Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Leśne Wzgórze

Leśne Wzgórze

Jag_58 13:43, 04 maj 2014

Mathildis napisał(a)

hahaha a ja chcę wiedzieć jak mam obsadzić moją

Matylda ja bym tam dała wszystkie cieniolubne ,oczywiście plamami ,,żeby były widoczne z daleka ,paprocie ,rh,rodgersje,świecznice ,tiarelle , ciemierniki ,miodunki,brunnery ,konwalie,no i hosty w odmianach
kraania 21:41, 04 maj 2014

Jag_58 napisał(a)

Matylda ja bym tam dała wszystkie cieniolubne ,oczywiście plamami ,,żeby były widoczne z daleka ,paprocie ,rh,rodgersje,świecznice ,tiarelle , ciemierniki ,miodunki,brunnery ,konwalie,no i hosty w odmianach

Ten pomysł mi się podoba . Dodałabym parzydło, trawy np. śmiałka, derenie.
renatamama3 21:55, 04 maj 2014

Mathildis napisał(a)

Tak i większy ogród tym fajniej wygląda zróżnicowanie terenu... nasyp już widzieliście ale głównej skarpy nie pokazywałam, bo tam na razie chwastowisko
wygląda mniej więcej tak i ciągnie się przez prawie całą długość działki

Ja tu oczyma wyobraźni widzę, hosty to wiadomo ,bergenie ,bodziszki ,zawilce ,brumery ,ułudki i żurawki.
pozdrawiam
Mathildis 22:55, 04 maj 2014

Kurcze dziewczynki to nie takie proste albo mi się tak wydaje i może mnie przekonacie
Zielony pas na szkicu poniżej to "szczyt" skarpy obsadzony od strony chwastowiska krzewami :
forsycje, śnieguliczka, kalina koralowa, derenie, krzewuszki, berberysy, Tawuła Macrophulla, Tawuły japońskie, trzmielina oskrzydlona
na czerwono zaznaczyłam spad (45-60stopni) który ma około 2-3 m szerokości i 50m długości, odległość od tui (na dole szkicu) do podnóża skarpy to od 5do 8m

obsadzenie samej skarpy chyba nie poprawi za wiele wyglądu tego zakątka...

Mathildis 22:58, 04 maj 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Cudne te leśne widoczki Byłam wczoraj w Książu i pomyślałam sobie że twoje Rh jak się rozrosną to stworzą właśnie taki jak tam leśny park Pozdrawiam i buziam

Masz zdjęcia? ... głupio się pytam na pewno masz ... lecę obejrzeć
Mathildis 23:01, 04 maj 2014

Jagodo, Aniu, Renatko bylinowo trawowe rozwiązanie mi się podoba, ale potrzebuję jakiegoś konkretnego pomysła, bo te 50m mnie przeraża ... przy samym odchwaszczaniu przesiedzę miesiąc hihihihi
PERKA 23:08, 04 maj 2014

Aniu, może trochę głupio to zabrzmi ale nic na siłę. Widzę, że masz wyczucie co sadzić, już teraz wygląda bardzo ładnie. Jestem zwolenniczką naturalnych nasadzeń, oby nie uzyskać sztuczności, w Twoim ogrodzie nie wyglądałoby to dobrze. Kierowałabym się roślinkami "leśnymi" ale za to w duuuuużej ilości. Nie jestem ekspertem, bo w zasadzie zaczynam moją przygodę z ogrodem, i nie wiem czy w ogóle powinnam coś radzić Przyłączam się do słów Renaty: bergenie ,bodziszki ,zawilce ,brumery ,ułudki i żurawki. Dodałbym konwalie, bluszcz, może barwinek - to fajna baza do późniejszych szaleństw łatwo zdobędziesz "materiał" a efekt murowany - oby były w dużych grupach. Taki lasek pod Twoim nadzorem.
Zielona 08:30, 05 maj 2014

Anka... popraw mnie jeśli się mylę, bo dość dokładnie Cię czytam i chyba nie bardzo rozumiem... Pogubiłam się... Te 50m to część skarpy, której nie widzisz z poziomu trawnika? Na granicy masz tuje, a skarpę od strony trawnika częściowo obsadzoną według wcześniej pokazywanych fotek. Zgadza się? Problem jest w utrzymaniu skarpy w czystości, a nie w tym, że widać puste połacie?
Mathildis 20:03, 05 maj 2014

PERKA napisał(a)
Aniu, może trochę głupio to zabrzmi ale nic na siłę. Widzę, że masz wyczucie co sadzić, już teraz wygląda bardzo ładnie. Jestem zwolenniczką naturalnych nasadzeń, oby nie uzyskać sztuczności, w Twoim ogrodzie nie wyglądałoby to dobrze. Kierowałabym się roślinkami "leśnymi" ale za to w duuuuużej ilości. Nie jestem ekspertem, bo w zasadzie zaczynam moją przygodę z ogrodem, i nie wiem czy w ogóle powinnam coś radzić Przyłączam się do słów Renaty: bergenie ,bodziszki ,zawilce ,brumery ,ułudki i żurawki. Dodałbym konwalie, bluszcz, może barwinek - to fajna baza do późniejszych szaleństw łatwo zdobędziesz "materiał" a efekt murowany - oby były w dużych grupach. Taki lasek pod Twoim nadzorem.

Małgosiu dziękuję za oddany głos.... uwierz, że przemknęły mi przez chwilę bukszpanikowe żywopłociki, cisowe stożki i tak dalej... ale popatrzyłam na mój las i faktycznie do niego to nie pasuje...
wymodziłam co nie co, ale zanim Wam pokażę chciałabym żebyście jeszcze się wypowiedzieli
Mathildis 20:22, 05 maj 2014

Zielona napisał(a)
Anka... popraw mnie jeśli się mylę, bo dość dokładnie Cię czytam i chyba nie bardzo rozumiem... Pogubiłam się... Te 50m to część skarpy, której nie widzisz z poziomu trawnika? Na granicy masz tuje, a skarpę od strony trawnika częściowo obsadzoną według wcześniej pokazywanych fotek. Zgadza się? Problem jest w utrzymaniu skarpy w czystości, a nie w tym, że widać puste połacie?

Czytasz bardzo dokładnie

Zielona napisał(a)
A Te 50m to część skarpy, której nie widzisz z poziomu trawnika? Na granicy masz tuje, a skarpę od strony trawnika częściowo obsadzoną według wcześniej pokazywanych fotek. Zgadza się?

To wszystko się zgadza

Zielona napisał(a)
Problem jest w utrzymaniu skarpy w czystości, a nie w tym, że widać puste połacie?

Problemem jest jedno i drugie, co prawda nie są to chwasty po pas, ale nadal chwasty ;(

Widok z jednej strony (zdjęcie zrobił mój syn więc nie do końca wszystko widać jakbym chciała min pochyłości- jutro spróbuję zrobić lepsze) za drzewami liściastymi skarpa jest bardziej stroma.