Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

System automatycznego nawadniania 11:52, 14 kwi 2014

Do góry
Sławek dziękuję za podpowiedź w sprawie pompy, jednak chciałbym zrezygnować z pompy ssącej ponieważ podczas pracy wytwarza bardzo dużo hałasu w domu i niestety, jeżeli bedę nawadniał ogrod rano albo w nocy to mogę zapomnieć o wyspaniu się.
Obecnie moja instalacja wygląda nastepująco:
rury DN 32 x 2.4

Zastanawiam się nad stworzeniem instalacji jak poniżej (zamiast pompy ssącej, pompa głębinowa).
Średnica rur pozostaje bez zmian (DN 32 x 2.4).

Zastanawiam się nad takim zestawem:
- pompa http://sklephypo.pl/pompy-glebinowe-4/342-pompa-4h6-12d-230v-omnigena.html
- wyłącznik pompy http://sklephypo.pl/wylaczniki-cisnieniowe-i-zabezpieczenia/3076-wlacznik-cp-10.html
- dodatkowo pływak do zabezpieczenia pompy przed pracą na sucho

Oto moje pytania:
1. Czy takie rozwiązanie prezentowane na rys. 2 może zdać egzamin (wolałbym uniknąć pogłębiania studni i zastosować w ostateczności)?

2. Istalacja głownie będzie stosowana do nawadniania, ale również zwykly kran będzie do niej podłączony (kwiatki w doniczkach będą podlewane konewką) - czy przy instalacji z kranami można użyć wyłącznika pompy typu BRIO (zamiast hudroforu)?

Ogrodowe przygody 11:51, 14 kwi 2014

Do góry
klasyka gatunku
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 11:50, 14 kwi 2014

Do góry
stipa

kostrzewa
Ogród to życie 11:50, 14 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Okolice Warszawy...pewnie blisko mnie, może kiedyś się poznamy? Bardzo wzruszająca i ciepła historia, pełna miłości. Niezwykle cenię ludzi, którzy kochają wszystko co wokół, przyrodę szanują i uczą swoje potomstwo poszanowania tego, co rodzi ziemia, to takie budujące, że u nas na Ogrodowisku tylu takich "zielonych" ludzi...i tak wartościowych ludzi.

Mnie też by zauroczyły te cegły co leżą na stosie, jestem bardzo ciekawa, gdzie znalazły swoje miejsce?

I te budynki, niby "rudery" były, ale mają w sobie to coś, mnie też by się podobałuy gdybym je znalazła poszukując dużej działki.

Pozdrawiam cudownych ludzi

Witam samą Szefową
Danusiu, to miłe co piszesz, dziękuję.
Tak, tu cudownych ludzi dużo. Pewnie dlatego od początku dobrze się u Was czułam i po wielu miesiącach czytania z ukrycia zapragnęłam stać się częścią "Ogrodowiska"
Tu wyrazy szacunku dla Ciebie, bardzo ładnie dbasz o forum i forumowiczów, podoba mi się to. Swoją wiedzą i chęcią nie jednemu już pomogłaś.Dziękuję .Ci
Liczę, że kiedyś się poznamy. Tylu ludzi na ogrodowisku już polubiłam i chciałabym poznać
Imponujecie mi swoją wiedzą i pracowitością
Piszesz: "Mnie też by zauroczyły te cegły co leżą na stosie, jestem bardzo ciekawa, gdzie znalazły swoje miejsce?"
Kiedy kupiliśmy działkę tej sterty nie było. To była stara,zarośnięta, komórka. Niestety waląca się.A była taka piękna.

Została rozebrana ręcznie,żeby jak najwięcej odzyskać.
Z tej cegły jest dobudowana do domu kotłownia, podmurówka pod taras, ściany działowe w domu i jeszcze trochę czeka na swoje przeznaczenie.

Pozdrawiam Cię i zapraszam,zostań u mnie.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 11:47, 14 kwi 2014

Do góry
Ale sobie dzień wybrałam na mycie okien. Cały czas pada i pada
A jak już jestem w temacie okiennym to pokażę moje parapetowe uprawy, coraz gęściej się robi

Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu 11:25, 14 kwi 2014

Do góry
Poszerzyłam i zmieniłam kształt rabaty pod jabłonią. To miejsce jest nasłonecznione tylko w godzinach porannych, więc zagościły tu rośliny lubiące półcień i cień. Na pierwszym planie bergenie, za nimi młodziutkie derenie 'Flaviramea' z 'Sibirica', następnie barwinek na przemian z hostami (jeszcze mało widoczne), środek rabaty do zagospodarowania. A na obrzeżach brunnera z dąbrówką i żurawkami. Po siatce pnie się już bluszcz, ale jeszcze nieokazały, więc prawie go nie widać.

Te trzy bukszpany na dalszym planie muszę przesadzić, coś mi tam nie pasuje. Jak myślicie?

Ogród z widokiem na jezioro 11:20, 14 kwi 2014

Do góry
Jolusia fajnie ja też jestem podobna do Ciebie jak łepetynka wysiada ha ha to praca fiżyczna daje luż Piękne poletko ziemniaczków aaaaaa koper przypominka ha ha Jolu dziękiże zajrzałaś do mnie .Ta roślinka z pięknymi liścmi to laurowiśnia przywieziona z Holandii jest u mnie jedna od małego krzaczkaz 7-8 lat druga też duża ale młodsza.Pozdrawiam cieplutko .Jak zechcesz to Ci sadzonkę dam ale na wiosnę przyszłego roku bo w tym została mi jedna ale szkoda już wysyłać bo ładnie poszła do góry .tylko przypomij mi ;A może --------zapraszam do mnie po sadzonkę Pozdrówka posyłąm

Oto ona ze sztucznymi kwiatkami wnuczki wetknęły .Ona nigdy u mnie nie kwitła
Pomysł na ogród 11:15, 14 kwi 2014

Do góry
Najpierw chciałbym się ze wszystkimi przywitać.

Poszukuję pomysłu na zagospodarowanie pasa o szerokości 80cm i długości 420cm przy płocie (zdjęcie pierwsze). Jak widać na razie wkopane są dwa bukszpany i iglak, ale na nie proszę nie zwracać uwagi. W rogu jest bardzo ładna sosna i oczywiście ona zostaje. Nie chciałbym mieć gęstego żywopłotu, a raczej iglaki do ok. 100-150cm wysokości.

Na drugim zdjęciu (obok wspomnianej sosny) myślałem o kosodrzewinie, którą chciałbym w przyszłości uformować na drzewko bonzaj. Dobry pomysł? Jeśli tak to proszę o radę jaki rodzaj. A może jakiś inny pomysł.

Na ostatnim zdjęciu jest kolejne miejsce do zagospodarowania, prawdopodobnie na wąskiego, kolumnowego iglaka, no właśnie ale jakiego?
w Oborze też mogą być ogrody 11:12, 14 kwi 2014

Do góry
Alisonek napisał(a)
Wieczorową porą kolejny raz zasiadłam do wymyślania mojego ogrodu, i wyszło mi coś takiego, co wy na to? ma to jakiś sens??

Pergola na środku w ogóle jest niepotrzebna. Wyznacz linię trawnika, nie rozrzucaj lementów poza rabatami, najwyżej jako soliter w trawniku może być drzewo "w skarpecie czyli ramach", wytyczyłam linię trawnika.

3 - wiśnia kiku Shidare Zakura w podłużnej łezce w żwirku
1 - pod ścianą trzmeiliny pienne zółte
2, wysokie iglaki, np, świerki serbskie albo tuje żólte
4 - buk albo inne purpuroiwe drzewo, wiązów wca;le nie sadź albo gdzieś jeden dla koloru (chorują)
5 - Miskant Variegatus plus towarzystwo pod różaneczniki (np. wrzośce na brzegu.

Przed grabami też można wykroić rabatę podłużną.
Ogród to życie 11:03, 14 kwi 2014

Do góry
Zeta napisał(a)
Super wstęp ...no to i ja się przywitam
Pokaż jakieś zdjęcia ...bo wiesz u nas pismo obrazkowe to cos co kochamy

Witam Cię Zeta. dla Ciebie mój najlepszy okaz z "oranżerii"

Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu 10:58, 14 kwi 2014

Do góry

w Oborze też mogą być ogrody 10:57, 14 kwi 2014

Do góry
Alisonek napisał(a)
A teraz 2 buksy w stanie krytycznym które trafiły do mojego "szpitala" ogrodu na leczenie posadziłam blisko siebie żeby zakryć wielką dziurę bo rosły zbyt blisko ściany.
ciekawe co z tego będzie
Przed cięciem i po

Zrobić zagłebienia, wygrabić tak, żeby powstałą "miska" i lać wodę, one na gwałt teraz pragną wodyyyyyyy
Ogród to życie 10:55, 14 kwi 2014

Do góry
Trochę danych technicznych:
Działka ma powierzchnię 5300m,dość wąska, szerokości 27m i dłuuuga.
Dom jest położony w jej przedniej części, 12m od drogi, zajmując 2/3 jej szerokości, pozostała 1/3 to ścieżka i wjazd.

rzut na działkę z góry, dosłownie z dachu

Ogród w Puszczykowie 10:47, 14 kwi 2014

Do góry
wietrzyk napisał(a)

Ręce aż odcisków dostały
Na tą kostkę zdecydowaliśmy się z bardzo prozaicznego powodu Była najtańszą opcją nawierzchni, a mieliśmy baaardzo duuużo do ułożenia. To tzw. niesort granitowy.

I bardzo mi miło, że Ci się podoba

Asia - całą drogę układaliście kostką??? tak mnie to tutaj wygląda... łał...
Ja Ci powiem, że nie tak sobie wyobrażalam Twój ogród... Toż Ty masz kawał ogrodu i kawał wykonanej ciężkiej i solidnej roboty... Jestem pod wrażeniem (a jestem dopiero na stronie 12-tej) ile pracy wykonałaś i jaki jest świetny tego efekt... ja wiem, że jeszcze dużo... wiem... ale zobacz na pierwsze zdjęcia... Bardzo pięknie to robisz, z rozmysłem, na spokojnie, z planem i niezmiernie szykownie (jak mówiła moja babcia), uporządkowanie, elegancko... Super... Baaaardzo mi się podoba ta Twoja szklarenka i czytam dalej - a raczej bardziej oglądam i podczytuję
Ogród to życie 10:46, 14 kwi 2014

Do góry
Powyższe zdjęcia to rok 2008.
Wtedy oczywiście nawet nie myślałam o sadzeniu kwiatków.
Załatwianie samych papierowych spraw zajęło nam prawie dwa lata, potem była bardzo ciężka praca na budowie...
Wprowadzilismy się w2011, w rocznicę wybuchu stanu wojennego, tak kończąc naszą wojnę o ten dom

Tu zdjęcia już trochę ugładzonego domu i działki:

Ogród to życie 10:37, 14 kwi 2014

Do góry
Dziewczyny, witam się z Wami krótko a serdecznie.
Dobra , dodaję więcej obrazków, zaraz będę się orientowała w sprawach technicznych.

I dalej, dalsza częsć działki w klimacie "leśnym"

Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu 10:30, 14 kwi 2014

Do góry
Teraz trochę ładniejszych obrazków. Jak to mówi Kora cyt.:"Kocham, kocham, kocham"

Zapraszam na balkon 10:27, 14 kwi 2014

Do góry
jotka napisał(a)
Witajcie
Miały być dzisiaj porządki na balkonie,
ale świat wokół w deszczowej aurze tonie

Na razie wić na stoliku, w prowizorycznej donicy mój nowy nabytek - Cyneraria

Coraz ładniej na balkonie pozdrówka
Zapraszam na balkon 10:24, 14 kwi 2014

Do góry
Witajcie
Miały być dzisiaj porządki na balkonie,
ale świat wokół w deszczowej aurze tonie

Na razie wić na stoliku, w prowizorycznej donicy mój nowy nabytek - Cyneraria

Ogród to życie 10:24, 14 kwi 2014

Do góry
no i najważniejsze, ogród!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies