Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem

Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem

Pawlus 14:19, 11 maj 2014

Ostatnie zakupy:
buk Rohan Obelisk, hortensja na pniu (niby Vanille Fraise, ale nie ma bordowych pędów...zobaczymy)

2 trzmieliny na pniu do Geometrycznego, posadzone pomiędzy rh.

madeline28 09:07, 12 maj 2014

Heeej, dotarłam tu z Geometrycznego. Same Ochy i Achy. Przepięknie u Ciebie, widać że wkładasz w Ogród wiele pracy i serca- pozdrawiam
Pawlus 22:45, 18 maj 2014

Witam nowe osoby w wątku. Dziękuję za wszystkie miłe słowa. Porcja świeżutkich zdjęć. Jutro będzie więcej

Pawlus 22:48, 18 maj 2014

Motylek

Pawlus 22:52, 18 maj 2014

Pawlus 22:57, 18 maj 2014

Lewy dolny róg do obsadzenia. Czym? Nie mam pomysłu...Funia się załapała. Zawsze mi towarzyszy

Luki 23:08, 18 maj 2014

Różaneczniki niesamowicie Ci kwitną.. bosko, a jeżeli dobrze widze to jeszcze kilka czeka na kwitnienie. Żurawki Delta Dawn robią wrażenie.
Jak tam prace w okolicach huśtawki?
Pawlus 23:16, 18 maj 2014

Z różaneczników jestem zadowolony. Tylko 2 zawiodły. Nie wiem co jest powodem, po takiej zimie pąki przemarzły?...
W okolicach huśtawki na razie spokój. Wzeszła nowa trawa. Muszę kupić ekobordy i żwirek na placyk pod huśtawkę. Pomysł na nasadzenia mam. Pierwszy jednak musi być placyk.
A jaką żurawkę w pomarańczowym kolorze polecasz? Potrzebuję taką, która najdłużej pozostaje "soczysta". Caramel, Sothern Comfort, Marmalade czy jeszcze coś innego?
Luki 22:58, 19 maj 2014

Wiesz co pod tym kryterium nie przyglądałem się pomarańczowym żurawkom, ale byłem w zeszłym roku bardzo zadowolony z odmiany Kasandra. Wielkością duża, zbliżona do Southern Comfort tylko ma mocno fryzowane liście. W sumie to wszystko zależy od stanowiska, bo jeżeli będzie to patelnia to trzeba liczyć się z tym, że starsze liście będą jasne, w półcieniu każda pomarańczowa odmiana jaką znam, ma żywe barwy.
Fajna jest również odmiana żuraweczki Redstone Falls, wiosną bardzo wyrazista, jednak z czasem ciemnieje, jesienią dochodząc do brązowej z ładnym rysunkiem na liściach.
W tym roku już zaczynam testować nowe pomarańczowe żuraweczki Buttered Rum, Honey Rose i Cooper Cascade.
Oczywiście Southern Comfort i Marmalade również polecam, Caramel wydaje mi się, że szybko robi się blada.
Można tez próbować z bardziej wymyślnymi jak Encore, Vulcano, Kira Oak Forest, Big Top Gold i bardziej znanymi Peach Crisp, Ginger Peach.
No jak tak czytam to chyba za bardzo nie pomogłem Jakby co to pytaj
Pawlus 21:12, 27 maj 2014

Dzięki Łukasz za informacje o żurawkach. Pewnie i tak kupię taką która będzie dostępna. W centrum ogrodniczym widziałem Marmalade. Bardzo dobrze się u mnie ma.
Troszkę nowych zdjęć. Kupiłem trawki. Nie wiem czy Frosted Curls czy Amazon Mist. Byłem zadowolony, że w ogóle były więc odmiana mniej istotna
Posadzone są pod hortensjami obok huśtawki wg słynnej inspiracji z Pinteresta.
Chwilowo czekały na swoje miejsce obok żurawek. Cudne są.

Nie było Evergold'ów. Trafiłem na Carex brunnea Jenneke. Dopiero w domu wyczytałem, że nie zimuje. Trudno. Będzie cieszyć do zimy. Bardzo jasna i drobniutka.

Tutaj porównanie z Evergold: