Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogród dla roślin o mocnych nerwach 10:25, 02 wrz 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Ogromne gratulacje prawo jazdy to chyba najbardziej stresujący egzamin

Ogród pięknie się prezentuje, zdjęcia z przyjemnością oglądam bo dawno ich nie było

Dziękuje Luki

Stres jest, ale o dziwo przed samym egzaminem u mnie jakoś uciekł…
Było 37 stopni, czekałam 2 godziny i było mi już wszystko jedno
Ale oblewali brutalnie… Malutko osób zdało
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 10:01, 02 wrz 2015

Do góry
Ogromne gratulacje prawo jazdy to chyba najbardziej stresujący egzamin

Ogród pięknie się prezentuje, zdjęcia z przyjemnością oglądam bo dawno ich nie było
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:26, 01 wrz 2015

Do góry
Dziewczyny mam rabatę w kształcie koła - średnica 7 metrów. Pełne słońce - patelnia. Rabata przy wjezie,pokazowa. Musi być zrobiona na tip-top i być atrakcyjną przez cały rok i z każdej strony . Wokoł duzo miejsca. W tle wiekowe lipy. Teraz rosną tam mikrobiot syberyjskie i werbeny

Do rzeczy:
Chciałam tam posadzić trzy ambrowce. W ich nogach ( na środku) zostawić z cztery sztuki mikrobioty. Potem od środka ku krawędzi koła posadzić plamami: czerwony berberys np. po trzy sztuki, żóty berberys aurea - 2 sztuki i pstrą (zielono-białą) trzmielinę (więcej, bo mam). Cały zestaw powtórzyć trzykrotnie, żeby z każdej strony było dobrze. Luki obsadzić kostrzewą siną, bo mam sporo.

Pytania:

Czy tak może być?

Jakie odmiany berberysa czerwonego kupić - niskie/kolumnowe/bardziej rude/ bardziej zwarte/ bardziej strzeliste? Co polecacie?

No i oczywiście, jakie rosliny tam dać jeszcze, żeby to było okey przez cały rok? Podpowiedzcie proszę. Może jutro zrobię wstępny plan, jeśli spadnie deszcz i nie będę musiała podlewać

Ogród cioci czyli ciociogród :) 19:55, 31 sie 2015

Do góry
Agania napisał(a)
Gosiaczku jestem, wybacz, że mnie tak długo nie było, cieszę się, że mogę sobie chociaż pooglądać fotki z Waszych radosnych spotkań, ogród zachwyca jest tak piękny, soczysty i kolorowy i taki zmieniony, już niedługo....czas leci szybko i będzie pięknie w domku...czy zginął Luki, coś czytałam, że żal kotka, moje dwa chorują weterynarz i leczenie nas czeka.
Ściskam i mocno całuję

Aguś z Lakim wszystko ok. Irence szkodamże kota wiklinowego nie zakupiła
Ogród cioci czyli ciociogród :) 18:42, 31 sie 2015

Do góry
Gosiaczku jestem, wybacz, że mnie tak długo nie było, cieszę się, że mogę sobie chociaż pooglądać fotki z Waszych radosnych spotkań, ogród zachwyca jest tak piękny, soczysty i kolorowy i taki zmieniony, już niedługo....czas leci szybko i będzie pięknie w domku...czy zginął Luki, coś czytałam, że żal kotka, moje dwa chorują weterynarz i leczenie nas czeka.
Ściskam i mocno całuję
Rododendronowy ogród II. 21:22, 29 sie 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Wychodzi na to, że bardzo dobrze w 2010 potrafiłem zakreślać liczby bo tylko 2 procent do pełnej puli mi brakło trzeba dopracować te kreślenie.
Zabawne chociaż to niestety smutna prawda na dodatek jeszcze narzekają, że za trudne.

A ja sie nie dziwię że narzekają. Ostatnio mam kontakty z uczniami i maturzystami i do samej prawie matury nauka jest byle jaka a potem na ostatnią chwile wszystko przed sama maturą. Ja bym się w ten sposób też nie nauczyła. W drugiej klasie liceum nie ma funkcji trygonometrycznych które jak moje dzieci chodziły do szkoły były w 6 lub 7 klasie szkoły podstawowej to samo z wektorami, rachunkiem prawdopodobieństwa i wiele innych zagadnień a na maturze zadania jak z olimpiad(zakres rozszerzony) ale gdzie sie mają tego nauczyc , przecież nie sami bo jak nie wie co sie uczyc to nie wymyśli.Bardzo mi się teraz szkolnictwo nie podoba.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 09:51, 29 sie 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Zrobię jutro zdjęcie moich trawek ptasich łapek obok bukszpanów, dla Ciebie będą idealne i w ogóle nie wpadają w żółty u mnie
Sprawa z buksami mnie zmartwiła bo też planowałem ostatnią wyprawę...

Łukasz, czekam z niecierpliwością na zdjęcia!

Odezwała się do mnie Kasia z Wrocławia, która kupowała buksy plantacyjne na wiosnę i wszystko było ok., zmienił się tylko właściciel...pojadę w następnym tygodniu na rekonesans.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:37, 29 sie 2015

Do góry
Donia, Mateusz, Violu, Julko, Łukaszu, Kasiu dziękuje bardzo

Jolu i deszcz trochę popadał w ostatnich 2 tygodniach i ja się nalatam przy podlewaniu . Ten przetacznik stoi na bacznośc i położył się tylko w miejscu, w którym piesek się na nim położył... widocznie miękko mu było

Aganiu bardzo dziękuje za miłe słowa, uwierz mi na słowo, że sporo tych minimetrów niezachwycających... oj sporo

Alka gdyby nie było to ja już zapraszałem kiedyś, że jak kiedyś przejazdem będziesz to zapraszam

violinek żurawki dziękują Oczywiście teraz dobry termin na podział żurawek i jeszcze taki będzie przez miesiąc i od razu do ziemi, nie ma sensu moczyć w wodzie

Iwonko moja woda w basenie już z bliska zalatywała mało przyjemnym zapachem więc do podlewania była idealna, ale i tak większość poszło w trawnik bo gdzie to tyle konewek roznieść po ogrodzie, ponad 200 na pewno rozlałem a to zaledwie 1/10 tego co było U mnie czasami woda z wodociągu roznosi zapach jak na basenie... a człowiek musi tego używać.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 09:28, 29 sie 2015

Do góry
Zrobię jutro zdjęcie moich trawek ptasich łapek obok bukszpanów, dla Ciebie będą idealne i w ogóle nie wpadają w żółty u mnie
Sprawa z buksami mnie zmartwiła bo też planowałem ostatnią wyprawę...
Rododendronowy ogród II. 21:59, 28 sie 2015

Do góry
Wychodzi na to, że bardzo dobrze w 2010 potrafiłem zakreślać liczby bo tylko 2 procent do pełnej puli mi brakło trzeba dopracować te kreślenie.
Zabawne chociaż to niestety smutna prawda na dodatek jeszcze narzekają, że za trudne.
Ogród do odświeżenia 14:06, 28 sie 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Zmierzyłem tego Red FOxa i nie ma więcej jak 30cm średnicy jedna kępka, u mnie się zrosły w całość, ale po odgarnięciu mniej więcej tyle mają wysokość również 30-40cm, ale te 40cm to pojedyncze osobniki

Dzięki Łukasz, czyli patrząc na ilość miejsca u mnie zmieszczę może ze 3 sztuki, ale to i tak nieźle
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:25, 28 sie 2015

Do góry
Luki gratulacje z okazji 700 ogrodowych pomyslow tak cudnych jak dotad
Piekny ten Twoj przetacznik ja mam dwa jeden lezy drugi nie chce kwitnac .....hm

U Ciebie deszcze dlatego tak wszystko soczyscie wyglada
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 08:09, 28 sie 2015

Do góry
Oglądałem ten dokument w zeszłym roku i przy okazji ofertę modyfikowanych nasion monsanto i to na Polskę... włosy dęba stają jak się to ogląda i czyta.
Lawendowy zawrót głowy 07:44, 28 sie 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Jolu czapki z głów, pamiętam jak w zeszłym roku powstawały rabaty na wzniesieniach, teraz piękny wyrównany ogród, cudne rabaty, a trawnik... sztuczny dywan i tyle

Luki po przeczytaniu Twojego wpisu wzielo mnie na wspominki , faktycznie najpierw byly wzniesienia ale spowodowane brakiem ziemi , musielismy dowiesc okolo 200 ton na ta mała działeczke , by wyrownac spad i podniesc teren

Dzieki zacwsparcie zwlaszcza te na poczatku mojej drogi
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 07:30, 28 sie 2015

Do góry
aga_pe napisał(a)
Kurde, podobają mi się te trawki...przypomnij mi nazwę....bo ja jestem jednak ignorantką co do nazw
Myślę, że fajnie by mi zapełniły luki, których jeszcze pełno w moim ogrodzie

Ale wszystkie mam wymieniać?
Ogród do odświeżenia 22:17, 27 sie 2015

Do góry
Zmierzyłem tego Red FOxa i nie ma więcej jak 30cm średnicy jedna kępka, u mnie się zrosły w całość, ale po odgarnięciu mniej więcej tyle mają wysokość również 30-40cm, ale te 40cm to pojedyncze osobniki
Lawendowy zawrót głowy 21:51, 27 sie 2015

Do góry
Jolu czapki z głów, pamiętam jak w zeszłym roku powstawały rabaty na wzniesieniach, teraz piękny wyrównany ogród, cudne rabaty, a trawnik... sztuczny dywan i tyle
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:59, 27 sie 2015

Do góry
Kurde, podobają mi się te trawki...przypomnij mi nazwę....bo ja jestem jednak ignorantką co do nazw
Myślę, że fajnie by mi zapełniły luki, których jeszcze pełno w moim ogrodzie
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:35, 27 sie 2015

Do góry
W wodociągach też wodę chlorują.
Dużo osób podlewa taką wodą. Trzeba mieć świadomość, co się do niej wrzuca. Łuki, masz rację, chlor paruje.

Gratulacje na 700 stro wątku Luki. I obyś jak najmniej łapał doła
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:46, 27 sie 2015

Do góry
Ewelino przetacznik wart grzechu

Łukasz owszem chlor w dużym stężeniu jest szkodliwy dla roślin jednak wyparowuje z wody, a ja z basenu chlory wyciągnąłem dwa tygodnie temu, więc prawdopodobieństwo, że jeszcze coś z tego chloru zostało jest bardzo małe, zresztą to widać po czystości wody Teraz to normalna odstana woda. Co roku tak wylewam i nic mi się nie pali, ale wcześnie wyciągam chlor aby reszta się zneutralizowała.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies