Ile jeżówek- napisz długośc tej rabaty,odejmiemy miejsce na berberysy ,zostanie powierzchnia trawy i jeżówek, policzymy.
A trawę wybrałyśmy?- Nie pamiętam już
Przeglądam teraz jeżówki (bo już zamówiłam u niego hosty i jarzmiankę - miałabym całość w jednej przesyłce)
Podoba mi się Cotton Candy, Razzmatazz, Pink Double Delight - to pełne - a jakby tak dodac do nich Profusion, Fatal Atractions? One maja pojedyncze płatki ale kolor tez rózowy.
Z białych Milkhake, Coconut Lime czy Green Jewel...
Oj, chyba widze że musze się zdecydować na max 4 odmiany....
Trawy nie wybrałysmy - gdzies widziałam świetne zdjęcie jeżówek z trawą i niestety nie zapisałam, nie mogę teraz znaleźć..
Ale tu chyba pasuje coś zwiewnego?
Od początku (tam gdzie na zielono, po prawej stronie na rys.) czyli od domu do ogrodzenia jest ok 20 m
Z tego trzeba odjąć 4 m bo tam jest ten nieszczęsny właz do szamba, to zostaje 16 - tak pi razy oko
Szerokośc całej rabaty 2 m - tu ni e wiem jak policzyć - 1 m na te jezówki z trawą
A właśnie sobie przypomniałam o końcówce rabaty - tam gdzie to szambo - zostawimy to na inne posiedzenie bo musze to jeszcze rozrysować.
z trawą to może być:
- śmiałek ( odmianowy jakiś bo zwykły sie rozsiewa strasznie). Wcześnie zakwita co jest fajne, ale czasem bywa bałaganiarski
- molinia careulea ( może być odmiana)- bardzo fajna, uporządkowana, ażurowa.
- proso rózgowate ( odmiana)- tu nie mam pewności czy nie będzie za wysokie- nigdy nie widziałam żeby było wysokie, ale w opisach pisza że nawet do 150 cm, co byłoby za dużo.Ale jest ładne, daje fajne chmury z kwiatostanów
- trzcinnik , Overdam, czy Avalanche lub Karl Forester- wcześnie zakwitna i się budzi, jest mocno pionowy więc nie wymiesza się z jeżówką tylko będą naprzemienne grupy tych roślin.
Śmiałek - czasem bywa bałaganiarski - to już go skreślam
Molinia - Variegata może być? Ona ma dole taką kępkę i dopiero wyżej jest ażurowa?
Proso - no wlasnie, ta wys... to tez odpada wolę nie ryzykować
Trzcinnik - Karl F. - mam z tyłu 3 szt. na rabacie przy brzozach, zobaczymy jak będzie się zachowywac po zimie. Overdam bardzo ładny, Avalanche nie mogę namierzyć zdjęcia...
to ze 12 szt berberysów chyba .
zakładamy szerokość 80-100 cm dal tego pasa ( ja bym zrobiła szer 180cm, nie całe 200 chyba)
Czyli od 16 m odjąć 3m2 na berberysy , zostaje 14 m2
Rozstawa, przyjmijmy co 0.45 cm, wychodzi 70 szt traw i jeżówek. Ja bym zamówiła 25 szt jeżówek ( albo mniej, a resztę wydębisz od kogoś- np Asc ma siewki białych i różowych zwykłych)