Objaśnienia do planu:
L - leszczyna
W - wierzba
Li - lipa, jedna bidulka sobie urosła w tych chaszczach

Cienka jak noga, a wysoka chyba na ponad 6m! Słońca chyba szukała.
BCz - bez czarny
G - chyba grab
B - bez (lilak), słabo widać (później poprawię)
Ś - śliwka; bardzo stare są to drzewa, a owoce nie nadają się do jedzenia, ale cień dadzą.
Zapomniałam napisać: to jest plan ogrodu z tyłu domu, a ta brama to wjazd na łąkę. Może za miesiąc już ją zamontują.
Ogród pragneła bym mieć jak najbardziej bezobsługowy. Mąż ma kosić trawę

Teren jest wiejski, więc ogród będzie też taki. Podobają mi się naturalistyczne ogrody.
Ogród ma być przyjazny ptaszkom i owadom.
Podobają mi się kolory: biały, fioletowy, niebieski
Muszą się znaleźć nasadzenia wspólne dla lewej i prawej strony.
Nie mogę za bardzo zacienić działki sąsiadki (szerokość jej działki to max 15m), więc drzewa nie mogą być ogromniaste jak urosną.
A teraz zdjęcia, robione późną jesienią 2013:
Jest to widok ze schodów na prawą stronę działki i sąsiada od którego chciałabym się zasłonić. Śliwki mają być podporą dla szybko-rosnących bluszczów (widziałam cudne zdjęcia) i może chmielu. Na ziemi, między nimi, coś okrywowego. Może irga płążąca? Co na siatkę, zeby jej nie zniszczyć? bluszcz czy maty wiklinowe, takie dwu metrowe? Udajemy, ze nie widzimy rozlatującego się wychodka

Niedługo zniknie. Na zdjęciu widać, jak sąsiadka pod płotem posadziła jakieś malutkie żywotniki. Ja za nimi nie przepadam. Wolę naturalne żywopłoty.
I ten nieszczęsny trawnik (jeszcze nie siałam), pełen kamieni. Od zeszłej jesieni,tylko je zbieramy i zbieramy. Był potraktowany randupem.
Wszystko od sąsiada widać "jak na dłoni". Tu pod płotem potrzebuję szerokiej rabaty. Na planie zaznaczonej na zielono. Teren tu jest bardzo nasłoneczniony.
Zasugerowałam się czyjąś wypowiedzią (nie do mnie adresowaną), że można posadzić w grupach: świerk serbski, lilak i wiśnia. A może też buk o czerwonych liściach, albo czerwoną leszczynę?
A niżej: berberysy, irgi, jaśminy, dereń (na nalewkę

), hortensje,cisy? Tylko jakie odmiany dobrać? I czy to nie będzie za bardzo napstrzone, skoro lewa strona działki jest (jeszcze) taka prosta?
Jak to wszystko rozplanować?