Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku II

W moim małym ogródeczku II

Dorota321 16:47, 14 mar 2023

Kordina napisał(a)
Życzę Tobie (i sobie, żeby podglądać ) jak najdłuższego braku umiaru
Właśnie się zastanawiałam jak Ty robisz te ozdoby z cementu, akurat z cementem mam do czynienia i wiem, że nie dałoby się z niego formować tak drobnych czy wyciętych elementów. Czy mogę prosić o nazwę tego sprawdzonego w boju kleju budowlanego? Świetnie to wygląda
Dziękuję Co do tego kleju to na razie nie dam nazwy, bo mam teraz gorszy czas dla moich nóg, a on jest na strychu. Jak będę czuła się lepiej to wyjdę i zrobię zdjęcie. Opisałam wyżej jak z nim "pracuję" dodam, że misę robiłam w misce plastikowej, wyłożonej folią. Ślimaczki - rolowałam klej, a później przygniatałam grzebieniem o grubych zębach. Kule robiłam w plastikowej bańce, składanej z dwóch części. Kwiatuszki wyciskałam foremką do ciastek. W razie jakichś pytań, chętnie odpowiem.

Dorota321 16:51, 14 mar 2023

Ewa777 napisał(a)
Dorotko, zaczęłaś sezon z przytupem - od przepięnych Twoich dekoracji
Wszystkie są cudowne. Podziwiam zdolności i pomysłowość
Miło mi Ewo Ja z tych co ciągle muszą mieć zajęcie, żeby o głupotach i chorobie nie myśleć.

Dorota321 16:59, 14 mar 2023

mirkaka napisał(a)
Powtórzę, artystyczna dusza
Dorotko, co robisz z tymi pięknymi dekoracjami jak już się opatrzą?
Dziękuję większość dekoracji robię z naturalnych produktów i te po prostu w większości wyrzucam. Te dekoracje, które są stałe zmieniam im aranżacje, miejsce i dalej są mniej, lub bardziej widoczne. W tej misie z kleju zrobię dekorację na święta i znów będzie wyglądała inaczej. Dostanie pewnie gałąź z magnolii, mech , piórka, jakieś ptaszki i będzie cieszyć oko.

Basieksp 18:22, 14 mar 2023

Dorota321 napisał(a)
To jest prawdopodobnie kamień ze Smerdyny, piaskowiec. Ułożony za pałacem w Dziękach od strony lasu, który rośnie za ogrodzeniem. Ten las daje tam ciągły cień i dlatego ten kamień tak ładnie porósł mchem. Część tego tarasu jest taka i ona mi się bardzo podoba, ale część właściciel obłożył kostką granitową i po prostu przekombinował.
Pałac jest w rękach spadkobiercy i on sam go remontuje w miarę możliwości finansowych.

Miejsce fajne, ciekawe ale z tą kostką to właściciel faktycznie przekombinował.
Joku 19:32, 14 mar 2023

Zapytałam o te cuda które robisz bo obserwuje na IG Niemkę, właścicielkę ogrodu z różami mającą właśnie takie cuda jak ty produkujesz. Zawsze mnie ciekawiło skąd ona to ma i jak się to robi . Myślałam że gdzieś kupuje. Teraz już mi się rozjaśniło w głowie .
sylwia_slomc... 20:14, 14 mar 2023

Remont takiego pałacu to olbrzymie koszty i konserwator zabytków na karku. Który dyktuje co można, z jakich materiałów i w jakiej technologii odremontować. I niestety odstępstw od tego nie ma bo inaczej kary przeogromne. Podziwiam, że nowy właściciel zdecydował się na remont tego budynku, chyba, że udało Mu się jakąś dotację na remont zdobyć
Kordina 10:27, 15 mar 2023

Dorota321 napisał(a)
Miło mi czytać takie słowa , żebym tylko w piórka nie obrosła.

Najwyżej dokonasz samooskubania hi, hi

Sylwia, dokładnie, olbrzymie koszty. W rodzinie chcieli budynek po dziadku (sam wybudował) z dachem krytym strzechą i konserwator zabytku uznał go za zabytek i się zaczęły schody z remontem, a w ogóle uważam, że stare zabytkowe domy, to część spuścizny narodowej architektury i nie powinno zostawiać się z kosztami (a tylko wymogami) właścicieli. Patrzę jak w moim terenie ulegają zawaleniu drewniane budynki podcieniowe i serce mi się kraje na dewastację.
Dorota321 11:11, 16 mar 2023

Joku napisał(a)
Zapytałam o te cuda które robisz bo obserwuje na IG Niemkę, właścicielkę ogrodu z różami mającą właśnie takie cuda jak ty produkujesz. Zawsze mnie ciekawiło skąd ona to ma i jak się to robi . Myślałam że gdzieś kupuje. Teraz już mi się rozjaśniło w głowie .
Proszę daj mi namiar na tą Niemkę, może podpatrzę coś fajnego. Wyślij mi jakąś fotkę z jej profilu, a ja sobie pooglądam co tam ma

https://www.instagram.com/dorota.maziarz.75/?hl=pl

Dorota321 11:16, 16 mar 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)
Remont takiego pałacu to olbrzymie koszty i konserwator zabytków na karku. Który dyktuje co można, z jakich materiałów i w jakiej technologii odremontować. I niestety odstępstw od tego nie ma bo inaczej kary przeogromne. Podziwiam, że nowy właściciel zdecydował się na remont tego budynku, chyba, że udało Mu się jakąś dotację na remont zdobyć
On twierdzi, że nie dostał jakiejś większej dotacji, ale ja od razu stwierdziłam, że z pensji w kopalni siarki nie dałby rady tyle zrobić. Sama stolarka w tym budynku to spora fortuna.

Dorota321 11:20, 16 mar 2023

Kordina napisał(a)

Najwyżej dokonasz samooskubania hi, hi

Sylwia, dokładnie, olbrzymie koszty. W rodzinie chcieli budynek po dziadku (sam wybudował) z dachem krytym strzechą i konserwator zabytku uznał go za zabytek i się zaczęły schody z remontem, a w ogóle uważam, że stare zabytkowe domy, to część spuścizny narodowej architektury i nie powinno zostawiać się z kosztami (a tylko wymogami) właścicieli. Patrzę jak w moim terenie ulegają zawaleniu drewniane budynki podcieniowe i serce mi się kraje na dewastację.
Masz rację , konserwator zabytków trzyma na zabytku łapę i nie ma zmiłuj się.