Własnie zamierzałam to samo napisać - aż mi się radośnie zrobiło jak zobaczyłam post Danusi
Jest w tym zdjęciu coś takiego....sama nie wiem co...ale właśnie nostalgicznego. Przypomina mi dzieciństwo - może właśnie ten rodzaj robienia zdjęć, naświetlenia - i do tego dom, bo mieszkałam w blokach a obok był/jest wielki park i te rabaty sąsiadów...podobnie.
Ludzie tacy szczęśliwi się wydawali wtedy...a może po prostu ja ich tak zapamiętałam.
A potem kolejne wzruszenie bo ja kilka dni temu sprzedałam stare mieszkanie. I uroniłam łezkę - nie do niego samego, chociaż je kochałam (ale teraz mam dom gdzie mogę tworzyć ogród) - ale do placu zabaw gdzie mój starszy synek pierwszy raz zjeżdżał na zjeżdżalni na brzuchu, głową do dołu a potem dokoła klombów uczył się jeździć na rowerze - a młodszy uczył się praktycznie wszstkiego: kroczków, babek z piasku. Ech, wzruszyłam się....powodzenia.
Bilety na Chelsea załatwia się już jesienią, a najpóźniej zimą. Zawsze przed wejściem czeka ogromna kolejka do zakupu biletów ze zwrotów. Możesz spróbować, ale wiem, że długo się stoi. Nie kupuj od "koników", bo często oszukują i nie wejdziesz.
Czarcie kręgi z grzybów kapeluszowych powstają jeśli w glebie pozostały jakieś kawałki drewna czy innych nie rozłożonych resztek organicznych.
Wzmaga się gdy trawnik był zaniedbany w nawożeniu i pielęgnacji (mocno zafilcowany) i zagłodzony.
Należy systematycznie nawozić trawnik i go nawadniać ale głęboko i z przerwami, niż często a płytko.
Stosować wertykulację i aerację, żeby nie dopuścić do mocnego zafilcowania.
Kulki w żywopłocie, mogą być poprzerywane tzn. tu gdzie pnie daj kostki (prostopadłościany), nawet podwójne i przerwy między nimi. Albo ciągły Zywopłocik.
Danusiu, Ty to masz głowę! a ja stwierdziłam, że u mnie nijak się nie da wstawić żadnego lustra, a teraz sama widzę . Muszę to przemyśleć, bo i tak ten mój ogródek bardzo ewaluuje i chociaż go juz obsadziłam w zeszłym roku, to już bym wszystko zmieniała, a jest co
Cześć Berolina, mam taka różę żółtą tu mogłabyś wstawić lustro, a odnośnie samochodów, powinni Wam wstawić ekrany
Witaj Kochana Danusiu tak jak radziłaś kupiłam ziemię i obornik koński i bydlęcy no niestety u nas nie ma wielkiego wyboru
a przy okazji 2 małe świerki serbskie, które kosztowały 65 zł, a ja wzięłam 2 w cenie jednego. Są w donicach, były sprzedawane na choinki świąteczne - m.in. i ja jedną z nich kupiłam na Boże Narodzenie co to akcja styczniowego dołowania była, więc teraz mam 3. Jak wiesz chcialam kupić 10 sztuk i kupię (pewnie w Końskowoli), ale te się trafiły i nawet ładne są, to wzięłam - wykorzystam jak się przyjmą bedzie fajnie, a jak nie to też wielkiej szkody nie będzie
Ten jeden mój co był zadołowany tak jakoś blado wygląda i końce ma rdzawe w porównaniu do tych nowych, więc opryskałam go florovitem uniwersalnym - mam nadzieję, ze nie popełnim tu błędu?
Żeby Tobie głowy nie zawracać, pytałam w wątku Syli jak sadzić, bo ma juz doświadczenie, ale chyba poszła spać )
Zastanawiam się czy sypać na dno jakiś żwir dla drenażu,bo u mnie od góry glina, niżej humus (tak tak, glinę 20 cm nawieźli poprzedni właściciele) a poniżej humusu podobno glina-piasek.
W dołek dam ziemię uniwersalną wymieszaną z torfem odkwaszonym, i posadzę wyżej jak zawsze radziłaś.
Czy na coś jeszcze mam zwrócić uwagę? i czy przycinać te serby trochę? a jesli tak,to kiedy najlepiej?
Muszę się dobrze przygotować do tematu ) te pierwsze 3 będą polem doświadczalnym dla kolejnych
Danusiu, Ty to masz głowę! a ja stwierdziłam, że u mnie nijak się nie da wstawić żadnego lustra, a teraz sama widzę . Muszę to przemyśleć, bo i tak ten mój ogródek bardzo ewaluuje i chociaż go juz obsadziłam w zeszłym roku, to już bym wszystko zmieniała, a jest co