Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród u stóp klasztoru 18:26, 24 mar 2014

Do góry
MARTA --- Rojniczki pokaże jak się pozbierają po zimie ..a ja po ciachaniu mam do dziś nie sprzątnięte rabaty w tyle ...ręce mi opadły na amen ...
Gabriela wybawiła mnie dzisiaj z kłopotu ...bo jak znam swoją głupotę to bym na tym zimnie tyrała , a tak spędziłam miło czas na pogawędkach nie tylko ogrodniczych ....

MARZENKA --- czosnki naprawdę wielkie i te giganty i te mniejsze ...jednak coś im u mnie pasuje że się tak pięknie rozmnożyły .
dodatkowo zostawiłam pałki aż do jesieni i wysiały się super na rabacie .
oczywiście pisałam o tym że nasionka z pozostałych czosnków które były w kompozycji tarasowej też wysypały się nasiona .
zebrałam je i też wysiałam w lutym . moje zdziwienie jest wieeelkie bo w skrzynce wyszło co innego niż na rabatach ....na rabatach igiełki jak to czosnek a w skrzynce podobne do maku wzeszły ...no przecie taka ciapa nie jestem żebym mak z nasionami czosnku pomyliła ....nie wiem co jest grane ....

czosnki po przekwitnięciu ścinam i do amfory z patyczkami z giganteusa wędrują jako letnia kompozycja tarasowa

Skrętnik - rozmnażanie skrętnika 18:17, 24 mar 2014

Do góry
Leśne Wzgórze 18:04, 24 mar 2014

Do góry
Forsycja

Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 18:01, 24 mar 2014

Do góry
irena_milek napisał(a)
wstawiam fotki miłorzębu z pakami, porównaj

Wiuniu, mój miłorząb wygląda całkiem podobnie jak Twój.
Myślałam, że potrzebuje jeszcze trochę czasu...
Ale jak patrze na zdjęcie Irenki, to już nie wiem co myśleć

Ech, wieczne stesy ogrodnika...

Leśne Wzgórze 17:44, 24 mar 2014

Do góry
Biedne Marmoladki i Electric Lime

Caramel i Citronelle wyglądaja duuużo lepiej

Co się stało kwiatom ... 17:40, 24 mar 2014

Do góry

Krokusy w Dolinie Chochołowskiej.
Leśne Wzgórze 17:37, 24 mar 2014

Do góry
Perełki

Opyziałe hiacynty - czyżby cebulki się zestarzały??? Co zrobić by znów następnej wiosny były piękne?

i takie tam....

Leśne Wzgórze 17:23, 24 mar 2014

Do góry
U mnie dziś aż +4 i pada, ale cóż narzekać nie wolno bo to dopiero MARZEC.
Podzieliłam moje żurawki:
Citronelle, Marmolade, Electric Lime i żuraweczkę Golden Zebra. Zobaczymy co z nich wyrośnie - gruszki na wierzbie czy śliwki na sośnie......

gdzieś tam jeszcze widać tawułę japońską i trochę bluszczu...
To właśnie tu 17:14, 24 mar 2014

Do góry
Powoli nadrabiam zaległości. Gabrielo, pamiętałam.

Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 17:04, 24 mar 2014

Do góry
irena_milek napisał(a)
Za daleko ujęcie z miłorzębem, zrób zbliżenie i na wszelki wypadek, ułam 1 pąk i dowiesz się, czy żywy czy suchy, innej metody nie ma
Piękny zarys rabat i wspaniałe donice

u mnie możesz nie znaleźć, wstawiam fotki miłorzębu z pakami, porównaj

Irenko dzięki wielkie za zdjęcie, mój tel. nie zrobi lepszego niż wstawiłam, a na dodatek leje ciągle u mnie widzę już po tym jak Twoje drzewko wygląda, że moje "maleństwo" raczej nie przetrwało jutro oberwę pączek i sprawdzę jego żywotność, bo dzisiaj żadna siła mnie od kominka nie oderwie, tak zmokłam wracając z pracy -bez parasola gapa jedna - że teraz ciągle mi zimno, ale eMuś zrobił ognisko i się grzejemy Pozdrawiam serdecznie!
To właśnie tu 17:04, 24 mar 2014

Do góry
Dzidka napisał(a)

I aby nie było zbyt sentymentalnie, a bardziej wiosennie, migawki z Wystawy w Czechach.

Czy to gdzies blisko nas? Taka wystawa? Pozdrawiam Obraz piękny no i Twoje prace z dawnych lat aż sie łezka w oku kręci
Ania i róże i cała reszta :) 17:03, 24 mar 2014

Do góry
Aniu, czy to miałoby mniej więcej tak wyglądać? A co z prawej strony? Tam jest bez, ale zimą nie zasłania sąsiedzkich rupieci

To właśnie tu 16:57, 24 mar 2014

Do góry
mira napisał(a)
witaj, jak tam u Ciebie mają się hortensje po zimie no i kaliny? u mnie kalina angielska już cieszy zielenią - a teraz pada i wszystko w oczach się zmienia

O takich zimach jak miniona, to ja będę marzyć i śnić
Wszystko nieomal rośnie w oczach. Nie potrzeba roślinek wyciągać wzrokiem.
Nawet hortensje bukietowe odważyłam się już oszczędnościowo przyciąć.
Naprawdę nie pamiętam by kiedykolwiek kalina x bodnantense 'Dawn' kwitła nieprzerwanie od listopada do teraz.

Mira, te łany, to niestety nie u mnie. A przyznaję, że bardzo, a bardzo chciałabym chociaż w części mieć takie połacie cebulowych.
Ja nawet po trawniku obawiałam się chodzić, tyle tego kwiecia tam jest.
To właśnie tu 16:49, 24 mar 2014

Do góry

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:49, 24 mar 2014

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
No jak tu dziewczynie wiersza nie strzelić
Aby tę robotę trochę przedzielić.
Ręce same składają się do oklasków
Z ogrodu bije coraz więcej blasku.

Jak chłopy widzą Irenkę na trotuarze
Każdy się oglądnie i pewnie pomarzy.
Myślą sobie: ta to tylko maluje pazury
I na okrągło zadkiem leży do góry.

Zbysiu, wiem, Waligóra doczyta, ale cię...toffam, tak napiszę, łatwiej przejdzie
jesteś niesamowity, wielkie dzięki i całus
Pszczelarnia 16:48, 24 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wydzieliłabym nieco przestrzeń ze stołem.

1 - róg podkreśliłabym np. mocno różowymi żurawkami - np. Berry Smoothie - jest najlepsza (1) albo jakimiś turzycami, choćby brązowymi, obok kula z bukszpanu (6) Jedynka dowolna roślina.bylina, która się tu uda, oczywiście dolewana, w dołek dobrze podsypana, bo to ekstremalne warunki, woda z deszczu nie dociera pod okapem świerków, ale to front, samo wejście, więc piękno tego miejsca i zdrowe rośliny muszą ujmować.

2 - pasek żurawek żółtych lub host żółtych, nie olbrzymów ('Golden Tiara' lub 'August Moon’

5 - różaneczniki pod spodem 3 też różanecznik

11 - szeroki pasek bukszpanu formowanego jakby płotek na dole krótszy płotek

10 - w plecach ławki coś - hmm. może dereń Ivory Halo 2 szt? coś pachnącego? jaśminowiec 'Aurea' cięty w ekranik? albo cis/bukszpan np. innego koloru (żółty)

4 - miskant 'Variegatus', inna dowolna trawa wysoka - fontannowa

9 - żurawki albo trawki w odmiennym kolorze (pomarańcz, żółty, biały)

8 - ekranik do 1 metra niski cis lub bukszpan

za ekranem na dole znowu 4 różaneczniki (nr 5) w przesunięciu posadzone, między nimi miskant , a szósteczka to kule z bukszpanu (dwie, plus jedna na brzegu po lewej)

6 - kula bukszpanowa

7 - Carex Evergold, ale w nim możesz krokusów fioletowych i żółtych nasadzić mnóstwo.

To pozorna geometria. W zderzeniu z nierówno posadzonymi pniami drzew, stworzy ład i porządek. Naturalność kompozycji możesz uzyskać nieregularnym umiejscowieniem różnych roślin cebulowych, posadzonych "ot tak" jak ręką rzucił
Możesz nieco trawek co gdzieś w ogrodzie rosną też dodać. kępy narcyzów.

Raczej trawnika to już bym nie robiła, wysypać to ściółką, kompostem przesianym, A ten prostokąt ze stołem możesz czarnymi kamyczkami

Po kolei.
Jestem właśnie przy realizacji planów z dn. 4.12.2013 r. Posadziłam bukszpany, cisy, różaneczniki. Nad wypełnieniem się waham, żeby nie wprowadzać koloru żółtego/pomarańczowego tutaj.

Danusia, doradziła mi wydzielenie (np. cegłami) przestrzeni z ławką i wysypanie jej czymś. W jakim kolorze dać cegły w ziemi? Ceglastym? Brązowym? Ściółką będzie najprawdopodobniej kora drobna mielona, może zrębki drewniane.

Stół kamienny jest z bordowego granitu, dach, parapety i okiennice ciemny brąz, fasada domu bardzo bardzo jasny róż, kostka kamienna wokół domu w kolorze zwykłego szarego granitu.

Proszę o pomoc, bo utknęłam.

To właśnie tu 16:48, 24 mar 2014

Do góry

To właśnie tu 16:47, 24 mar 2014

Do góry
Miałam okazję pobyć w ogrodzie /niestety nie moim., buuu/ pełnym wiosennych kwiatów.
Zapraszam i Was na krótki spacer .

Mazury i mój kawałek ziemi 16:36, 24 mar 2014

Do góry
moje ciurkadelko dotarło hura
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:35, 24 mar 2014

Do góry
No jak tu dziewczynie wiersza nie strzelić
Aby tę robotę trochę przedzielić.
Ręce same składają się do oklasków
Z ogrodu bije coraz więcej blasku.

Jak chłopy widzą Irenkę na trotuarze
Każdy się oglądnie i pewnie pomarzy.
Myślą sobie: ta to tylko maluje pazury
I na okrągło zadkiem leży do góry.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies