Zwykły klon japoński kupiony po przecenie i wyglądał niezbyt atrakcyjnie ale obecnie formowany i prowadzony na bonsai zachwyca mnie każdej wiosny i cudnie przebarwia się na czerwony kolor jesienią.
W święta leżałam i wieczorkiem lubię
co do ambrowca, to odmiana kolumnowa, liście cudowne, u mnie rośnie szybko, mam 3 rok, kupiłam taki około 70 cm, teraz dobiega 3 metrów....polecam kupuj, Marzenkę jednak przekonałam i ma
było tak.....słup pozostał, ale zarośnięty
w okolicy domu też kolorowo
uwielbiam te dwa kolory koniki i hortensję pnącą, choć śmieciuch
kwitną dąbrówki
To o szczególnym traktowaniu tulipanów to tak napisałem w bardzo ogólnym ujęciu i szerokim planie .
A odpowiadając na ostatni post - nie wykopujmy tulipanów, nie obsypujmy ziemi z cebul dopóki nie zaschną naturalnie liście i dbajmy w tym czasie o względną wilgotnośc gleby. Moim zdaniem to podstawa sukcesu w uprawie tulipana. Jeśli rosną w pojemnikach to po przekwitnięciu i ogłowieniu dajmy w ocienione miejsce, aby nie miały zbyt ciepło. Tulipany rozmnażają się też z nasion, więc i tym bardziej zakwitnie nam każda nawet najmniejsza cebula, która jeszcze nie kwitła - kwestia czasu.
Wcześniej wstawiałem takie dostojne Triumfy, a są też takie jakie "Page Polka". To jeden z najweselszych moich tulipanów...
Jotko, czy to Nova Zembla, o której piszesz wcześniej? Bardzo podobny do mojego. Pięknie zdrowy, dobrze mu u Ciebie.
Z dołów, dołków idziemy w góry - majówka!
Coś mnie wzięło na porównanie i widać, jak nam ogrody się po 2 latach mogą zmienić, jej, ale miałam brzydko....nawet trawkę mam lepszą mimo mleczy
i cd tego miejsca....dzięki Danusi i forum i naszej ciężkiej no i nie oszukujmy się, kosztownej pracy
zachwyca mnie kontrast liści głogownika z zielonymi rh i obie rośliny zimozielone
Sylwio, jestem akurat uziemiona wnuczkowo. Będę chyba jutro w ogrodzie. A ślimory łażą samopas,
i poskrzypki parami szaleją.
Rh zaczęły kwitnienie.
Irenko, nie marudzimy, tylko stwierdzamy fakty. A te jakie są, widać po liściach.
Ale alleluja, też zawsze mówię, bo przecież my żyjemy, a reszta spraw, to tylko dodatek do życia.
Buziaczki dziewczynki.
Żyjesz mimo katowania fotami?
to daję kfiotki
i kolejne miejsce
kwiecień 2012, a potem aktualne
w bólu się rodziło
potem za radą Bogdzi, poszerzanie, teraz te rh mają po 2 lata
widac różnicę ...urosły, doszły głgowniki, hakone i będa kwitnąc maki olbrzymy
kwitną C. White
E tam, jakie doły. Ogród kwitnie na powitanie gospodyni się stroi. Bo wie,że Jolusia teraz nie do roboty przychodzi, a do podziwiania. Moje CW też już kwitnienie zaczynają, Aż żal,że słoneczna pogoda, dłużej oczy by cieszyły.
Tęczę Tobie wysyłam ku pomocy, drap się do góry z tego dołka. Bo myślę,że to tylko malutkie zagłębienie było.
Kasiula odwzajemniam i wielkie dzięki jak porównuję foty, dopiero widzę ile zmian, a tak nie zauważa się na bieżąco
w pobliżu tej rabaty powstałą ta rabata, też zmiany były, ostatnio w marcu jeszcze ciut i będzie jej właściwa odsłona
mnóstwo tulipanów dopiero tu zakwitnie, czarne, białe papuzie, Parrot, lilikształtne Sapporo, rozrosną sie trawy i żurawki, no i oczywiście białe i ciemnofiletowe roże tu rosną i będą kwitnąć
kostrzewa zaczyna kwitnąć, będzie strzyżenie
W ogrodzie wszystko rośnie pełna parą, zwłaszcza chwasty, które codziennie dzielnie pielę . Rabatki oczyszczone, ale wystarczy trochę deszczu, słońca i po zakończeniu jednego plewienia zaczyna się kolejne. Zakwitły nareszcie pierwsze tulipany
również te, które sadziłam wśrodku zimy, po świetach Bożego Narodzenia