Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zakochana w ogrodach 18:27, 29 mar 2014

Do góry
Zakochana w ogrodach 18:24, 29 mar 2014

Do góry
Dzisiaj dopiero wróciłam od 9 rano, jestem padnięta, obolała i zadowolona. Niestety od dwóch dni poszukuję mojej łopatki i nic. Wczoraj "wyrzuciłam" cały przód. Koncepcja jest, muszę poczekać aż M pociągnie rurę od szamba i położy chodnik. Roślinki są swoje, tylko posadzić.
Przycięty świerk, wyżej musi M jak znajdzie czas
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 18:13, 29 mar 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
Sebek pokarzesz te SD?

Oto one

ogrodoweimpresjejolki 18:11, 29 mar 2014

Do góry
Jolu...pozdrawiam i wysyłam słoneczko...u nas dzisiaj na Z.cieplutko i bezwietrznie.Dopiero zakwitły moje iryski....
Witam serdecznie! 18:10, 29 mar 2014

Do góry
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:04, 29 mar 2014

Do góry
Ni to koniec płaczu akcja wykopania bukszpana
Ciekawe jak go załadujemy do auta.... Jest większy ode mnie a szerszy 2 razy
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 18:04, 29 mar 2014

Do góry
ewsyg napisał(a)
Tego wiąza mam w planach zakupowych tegorocznych. Znasz nazwę tej róży jego towarzyszki ?

Zamówiłam dwie podobne, ale chyba nie są pnące

No nie pamiętam , etykietka zagubiona, nie kosztował,a 6 zł tylko 60zł , to angielka
Pokażę nasz ogród 18:00, 29 mar 2014

Do góry
A trawa oszalała. Pierwsze koszenie zaliczone:

W cieniu - zacieniona 17:59, 29 mar 2014

Do góry
ciemiernik ...jedyny kwitnący...ciekawe ile pączków ma w zapasie?
W cieniu - zacieniona 17:44, 29 mar 2014

Do góry
Brunerry - zaczynają kwitnienie...

W cieniu - zacieniona 17:34, 29 mar 2014

Do góry
Róże przycięłam bardzo,bardzo nisko...
W cieniu - zacieniona 17:32, 29 mar 2014

Do góry
Red Tree Peony -piwonia...czy zakwitnie?
W cieniu - zacieniona 17:30, 29 mar 2014

Do góry
Tulipany w fazie pąka...

W cieniu - zacieniona 17:27, 29 mar 2014

Do góry
Dzisiaj piękny dzień na Z....od samego rana do popołudnia...właśnie wróciłam.

Iryski dopiero rozkwitają...są piękne.
Mój nowy ogród 16:18, 29 mar 2014

Do góry
Przed samym domem na małej rabatce zrobiło się już kolorowo zakwitły hiacynty i narcyzy.

Nadal czekam na wasze sugestie Drodzy Ogrodnicy. Szczerze jestem w kropce, nie wiem czy wybrane przeze mnie roślinki będą do siebie pasować. Trudno jest z całej masy różnorodnych roślinek wybrać te które będą się uzupełniać tworząc zgraną całość.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 16:05, 29 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jak tylko teraz masz czas to siej, ale za wcześnie, trawa nie wschodzi jak jest tak zimno. Ulewa pójdzie i nasiona spłyną, albo ptaszki jw, napisane

Dobrze, że udało mi się trafić na ten wątek w porę. W poniedziałek mieliśmy ruszać z sianiem trawki, a taz zgodnie z waszymi radami poczekamy przynajmniej do końca tygodnia. A tak prezentuje się przygotowane przez nas podłoże do wysiewu.

Przed samym sianiem będziemy jeszcze walcować i przegrabiać by wyrównać ewentualne nierówności.
Pozdrawiam

Skoncentrowany wyciąg z kompostu- ANHK 15:20, 29 mar 2014

Do góry
hanka_andrus napisała:

Aktywnie Napowietrzona Herbatka Kompostowa- Naukowo to brzmi, czymkolwiek by to było.
A ja chcę to na chłopski rozum./wiekowa ciut jestem/
Mądrze piszesz, ale ogrodnik taki jak ja, nie ma zbyt wielu możliwości na pojemnikowanie, codzienne mieszanie, u mnie musi być jak najprościej. Zalać, poczekać , odcedzić i pryskać albo podlewać. I fertig.
Staram się czytać ze zrozumieniem

Haniu.
Nazwa ,,Aktywnie Napowietrzona Herbatka Kompostowa" jest dosłownym tłumaczeniem z angielskiego.
Ja staram się używac określenia ,,napowietrzony wyciąg z kompostu".
Postaram się teraz napisać ,,na chłopski rozum".
Jest wiele roślin lub składników zawierających w sobie substancje dobroczynne które my chcemy w jakiś sposób pozyskać. Jedną z metod oddzielającą dane składniki od całości zastosowanej masy jest zrobienie z niej wyciągu wodnego. W ogrodach stosujemy przeróżne wyciągi roślinne i gnojówki zwierzęce. Wrzucamy do beczek lub wiader pokrzywy, krwawnik, cebule, czosnek, wrotycz, piołun, skrzyp itp zalewamy wodą i najczęściej poddajemy jeszcze to wszystko fermentacji.
Nieświadomie poza przeniknięciem do wody makro i mikroskładników z danej rośliny namnażamy dodatkowo pożyteczne mikroorganizmy. Z tym, że są to składniki i organizmy pochodzące tylko z jednego źródła, bardzo ubogie w swoim składzie. Dobre bo organiczne, ale zawierające w sobie np tylko wystarczające ilości azotu, żelaza paru mikroskładników i kilkadziesiąt gatunków bakterii i grzybów.
W tym wypadku wielu ogrodników z nadzieją na uzyskanie lepszych efektów sięga po preparaty zawierające tzw efektywne mikroorganizmy i grzyby mikoryzowe charakteryzujące się tajemniczą nazwą, pięknym opakowaniem, odpowiednią ceną i najczęściej brakiem opisu co w sobie zawierają i jak je aktywować.
Czy ktoś wcześniej zadał sobie na forum pytanie skąd producenci pozyskują oferowane nam w bardzo ograniczonej gatunkowo ilości pożyteczne szczepy bakterii i grzybów za które każą sobie tak słono płacić?

Otóż ja Wam na to pytanie w tym wątku odpowiedziałem.
W 99% z gleby. Z takiej samej gleby którą każdy z nas ma w swoim ogrodzie. Reszta to bakterie pozyskane z kory drzew, alg morskich, ptasiego guano czy żwaczy krów.
Kwestią jest tylko to aby je oddzielić od masy stałej, umieścić w odpowiednim do życia i rozmnażania środowisku (ciepła woda), zapewnić bogatą w cukry, węglowodany i aminokwasy pożywkę (melasa) oraz dostarczyć tlen.
Po paru godzinach przenieść to całe bogate, skoncentrowane życie w postaci oprysku we wszystkie zakątki naszego ogrodu.

Gardenarium napisała:
A nie lepiej po prostu rozrzucić po rabatach żywy, rozłożony kompost?

Danusiu.
ANHK nie jest niczym innym jak kompostem w płynie. Do tej pory ,,złotem ogrodników" zasilaliśmy tylko samą glebę. Teraz mamy możliwość przenieść wszystkie zawarte w nim substancje odżywcze oraz pożyteczne mikroorganizmy na część nadziemną naszego ogrodu. W ten sposób nie tylko będziemy odżywiać nasze rośliny, ale także zabezpieczymy je przed atakiem wszelkich chorobotwórczych patogenów.
Gardenarium napisała:
Ja się nie będę bawić w robienie ekstraktów.

No i słusznie. Cenię sobie Danusiu Twoją decyzję ponieważ ja w tym wątku nikogo do niczego nie będę namawiał. Przekazuję tylko informację dotyczącą biopreparatu sporządzonego na bazie wyciągu z kompostu. Co kto z tym zrobi to już jest jego rzecz.

Trawnik bez chemii.
Zasilany tylko roślinnymi i zwierzęcymi gnojówkami oraz kompostem. Zdrowy wygląd i soczystą zieleń zapewniają mu dodatkowo opryski wykonane z ANHK.

Ogrodowe skarby 15:07, 29 mar 2014

Do góry
Ogrodowe skarby 15:05, 29 mar 2014

Do góry
wstawiam moje projekty przed ogródka jak wam się podobają może coś zmienić ?!

Kondziowy Ogród :) 14:26, 29 mar 2014

Do góry
Kondzio napisał(a)
i zdjęcia z dnia hi hi hi

Kondziu wiosna u Ciebie się robi, a kanciki chyba już chwaliłam, ale drugi raz nie zaszkodzi myślę że Cię bardziej zmotywuje żeby tak było cały rok
A to niebiesko kwitnące cudo to....?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies