Witam serdecznie!
U mnie trwaja prace ogrodowe wlasnie dzis jeszcze rozsadzalam zurawki. Z kilku doniczek zrobilam kilkadziesiat Niestety w zwiazku z tym maja po kilka listkow i jak na nie patrze to az mi ich zal takie malutkie sa Posadzilam tez 3 hortensje lime..., 6 polar bear i 6 vanilla fraise. A na jutro mam zaplanowane sadzenie 4 serbow, ktore wczoraj kupilam.. na razie nie ma co pokazywac bieda z nedza hortensje nie kwitna, zurawki ledwo widac i jeszcze duuuuzzzzo pracy przede mna... ale jak skoncze na pewno bede pokazywac!
BARDZO goraco pozdrawiam!!!!
A to tak dla zobrazowania moich mikroskopijnych żurawek i hortensji jeszcze w stanie prawie bezlistnym również niewidocznych
Żurawka Midnight Rose
Brunnera Looking Glass
Wiąz drobnolistny Geisha i dereń pagodowy Variegata. Oba mają ciekawy pokrój i śliczne jasne listeczki przyciągające oko wiosną.
Nieprawda , twoje spostrzeżenia są cenne, znam też ogrodników mimo woli, którzy stali się pasjonatami i wielkimi fachowcami, stworzyli i tworzą do dziś piękne odmiany, pasja to motor napędowy bez hamulców ...
na końcu od ściany jest piwonia, a na początku róża parkowa otoczona goździkami, jest parę host. Była kalina koralowa szczepiona na pniu ale pies mi zeżarł więc teraz jest pusto.
Po przeciwnej stronie jest symetrycznie. tj. na końcu od ściany piwonia potem trzy róże Chopin, mają dawać poczucie prywatności bo rosną wysokie i osłonią taras z tamtej strony. Na przodzie rabaty tak samo jak z lewej czyli róża parkowa i dookoła goździki. o tak :
tylko mnie nie ukamienujcie za trawnik bo jego po prostu jeszcze nie ma
Tulipany kończą kwitnienie. Nn i słodka Angelique.
Zaczynają rododendrony, pierwszy Cunningham White
azalia pontyjska
Trybula leśna Raven's Wing. To jej pierwszy sezon, spodziewałam się lepszego efektu. Obok niej rośnie świecznica Brunette, mają takie same liście, świecznica będzie czarowała jesienią. Ładnie komponują się wietlicą Red Beauty i ciemnym pniem wiśni.
Witaj Ewalm.Wskazowki Toszki juz dawno zastosowane ale pomimo to rabata ma 1m szerokosci i zejscie tak jak sprytnie zauwazylas jest w dol( to miejsce tez musze z czasem zagospodarowac). tylko juz sama nie wiem czy lawenda przy tujach to dobry pomysl, ale chcialabym ja koniecznie gdzies miec a ona tak jak mowiliscie lubi sloneczko wiec albo przy tujach albo po drugiej sronie na przeciwko tuji pod murem???
Wybrałabym dwa kolory biały i purpurowy, żeby nie było za krzykliwie, chociaż kolorów o tej porze roku nie jest zbyt wiele tak spektakularnych, nie wiem czy one równocześnie kwitną, tym bym się kierowała przy wyborze, jeśli miałbym wybierać trzeci kolor zdecydowałbym się na fiolet, w Pisarzowicach ostatecznie zdecydujesz, ja ci to mówięP
inne inne inne
na chwastowisku narysowałam sobie te plamy na dole razem z wymyśloną przed chwilą ścieżką
To na zielono też będę robić ale później to co zaznaczyłaś na różowo (będę dosadzać więcej RH) wygląda tak:
edit: placyk z ławeczkami tez jest tylko na papierze...