Ewa, to dobrze, że się zmienia, doceniam to że inni tez to widzą, w sezonie pokażę tez zmiany, które dokonałam, ale musi być porównanie, wtedy widać, mus poczekać ciut
a skoro tulipany....dzięki forum jest ich tyle
połamane gradem trafiły do domu, a jeden nie wiem jak, wylądował na wisterii
tu już wszystko buja, ale soczyste, widac jak mocno lawenda urosła, odętki, liatrie, żurawki i cos tam
Dlatego kocham wiosnę, wszystko ma taki intensywny, świeży kolor
Kasiu pozdrawiam
i cd wkoło domu
kwitną fiołki, mam ich mnóstwo, sieją się okrutnie, ale je lubię
rzut na hortensję
głogownikom w nóżkach urosły trawy i bluszcz, dojdą surfinie
Dziękuję i pozdrawiam.
To bordowe "w nogach" iglaczków to żurawka Berry Smoothie a to złotolistne to trzmielina Euonymus fortunei Emerald'n Gold - taka sama jak na pieńkach z drugiej strony
Zwykły klon japoński kupiony po przecenie i wyglądał niezbyt atrakcyjnie ale obecnie formowany i prowadzony na bonsai zachwyca mnie każdej wiosny i cudnie przebarwia się na czerwony kolor jesienią.
W święta leżałam i wieczorkiem lubię
co do ambrowca, to odmiana kolumnowa, liście cudowne, u mnie rośnie szybko, mam 3 rok, kupiłam taki około 70 cm, teraz dobiega 3 metrów....polecam kupuj, Marzenkę jednak przekonałam i ma
było tak.....słup pozostał, ale zarośnięty
w okolicy domu też kolorowo
uwielbiam te dwa kolory koniki i hortensję pnącą, choć śmieciuch
kwitną dąbrówki
To o szczególnym traktowaniu tulipanów to tak napisałem w bardzo ogólnym ujęciu i szerokim planie .
A odpowiadając na ostatni post - nie wykopujmy tulipanów, nie obsypujmy ziemi z cebul dopóki nie zaschną naturalnie liście i dbajmy w tym czasie o względną wilgotnośc gleby. Moim zdaniem to podstawa sukcesu w uprawie tulipana. Jeśli rosną w pojemnikach to po przekwitnięciu i ogłowieniu dajmy w ocienione miejsce, aby nie miały zbyt ciepło. Tulipany rozmnażają się też z nasion, więc i tym bardziej zakwitnie nam każda nawet najmniejsza cebula, która jeszcze nie kwitła - kwestia czasu.
Wcześniej wstawiałem takie dostojne Triumfy, a są też takie jakie "Page Polka". To jeden z najweselszych moich tulipanów...
Jotko, czy to Nova Zembla, o której piszesz wcześniej? Bardzo podobny do mojego. Pięknie zdrowy, dobrze mu u Ciebie.
Z dołów, dołków idziemy w góry - majówka!