Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy liściaste » Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

safikey 10:15, 12 maj 2014

Zbyszku, ależ będzie pięknie
Ewik 10:53, 12 maj 2014

Przyznam,że w tym roku to najbardziej na kwiaty hortensji czekam
ModraSowa 22:35, 13 maj 2014

Słuchajcie, a co zrobić z taką hortensją która juz w tej chwli przekwitła? Dostałam taką z kościoła,od Grobu. Zupełnie nie wiem jak się z nią obejść. Podpowiedzcie proszę, coś mądrego.
Margo 13:04, 14 maj 2014

Witam,
mam dwie hortensje ogrodowe, które po przymrozkach sprzed 2 tyg. są w fatalnym stanie.
Miały wypuszczone juz młode listki i wszystko przemarzło.
Ciąć je czy wypuszczą z tych gałązek nowe pędy ? od dołu są w lepszym stanie, góra dostała najbardziej.
Chcę je ewentulanie doprowadzić do porządku (o ile sie da ) i oddac, bo u mnie co roku przemarzają im pąki kwiatowe. Ale tak zmrożone to jeszcze nie były.
Najgorsze to to, że wcale nie zapowiadali przymrozków wiec ich nie okryłam
A tak wyglądają :

PERKA 21:22, 14 maj 2014

u mnie coś podobnego, chętnie skorzystam z rady...
baraburska 21:45, 14 maj 2014

ModraSowa napisał(a)
Słuchajcie, a co zrobić z taką hortensją która juz w tej chwli przekwitła? Dostałam taką z kościoła,od Grobu. Zupełnie nie wiem jak się z nią obejść. Podpowiedzcie proszę, coś mądrego.
W zeszłym roku wczesną wiosną dostałam taką hortensję kwitnącą w prezencie. Postała w domu, a jak minęły wszystkie przymrozki wsadziłam ją do ziemi w ogrodzie. Latem zakwitła jeszcze raz. Przetrwała zimę , ma już pączki , będzie kwitła.
baraburska 21:46, 14 maj 2014

To ta fioletowa, latem w zeszłym roku.
ModraSowa 21:48, 14 maj 2014

baraburska napisał(a)
W zeszłym roku wczesną wiosną dostałam taką hortensję kwitnącą w prezencie. Postała w domu, a jak minęły wszystkie przymrozki wsadziłam ją do ziemi w ogrodzie. Latem zakwitła jeszcze raz. Przetrwała zimę , ma już pączki , będzie kwitła.

Bardzo Ci dziękuję za odpowiedz. Zrobię tak jak Ty. Powiedz tylko czy te zwiędnięte kwiatostany poucinać?
baraburska 21:54, 14 maj 2014

Tak, ale same kwiatostany, bo niżej mogą być nowe pąki kwiatowe.
ModraSowa 22:02, 14 maj 2014

Bardzo dziękuję. Pozdrawiam Cię serdecznie. Zapraszam do siebie i zachęcam do założenia własnego wątku.