Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Zieleń, drewno i antracyt 18:49, 14 mar 2023

Do góry
Ogłaszam wszem i wobec, że do mnie wiosna już zawitała na dobre - nad naszą wsią latała para BOCIANÓW! Nie, to nie pomyłka, nie żurawie(te latają nad naszym domem codziennie), jestem pewna na 100% że to boćki
A w ogrodzie, jakby na potwierdzenie tego zdarzenia, pootwierały się nowe krokusy, nawet te na łączce nieśmiało wychyliły główki. Zresztą nie tylko one

Na zdjęciu nie widać tego zbyt dobrze(na żywo wygląda dużo lepiej), ale zupełnie przypadkiem zrobił się tu bardzo wiosenny zestaw kolorystyczny. Siewki ciemierników zakwitły na różowo, a w tle na żółto świecą ranniki

Tutaj efekt już bardziej zaplanowany(kiedyś będzie). Ranniki, sztuk aż 6 , dodałam do przebiśniegów, mam nadzieję, że się polubią

Migawki z Rodos 18:45, 14 mar 2023

Do góry
Poza tym przycięłam dwie róże, chociaż jedną z nich to się prawie nie liczy, malutka sierota, zagłuszona przez leżący na niej żywopłot. Nawet jej na tym ostatnim zdjęciu nie widać. I wycięłam wilki z podkładki chyba przy śliwce.

Żywopłot wygląda mi na ligustrowy.

A działeczka bardzo cieszy. I wita mnie piękniej każdego dnia.

Wczoraj śladu nie było tych cudów nawet .
Migawki z Rodos 18:39, 14 mar 2023

Do góry
I jeszcze z dzisiejszych prac:

Nie wiem, gdzie kończy się ta ścieżka na wprost... dziś już nie dałam rady oczyścić więcej, bo deszcz zaczął padać.

A zanim zaczęłam czyścić ścieżkę, przycięłam kawałek żywopłotu przy wejściu.

To jest widok na lewo, wchodząc przez furtkę. Jednocześnie to widok z wejścia na teren Rodosu. Bo szczęśliwie lub nie, jeszcze nie wiem, mam wejście pod nosem.
Migawki z Rodos 18:29, 14 mar 2023

Do góry
To teraz mały biforek i afterek. Jeszcze nie ostatecznie, ale...

Nie wiem czemu, ale płyty są tylko na części ścieżki. Albo coś dołożę, albo żwirek, albo coś do deptania.
W moim małym ogródeczku II 18:22, 14 mar 2023

Do góry
Dorota321 napisał(a)
To jest prawdopodobnie kamień ze Smerdyny, piaskowiec. Ułożony za pałacem w Dziękach od strony lasu, który rośnie za ogrodzeniem. Ten las daje tam ciągły cień i dlatego ten kamień tak ładnie porósł mchem. Część tego tarasu jest taka i ona mi się bardzo podoba, ale część właściciel obłożył kostką granitową i po prostu przekombinował.
Pałac jest w rękach spadkobiercy i on sam go remontuje w miarę możliwości finansowych.

Miejsce fajne, ciekawe ale z tą kostką to właściciel faktycznie przekombinował.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:08, 14 mar 2023

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Świetny pomysł na iryski między żurawkami
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 17:49, 14 mar 2023

Do góry

Z podanych przez Ciebie, mnie ten przypadł do gustu.

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 17:43, 14 mar 2023

Do góry
Ogród Muszelki 17:35, 14 mar 2023

Do góry
A to clematis 'Hoshi-no-flamenco' przy kranie z wodą. Z wszystkich moich powojników zakwita jako pierwszy, w maju.

Skuś się, piękne są. A odmian jest tyle, że ho, ho, ho

Ogród Muszelki 17:17, 14 mar 2023

Do góry
Clematisy to bardzo wdzięczne rośliny. Na zdjęciu odm. 'Kard. Wyszyński' zakupiona wczesną wiosną (2 szt.). Tak wyglądały już w środku lata.

Zdjęcie archiwalne. Świerków już nie ma...

Małymi krokami-Ogród Wioli 17:12, 14 mar 2023

Do góry
Ciemiernikowe love

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 17:08, 14 mar 2023

Do góry
Kilka ważnych danych oraz mapka.

Od zachodu mam tylko 2,85 m do granicy. Od wschodu 5,40, ale słupy pergoli tylko 1,5 m. Za domem 52x21 m do dyspozycji z czego połowa to część użytkowa.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 17:01, 14 mar 2023

Do góry
Jeśli chodzi o przód to obecnie wyglada to tak, że mam gotowy podjazd, chodnik z płyt, a przy nim dwie rabaty o wymiarze 70x850 cm.
Pod oknem kuchennym, zaraz przy wejściu do domu jest rabata trójkątna.
Wstępny pomysł rabat jest następujący. Żółtym zaznaczyłam dwie rabaty, których kształty nie ulegną zmianie.
W moim małym ogródeczku II 16:59, 14 mar 2023

Do góry
mirkaka napisał(a)
Powtórzę, artystyczna dusza
Dorotko, co robisz z tymi pięknymi dekoracjami jak już się opatrzą?
Dziękuję większość dekoracji robię z naturalnych produktów i te po prostu w większości wyrzucam. Te dekoracje, które są stałe zmieniam im aranżacje, miejsce i dalej są mniej, lub bardziej widoczne. W tej misie z kleju zrobię dekorację na święta i znów będzie wyglądała inaczej. Dostanie pewnie gałąź z magnolii, mech , piórka, jakieś ptaszki i będzie cieszyć oko.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 16:54, 14 mar 2023

Do góry
Pierwszy pomysł jaki się narodził dawno temu (2021). Na rysunku brakuje przedpłocia oraz części użytkowej. Rezygnujemy z placu zabaw. Zamiast tego wystarczy huśtawka. Z sauny też zrezygnujemy, bo udało nam się w domu zainstalować prysznic parowy z generatorem. Basen nie wiadomo czy powstanie i kiedy. Na brązowo są rabaty, zielony to trawa.

W tym roku oglądałam kolejne ogrody (tutaj i w programach ogrodniczych, na Pintereście) i jakoś nie czuje się do końca przekonana o słuszności rabat tylko pod płotem jako obramówka. Po sugestiach Waszych stworzyłam propozycję z pokojami ogrodowymi. Chyba nie do końca widać napisy. Fioletowy to sad, bordowy potencjalny garaż w przyszłości, żółty część warzywna, szary tunel foliowy i kącik męża. Na różowo są rabaty, ciemny zielony to jakaś forma żywopłotu.
oraz wersję z trójkątnymi rabatami, ale z przegrodami z roślin.
W moim małym ogródeczku II 16:51, 14 mar 2023

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Dorotko, zaczęłaś sezon z przytupem - od przepięnych Twoich dekoracji
Wszystkie są cudowne. Podziwiam zdolności i pomysłowość
Miło mi Ewo Ja z tych co ciągle muszą mieć zajęcie, żeby o głupotach i chorobie nie myśleć.

W moim małym ogródeczku II 16:47, 14 mar 2023

Do góry
Kordina napisał(a)
Życzę Tobie (i sobie, żeby podglądać ) jak najdłuższego braku umiaru
Właśnie się zastanawiałam jak Ty robisz te ozdoby z cementu, akurat z cementem mam do czynienia i wiem, że nie dałoby się z niego formować tak drobnych czy wyciętych elementów. Czy mogę prosić o nazwę tego sprawdzonego w boju kleju budowlanego? Świetnie to wygląda
Dziękuję Co do tego kleju to na razie nie dam nazwy, bo mam teraz gorszy czas dla moich nóg, a on jest na strychu. Jak będę czuła się lepiej to wyjdę i zrobię zdjęcie. Opisałam wyżej jak z nim "pracuję" dodam, że misę robiłam w misce plastikowej, wyłożonej folią. Ślimaczki - rolowałam klej, a później przygniatałam grzebieniem o grubych zębach. Kule robiłam w plastikowej bańce, składanej z dwóch części. Kwiatuszki wyciskałam foremką do ciastek. W razie jakichś pytań, chętnie odpowiem.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 16:39, 14 mar 2023

Do góry
Zapraszam do wspólnego projektowania. Na początek kilka zdjęć ogólnych, aby się łatwiej połapać co i gdzie.

1. Widok na całą działkę od góry. Do dyspozycji 2 000 m2. Wjazd na działkę od południa. Jest też wąska droga dojazdowa od wschodu do działek w drugiej linii zabudowy. Na lewo (zachód) nieużytek z nawłocią kanadyjską. Na prawo (wschód) sąsiad z zabudowaną działką i wspomniana wyżej droga. U góry (północ) sąsiad, który ma tylko okno łazienkowe od mojej strony, a po swojej stronie granicy zasadził żywopłot tujowy.

2. Widok na front domu (południe). Podjazd i miejsce pod pergolą wysypane kamyczkami, są płyty chodnikowe jako ścieżka do domu. Czerwoną linią zaznaczyłam gdzie będzie płot.

3. Ściana wschodnia.

4. Ściana zachodnia.
W moim małym ogródeczku II 16:36, 14 mar 2023

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Dorotko i bardzo dobrze, że umiaru nie masz bo możemy się potem tymi cudami nacieszyć napatrzeć, chłonąć, inspirować i uczayć się od najlepszych
Miło mi czytać takie słowa , żebym tylko w piórka nie obrosła.

W moim małym ogródeczku II 16:33, 14 mar 2023

Do góry
Joku napisał(a)

Jak to robisz? Trzeba wypalać w piecu?
Ależ porcję koloru zaserwowałaś.
Robię te misy i kule z kleju do tynków, nim się smaruje ścianę i przykleja styropian. Do tego kleju dodaje się tylko wodę. Po zrobieniu trzeba poczekać kilka dni i można wyjąć z formy. Wtedy jest już twarde i wygląda jak beton.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies