Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Igiełkowy ogródeczek 13:26, 25 mar 2014

Do góry
Kochani dziękuję za wpisy i cieszę się że o mnie nie zapominacie, ogródek mnie cały czas pochłania, a właściwie pochłaniał, bo teraz deszcz i do tego choróbsko mnie złapało i córcię, dobrze że pada przynajmniej tak nie żal. Będę pomału odwiedzać Was w waszych wątkach, tzn. wpisywać bo odwiedzam Was bardzo często, tylko jak wiecie na wpisy brak czasu, ale postaram się bardziej

Netka- bobo jak najbardziej polecam, też mam ją rządkiem między innymi, w zeszłym roku tak właśnie sadziłam. U mnie rośnie głównie na stanowisku słonecznym i sprawuje się bardzo dobrze, jednak jak wszystkie hortki na słońcu trzeba podlewać, bo mniejsze kwiaty będą. Swoje sadziłam tak gdzieś co około 0,5m, ale można rzadziej, bo bardzo się rozkrzewia po cięciu.

Tu pod śliwą wiśniową:

A tu młode zeszłoroczne:
Ogród przy lesie początek 2012/2013 13:23, 25 mar 2014

Do góry
Mam i Ja brateczki ,mus kupić jeszcze z 10 sztuk .

Szafirki ,wychylają łebki.

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:23, 25 mar 2014

Do góry
Te duże białe krokusy nie sa nazbyt trwałe szczególnie gdy leje...

A miało być tak pięknie.... 13:23, 25 mar 2014

Do góry
Zrobiło się zimno,ale moje kwiatuchy rozkwitają ;D
Pierwszy krokus dorodny

Krokusy zbiedrony nawet ładne

Kilka tulipanów ma już pączki

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:21, 25 mar 2014

Do góry
Tulipki

Nowe krokusy

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:18, 25 mar 2014

Do góry
Piwonie

Po krokusavh w runiane pozostało wspomnienie, teraz zastąpiły je jej własne kwiatki

Rozchodnik
Dążenie do ideału, czyli trudna nauka pokory 13:18, 25 mar 2014

Do góry
izabela75 napisał(a)
Rabata poszerzona, bukszpaniki przesadzone- pogrupowane w szachownicę i teraz tylko zostało szukanie traw idealnych. W piątek albo w sobotę wyruszam!!!!!

Słabo widać bo cienie padają, zrobię może po południu drugie.....

gratuluję, pięknie wyszło
Taka niby mała zmiana a taka duuża rożnica

no piknie
Ogrodowy spektakl trwa ... 13:14, 25 mar 2014

Do góry
mira napisał(a)

Wyślę w kolejnym tygodniu, widziałam te pomysły fajne
a to mój
zlewa się tu w kolorach , najpierw porządkowałam ogród kolorami i to jest żółta rabata - mdło
teraz tu kwitną małe narcyze a potem przywrotnik je zakrywa - też dobry pomysł na zakrycie liści dla cebulowych
muszę choć część tego przywrotnika przesadzić bo mam potrzeby w innym miejscu a tu robię miejsce dla Jej Wysokości Grace - taka żółto morelowa ale może liście dodadzą kontrastu

Wiesz Miro, mówisz, że się zlewa ale ja tak lubię. Takie tonowanie. Nie lubię drastycznych kontrastów.
Masz piękny przywrotnik. Ja kiedyś kupiłam i łapał pleśń (mączniak). Wyrzuciłam. Obserwuję inne, które mam, jakie są.
Działka prawie w Borach Tucholskich 13:09, 25 mar 2014

Do góry
A co to jest takie ładne ? Zapewne jakiś świerk, tylko jak on się nazywa ? A może jodła ? Hmm, ciekawe
Ogród u stóp klasztoru 13:01, 25 mar 2014

Do góry
alinak napisał(a)
Nadal nie ma czasu cyknąć fotek ..jakaś masakra . ale wczoraj zrobione tyle cięć że wieczór zakończyłam
POLTRAMEM COMBO ......

Melduję że nie wagarowałam w pierwszy dzień wiosny
- obcięte wszystkie jałowce na skarpie
-ogolone o połowę kulki Danica na skarpie
-ogolone wszystkie tawuły w liczbie ok 70 ....
-fryzury nowe dostały thujki koło tarasu ...w stożek i kulki ...
-a posprzątanie tego drugie pół dna zabrało i zapchało kompostownik na cacy ...
- a doprowadzenie siebie do używalności trwa do tej pory ...

na oka pocieszenie zostawiam widoczki z ubiegłego roku ...

Pocieszyłaś mnie na wiele sposobów:
- dziękuję za porady rabatowe (słuszne, muszę zadziałać z trzmieliną oskrzydloną i tawulcami)
- kompost do róż (jak teraz potrzebowałam do dołów pod nowe rośliny zdjęłam z róż - w ten sposób człowiek wie, że nie kręci się w kółko po ogrodzie bez sensu)
- dzielenie traw (moja sesleria dla Ciebie jeszcze kwitnie, mus poczekać)
- jaki to ten florowit do sypania pod róże? W granulkach? Jest taki?
- ja skorupki to suszę, gniotę i od razu do wapniolubnych donoszę (ciemierniki, goździki kamienne, lawenda, gipsówka)
- obierki daję do kompostu, bo kompostu nie daję pod pomidory a tylko obornik "zelżały".

I co do kompostownika, mimo palenia gałęzi (odzyskiwanie popiołu) i innych chabazi, mimo posiadania 3 wielkich komór opróżnianych raz w roku - nadal brakuje w nim miejsca.

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 12:36, 25 mar 2014

Do góry
kanny wymienię na miskantylub inne wysokie trawy 12:28, 25 mar 2014

Do góry
Chciałabym wymienić kłącza kanny na jakieś wysokie trawy. Marzy mi się miskant lub trzcinnik, ale przygarnę wszystko , ewentualnie jakieś hosty, bo u mnie dużo cienia. Kanny mają małe smukłe kwiaty ale są bezproblemowe, rosną bardzo wysokie (160-180 cm).
Ogród cichy i przytulny 12:27, 25 mar 2014

Do góry
asiach napisał(a)

Dziękuję i pozdrawiam

Dzień Dobry!
Jak są jeże, żaby i zaskrońce, to musi być fajny zdrowy ogród. I kury są z kotami! Te tulipany to jak z moich marzeń. Znasz ich nazwę? Pod jakim drzewem rosną? Tak pięknego dużego trawnika zazdroszczę prawdziwie.
Ogrodowe zacisze 12:14, 25 mar 2014

Do góry
Iwonko "Zakochana w ogrodach"!
Wrzucam zdjęcia brabanta.
Cięłam go jesienią ubiegłego roku, więc to co widzisz to obraz praktycznie tuż po cięciu. Przyrosty dopiero będą korygowane wiosną, jak się w ogóle pojawią.
Niezbyt wyraźne te zdjęcia, ale coś może widać.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:13, 25 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Lubię ciemierniki, bo jak przekwitają robią się zielone, specjalna przesyłka dla Zielonej Marty i dla wszystkich zaglądających.
Dorzucam pachnące narcyzy Tazetta " Cheerfulness" W lustrze są podwójne.

Miałam takie dwa lata temu a w zeszłym roku nie wyszły wcale Czy on są u nas jednoroczne??
Pozdrawiam serdecznie
Ogrodowe zacisze 12:11, 25 mar 2014

Do góry
A to mój nowy nabytek z Obi

Pod nimi rosną niskie odmiany funkii, powinny więc z czasem ładnie w tym miejscu wyglądać.

Bratki powoli się zagęszczają.

I jeszcze raz ławeczka w deszczowy poranek.
Strasznie smutne te zdjęcia...

Magnolia zaczyna otwierać pąki
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:09, 25 mar 2014

Do góry
popcarol napisał(a)
No ale żeby aż tak??? no trudno, może jednak coś wykiełkuje, jeszcze?

Młoda od września idzie do szkoły. Wypatrzyłam na allegro fajne biurko i szafkę, nawet nie bardzo drogie Fajne?

Tylko jakie krzesło do tego? oto jest pytanie... takie? hmm... trochę za dużo tego dobrego

Super...mnie się bardzo podoba
Ogrodowe zacisze 12:06, 25 mar 2014

Do góry
kasiek napisał(a)
O u Ciebie żurawie z Obi? Ale są ładne!

Temu musiałam przycisnąć paluszki u nóg kamieniem, żeby zechciał stać
Nowe Życie ;-) 12:05, 25 mar 2014

Do góry
Moich zdjęć runda druga...
To jest rzut na warzywnik, dalej mój plac na przedogródek. Z jednej strony jest zakończony szpalerem z malin a od części zielonej kamieniami, ale to chciałabym zmienić...
Tu zaczyna się działka do zagospodarowania. To zaledwie ok 15m na 6...

Tuje tworzą szpaler wzdłuż drogi do domu Wzdłuż granicy z zagonem truskawek teściowej posadziłam szpaler peonii (mało widoczne na zdjęciu, ale musicie uwierzyć mi na słowo, że one tam naprawde są ) Ta sama rabata co wyżej widziana od drugiej strony, całość przecina stara jabłoń, która chciałam udekorować bluszczem. To młode drzewko to śliwa, a na pierwszym planie szereg przypadkowych roślin... i raz jeszcze miejsce na mój warzywnik

Mam nadzieję, że te zdjęcia okażą się bardziej pomocne w udzielaniu mi porad
Spodobało mi się określenie, którego wcześniej nie znałam - przedogródek. Właściwie to jest to, bo na prawdziwy Ogród nie mam miejsca. Chciałabym aby był on reprezentacyjny, taki żeby było na czym oko zawiesić. Lubię rośliny zimozielone, duże krzewy kwitnące, rododendrony, hortensje i peonie i nie chciałabym z nich rezygnować. Podobają mi się rośliny szczepione na pniu. Na razie mam tylko wierzbę Hakuro, ale mam zamiar dorobić się innych okazów. No i oczywiście urocze są formy strzyżone, typu spiarala czy kule...

Jednym słowem wszystko tu mogę, a raczej powinnam pozmieniać. Nie ukrywam, że liczę na pomoc i już jestem wdzięczna za dotychczasowe rady...
Ogrodowe zacisze 12:00, 25 mar 2014

Do góry
Szare widoczki ogrodowe
Jakość nie najlepsza, bo robione telefonem

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies