Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Marzenia i plany vs. rzeczywistość

Marzenia i plany vs. rzeczywistość

magnolia 22:38, 08 lut 2013

tak, fajnie z berberysami.

Ile jeżówek- napisz długośc tej rabaty,odejmiemy miejsce na berberysy ,zostanie powierzchnia trawy i jeżówek, policzymy.
A trawę wybrałyśmy?- Nie pamiętam już
butterfly 22:44, 08 lut 2013

Przeglądam teraz jeżówki (bo już zamówiłam u niego hosty i jarzmiankę - miałabym całość w jednej przesyłce)
Podoba mi się Cotton Candy, Razzmatazz, Pink Double Delight - to pełne - a jakby tak dodac do nich Profusion, Fatal Atractions? One maja pojedyncze płatki ale kolor tez rózowy.

Z białych Milkhake, Coconut Lime czy Green Jewel...

Oj, chyba widze że musze się zdecydować na max 4 odmiany....
butterfly 22:46, 08 lut 2013

Zaraz poszukam w notatkch

Trawy nie wybrałysmy - gdzies widziałam świetne zdjęcie jeżówek z trawą i niestety nie zapisałam, nie mogę teraz znaleźć..
Ale tu chyba pasuje coś zwiewnego?
magnolia 22:46, 08 lut 2013

tak, ze 4.
Sama wybierz, które Ci się podobają.
Patrz na wysokości, żeby niższe sadzić z przodu.traw
butterfly 22:52, 08 lut 2013

Od początku (tam gdzie na zielono, po prawej stronie na rys.) czyli od domu do ogrodzenia jest ok 20 m
Z tego trzeba odjąć 4 m bo tam jest ten nieszczęsny właz do szamba, to zostaje 16 - tak pi razy oko

Szerokośc całej rabaty 2 m - tu ni e wiem jak policzyć - 1 m na te jezówki z trawą

A właśnie sobie przypomniałam o końcówce rabaty - tam gdzie to szambo - zostawimy to na inne posiedzenie bo musze to jeszcze rozrysować.

magnolia 22:52, 08 lut 2013

z trawą to może być:
- śmiałek ( odmianowy jakiś bo zwykły sie rozsiewa strasznie). Wcześnie zakwita co jest fajne, ale czasem bywa bałaganiarski
- molinia careulea ( może być odmiana)- bardzo fajna, uporządkowana, ażurowa.
- proso rózgowate ( odmiana)- tu nie mam pewności czy nie będzie za wysokie- nigdy nie widziałam żeby było wysokie, ale w opisach pisza że nawet do 150 cm, co byłoby za dużo.Ale jest ładne, daje fajne chmury z kwiatostanów
- trzcinnik , Overdam, czy Avalanche lub Karl Forester- wcześnie zakwitna i się budzi, jest mocno pionowy więc nie wymiesza się z jeżówką tylko będą naprzemienne grupy tych roślin.
butterfly 22:53, 08 lut 2013

magnolia napisał(a)
tak, ze 4.
Sama wybierz, które Ci się podobają.
Patrz na wysokości, żeby niższe sadzić z przodu.traw

a jak znajdziemy trawe takiej samej wys co jezówka to moga się mieszać?
Tzn. chodzi mi o to, że trawa rośnie i w niej te jeżówki
butterfly 23:02, 08 lut 2013

magnolia napisał(a)
z trawą to może być:
- śmiałek ( odmianowy jakiś bo zwykły sie rozsiewa strasznie). Wcześnie zakwita co jest fajne, ale czasem bywa bałaganiarski
- molinia careulea ( może być odmiana)- bardzo fajna, uporządkowana, ażurowa.
- proso rózgowate ( odmiana)- tu nie mam pewności czy nie będzie za wysokie- nigdy nie widziałam żeby było wysokie, ale w opisach pisza że nawet do 150 cm, co byłoby za dużo.Ale jest ładne, daje fajne chmury z kwiatostanów
- trzcinnik , Overdam, czy Avalanche lub Karl Forester- wcześnie zakwitna i się budzi, jest mocno pionowy więc nie wymiesza się z jeżówką tylko będą naprzemienne grupy tych roślin.

Śmiałek - czasem bywa bałaganiarski - to już go skreślam
Molinia - Variegata może być? Ona ma dole taką kępkę i dopiero wyżej jest ażurowa?
Proso - no wlasnie, ta wys... to tez odpada wolę nie ryzykować
Trzcinnik - Karl F. - mam z tyłu 3 szt. na rabacie przy brzozach, zobaczymy jak będzie się zachowywac po zimie. Overdam bardzo ładny, Avalanche nie mogę namierzyć zdjęcia...
magnolia 23:04, 08 lut 2013

to ze 12 szt berberysów chyba .
zakładamy szerokość 80-100 cm dal tego pasa ( ja bym zrobiła szer 180cm, nie całe 200 chyba)
Czyli od 16 m odjąć 3m2 na berberysy , zostaje 14 m2
Rozstawa, przyjmijmy co 0.45 cm, wychodzi 70 szt traw i jeżówek. Ja bym zamówiła 25 szt jeżówek ( albo mniej, a resztę wydębisz od kogoś- np Asc ma siewki białych i różowych zwykłych)
butterfly 23:08, 08 lut 2013

A miskant Morning Light nadawałby się?

Jeszcze ostnice znalazłam