Z jednego emitera w linii kroplującej wylewa się od 1,8 do 2,5 litra na godzinę.
Popatrz jak masz rozłożone wokół roślin linie.
Ustawiamy mniej więcej od godziny do dwóch-trzech godzin. To zależy głównie od przepuszczalności gleby i od nasłonecznienia ( w cieniu krócej w słońcu więcej).
Po prostu ustaw na godzinę albo dwie i obserwuj, a potem zwiększaj alb o skracaj czas i dni w tygodniu.
Ta powyżej ma około 15 cm, ale ona będzie rosnąć ileś lat i tylko cięcie utrzyma ja w ryzach.
Teraz, po 11 latach od zrobienia tego ogrodu robiłam ogródek obok i zobaczyłam, że żywopłocik jest dużo wyższy, ale właścicielka doskonale go utrzymuje w szerokości.
Trzeba spróbować, ale badan w tym zakresie nikt chyba nie prowadził, więc naukowo to nie jest udowodnione. Uważam, że lepiej robić cokolwiek niż nic nie robić. Ja bym zastosowała, bo o prawdziwy obornik raczej trudno teraz.
Idealna obwódka powinna mieć 40-50 cm szerokości i taką da się osiągnąć sadząc bukszpany w jednym rządku, ale dość gęsto. Potem naturalnie będzie przyrastać Pamiętajcie, aby oddalić ją od chodnika lub krawędzi rabaty, bo potem przyrośnie w szerokości.