Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Rośliny do cienia, cieniste rabaty 17:27, 18 mar 2014

Do góry
Monika1202 napisał(a)
Siedze i myślę co by tu stowrzyć i wymyśliłam coś takiego ...

Hortensje Annabelle (kolor biały)
Imperata cylindryczna 'Red Baron'
Hosty
Paprocie (te białe koła)
I dalej nie wiem ... między hostami może jeszcze Tawuła Goldmound ... dla rozjaśnienia ...a może konwalie...
Podpowiecie coś ... ?

Ja bym dała na tył- najwyższe piętro- rząd hortensji, może być Anabell, albo limelight. Tylko musisz sądząc podsypać im do dołków kwaśnej ziemi. Trawy później ok, ale nie wiem czy red baron- do cienia? Może jakieś z piórami, rozplenice niskie, hosty ok,,ale też możesz wsadzić różne- od takich z wielkimi liściami, do tych mniejszych. Ja jeszcze dałabym akcent kwiatowy - może powojniki? Są takie do cienia, półcienia, fioletowe, granatowe, różowe. Może jeszcze brunery!
Ja tez będę w tym roku robić cienistą rabatę, dodaje jeszcze różę - Reine des Violettes, znosi dobrze cień i złe gleby. Jest pachnąca, purpurowofioletowa, 1,50cm h.
Ogród w skali mikro :) 17:24, 18 mar 2014

Do góry

Wrzosy też dziś były u glacoka , choć zwłaszcza te różowe wyglądały jeszcze bardzo ślicznie...

Po goleniu już takie efektowne nie są , ale już wypuszczały nowe łodygi więc trza było ciąć.. Te kremowe są takie poduchowate ,że nawet ciężko je było przyciąć

Ogród w skali mikro :) 17:18, 18 mar 2014

Do góry
Krajobrazy wiosenne......

Moja niby łączka krokusowa

A tak wygląda mój wiąz camperdownii

Zielony chaos u Dawida 17:17, 18 mar 2014

Do góry
Pogoda u nas paskudna i niewiele jest do fotografowania. Wszystkie krokusy są pozamykane. Jednak co nieco już widać.

Kolory widać już u Corydalis 'G. P. Baker'

I Zakwitł mój pierwszy Iris reticulata 'George'

A z pobojowiska, które widzieli chyba tylko goście podczas zeszłorocznego spotkania zaczyna się wyłaniać coś nowego.

Gruz i beczki za płotem to porządek u sąsiada. Jak tylko poprawi się pogoda to zasłonią go posadzone tam tuje.

Betonowa konstrukcja zostanie wypełniona ziemią i posadzone zostaną tam rośliny, których już bardzo dawno w naszym ogrodzie nie było.
A w pobliżu ustawiony będzie kompostownik, który leży jeszcze złożony w kartonie.
Ogród Sylwii od początku cz.II 17:12, 18 mar 2014

Do góry
Syla napisał(a)
I jeszcze z przed domu.... żurawki wyglądają nienagannie zimno dzisiaj jeszcze i mocno wieje ....

No kochana teraz to mnie dobiłaś tymi fotami
Lepiej mi powiedz czym je karmisz i co im śpiewasz na dobranoc
Jurajski Ogród 17:10, 18 mar 2014

Do góry
Cięcie santoliny - tnę tak samo jak lawendę, bez sentymentu, by ładnie się zagęściła i nie pokładała latem

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 17:09, 18 mar 2014

Do góry
Irenko nie cielam, laurowisnie będę cielam dopiero w kwietniu
A dla zaglądających kwitnące jako szpaler przydrożnych forsycji
Szmaragdowy Zakątek 16:39, 18 mar 2014

Do góry

Moj zachwyt nie zna granic nad tym cudeńkiem ... ładny ogród . Pozdrawiam będę zaglądać. Zapraszam oczywiście do mnie w odwiedziny.
System automatycznego nawadniania 16:39, 18 mar 2014

Do góry
Witaj Mateusz,

dzięki za Twój czas i nieopisaną pomoc!

Myślę, dokłądnie tak jak piszesz. Dodanie jednego spryskiwacza więcej to nie jest problem i ograniczenie cenowe, w porównaniu do całego systemu), a dysze VAN są sprawdzone. Dlatego też za wariantem przedostatnim bym szedł.

Wykonałem również projekt Twojego wariantu (z dodatkowymi zraszczami po bokach). Dobrze się zrozumięliśmy?

Ilość zraszaczy w tym wariancie: 19.

Martwi mnie, że zraszcze w pasie po boku nie dolewają do siebie. Naprawdę jest to takie ważne?

Może jednak warto zostać przy tym projekcie:

Ilość zraszaczy w tym wariancie: 23
Różnica w kosztach to ok 80-100zł

Czy możecie polecić jakiś sprawdzony sklep, z dobrym stosunkiem jakość/cena z osprzętem Rain Bird?
Jakiego producenta rury polecacie?

btw. Mateusz na pewno będę dawał znac który wariant robię, jakie były koszty i na jakim jestem etapie. Oczywiscie napiszę też jak cały system się sprawuje

Pozdrawiam
M.
ogrodoweimpresjejolki 16:36, 18 mar 2014

Do góry
Jabłoni nie mam, ale coś podobnego na ten pochmurny dzień.

Dążenie do ideału, czyli trudna nauka pokory 16:33, 18 mar 2014

Do góry
izabela75 napisał(a)
I jeszcze kwestia mojej nieszczęsnej rabaty, kupiłam bukszpany na obwódkę ale nie jestem pewna czy dobrze to bedzie wyglądało....... Nie mam jeszcze wszystkich krzaczorów i nie wiem czy więcej będzie mi potrzebnych .......

I z drugiej strony .......

I myślę żeby je pogrupować tak jak ma w tym miejscu bo to w sumie byłoby przedłużenie ......

a pomiędzy wcisnąć np kuleczki na kiju, np bukszpan lub tujki

Wiesz super masz ten ogrodeczek taki dopieszczony. Ja bym tu posadziła trawy, mój typ to ostnica pierzasta. Jedyny mankament, że wiosną trzeba ściąc. Ewentualnie jakaś zimozielona Wyglądała by w Twoim uporządkowanym świecie zarą...ście
ogrodoweimpresjejolki 16:22, 18 mar 2014

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Kiedy my teraz znów się zbierzemy? Było miło wtedy, i potem, tylko zawsze tak mało czasu na pogaduszki. Mam nadzieję, że znów się coś wymyśli. Niech tylko słońce poubiera w kolory nasze ogrody.

Jeszcze jeden prezent od Ciebie. Dobrze rośnie.

masz racje Haniu, za kazdym razem bylo za malo, za krótko, ....
Tęsknie za ogrodem i roslinami w nim, ale i za spotkaniami w cieniu drzew, w otoczeniu kolorow, zapachów, ...
Zobaczymy co nam jeszce zycie przyniesie ... niech no tylko za kwitną jablonie
Kolorowy ogród na piasku 16:21, 18 mar 2014

Do góry
Vivo zamówiłam sobie tą piękną różyczkę Czy ona mocno się rozrasta w szerz ?

Oprócz niej zamówiłam też 4 inne

pozdrawiam wiosennie
Angielski ogród - chciałabym... 16:13, 18 mar 2014

Do góry
Chcę jeszcze zamówić róże okrywowe i angielskie i wsadzić na podwyższonej rabacie która osłania kominki od oczyszczalni.Rosną tam szałwia 3 szt, liliowce mini z tyłu, rozplenica i hortensja w kolorze różowym o nieznanej nazwie. Myślę że fajnie będzie wyglądać to miejsce z różami, taki kolorowy misz masz.
To łyse koło bedzie wyłożone kostka i lekko podniesione, jest to miejsce na basen dla dzieciaków, który w tamte wakacje ratował mnie od obłędu. Przy tak wysokich temp. jakie panowały latem moje dzieci są nie do zniesienia a tak był spokój. Fajny to wynalazek- ten basen oczywiście
Wiejski Ogród Moniki 16:06, 18 mar 2014

Do góry
A teraz wisienka na torcie Moja Magnolia posadzona niestety nie przeze mnie i z tego co znam jej historię to była kilkakrotnie przesadzana i dopiero tutaj zaczęła rosnąć... podejrzewam, że przy sadzeniu nie było jej przygotowane odpowiednio miejsce i dlatego rośnie tak pomalutku, gdyż na tym miejscu na którym jest rosnie już 5 rok i ma okoła 90 cm wysokości , kwitnie. Myślałam o jej przesadzeniu ale trochę się obawiam aby mi nie zmarniała.

Angielski ogród - chciałabym... 15:52, 18 mar 2014

Do góry
W ogrodzie zamierzam z kopyta ruszyć w wekend. U mnie wiosna na całego, Tulipany pięknie powychodziły, magnolia napęczniała, liliowce powyłaziły juz z ziemi , róża przyrosty ma zdumiewające. Wiosna nareszcie.
Do wsadzenia czekają RH i azalie , bukszpany, modrzew pendula sztuk 2, grab pendula. I tylko słońca brak. Dobrze że ziemia nasiąknie dzięki tym deszczom i wszystko lepiej bedzie rosło.
Wiejski Ogród Moniki 15:50, 18 mar 2014

Do góry
A tutaj spojrzenie na moje podwórko wszerz. Kończy się za tą wierzbą.

A wzdłuż kończy się tam daleko daleko.

Ta czerwona linnia pokazuje koniec. Operując liczbami ponad 1h podwórka .
Mój mały skrawek ziemi 15:50, 18 mar 2014

Do góry
Mój mały skrawek ziemi 15:47, 18 mar 2014

Do góry
Ogród z łezką 15:47, 18 mar 2014

Do góry

Jaka śliczna cudniastaBardzo mi się podoba

PS Kasiu a w jakiej ziemi ją sadziłaś?

Kindzia napisał(a)

Czasem w pracy tak, że tylko w tyłek piórko i jeszcze zamiatać przy okazji...wiem coś o tym
Byłam już cichaczem u Ciebie, wiem że suzankę kupiliście U nas Yellow River rośnie. Pięknie kwitnie, tyle, że krótko. Suzan będzie dłużej cieszyć kwiatami.
To moja w zeszłym roku

Hiacyntów trochę przybywa co roku, te co kwitną zimą w domu, potem sadzę w ogrodzie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies