Witam wszystkich forumowiczów!
To mój pierwszy temat na ogrodowisku ale obserwuje je od jakiegoś czasu.
Właśnie kupiłem dom wraz ze sporym kawałkiem ziemi. Jednak o ile znam się trochę na pracach w budynku o tyle prace zwiazane z ogrodem są mi całkowicie obce. Czytałem różne artykuły aczkolwiek wciąż nie znam odpowiedzi na dręczące mnie pytania.
Marzę o pięknym ogrodzie aczkolwiek brakuje mi elementarnej wiedzy i porady fachowca. Obecnie jestem w lesie. Dosłownie.
Pod Lasem zasiał sie młody las ale nie chcę żeby wyrosły z tego "krzaczory" Chcę zostawić większe drzewka ale resztę muszę usunąć. I NIE WIEM CZYM? Piłą łańcuchową? Ale co z niższym zakrzewieniem?
Tutaj część spod domu, w przyszlości ma być przyjemnym dla oka miejscem wypoczynku dla całej rodziny.
usunę stare drzewa owocowe i wystapię o pozwolenie na usunięcie olszynek,puki co jednak nie mogę dać wystrzelić zieleni. Za rok będę zakładać trawnik i nie wiem czy powinienem zrobić coś konkretnego by do tego się przygotować. Przekopać to wszystko ( czytałem że starą trawe wystraczy przezucić i będzie nawozić jakiś czas) czy może trawę wyrwać i pozbyć się jej? Aczkolwiek po kupnie domu nie stać mnie na zakup drogich urządzeń ogrodniczych. Co najwyżej wypożyczenie.
Z góry dziękuję za wszelkie rady.
pzdr