Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Joaśki ogród z wyobraźni - początki 09:04, 03 kwi 2014

Do góry
ka1sia napisał(a)
Asia, w Kostomłotach zawsze mieli choinę, ja kupowałam, jeśli nie ma, to może tylko chwilowo?
Trzeba powiedzieć szefowej, przywiezie
Do targow coraz bliżej... buziaki, Asik

No widzisz Kasik, nie pomyślałam żeby szefową dopaść i dopytać, ale mam zagwozdkę czy tam choinę dać czy cisy, tzn przy ogrodzeniu od strony sąsiada dać cisa czy choinę???
o to miejsce się rozchodzi:

targi lada moment , a ja mam mały szlaban na roślinność, ale co tam dam rade

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:58, 03 kwi 2014

Do góry
To jest to miejsce, o którym piszę. Nie ma już obecnie tam kamyczków i lawendy. Wiem wiem lawenda do cienia ") , ale rok temu byłam zupełnie zielona. To coś na pniu tam jest, nie wiem co z tym ...
2 azalie japońskie i 3 berberysy. Mogę wszystko zmienić, nie ma problemu.
Początki w Kruklandii 08:57, 03 kwi 2014

Do góry
Justyśka a jak byś tą rabatę zrobiła o tak

i przejście byś miała i miejsce na brzozy i i ławeczkę bym przestawiła bardziej między brzozy po prostu w rabacie......
i trawy i rozplenice by weszły..
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 08:57, 03 kwi 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Magnolie wpłeni kwitnienia

w poniedziałek widziałam tę magnolię u nas prowadzoną w formie bonsai...bosko wygląda!!
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:49, 03 kwi 2014

Do góry
beata_kulesza napisał(a)
hejka, zwracam się z prośbą o pomoc mam murki przy tarasie z łupka szarogłazowego,na dole został wąski pasek do obsadzenia nie jest on szeroki ok.30-35 cm. Myślałam posadzić tam lawendę i coś jeszcze tylko co nic wysokiego doradźcie mi co by pasowało i dawało fajny kontrast. Wszystkie wskazówki pomocne

witaj ja bym dosadziła przede wszystkim sporo roślin na górę bo jakoś tak łyso. A na dole trawy, albo jakieś byliny z dużymi liśćmi. Ale trawy będą chyba lepsze
ogrodoweimpresjejolki 08:39, 03 kwi 2014

Do góry
Zbyszku, różnica temperatur pomiędzy dniem a nocą u mnie tez ogromna. Na szczęście nie schodzi poniżej minusa.

Bożenko, oby kolejne dni były coraz cieplejsze, jak nie dla roślinek, to choćby dla nas

Bogusiu, ten wiatrem daj dodatkowe odczucie chłodu, nawet jak na termometrze nie jest najgorzej.

Basiu, wszyscy boimy się tych późniejszych przymrozków. One największą szkodę czynią. Ale może ten sezon będzie łaskawszy.

Eda, u mnie prace nad warzywniakiem równoległe z kwiatowymi. Marchew, dymka juz w gruncie, a na parapecie pomidory, ogórki, zioła, ...

A dzisiaj ciąg dalszy pikowania...zaczęłam oczywiście od pomidorów

ale czekają zioła, lobelia, heliotrop, ...

no i kolejne roślinki trzeba siać, bo to juz kwiecień
Atelier Ogrodowe... 08:37, 03 kwi 2014

Do góry
Lukas napisał(a)
Resztę wstawię wieczorem jak zrobię na świeżo

mam pytanko co to są za trawki na pierwszym planie zdjęć ?
Zapraszam... 08:37, 03 kwi 2014

Do góry
Witam wszystkich !
I na początku zapraszam chętnych do podzielenia się swoimi pomysłami i uwagami...
Forum to jest kopalnią wiedzy, ale aby zapoznać się z tym wszystkim potrzeba niemało czasu a ja jestem dopiero na początku  jednakże z ogromną przyjemnością podglądam Wasze ogrody.
Zdaję sobie sprawę z tego, że aby osiągnąć cel trzeba wiele pracy i duuuużo pieniążków …heh, jednakże powoli, powoli i może ja coś stworze i za kilka lat będę się cieszyła widokiem ogrodu. Jak na razie na części rośnie trawka i jest kilka roślinek.
Te roślinki posadziłam rok temu, i trafiły w te miejsca zupełnie przypadkowo. Teraz już wiem, że nie tędy droga…
Chciałabym na początku zająć się przedogródkiem. Rabaty te znajdują się na frontowej stronie domku.

Na robacie pod oknem od strony zachadniej posadziłam modrzewia szczepionego na pniu, dwa "włochacze" chyba jakieś cyprysy lub tuje?, cztery rozchodniki okazałe, dwie lawendy, trzy kępki trawy, i azalia miniaturowa.

Tak to wygląda:

Na drugiej rabacie przy bramce wejściowej posadziłam baardzo prowizorycznie kilka wrzosów:

Zależy mi najbardziej aby zagospodarować te rabaty aby nie szpeciły na wejściu. Teraz już wiem, że na rabacie pod oknem gdzie słońca jest mało rozchodniki nienajlepiej tam pasują. Ponadto też już wiem, że muszę zdjąć mate. Może przesadzić modrzewia pod bramkę i dobrać na dniego jakieś towarzystwo?

Jest jeszcze jedna rabata od frontu, o której napiszę później.
Ogrodnik Mimo Woli cd 08:32, 03 kwi 2014

Do góry
Nikita napisał(a)
Aniu - muminkowy słodziak bezkonkurencyjnie rewelacyjny, kulkowe bukszpany super, tulipanki śliczne...w ogóle ogród świetnie się prezentuję,
A ten sprzęcior do wytyczania prostych linii jest fantastyczny...muszę coś takiego sobie kupić...mówisz, że jest w sklepie Ogrodowiska...zaraz zobaczę
Pozdrawiam bardzo wieczorowo

Jest w sklepie, a na pewno był
Wczorajsze prymulki... dziś pada deszcz...

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 08:31, 03 kwi 2014

Do góry
To ja tez mam pytanie. Chyby nawet podobne fotki byly, ale pewna nie jestem wiec wole zapytac.
Nie wiem czy to roztocza czy przedziorki? Te kreskowane liscie?B przedziorkow nie dojrzalam.
A te uschniete liscie to wynik ciecia w zeszlym roku czy grzyb? To sa dwa duze bukszpany i dwie male kule. Bylabym wdzieczna za pomoc.
Aha, podlewane w czasie suszy, nawozone raz w roku nawozem dlugodzialajacym do bukszpanow, rosna na ziemi rodzimej wymieszanej z kompostem. Te duze juz od 10 lat. Mam wrazenie, ze po poprzedniej wiosnie juz sie cos zaczelo dziac.

Ogród z widokiem na... 08:29, 03 kwi 2014

Do góry
Kondzio, marta_d witajcie!!

Chwalić się to za bardzo nie ma czym wszędzie goła ziemia i parę przygarniętych roślin, ale mam nadzieję że z dnia na dzień w miarę sił i możliwości będzie u nas coraz bardziej zielono.

Ale pokażę Wam ciut okolicy. Widok z działki.

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 08:26, 03 kwi 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Madżen, możesz mi zidentyfikować trawki na tym zdjęciu??
głównie chodzi mi o te przy srebrnych kulach
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 08:19, 03 kwi 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Witajcie, odpowiem za chwilę na pytania ale najpierw dzisiejsze fotki. Jak fajnie- wracam z pracy, jem kolacje i jeszcze w ogrodzie mozna popracować.
Machonie kwitna, chyba pierwszy raz od posadzenia przed trzema laty mi się podobają

Szafirki zdominowane przez carex morrowi.

W tym roku z daleka ich nie widać...

Pięknie, pięknie, cudownie ...
Jak ja kocham takie obrazki
Ogrodnik Mimo Woli cd 07:58, 03 kwi 2014

Do góry
Aniu Monte - koperkowe są tam teraz dwie... jedną posadziłam w 2012 i miała 1 kwiat, w 2013 były już 3, a w tym będzie 7 Oznaczone czerwoną linią. W zeszłym roku kupiłam drugą.. posadziłam i mi ..zgniła. Myślałam, że już po niej.. ale widzę, że wystartowała i nawet kwiatek będzie. Druga zakreślona na żółto. A swoje czymś zabezpiecz, bo koty Ci wydrapią kwiaty i nic z niej nie będzie. Jakiś koszyk ażurowy nad nią ustaw.. Ja też mam sąsiedzkie koty.. wszelkiej maści i koloru. I już wiem skąd przyłażą.. Na sąsiedniej ulicy mieszka miłośnik kotów.. poustawiał kilkadziesiąt rożnych budek dla kotów.. i tam zimowały. Nie mam nic do kotów, ale w odróżnieniu od psów przejdą każde ogrodzenie... i rabaty to kuweta, oczko i karmniki to rejon polowań..

Ogrodnik Mimo Woli cd 01:06, 03 kwi 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Poszerzona rabata.. przed róże poszły przetaczniki i dzwonki od Finki Dwie strony rabaty są poszerzone.. i jakoś to zaczyna wyglądać..

Piwonie koperkowe już pokazują pąki kwiatowe..

Aniu koperkowa kwitła u Ciebie w tamtym roku? ile masz krzaków? u mnie dzisiaj dzikie kocisko zaczęło w mojej jedynej grzebać, potraktowałam do z wiatrówki prosto w zadek, może już nie przylezie rabatka różana ładnie się prezentuje tulipki i inne cebulowe także a znacznik od Danusi też fajny
Fioletowy zawrót głowy... 00:06, 03 kwi 2014

Do góry
Czas na moje ulubione czosnki. Zakochałam się w tej roślinie od pierwszego wejrzenia i nie wyobrażam sobie mojego ogrodu bez niej. To drugi zaraz po strelicji królewskiej moja ukochana kwiat (ale tej raczej nie odważyłabym się wsadzić do ogrodu w Polsce). To raczej takie wspomnienie lata i wakacji

Mój plan oczywiście uległ kolejnym zmianom. Zaraz więc postaram się to jakoś objaśnić:

Im dalej w las tym bardziej się zastanawiam z czego zrezygnować. Wydaje mi się, że już trochę przekombinowałam i moja koncepcja nie jest spójna i roślin też za dużo, ale może coś podpowiecie...

Zaczęłam projektowanie strefy 3. Podzieliłam ją na dwie części- A i B, aby łatwiej to było opisać.
Strefa III to ma być taka łąka pozostałe części ogrodu już skromniejsze ze względu na ograniczone miejsce.

A:
miskant "Gracillimus"
szałwia omszona
bodziszek
ostróżka jasnoniebieska
ostróżka ciemnoniebieska
tojad mocny
naparstnica zwyczajna- biała
berberys thunberga - tego nie jestem pewna, może lepiej dodać jakieś iglaki karłowate albo bukszpany?

B:
czosnki olbrzymie
turzyca zwisła
trawa: Hakonechloa 'Albo Striata'

W tle strefy 3 znajdą się trzy jałowce Skyrocket (chyba, że ktoś zaproponuje inną odmianę). Świerk powędrował nieco dalej. Teraz dopiero doceniam zalety projektowania z wyprzedzeniem. Zmiany na papierze to tylko kilka ruchów gumką myszką, w rzeczywistości nieźle by się trzeba było napocić...

Mam pytanko do stałych bywalców Ogrodowiska. Mianowicie, jest kilka wątków, które chciałabym popodglądać czy można to gdzieś zaznaczyć, żeby nie zgubić linków?
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 23:35, 02 kwi 2014

Do góry
Psiząb wygiął w słońcu płatki i wygląda teraz całkiem inaczej

Mam pewną bardzo kapryśną magnolię. Nazywa się Iolanthe. Kwitła tylko raz parę dobrych lat temu, jednym kwiatem i później zawsze przemarzały jej pąki kwiatowe. Co roku czekałam na kwiaty i nic.
W tym roku doczekałam się
Zbiera się do kwitnienia
Ma ogromne pąki Oby przymrozki jej nie zwarzyły całkiem... Po dzisiejszym nocnym -2 trochę się uszkodziła
Teraz wygląda tak:

Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 23:32, 02 kwi 2014

Do góry
Kuklik napisał(a)
Wieczorne pieczenie chleba.
To znaczy wieczorem ciasto, rano chleb
Ale zapach...

Ale chlebek, a nadzienie pomidorki przy pikowaniu trzymaj za listki nie łodyżkę ładny kolor psizębu też mam ale mój ma więcej pączków, też je lubię pozdrawiam Iza
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies