Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Chusteczkowy ogród Beroliny 23:49, 20 kwi 2012

Do góry
berolina napisał(a)

Tutaj to można lustra wstawić...3 szt nawet. Uzyskasz dodatkowy wymiar.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/278-lustro-czyli-iluzja-w-ogrodzie

Danusiu, Ty to masz głowę! a ja stwierdziłam, że u mnie nijak się nie da wstawić żadnego lustra, a teraz sama widzę . Muszę to przemyśleć, bo i tak ten mój ogródek bardzo ewaluuje i chociaż go juz obsadziłam w zeszłym roku, to już bym wszystko zmieniała, a jest co

Cześć Berolina, mam taka różę żółtą tu mogłabyś wstawić lustro, a odnośnie samochodów, powinni Wam wstawić ekrany
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:47, 20 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie wiem gdzie jest to zdjęcie piaskowca, 78 strona ale którego wątku. Niestety nie odnajdę bez linka.

Już, już jestem, trochę buszuję po Ogrodowisku. Tak chodzi o czasopismo. B.
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 23:47, 20 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jak tam zakupy? Czy przegapiłam?

Witaj Kochana Danusiu tak jak radziłaś kupiłam ziemię i obornik koński i bydlęcy no niestety u nas nie ma wielkiego wyboru
a przy okazji 2 małe świerki serbskie, które kosztowały 65 zł, a ja wzięłam 2 w cenie jednego. Są w donicach, były sprzedawane na choinki świąteczne - m.in. i ja jedną z nich kupiłam na Boże Narodzenie co to akcja styczniowego dołowania była, więc teraz mam 3. Jak wiesz chcialam kupić 10 sztuk i kupię (pewnie w Końskowoli), ale te się trafiły i nawet ładne są, to wzięłam - wykorzystam jak się przyjmą bedzie fajnie, a jak nie to też wielkiej szkody nie będzie
Ten jeden mój co był zadołowany tak jakoś blado wygląda i końce ma rdzawe w porównaniu do tych nowych, więc opryskałam go florovitem uniwersalnym - mam nadzieję, ze nie popełnim tu błędu?
Żeby Tobie głowy nie zawracać, pytałam w wątku Syli jak sadzić, bo ma juz doświadczenie, ale chyba poszła spać )
Zastanawiam się czy sypać na dno jakiś żwir dla drenażu,bo u mnie od góry glina, niżej humus (tak tak, glinę 20 cm nawieźli poprzedni właściciele) a poniżej humusu podobno glina-piasek.
W dołek dam ziemię uniwersalną wymieszaną z torfem odkwaszonym, i posadzę wyżej jak zawsze radziłaś.
Czy na coś jeszcze mam zwrócić uwagę? i czy przycinać te serby trochę? a jesli tak,to kiedy najlepiej?
Muszę się dobrze przygotować do tematu ) te pierwsze 3 będą polem doświadczalnym dla kolejnych
Chusteczkowy ogród Beroliny 23:41, 20 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu, Ty to masz głowę! a ja stwierdziłam, że u mnie nijak się nie da wstawić żadnego lustra, a teraz sama widzę . Muszę to przemyśleć, bo i tak ten mój ogródek bardzo ewaluuje i chociaż go juz obsadziłam w zeszłym roku, to już bym wszystko zmieniała, a jest co
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:38, 20 kwi 2012

Do góry
Nie wiem gdzie jest to zdjęcie piaskowca, 78 strona ale którego wątku. Niestety nie odnajdę bez linka.
Chusteczkowy ogród Beroliny 23:28, 20 kwi 2012

Do góry
berolina napisał(a)

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 23:26, 20 kwi 2012

Do góry
Jak tam zakupy? Czy przegapiłam?
Amatorka na całego... A jak . Czyli mój mały owocowo-krzewowo-trawnikowy, amatorski ogródek :) 23:21, 20 kwi 2012

Do góry
Te kopczyki na trawniku to mogą być koprolity dżdżownic
http://lumbricidae.w.interia.pl/znaczenie.html

A może to turkuć podjadek?

http://agrofag.pl/index.php/turkuc-podjadek/

Amatorka na całego... A jak . Czyli mój mały owocowo-krzewowo-trawnikowy, amatorski ogródek :) 23:02, 20 kwi 2012

Do góry
Zdjęcia w artykule to pierwsze dwa z innego ogrodu https://www.ogrodowisko.pl/watek/1251-metamorfozy-ogrodowe?page=10

a pozostałe z innego-

ogród mojej klientki który robiliśmy dopiero co, modernizowaliśmy po 10 latach od "produkcji". Moja posesja jest w moich linkach w podpisie
Lecę w kulki... 22:59, 20 kwi 2012

Do góry
Też mam takie mchowe kulki, z warsztatów
Tawułka - Astilbe 22:35, 20 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja ja proszę o poradę - co będzie dobrze wyglądało PRZED tawulkami ?
czy prostu zostawić je na pierwszym planie?

Niskie hosty

hm ale chyba jednokolorowe żeby nie " ciapac "
zastanowienia die ale pomysł mi się podoba choć sama bym na to nie wpadła
Ogród w Tarnowie 22:33, 20 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Pięknie!!! Aż się prosi o lustrzane odbicie nasadzeń po prawej stronie rabaty

To samo mówiłam ale Rysio nie chciał wykarczować tego co tam ma, albo przesadzić.

Danusiu i Anetko, podzielam i szanuję wasz pogląd ale tam są 2 klony palmowe a w środku wiśnia japońska, które rosną już 12 lat i nie miałbym sumienia ich ruszać zwłaszcza, że klon Dissectum Garnet trzy razy padał i dopiero trzeci został przy życiu.
Tawułka - Astilbe 22:21, 20 kwi 2012

Do góry
waska napisał(a)
Ja ja proszę o poradę - co będzie dobrze wyglądało PRZED tawulkami ?
czy prostu zostawić je na pierwszym planie?

Niskie hosty
Tawułka - Astilbe 22:20, 20 kwi 2012

Do góry
Puskaogrodniczka napisał(a)
Wiem, że są tawuły i tawułki- drogą dedukcji wymyśliłam, że tawułka jest mniejsza....
Mylę się? Kurcze już głupieję od tego internetu.

Chodzi mi o tę odmianę, z której da się formować kulki i nie chcę by kwitły.

Tawułki to byliny (Astilbe)

tawuły to krzewy liściaste, tym się różnią, ale wcale nie wielkością. To są inne gatunki roślin.
Obwódki z bukszpanu 22:18, 20 kwi 2012

Do góry
To:

Michael my Garden 22:08, 20 kwi 2012

Do góry
Ja też witam po przerwie, forum nam urosło strasznie, tyle ogrodów, że już nie ogarniesz, ale cokolwiek dasz radę. Trawnikiem się nie przejmuj, każdy ma straty - ja też.

Dasz radę pouzupełniać.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 22:04, 20 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
osobiście nie przepadam za nawozami długo działającymi, wolę widzieć efekty od razu, czyli co 3-4 tygodnie kiedy nawożę systematycznie.

no właśnie za późno tu trafiłam, bo już po nawożeniu
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 22:02, 20 kwi 2012

Do góry
osobiście nie przepadam za nawozami długo działającymi, wolę widzieć efekty od razu, czyli co 3-4 tygodnie kiedy nawożę systematycznie.
Ogród, Oogród, Ooogród 21:59, 20 kwi 2012

Do góry
kjub napisał(a)
Dzięki...
Jak najlepiej przygotować ziemie pod iglaki? Czy moge dodać obornika?

Możesz. Ale musi być przekompostowany, dobrze rozłożony.
Ogród, Oogród, Ooogród 21:58, 20 kwi 2012

Do góry
kjub napisał(a)
czy do świerka serbskiego będzie dobra taka mieszanka: obornik + przerobiona trawa z kompostownika + ziemia z ogrodu + torf odkwaszony + przerobiona kora sosnowa? jeżeli tak to w jakich proporcjach to zmieszać?

Może aż za dużo kombinacji, wystarczy sam torf z tym kompostem plus trochę ziemi z ogrodu.
Skład mieszanki nie ma znaczenia, ważne aby cokolwiek dać roślinie na start

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/283-latwe-ogrodnictwo-jak-sadzic-drzewa-i-krzewy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies