Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Miejsko & sielsko 11:49, 11 maj 2014

Do góry
Boćkowe perypetie ogrodkowe 11:48, 11 maj 2014

Do góry
No dobra to lecimy dalej

Konwalie, mocno sie rozrastaja, siedza sobie pod serbami razem z barwinkiem i jest im tam dobrze. Lepiej rosna niz runianka

A to tojesc od Malej Mi. Pieknie sie rozrosla, widac z jakim sercem oddana . Musze ja ograniczyc, ale to na jesieni, bo chce ja rozmnozyc i miec jeszcze druga kepe

Miejsko & sielsko 11:47, 11 maj 2014

Do góry
Persil
Pieniński zakątek 11:46, 11 maj 2014

Do góry
Na koniec łączka wiosenna za płotem z buków, sosny i brzóz

Pozdrawiam zielono
Miejsko & sielsko 11:46, 11 maj 2014

Do góry
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:45, 11 maj 2014

Do góry
Oto mój skalniaczek

Pomysł na "wybieg dla chomików" :) 11:37, 11 maj 2014

Do góry
Pomysł na linie rabat mam taki

Koło byłoby ze żwiru - najlepiej dopasowanego do koloru kostki - szary bądź beżowy.

Proste linie też mogłyby być, ale koło na pewno musi być powtórzone Przy takich liniach musiałabyś dobrze odmierzyć proporcje , żeby rabaty nie zdominowały trawnika i odwrotnie.

Z roślin bezobsługowych na pewno mogę polecić jeszcze Carexy - Ice Dance, Frosted Curls, hosty, kocimiętki, rozchodniki, wyższe trawy jak miskanty czy rozplenice. Z krzewów liściastych to hortensje, berbersysy, derenie. Z zimozielonych (głównie w takie bym szedł w tak małym ogrodzie to na pewno różaneczniki, trzmieliny, cyprysiki groszkowe oraz bukszpany - i tak jak Danusia poleciła miniaturowe iglaki i karłowe choiny kanadyjskie. Wpisz w wyszukiwarce na stronie głównej jak i tych na forum hasła typu przedogródek, ogród przy zabudowie szeregowej - wyskoczą Ci wątki i zdjęcia z ogrodami tej wielkości - może Cię zainspirują
Ogród w Tarnowie 11:35, 11 maj 2014

Do góry

Pieniński zakątek 11:35, 11 maj 2014

Do góry
Nasz "trawnik" mnie zachwyca... no niby to nic niezwykłego, ale porównując stan obecny do gliny i chaszczy z lat poprzednich... jestem pod wrażeniem . Tym bardziej, że nie był siany ani nawożony... sam urósł ...

Roślinki po zasileniu trzy tygodnie temu ruszyły... niektóre trawki mogłam podzielić

Przy tarasie posadziłam malusie goździki, lawendy i werbenę patagońską. Bardzo jestem ciekawa jak sobie poradzą...

Musiałam równiez położyć matę -szmatę pod kamyki... na wiosnę wszystkie szczeliny były przerośnięte.

znów jest piknie

Ogród w Tarnowie 11:27, 11 maj 2014

Do góry
Weekend w Wysowej, bardzo udana pogoda i kolorowo

Boćkowe perypetie ogrodkowe 11:24, 11 maj 2014

Do góry
A teraz nowy domek dla pszczol. Wiem, ze nie wyglada super, wymaga liftingu. Ale nie bede go malowac w tym roku - ryzykujemy. Jesli pszczoly go nie zasiedla to pomalujemy w sierpniu. No i dach zdecydowanie musi miec nowa odslone Bedzie sloma, na starym wymienimy na swiezutka. Dojda jeszcze domki dla owadow. No coz, nie wyglada to moze zbyt fajnie, z jednym ulem bylo lepiej, ale co tam Zawsze moge go przestawic w swierki

I moje tegortoczne dziecie

Boćkowe perypetie ogrodkowe 11:17, 11 maj 2014

Do góry
Trawki sie zbieraja, biedne sa bardzo. Wczoraj podlalam je biohumusem. A byly juz takie gesciutkie i zielone Za tydzien dostana florowit, albo regeneracyjna magiczna sile do trawnikow Na pewno nie beda tak dorodne jak w zeszlym roku, oby sie zebraly

Gracek

Malepartus

Hakone - wyglada najslabiej, a juz byly dorodne kepy.

I jeszcze raz kulkowa Zeby nie bylo tak smutno

Ogrodnik Mimo Woli cd 11:17, 11 maj 2014

Do góry
agata19762 napisał(a)

Aniu czy one też się wysiewają jak zwykłe....??????
piękne są !!!!!!!!!!!!

Sieją się.... pokazywałam jak jeden wyrósł nad oczkiem przy strumieniu, a rosną pod szklarnią na wsiowej rabacie, byłaś to wiesz jaka to odległość Jednego przekopałam bo sie wysiał i wyrósł na wielkiego za skalniakiem. Pełny granatowy.. siewka... ale kępa o średnicy ponad pół metra skasowana przez eMusia przy koszeniu... zaczepił się o kamienie i wpadł dupskiem w środek orlika... wiec jak nie pies, nie kot, to eMuś robi spustoszenie...
A to do przekopania.. kokorycz się rozrosła i zarosła miniaturowe hosty... i zong... bo gdzie je przenieść?? Rabatę trzeba poszerzyć... Pod kokoryczą są takei hostki jak na pierwszym planie, nawet ich nie widać.. taki ze mnie znawca bylin..... że sam posadzić sobie nie umiem

A tu kępa lnu zniszczona przez... winnych nie ma, nikt się nie przyznaje..

Boćkowe perypetie ogrodkowe 11:13, 11 maj 2014

Do góry
Na kulkowej begonie, na razie nie widac, ale lubie efekt jak juz sa wieksze i kwitna No i czasami jakas pszczolka przysiadzie na nich

Niesamowite jak przez dwa lata rozrosl sie bluszcz. Po lewej dwuletni - sadzilam 20 cm galazki Po prawej sadzony zeszloroczny

Owocownik Wciaz przed olinowaniem
Z boku widac bluszczyk od Danusi. Jego zadaniem jest zakrycie fundamentu. Mialam go malowac na bialo, ale chyba nie ma sensu Prosze nie patrzec na chwasty i uwalona kostke. Nie zdazylam

A tu kolejowa po posadzeniu cisow Za rok-dwa bedzie gesty zywoplot mam nadzieje

Pieniński zakątek 11:12, 11 maj 2014

Do góry
Kolejna wizyta w pienińskim zaliczona ... Trawa skoszona, przy roślinkach wypielone, widoki uspokoiły skołatane nerwy...

Jabłoń sąsiada cudownie przewiesza się tuż nad dachem naszego domku oblepiona kwieciem...

Wisteria - glicynia, słodlin 11:11, 11 maj 2014
Do góry
moja wisteria - mam ich 3 ale w tym roku jedna po raz pierwszy zakwitła w 4 roku po posadzeniu, druga bedzie mieć 5 kwiatów ale zagubionych w lisciach

potwierdzam trzeba ją ciąć ostro , my tniemy w lipcu-sierpniu oraz w lutym- marcu

inna nie kwitnaca wygląda tak - wypusciła duzo liści już - na końcu za kalinami widać kwitnacą wisterię
Boćkowe perypetie ogrodkowe 11:06, 11 maj 2014

Do góry
OK, to lece z obiecanymi fotami

Tulipki, ostatnie tchnienie, jakos mi szkoda scinac Czosnki wysokie bardzo Tylko kilka, ale w przyszlym roku bedzie znacznie wiecej. I tulipanow tez. Moze bede miala wieksze szczescie i angeliki beda angelikami....
Stipy ruszaja bardzo powoli, chyba jednak nie wszystkie daly rade. Musze do nich zajrzec dokladniej, na razie dwie sie mocniej zazielenily a reszta jakas mniej wyrywna. A stip w ogrodniczych niet.

Mariken, od dolu zielone listki. Czy ktos wie co zrobic z pakami i zmrozonymi liscmi? Obrywac? A moze go przyciac?

Buk pospolity - Fagus sylvatica 10:33, 11 maj 2014

Do góry
Witajcie, nie chcę zakładać kolejnego wątku dotyczącego buków purpurea pendula, chciałbym poznać Waszą opinie na temat ich koloru. Dlaczego buki czerwone, oczywiście nie wszystkie z czasem tracą swój intensywny kolor czerwony? Czy to jest związane z nawożeniem, wodą? Jak i czym je nawozić aby utrzymać ten kolor. Przecież to jest ich podstawowy atrybut, oczywiście oprócz pięknych płaczących gałązek. Pozdrawiam P_Kemot
W Gąszczu u Tess 10:15, 11 maj 2014

Do góry
Tess napisał(a)

Tesiulka ja bym je jeszcze troszeczkę i z dołu i z góry ciachnęła ,uformuj już kuleczkę zobaczysz jak się zagęszczą
Buziaczki
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:12, 11 maj 2014

Do góry
monteverde napisał(a)

Hahaha, dobre a u mnie dopiero listki rozwija a gdzie mu do kwiatów, ale są śliczne no i ten orlik takie wyprostowane kwiatki, u mnie zwieszone, rzuć nazwą pozdrówka

Kielichowiec kwitnie już od dawna..

Orlik z kolorem limonkowym to AQUILEGIA VULGARIS - ORLIK POSPOLITY 'WHITE DOUBLE' orliki warto przycinać po kwitnieniu, wtedy mogą zakwitnąć drugi raz... i dobrze znoszą półcieniste rabaty, u mnie nawet w cieniu rosną bez problemu i kwitną równie pięknie, i dłużej.

Ten miał być 'Clementine Blue' ... ani Klementyna, ani Blue..... e-clematis nie popisało sie .... ale Rubensa przysłali ładnego A biały orlik też ładny..... więc nie reklamuję... najprawdopodobniej jest taki jak powyżej

Ten orlik najbardziej oblegany przez pszczółki niestety nie znam odmiany..

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies