Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Marzenie o własnym zielonym ogródku :) 13:35, 09 lut 2016

Do góry
LenaMagda napisał(a)
No tak stipa wszyscy sieja stipe, sieje i ja
Siej, siej A masz nasionka? Bo ostatnio u kogos widziałam, że już problem w sklepach był z nimi. Ja może w końcu dzisiaj posieję
Marzenie o własnym zielonym ogródku :) 13:34, 09 lut 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
projekty super narysowane

a pod tymi różami na pniu nic nie bedzie ??? troche tam łyso

Nie moge sie zdecydować, białe róre, biała lawenda czy stipa
Marzenie o własnym zielonym ogródku :) 13:30, 09 lut 2016

Do góry
No tak stipa wszyscy sieja stipe, sieje i ja
Marzenie o własnym zielonym ogródku :) 13:26, 09 lut 2016

Do góry
Dwa projekty i to bardzo ładne.
Jeśli chodzi o pierwszy projekt to lawenda jak ładnie się rozrośnie to sama w sobie jest dość wysoka i nie potrzeba niczego więcej pod różami. Ewentualnie trawy np. Stipa nada jeszcze bardziej lekkości całej kompozycjii.
Ogródek Iwony 12:46, 09 lut 2016

Do góry
Kilka siewek stipy dojrzałam u siebie w kostce brukowej przy rabacie Więc Iwonko sprawdzaj dokładnie. Na rabatach raczej moja stipa została wypielona, więc z pewnością będę siać. Ale też czekam, z utęsknieniem, na ferie...
Dziś zafundowałam sobie chwilę oddechu, przytargałam lapka do kuchni i pichcąc obiad nadrabiam na O.
Pozdrówka
Prawie - jak ogród 12:03, 09 lut 2016

Do góry
Coś tam mi się udało nagryzmolić, ale z rysukunków to ja noga jestem... więc wybaczcie
Ogólny plan podwórka(bo ze względu na garaże i drogę dojazdową do nich, nie mogę tej części nazwać ogrodem) wygląda tak:

Rabata, nad którą myślę to ta centralna w kształcie spłaszczonego koła. W środku planuję zostawić miejsce na kącik wypoczynkowy ze stołem, krzesłami i huśtawką. Obsadzony może być tylko tył i lewa strona przy drodze dojazdowej do garażu. Rośnie tam już pas lawendy i stipa. Przód i strona prawa muszą służyć do komunikacji. Po prawo, na rogu przy garażu stoi murowany grill.

Tak to wygląda na dzisiejszych zdjęciach:

I z dalszej perspektywy:

Niebieski wąż to wyciągnięty pod kostką wąż od studni, latem podlewam rabatki. Był przymocowany do rosnącej tu jeszcze w grudniu lipy.
Wiosną zniknie też drewniana szopka, dalej zostaną pociągnięte garaże.
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 11:41, 09 lut 2016

Do góry
Reniu ścianka z donicą taki placyk gdzie chciałam chłopakom basenik latem wstawić
a donica jest betonowa ... a w niej czosnki główkowate i stipa będzie choć na razie stipa czeka w kopercie na posianie
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 11:30, 09 lut 2016

Do góry
nicol21 napisał(a)

Siej, siej. Ja siałam do pojemników, kiepsko to wschodzi, dużo wolniej niż inne rośliny, ale w ogródku żadnych samosiejek nie widziałam więc wnioskuję że w naturze zachowuje się gorzej niż stipa czy werbena.
Ale za jeżówki to ja żadnej odpowiedzialności nie ponoszę .
Stipę wysiałaś już?

Tak wysiałam stipę i Verbenę tą normalną. Puki co kilka kłaczków wychodzi stipy i jakieś 3 Verbeny ale ...czy ona powinna kiełkować tak jak Stipa czy się nasionka domieszały? Prycham na nie wodą i patrzę. Jeżówki sobie wysieję jak znajdę chwilkę

Siałam też trafffkę dla świnka i cuudnie zieloniutka cała doniczka.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:42, 09 lut 2016

Do góry
Reniu u mnie na słonecznej rabacie jak widać wyrosła mocno

Moniko ja sobie wysieję, mam też nadzieję, że w ogrodzie się pojawi, ale nie będzie to inwazja bo nasion spadły setki

Karolino rabata ma słońce w 3D od wschodu, południa i zachodu a większość tej stipy posadzona jest na krawędziach różanki. Róże podobno mam posadzone w dobrych odległościach, ale ja się dopiero przekonam jak duże będą rosły. W kwestii różanej jestem początkujący, ale stipa na brzegach znów będzie.

Kamilo ja dopiero będę wysiewał w tym tygodniu lub na początku przyszłego liczę na zeszłoroczne powodzenie. Jeżówki może też sobie wysieję Na werbenę też długo czekałem i słabo z tym czekaniem było

Wojtku tak stipa w cieniu jest mała, najlepiej rośnie w pełnym słońcu. Miałem dwie posadzone w bardziej zacienionym miejscu i też były o wiele mniejsze

Kiedyś będzie tu ogród 08:56, 09 lut 2016

Do góry
ciekawa jestem czy moja stipa przeżyje
Ogródek Iwony 08:04, 09 lut 2016

Do góry
Cześć wszystkim. Mam troszkę tyły na swoim wątku. Sprawy zawodowe mnie pochłonęły. Dziś będzie więcej luzu, to po pracy zajrzę

U mnie dziś pochmurno i wieje.

Ewa, ja bym trochę stipy podpędziła w domu jako eksperyment. Przesadzanie spowoduje, że trochę spowolni, ale ciepło w domu ją pobudzi. Ciekawa jestem, która stipa lepiej sobie poradzi

W tym roku planuję siać na początku ferii. Czyli za tydzień

Miłego dnia wszystkim życzę
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 07:36, 09 lut 2016

Do góry
u mnie stipa tak nie wyrosła,
Ogrodowy song 22:18, 08 lut 2016

Do góry
Ciekaw jestem czy Twoja stipa przeżyła ? Moja wygląda podobnie i obawiam się że nici z niej No nic, za tydzień sieję nową to będzie na zastępstwo

Widzę że Promanal już nabyłaś Musze wybrać się na zakupy U mnie to wcale nie popularny środek owadobójczy i ciężko go dostać Na szczęście mam jeden sklep w który powinien być
Tu ma być ogród :) 21:59, 08 lut 2016

Do góry
AgaeM napisał(a)
No to ja bym zaszalała:
kostki zimozielone wysokie
kuliste jakieś zimozielone
szałwia
stipa w ilości ogromnej jak to u Ciebie

i nic więcej

Aga, bardzo Ci dziękuję, że chciało Ci się pobawić w stworzenie tego rysunku - dobór roślin jak najbardziej mi się podoba, ale wielkość basenu i wymiar rabaty trzeba będzie ograniczyć, ja to muszę jeszcze z eMem przewalczyć, a takiej połaci trawnika nie da sobie wydrzeć
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:41, 08 lut 2016

Do góry
Ewelino i tak chyba zrobię bo sianie w domu mało efektywne w moim przypadku, najlepsze jest to, że marne 5 roślinek, które wzeszło uznałem za chwasty na samym początku

Agnieszko ja za efekty jakie dała stipa jestem w stanie wybaczyć jej przyklejanie się do wszystkiego po deszczu

Ewo i tak efekt był świetny, jesienią prawie wszystkie wyrwałem by zrobić na rabacie porządek, ale w maju znów posadzę, trzeba tylko wysiać

Magdo nic tylko wysiewać bo to najlepszy sposób na jej pozyskanie, a teraz jest najlepszy czas na jej wysiew. Banalnie prosta w uprawie

Poobcinałem dzisiaj graby i skakałem dosłownie jak małpa po jabłoni całe ręce mam pokaleczone bo zbyt gęsta się zrobiła, ale teraz znów nabrała odpowiedniej formy. Jutro jak czasu starczy leszczyna do obcięcia.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:01, 08 lut 2016

Do góry
gusiarz napisał(a)
Na koniec jedno z moich ulubionych zdjęć poprzedniego roku

... wiedziałam że stipa plus róże to fajne zestawienie, ale u ciebie wygląda to bosssko!!! CUDO! Jutro sieję stipę i wiosną hop na różankę

Wow, ale czad, muszę poczytać o stipie
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 20:34, 08 lut 2016

Do góry
Rench napisał(a)

Kiedy Stipa się u Ciebie rozgości na dobre,to będziesz ją wywalała,tak się rozsiewa wszędzie Najczęściej tam ,gdzie nie powinna

To fakt, nasionka latają po całym ogrodzie, zastanawiam sie własnie czy wysiewać w domu czy poczekać i zobaczyc co wyrosnie w ogrodzie
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 19:51, 08 lut 2016

Do góry
Rench napisał(a)

Kiedy Stipa się u Ciebie rozgości na dobre,to będziesz ją wywalała,tak się rozsiewa wszędzie Najczęściej tam ,gdzie nie powinna

Moja rozplenica rubrum siedzi w piwnicy,ciekawe czy odbije na wiosnę. Starałam się utrzymać wilgotność.

stipa wszedzie powinna
W cieniu - zacieniona 19:45, 08 lut 2016

Do góry
Joku napisał(a)
Bogusiu siejesz już?
Stipa już wyszła...ale werbena się ociąga...jak zwykle.Mam jeszcze do posiania cleome i kilka pomidorków.W tym roku już nie wysiewam bylin...ubiegłoroczne ładnie się rozrosły.Może jeszcze wysieję coś pnącego.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 19:40, 08 lut 2016

Do góry

Moja rozplenica rubrum siedzi w piwnicy,ciekawe czy odbije na wiosnę. Starałam się utrzymać wilgotność.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies