Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Różaneczniki - choroby i szkodniki 21:02, 16 kwi 2014

Do góry
Ja w tym roku mam problem z jednym różanecznikiem. Po zimie wygląda na chorego. Obok niego rosną dwa inne i są ładne, zielone. Zakwasiłam mu w ubiegłym tygodniu ziemię, podlałam magiczną siłą no i czekam. Jeszcze dolistnie mu florovit planuję podać, ale to po świętach. Może go radykalnie przyciąć?

Ogrodnik Mimo Woli cd 21:01, 16 kwi 2014

Do góry
popcarol napisał(a)
Hej Aniu, zaglądam, trochę poczytałam! Moja magnolia nadal ma pączek.. i tyle..
pozdrawiam!
k.

Za zimno.. u mnie wszytko stoi w miejscu... jedynie tulipanowiec wypuścił listeczki

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 20:50, 16 kwi 2014

Do góry
zanim jednak coś konkretnego wymyślę zdam raport z ogrodniczkowania ...
zamiast myć okna i piec pasztety dziś z Adamo:

- wsadziliśmy wzdłuż tarasu graby na coś pomiędzy żywopłotem a lasem ... mam wizję i biedne roslinki muszą ją jakoś pojąć ... jak wyprostujemy co mamy wyprostować ... podetniemy co mamy podciąć i jakimś cudem zacznie wyglądać pokażę ...

- znowu naczytałam się o opuchlakach więc sprawdziłam posiadane żurawki ... tkwią w ziemi mocno i pięknie im przybywa liści ... co w swej naiwności odbieram jako dowód na nie manie opuchlaków ... przesadziłam wróććććććććććć ... przesadziliśmy ! ... dwie żurawki matki, które mamy od bodaj 10 lat i już prawie je ukatrupiłam a one som ! ... kupione zresztą w ulubionej szkółce w Kostomłotach

- przesadziliśmy z przechowalni tawuły Andersa kolor malinowy pod graby przed tarasem ... przed nimi kostrzewa a w niej okrywowa The Fairy ... jestem zadowolona ... bo skopiowałam Agę z kwadratowego a nie Madżenkę ... no schociaż razzzzzzzz

- przed frontem vis a vis brzóz stanął grab dzięki którego koronie mam nie widzieć, ze mi siem przechodnie gapią w okna ... to gran intymności szeroko pojętej ma być ... (wiem ... nawet brzóz nie obfociłam a durnie sobie vis a vis do nich obrazuję ale uwierzcie mi bez liści nic nie widać i chyba musiałabym się oplatać wokół tych drzewek by coś było widać ... ) (i uwierzcie mi kilkadziesiąt kilo nie możżże się wokół tak delikatnych pieńków oplatać )

- ja wiem, ze to Bociuś jest autorytem w trafffkach a nie bociusiowy żon ... ale tym razem jakoś tak musiałam pójść za nim i wystrzygłam moje kupki ice dance bo były zardzewiałe na końcach ... doigrały się ... jak na kolejowej u Kasi też sobie tak pozwoliły to wcale się nie dziwię, że je żon tak potraktował ...

- poza tym dwa kwadranse gapiłam się na tulipki oceniając czy na święta się wyrobią i są takie co moim zdaniem będą na czas ... ale i sa gramuły co nie fiem kiedy się zreflektują ... bez względu na fszystko jestem zadowolona

- nie udało mi się ukatrupić tojeści orszelinowatej, która trafiła do przechowalni na skutek jesiennych rewolucji ... odpala ... bardzo uprzejmie z jej strony

- 12 lawend viva własnej roboty wzrasta .. co i dziwi i cieszy

w kwestii "wkopaliśmy" "przesadziliśmy" itd podział ról jak zawsze ... żon swoje a ja swoje ... i żeby było jasne to mnie boli paluszek

i ciągle mi się wydaje, ze więcej piszę niż robię ale może ja jakaś przewrażliwiona jestem

a teraz mniamam naleśniki ... ... i pozdrawiam

wiezieliście, ze wiosna jest fajna ???
Sity na podmokłe stanowiska 20:46, 16 kwi 2014

Do góry
Witam,

Mam sita spiralnego a raczej miałam, gdyż na wiosnę mi niestety padł.
Bardzo nad tym ubolewam, gdyż całą zimę był piękny i zielony, miał nawet nowe przyrosty ale na wiosnę coś mu się stało i wygląda jakby się zasuszył, mimo ciągle mokrego podłoża.

czy da się go jeszcze uratować czy mam go wyrzucić?
(zdjęcie jest z września zeszłego roku)
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:44, 16 kwi 2014

Do góry
Gabriela napisał(a)

Nie mam, mekonops u nas nie zimuje. Zdjęcie jest z części leśnej Savil Garden, były tam jeszcze żółte i czerwone. Pamiętam że eksperymentowała z nim Vita, ale ostatnio rzadko bywa. Ciekawe czy jej się udało, zimowała go w piwnicy.

No wszytko jasne... czytam, że Vita miała nieudane podejścia jak i Mariola... będę sie zachwycać u Angoli.... a u siebie posadzę przetaczniki czy inne niebieskości.. ja kokorycz pogiętą.. zobacz jakie ładne ma liście .. nie musi kwitnąć, a nadaje się do cienia.
Metamorfozy "Ustronia pod miedzą" :-) 20:41, 16 kwi 2014

Do góry
Mam kilka nowych zdjęć. Ostatnio zapomniałam aparatu. Mam tylko zdjęcia z komórki.

Warzywnik:

pod drzewkiem mini ogródek ziołowy
i jeszcze

Kwitnące czereśnie

ścieżka

A to kilka z poprzedniej wizyty:

kuchnia

pokój w altanie (teraz już są zazdrostki)

Na ogrodzie nie robimy póki co nic prócz plewienia. Czasu mało, a to trzeba wszystko przemyśleć, zacząć od trawnika, planowania rabat, żywopłotu. Chciałabym zachować taką dziekość i naturalność jak jest teraz- z tym, żeby wszystko było bardziej pod kontorlą. To praca na lata pewnie
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 20:40, 16 kwi 2014

Do góry
15 cm? Moje też coś koło tego mają, jedna będzie kwitła, wiem od wczora i cieszę się, bo będą cebulki przybyszowe. Poza tym to nie bardzo mogę w ogrodzie pracować, przeszywające do szpiku kości zimno, deszcz, ciemności...listopad normalnie! Czasami słońce błyśnie, więc parę fotek zrobię i czekam na ciepło.

Tess, chyba wiem co dzieje się się z moimi szachownicami. Każdego roku, w sierpniu wykopuję wszystkie cebule, funduję im ze dwa tygodnie leżakowania w przewiewnym miejscu i sadzę ponownie.
Wydaje mi się, że powinnam to robić co dwa, trzy lata. Kilka szachownic uniknęło moich wykopków i...mają pąki kwiatowe.

Zawilce blanda, chyba odmianowe. Nareszcie trafiłam na takie, które nie zawodzą wiosną.

Mój ogródek pod Gdańskiem 20:33, 16 kwi 2014

Do góry
A to kolejne egzemplarze powojnikow które już mam :
Mój ogródek pod Gdańskiem 20:29, 16 kwi 2014

Do góry
Tez jestem ciekawa efektów kupiłam jeszcze : trzy szt powojników bylinowych dość niskich : 1m, i płożących sie chce je posadzić na rabatach pomiędzy innymi roślinami :
Zobaczymy co z tego wyjdzie dziś już dwa posadziłam - zostało mi jeszcze 11
...Niedaleko Krishana... 20:27, 16 kwi 2014

Do góry
Odziedziczyłam czereśnie, które teraz pięknie się obsypały na biało:

mam też taki krzaczek:

i nie mam zielonego pojęcia co to jest
i rabatę na którą nie mogę patrzeć bo taka okropna(choć kwiatki ładne- oczywiście nie wiem co to za kwiatki)

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 20:24, 16 kwi 2014

Do góry
a to jest ofiara prac ogródkowych, zobaczymy czy cebulki przeżyją przesadzanie w trakcie kwitnienia. Jeśli nie to ok, aż tak mi się nie podobają te 2 kolorowe tulipy!
Ogród w Alei Lipowej... 20:20, 16 kwi 2014

Do góry
Dokupię jeszcze jakieś kwiaty może tulipany, trochę bukszpanu, bo na wysiew rzeżuchy chyba troszkę za późno no i wystarczy tego dobrego. W tym roku jakoś wszystko tak na szybko będzie
Mam jeszcze hortensje. Dokupiłam dziś nową bo poprzednia mi się brzydka robi i nie wiem czemu... może w domu za ciepło. Podlewam systematycznie wiec sucho nie ma.

a ta druga tak mi brązowieje

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 20:20, 16 kwi 2014

Do góry
Tego nie przytuliłam... nie sądziłam że lawendę w stożki się formuje. Ale czego to ludzie nie spróbują!

Donicę kiedyś obsadzoną postawiłam przed domem wraz z oliwką bratkową, Wiem, nie powala, muszę bratki zmienić na coś oc będzie pasowało do oliwki. Macie jakieś pomysły?

a to przytuliłam i nawet udało się ipomea batatas kupić, ale nie mieli tych zielonych niestety.... nie wiem czemu myślałam, że sadzonki to ziemniaki są!! [batatas ?!]

wykonałam też pierwsze w życiu prawie kwadraciki bukszpanowe wraz ze skarpetką. a boxuski ciachnęłam tak jak radzi szefowa. Choć jeszcze nie jest równo, to daję im szansę trochę podrosnąć.
tadammm.....

pomażyć mogę, że kiedyś tu będzie pięknie.... w ramach obwódki z patyczków będzie żwirek. kurczę, jak kupowałam te kulki to myślałam że takie duże są, a jak zadołowałam dwie to kurna one są takie małe!!!
...Niedaleko Krishana... 20:13, 16 kwi 2014

Do góry
cześć Sofijka,

Dużo może się zmieścić ale potem jest zbyt ciasno i nie ma gdzie prania rozwiesić

Dlatego postanowiłam coś z tym zrobić i tak stałam sie szczęśliwą posiadaczką niewielkiej działeczki:

Ogród w Alei Lipowej... 20:13, 16 kwi 2014

Do góry
Dzięki Irenko. Rzadko zaglądam, ale teraz wpadlam, to wstawię parę fotek. Dziś trochę sprzątałam i parę bardzo prostych dekoracji świątecznych się pojawiło, przy okazji stłukłam 4 szklane jajka wrrr....

najpierw wianek, stary z mchu, tylko doczepiłąm jajko i zająca z masy solnej, trochę brzydko nitki widać ale co tam

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 20:06, 16 kwi 2014

Do góry

Mathildis napisał(a)
... Bosska jesteś

trudno się nie zgodzić ... że bardzo dyplomatycznie to ujęłaś ...

paniprzyroda napisał(a)
Chichrałam się już u Ani, ale muszę Ci powiedzieć, że to jest lepsze od torebek na narzędzia

lepsze oj lepsze ... a gdybyś widziała moją absolutnie zadowoloną "mnie: a'la pomysłowy Dobromir gdy te siewki planowałam powtykać dla efektu niebieskiego obłoku ponad (ba ... nawet sobie przyszłościowo obcykałam, że liście będę tym niezapominajkom obcinać żeby ich nie zdemaskowano ) ... chociaż najlepsze to było chyba jednak jak u Małej zobaczyłam,i doczytałam, ze ona sama (znaczy ta roślina nie Ania) robi za brunerę i za niezapominajki ... rozczarowanie przy tym to pikuś

Marzena2007 napisał(a)
Paniprzyroda żeby nie było, ja tez myślałam źe brunnera w niezapominajkach rośnie ale czego oczekiwać o blondynki , ktora rozsady rzodkiewek szukała....

Madżenko ja pojąć nie mogłam jak u was może nie być rozsady rzodkiewki ... i o so chodzi z tym, ze pan popatrzył i tak dalej ... ... i to nie świadczy o IQ ... tego będę się trzymać ...

Mala_Mi napisał(a)
O żesz.... a ja nie blondynka.. i dopiero teraz załapałam co Konstancja miała we w rozumie...
Że brunera rośnie z niezapominajkami.... no teraz to siedzę i płaczę do komputera....

Anek ty to nawet nic nie mów bo to fszystko przez Ciebie ... a wczoraj byłaś zmęczona i do głowy Ci nie przyszło, ze można takiej alpejskiej spekulacji dokonać w kwestii roślinki tak oczywistej ...

Sebek napisał(a)
Iza....wstyd się przyznać.....ja dopiero w ostatnim zdaniu się dowiedziałem, że brunnera właśnie tak kwitnie.....Dziękuję za uświadomienie mi tego, bo bym całe życie żył w błędzie

dziś mogę napisać, że wiem iż brunera zwana jest "niezapominajką kaukaską " ... właśnie ze względu na niebieskie kwiaty ... tylko nie wiem czy w związku z tym wczoraj byłam bliżej czy dalej

Co się stało kwiatom ... 19:56, 16 kwi 2014

Do góry
Co z tym ogródeczkiem począć 19:55, 16 kwi 2014

Do góry
Zajechałam dzisiaj do szkółki ,miałam nic nie kupować ale już chora byłam
No i patrzę takie znajome cudo jest ...ale co to nie wiem

Oczywiście że kupiłam

Szafirki kofffam ,pięknie na tle bukszpanów wyglądają

[img size=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/56/566871/original.JPG[/img
Co z tym ogródeczkiem począć 19:50, 16 kwi 2014

Do góry
Troszkę fotek
Na początek ,zamiast jajeczka ..dla Was z wyrazami miłości

Przyjazny ogród 19:46, 16 kwi 2014

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies