślawe tłumaczenie, zdjęcia na pewno więcej Wam powiedzą.
Moje Takie Tam w Ogródku 17:46, 19 paź 2012

Do góry
Sadzonki jak sadzonki... ale coś w nich jest, że szybko rosną, może dobrze rozbudowany system korzeniowy... te Pony też sadzone w tym roku... ... wstawię Ci kilka fotek jak urosły od wiosny Daj potem znać, że obejrzałaś to usunę.. mam na to tylko 24 godziny
I większość trawek kupowałam właśnie w trawki.pl Konwalniki (czarna trawka) kupowałam, ale wypasione to one nie były.. W szkółkach można za podobne pieniądze lub nawet taniej kupić trawki i duże sadzonki, ale trzeba mieć taką szkółkę blisko, mieć czas....
Szukam fotek i jak trzeba to gdzieś się ukryły trawki... głupio je posadziłam, w przyszłym roku łopata i przekomponowanie kompozycji A kupiłam tyle trawe... i nie widac.... grrr
Ciemna rozplenica...

Zebrinus Miskant, ale z tych miniaturowych.. faktycznie dość niski, ale w objętości niezły..

Te na pierwszym planie 9U mnie to tylny plan...... trzeba przekopac odwrotnie..)... to tegoroczne.. ale odmiany maja być niskie... bo wysokie już mam, też z trawki (jak widać..)

Ufff....
Pokażę nasz ogród 17:04, 19 paź 2012

Do góry
hortensje przy ławce wcale nie jesienne ( co to za odmiana), miskant w oknie wymiata! TEż się zastanaiwam jak będzie wyglądala całorocznie rabata z trawami i żurawkami
Kiedyś będzie tu pięknie ... 20:59, 17 paź 2012

Do góry
KasiaWB napisał(a)

piękny jesienny ogród i te bujne lawendy! cuuudo

Dziękuję Kasiu Widzialam , ze u Ciebie ruch dzisiaj. Wpadnę sprawdzić co się działo

A ja przyszłam do Ciebie nacieszyć oczy, bo u mnie strasznie jesiennie i człowiekowi chandra dokucza nic takiego się nie działo - poprostu chyba sadzony w tym roku miskant zakwitnie )) Pozdrawiam

Kasiu poczekaj chwilkę. Coś Ci wkleję ku pokrzepieniu serca
Kiedyś będzie tu pięknie ... 20:07, 17 paź 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

piękny jesienny ogród i te bujne lawendy! cuuudo

Dziękuję Kasiu Widzialam , ze u Ciebie ruch dzisiaj. Wpadnę sprawdzić co się działo

A ja przyszłam do Ciebie nacieszyć oczy, bo u mnie strasznie jesiennie i człowiekowi chandra dokucza nic takiego się nie działo - poprostu chyba sadzony w tym roku miskant zakwitnie )) Pozdrawiam
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 18:44, 17 paź 2012

Do góry
czyżby miskant Variegatus miał zamiar zakwitnąć?
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 09:14, 17 paź 2012

Do góry
Wspomniany wcześniej miskant cukrowy i irga

jeszcze trochę zielono...

rozpłaszczony pies na zielonym
Mój mały zielony zakątek - czyli jak stałem się chłopem pańszczyźnianym w weekend 00:12, 17 paź 2012

Do góry
Ślicznie Ci rabatka zakwitła - fajny zestaw kolorów. Druga rabata - ta lawendowa bardzo ładna, co chcesz od tej lawendy? te kwiatki przy murku to lilie albo jak kto woli "lelije" liliowce wyglądają troszkę inaczej Dopiero na tych zdjęciach zobaczyłam, że działka wcale taka mała nie jest super wcześniej chyba coś mi się na oczy rzuciło )
Czy oprócz powojników zamierzasz coś sadzić przy tym drewnianym ogrodzeniu?
I napisz tak ogólnie jaką masz wizję ogrodu, jakie rośliny chciałbyś tam mieć (już trochę widzimy) i jakie kolory
A młody miskant Variegatus wygląda tak

a tu z hortensją Limelight

Tak sobie o nim pomyślałam, bo ładnie by wyglądał przy tej ciemnej cegle.... ale otoczenie źródełka trzeba starannie zaplanować, nic na szybko wszak to bajer ważne też jest właśnie to czy coś będzie sadzone równolegle z ogrodzeniem.
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 22:48, 16 paź 2012

Do góry
Pszczółko kochana, dzięki za miłe słowa zdjęcia jesienne będę wstawiać, obowiązkowo, moja córka sporo zrobiła, lepsze niż moje później wstawię.
Miskant na pewno się zadomowi na skarpie, on wszędzie się czuje jak u siebie
U nas jeszcze nie było porządnych przymrozków, ale coraz zimniej a moje tulipany wciąż w torbie, a nie w ziemi muszę w końcu znaleźć dla nich trochę czasu, bo mnie zima zastanie...
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 22:43, 16 paź 2012

Do góry
Oj, dawno mnie tu nie było... może usprawiedliwi mnie troszkę fakt wyjazdu na konferencję? trzeba się czasem pouczyć ale już wróciłam i mam zaległości, że hej...
A więc po kolei
Justi, Ozz - dzieki za wizytę
Sebciu było bez Mai, Maja przyjedzie na wiosnę, kiedy będą dokręcali drugą część
Agnieszko też ledwo przeżyłam, wieczorem byłam bez sił zupełnie...
Elfie, bardzo miło że zajrzałaś, kolejna miłośniczko host obcinam dopiero na wiosnę, nie lubię porządków jesienią
Miło Cię poznać Kasiu, u obu Was jeszcze nie byłam ale na pewno wkrótce zajrzę
Aniu, to co kwitnie na niebiesko to ołownik
Sylwio emisja nie wiadomo kiedy... kolejny stres na wiosnę i dopiero wtedy jakiś termin
Urszulko, nie wiem gdzie zauważyłaś clematisa, a co im się podobało...chyba najbardziej tulipanowiec który stoi teraz cały w złocie, było pod nim nagranie i winnik, pnącze z niebieskimi kulkami, i miskant cukrowy złoty teraz i przeplatany czerwoną irgą, poza tym najbardziej chyba pies i dzieci wspinające się na brzozy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies