Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Gdzie diabeł nie może... 16:45, 13 kwi 2014

Do góry
No i sezon ogrodowo-budowlany rozpoczęty

i kierownik zamieszania ja oczywiście przy pracy

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 16:44, 13 kwi 2014

Do góry
kasiek napisał(a)
Ach jak pięknie! ty czarodziejko obrazów
Gdzie Ty tu masz straszydła - tu jest po prostu cuuudownie!
Ciesze się że ze ślusarzem doszliście do porozumienia Będziesz miała ogród w domu

Pisząc o straszydłach w ogrodzie miałam na myśli iglakowe dziwadła,,,,,,,,lubię płaczące formy i te poskręcane gałązki

mój straszny jeż

Ślusarz jeszcze mi kwietniki zrobi........jestem przeszczęśliwa, nareszcie nie będą mi fruwać donice z kwiatami podczas burzy, to mają być takie okucia na parapety okienne
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 16:41, 13 kwi 2014

Do góry
Chciałam zidentyfikowac swoje tulipany i poległam...

No to hiacynty Woodstock w Obsidianach

I Delf Blue

Tu na pewno sa Angelique

A na tej rabacie Oueen of Night... ale ilośc mi się ie zgadza.... tzn. wydaje mi się że ich jest dużo a w notatkach znalazłam "licha" ilośc 132 szt..
Makowo na Kociewiu 16:33, 13 kwi 2014

Do góry
Ogród cichy i przytulny 16:30, 13 kwi 2014

Do góry
Mam pierwszy domek dla owadów. Zrobiłam, mam. Teraz tylko poproszę męża to jutro, najdalej pojutrze umieści na murze . Wówczas dorobię daszek z kory i będzie początek osiedla z domków jednorodzinnych z zabudowie szeregowej Pozdrawiam
Pogaduchy skowronków 16:28, 13 kwi 2014

Do góry
Skowronki od miesiąca w polu śpiewają,ogrodnicy im w pracy też pomagają, a w tym wątku wszyscy śpią?
Czas tu co nieco informacji wstawić, czy ma być deszcz czy tęga zamieć.
Wszystkim zapracowanym ptaszkom przynajmniej w święta dużo odpoczynku.

Ogród Tosi 16:27, 13 kwi 2014

Do góry
atena35 napisał(a)
Ewka moja dla ciebie

a to ostatnie zastosowanie Rohana Obelisk'a

Dziękuję... toś mnie załamała, mój ma jakiś niedorozwój !

W konwalniku grzebałam, zmieniłam mu ziemie na substral... na spód karamzyt (co by mu w stopy nie gniotło), jak nie ruszy to w kaloszach będę skakać ze złości po nim !
Ponoć szantaż i groźba kary fizycznej najbardziej stymulują prawidowy wzrost hahhaha
Bajkowy ogród Weroniki 16:25, 13 kwi 2014

Do góry
MagdalenaK8 napisał(a)
Jestem zachwycona zdjęciami, pięknie jest u Ciebie i widać pasję ogrodową.
Pozdrawiam
Pozdrawiam.
Magdalenko, podziwiałam Twoje zakupy, róża piękna.

U mnie nadal chłodno. Sasanki dzisiaj.

Floksy dojrzewają do pełnych "poduch"
Dzisiaj podróżowałam na trasie Częstochowa -do domu 120km, widziałam piękne magnolie i duże krzewy czerwonych pigwowców. Piękne, ale w innych ogrodach.

Moja magnolia, kiedy będzie wielkim drzewem?

Niedługo zakwitną konwalie

i bzy.
Dudusiowy ogród kiedyś tu wyrośnie... 16:22, 13 kwi 2014

Do góry
Dziękuję za miłe słowa Wciągnęła mnie ta sprawa ogrodu bez reszty trzeba przyznać.
Mąż powiedział, że musi zacząć się przyglądać, czy aby dzieci nie chudną )))

Poniżej zamieszczam pierwsze moje wypociny w temacie rabat.
Nie ukrywam, że cenię sobie porządek i naturalną harmonię, lubię tzw geometrię użytkową. Ale też nie do przesady, proste surowe formy na zasadzie 60 m kw i jeden mebel podświetlony z każdej strony to nie ja. Ale też w moim domu nie ma miejsca na zbędne bibeloty, kurzołapacze, romantyczne prowansalskie bajery z falbanką etc. Piszę o tym, bo te same preferencje mam w kwestii ogrodu. Ma być użytecznie, schludnie, zgrabnie i niepretensjonalnie A jak wyjdzie - życie pokaże.

A i jeszcze jedno - dopuszczam do świadomości fakt, że ogród musi mieć chwilę, by urosnąć )))

No, a teraz konkret:
FRONT
RABATA NR 1
Nie ma co ściemniać - zainspirowała mnie jedna z Danusiowych rabat, które pokazuje tu w kilku wątkach. Motyw przewodni stanowi ślimak i podwójny prostokąt z bukszpanów. Ponieważ kocham tulipany, marzy mi się, aby pomiędzy bukszpanem pozostało na tyle miejsca, by wsadzić jesienią cebule i wiosną mieć tulipanowe paski. Poradźcie tylko - co po przekwitnięciu i czy w ogóle taka koncepcja ma sens?
Ta roślinka z kulkami, to jakiś ładny iglaczek formowany w stylu bonsai. Cyprysik?
Orientacja rabaty - południowy zachód, raczej na brak słońca nie ma co narzekać, jedyny cień dają tuje. BTW na zdjęciu jeszcze nie ucięte...

RABATA NR 2

Tu jest pole do popisu, bo po instalacji oczyszczalni nastawiali mi różnych kręgów. Bardzo to wszystko piękne, nie ma co. Skalniaków nie lubię, pomyślałam, że tu fajnie wyglądałoby wrzosowisko. Mam już trochę krokusów, narcyzów - też mogłyby tam się pojawić wiosną, a potem... No właśnie...

Jaka jest koncepcja? - nr 1 to pasek bukszpanów, szerokości i wysokości tego "jęzorka" z tarasu. Nie miałam wpływu na jego zaistnienie, ale skoro już go mam, to może niech wskaże kierunek rabaty W drugą stronę też mógłby wyznaczyć łuk rabaty przyściennej i wtedy miałby w ogóle jakiś sens swojego bytu.
2 to konwalniki - muszę gdzieś je mieć, bo są cudne.
3 małe bukszpanowe kuleczki lub małe iglaczki (cis?)
4 - to samo?
5, czyli te białe okręgi to hortensja Annabelle, mam w końcu 4 szt, obecnie wysokość ok 50 cm.
6 - lawenda - pasuje tu?
7 to dwa rododendrony, które mam, obecnie wysokie na 50-60 cm.
8 to jakaś trawa, która zasłoni skrzynkę, ale w razie czego umożliwi do niej dostęp.
9 i 10 to moje dwa iglaki, które formuję, bo na żywopłot były nie za piękne.
11 to coś, co się zwiesza - bluszcz? jakiś jałowiec? Co jeszcze?
Planujemy zrobić z tego kręgu donicę, obłożymy ją cegłą albo jakimś kamieniem, dobrze będzie? Te fiolety, róże i biele to wrzosy i wrzośce. Jakie - pojęcia nie mam, help! Chciałabym, aby było ładnie przez większą część roku. Wokół włazów też wcisnę jakieś trawki - choć trochę to zasłonią.
Co myślicie? Czy to jakoś wygląda i trzyma się kupy? Co mogłabym jeszcze dołożyć, by to wrzosowisko czymś jednak urozmaicić? Powinno być lekko podwyższone od siatki w dół? Mogę jeszcze wszystko zaplanować, jest na to dobry czas.

Poniżej rośliny, jakimi już dysponuję lub będę je mieć w najbliższym czasie (może coś się przyda):
4 szt wspominanej hortensji
2 szt rododendronów
5 szt lawendy (20-30cm)
platan - 120 cm
głóg dwuszyjkowy Scarlet 120 cm
2 szt lilaka na pniu 100cm
2 szt bluszczu - 2 metry
1 szt uratowanego winobluszczu - dopiero odbija
5 szt derenia białego - wys ok metra
3 szt derenia jadalnego - wys ok metra
grab pospolity żywopłotowy - na ok 15 m żywopłotu, sadzonka ok 50 cm
3 szt bukszpan Faulkner 20 cm
10 szt cisa Taxus baccata 40cm

No, to więcej grzechów już nie pamiętam. Możecie sobie używać do woli

Siatka zostaje, bo na razie tam płotu nie robimy z różnych względów. Puścić coś po niej? A może wsadzić jakieś fajne wysokie trawy? Bo taki sam żywopłot dookoła działki to chyba nie bardzo mi się podoba

Połowa działki - czyli mam powoli dość 16:16, 13 kwi 2014

Do góry
Połowa działki - czyli mam powoli dość 16:15, 13 kwi 2014

Do góry
Ogrodnik Mimo Woli cd 16:15, 13 kwi 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Jeszcze w pąkach, ale i tak wygląda pięknie.. potrzebuje jednego dnia ze słoneczkiem.. dziś było pochmurno i zimno... Prawie Japonia.. i prawie robi wielką różnicę

O żesz Ty jakie cudo! Mam nadzieje że moja Royalka też bedzie taka powalająca!
Makowo na Kociewiu 16:10, 13 kwi 2014

Do góry
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 16:08, 13 kwi 2014

Do góry
I 3 ujęcia na całość tej rabaty

Zdecydowanie nadające się do serialu na zdjęcia PRZED

Spokojnie można tą rabatę nazywać tymczasową przechowalnią .

Ja mam nadzieję że ta rabata stanie się niedługo najbardziej reprezentatywną rabatą w ogrodzie .
Taką która będzie cieszyć oko cały rok na zewnątrz i wyglądając z wewnątrz na dwór

Patrzę na te wklejone zdjęcia i wygląda to tragiczniej niż na żywo
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 16:06, 13 kwi 2014

Do góry
Jeszcze raz pracowe - jak wyjrzało słoneczko to się cudnie rozchyliły

Działka prawie w Borach Tucholskich 16:05, 13 kwi 2014

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
Mirella te gdzieś się zapodziały może wyjdą

Ten w peruce wymiata, dwukolorowy zjawiskowo piękny, u nas można takie kupić?
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 16:03, 13 kwi 2014

Do góry
Tutaj wyrosło mi coś z cebulowych z odzysku, wsadzony misz masz do koszyków z odzysku z zeszłego roku (z tego co mi nie powychodziło z gliny )

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 16:02, 13 kwi 2014

Do góry

Znalazłam coś takiego na spacerze, wysiało sie daleko za ogrodzeniem - ktoś mi powie co to?

Kondziowy ogrod cz II 16:02, 13 kwi 2014

Do góry
Lecą jaja do Kondzia i Bliskich .
Alleluja Konrad .
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 16:01, 13 kwi 2014

Do góry
Szafirków było więcej w zeszłym roku.
Teraz jakoś mało ich wychodzi i takie jeszcze marniutkie .
Zakwita bordowy pierwiosnek

Tu coś co będzie kwitło na białp, nazwa wyleciała mi z głowy muszę mamę dopytać

Silvo zdziwiony co pani robi, zdziwienie obejmuje dziwną zieloną rzecz która nie pozwala mu do pani przejść

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies