Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ania z zielonego wzgórza :-) 13:16, 16 kwi 2012

Do góry
Podczas naszego spotkania cały czas lał deszczyk, rabatki wyznaczałam ...parasolem ale to podobno koniec tej mokrej pogody i mam nadzieję, że niedługo się wszystko u Ani zazieleni. Czekam na nasze wspólne fotki ogródkowe

Pozdrawiam Cię Aniu i Twoją mamę, dziękuję za miłe spotkanie
Ania z zielonego wzgórza :-) 13:14, 16 kwi 2012

Do góry
Od strony przyszłego garażu strasznie wieje, trzeba tam gęsto wsadzić świerki serbskie.
Ania z zielonego wzgórza :-) 13:14, 16 kwi 2012

Do góry
Jeszcze raz rzut okiem na front i postanowienie, że trzeba poszerzyć ścieżkę, aby nie skakać przez rabatę. Dojście do altany powinno być wygodne

Ania z zielonego wzgórza :-) 13:12, 16 kwi 2012

Do góry
Część od strony furtki, gdzie rosną pojedynczo rozrzucone kosodrzewiny. Należy je włączyć w rabatę.

W rogu rośnie cięty świerk kłujący, postanowiłam "dokleić " go do wielkiego głazu w rogu działki

Ania z zielonego wzgórza :-) 13:10, 16 kwi 2012

Do góry
Ania tłumaczy, w jaki sposób ogołociły się jej tuje Danica - śnieg je corocznie niszczył, a więc trzeba je przesadzić. Lepiej, żeby nie rosły tak sobie po prostu na środku trawnika. Jałowce "Skyrocket" mają się za to świetnie Byłam mile zaskoczona Ania dobrze o nie dba

Ania z zielonego wzgórza :-) 13:08, 16 kwi 2012

Do góry
Tutaj mamy klasyczny przykład miejsca, które koniecznie trzeba zasłonić, żeby w ogrodzie czuć się pięknie. Wzrok biegnie ku nieciekawym widokom.

Musowo dosadzić resztę Brabantów, tak będzie najlepiej. W małym ogrodzie lepiej nie wprowadzać kolejnych gatunków w żywopłocie.

Kosodrzewiny zmienią miejsce, pójdą nieco do przodu.

Ania z zielonego wzgórza :-) 13:07, 16 kwi 2012

Do góry
Sosna na kiju jest zbyt niska jako gwiazda na tej rabacie. Postanowiłam rabatę powiększyć, tak jak widać na trawniku linię narysowaną parasolem i dać coś wyższego piennego i oczywiście obwódka z bukszpanów dokoła

Ania z zielonego wzgórza :-) 13:05, 16 kwi 2012

Do góry
Ani cieszy się, bo dowiedziała się, że japońska trzmielina szczepiona nie zmarzła zimą, a ma się świetnie. Właśnie odbijają młode listki

Ania z zielonego wzgórza :-) 13:03, 16 kwi 2012

Do góry
Kolejny problem to okolice altany, z lewej strony powstanie zawijasek jak w Ogrodzie Macieja. A tuje wrzosowate uciekną stąd, ustąpią miejsca bukszpanom - kuleczkom. Ania obiecała, że na jej kulkach będziemy się szkolić w przycinaniu bukszpanów.
Kto jest chętny?

Aha, i jeszcze jedna bardzo ważna sprawa. Jeśli siedzimy w takiej altanie, ta ściana od sąsiada musi być wysłonięta. Powinniśmy się w takim miejscu czuć bezpiecznie. Poprowadzimy tam dalej Brabanty.
Ania z zielonego wzgórza :-) 13:01, 16 kwi 2012

Do góry
Rabatka od strony drewutni jest zbyt mała, a jest tam 6 gatunków. Ania zgodziła się z moją radą odnośnie jej powiększenia i zmiany obsadzeń. Pozostanie tylko modrzew szczepiony, a cała reszta będzie z tawuł japońskich o żółtych listkach i pociętych "w jeża" , albo żółtych trzmielin - będzie zimozielono i kontrast z niebieskimi jałowcami.

Tylko dwa gatunki będą.

Ania z zielonego wzgórza :-) 12:59, 16 kwi 2012

Do góry
Na tarasie ślicznie jest Hiacynty niebieskie, a w dużych donicach hortensje i bratki.

Ania z zielonego wzgórza :-) 12:58, 16 kwi 2012

Do góry
Ładne dekoracje wiosenne.

Na lato zaproponuję Ani coś extra - kordyliny australiskie o bordowym kolorze podsadzone roślinami sezonowymi kwitnącymi i bluszczem.

Ania z zielonego wzgórza :-) 12:56, 16 kwi 2012

Do góry
Dzisiaj u Ani nastały wielkie (nawet) oznaki wiosny, bo wybrałam się do niej z wizytą

Umawiałyśmy się chyba z miesiąc i zanosi się na wielkie metamorfozy, tylko czy udźwignie to Ania ?
Zobaczymy, a tymczasem zobaczcie jak w ulewie planowałam jej ogród

Najpierw rekonensans po ogródku i ocena tego co rośnie, a także proporcji rabat i trawnika. Jako fachowiec umiałam to wychwycić i zaproponować pewne trafne zmiany

Tutaj powinno się powiększyć rabaty, unieść je w stosunku do poziomu trawnika. No i oczywiście dosadzić różnych roślin, które już mam gdzieś w głowie, żeby uatrakcyjnić rabatki pod względem zarówno kolorystycznym jak i gatunkowym

Jest roślinek ale rabata zrobiła się płaska i Ania zastanawia się jak ją upiększyć? Poza tym jest zbyt wąska, nieproporcjonalna do rozległego trawnika i sporej altany

Klaudia_oktawia - marzy mi się piękny ogród... 12:47, 16 kwi 2012

Do góry
Witam i to samo też pomyślałam, facetów też u nas nie brakuje Pokazuj zdjęcia a niedługo nauczysz się wszystkiego
Ogród - moja pasja i tęsknota za wolnością 12:32, 16 kwi 2012

Do góry
Moimi ulubionymi kwiatami są:
tulipany, begonie bulwiaste, begonie wieczniekwitnace, aksamitki i oczywiście róże w każdej postaci))

Moimi ulubionymi roslinami są bukszpany - niestety po tej zimie musieliśmy prawie wszystkie wykopać i wymienić, ponieważ weszła w nie jakaś zaraza i zostały same uschłe galązki ((

Nasz ogród powstaje od 2009 r. i cały czas się zmienia. Jestem wielką miłośniczką Gardenarium i Ogrodowiska i nie ukrywam, że do kilku pomysłów zostałam zainspirowana - niestety ponieważ oboje z mężem jesteśmy amatorami i nie korzystalismy nigdy z żadnej fachowej pomocy pewnie kilka zakątków możnabyłoby ulepszyć
Marzenie o... 10:07, 16 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Grygielek, pokaż te tuje u siebie

Tak, tak oczywiście - tylko dopiero wieczorem jak wrócę z pracy.
Mój ogród :) 08:18, 16 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dolne fryzurki chyba troszkę mróz przyłapał, ale odbiją na zielono

Też mi się tak wydaje, bo kulki na pniu które rosną w pobliżu również ucierpiały, ale po postrzyżynach wyglądają już o wiele lepiej
Amatorka na całego... A jak . Czyli mój mały owocowo-krzewowo-trawnikowy, amatorski ogródek :) 07:30, 16 kwi 2012

Do góry
To chyba Ciebie widziałam z tym aeratorem jak jechałam na skróty do Magdalenki

Mówimy sobie po imieniu
Amatorka na całego... A jak . Czyli mój mały owocowo-krzewowo-trawnikowy, amatorski ogródek :) 00:50, 16 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Żywopłot bukszpanowy stanie się bardzo bliski, jak wgryziesz się bardziej w Ogrodowisko

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/234-sztuka-tworzenia-topiarow

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/238-pielegnacja-topiarow-z-bukszpanu

Chce mi Pani powiedzieć, że ze swojego żywopłociku i z tych kulek które rosną przy furtce po obu stronach mogę zrobić takie cacko ?! O kurczę to by był dopiero bajer.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 00:46, 16 kwi 2012

Do góry
agniecha973 napisał(a)

4 bluszcze

Ja nie wiem jak to rozumieć. Do mnie na zachód to przyjeżdżają chyba resztki z tego czego w stolicy nie kupią. Ja NIGDY takich sadzonek bluszczu w centrum ogrodniczym nie widziałam! U nas ledwo poza obręb doniczki wychodzą.

Popieram, zgadzam się z Agniechą! Widziałam w sobotę bluszczyk z kilkoma listkami...i całkiem pomyloną ceną 15 zł! Przy bluszczykach Danusi, tamte to były maleństwa żłobkowe - takie maleńtasy...Pozazdrościć tylko Warszawiakom takich centrów ogrodniczych.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies