Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Gocha 23:52, 04 maj 2014

Alisonek napisał(a)

ho ho 200 m to już dużo. Jeszcze zdążysz wysiać marchewki, pietruszki i całą reszte na późniejszy zbiór. a na ogórki, fasolki i pomidory dopiero przyjdzie czas, także ze spokojem

Tak mam zamiar zrobić. Jeżeli mój M. będzie miał czas i przygotuje mi grządki to posieję a jak nie to trudno, nie będę płakać. Robię najpierw rabaty w ogrodzie przy domu później przyjdzie pora na inne. Ale Ty masz super warzywnik, mnóstwo już posiane i nawet wschodzi. I zdaje się, że masz też kurki czyli jajeczka świeże są. Buziaczki.
Gocha 23:56, 04 maj 2014

asiach napisał(a)
Ale się napracowalście Efekt niesamowity - gratuluję

Asiu do Twojego ogrodu to jeszcze daleko ale i z takich małych przeróbek się cieszę. Jak sił starczy to może trochę więcej się zrobi. Siłę to musi mieć mój M. bo to on jest od tej ciężkiej roboty. Chociaż mi więcej sił też by się przydało. Buziaki i dobranoc.
Alisonek 00:05, 05 maj 2014

Gocha napisał(a)

Tak mam zamiar zrobić. Jeżeli mój M. będzie miał czas i przygotuje mi grządki to posieję a jak nie to trudno, nie będę płakać. Robię najpierw rabaty w ogrodzie przy domu później przyjdzie pora na inne. Ale Ty masz super warzywnik, mnóstwo już posiane i nawet wschodzi. I zdaje się, że masz też kurki czyli jajeczka świeże są. Buziaczki.

A u mnie odwrotnie, najpierw warzywka a potem rabaty, a jak się uda to trochę tu i trochę tam
kurek mamy 21 więc i jajek pod dostatkiem nie powiem pyszne są i swoje
buziaki
atena35 07:51, 05 maj 2014

Gocha napisał(a)
Dzisiejsza praca i częściowo zrobiona rabatka, jeszcze nie wszystkie nasadzenia ale już można popatrzeć.

Ślicznia rabata, serce i oko się cieszą.
Zastanawiam się tylko czy trawka ze środka zniknie całkowicie? Może powinnam się zastanawiać "kiedy" a nie "czy"
Gocha 08:58, 05 maj 2014

atena35 napisał(a)

Ślicznia rabata, serce i oko się cieszą.
Zastanawiam się tylko czy trawka ze środka zniknie całkowicie? Może powinnam się zastanawiać "kiedy" a nie "czy"

Witaj Tosiu. Kiedys zastanawiałam się czy zlikwidować całą trawę w tym miejscu ale doszłam do wniosku, że taka duża rabata nie będzie ładna. Gdybym tę trawę likwidowała to sensownie byłoby, żeby w środku były posadzone jakieś duże rośliny- jakieś drzewo bądź kilka. Ale to jest na razie niemożliwe bo w tym miejscu przebiegają drenaże od oczyszczalni ekologicznej i nie chcemy tu sadzić nic dużego. Spróbuję na razie zostawić ten kawałek trawnika, jeszcze dojdzie trochę roślin, jak skończę wszystko robić to dam szansę trawnikowi, spróbuję zrobić go ładniejszym. Jak będzie brzydko to zawsze można usunąć go w przyszłości. Ja nie narzekam na brak miejsca pod nasadzenia. Są kolejne fragmenty trawnika do usunięcia-trawa w tych miejscach była zła posiana, złe nasiona kupiłam i teraz rośnie jak głupia i dlatego jest do usunięcia. Ale trzeba mieć czas i troche kasy na nowe rośliny. Tosiu a powiedz mi czy Ty byś zrezygnowała z tego kawałka trawnika i co wtedy ewentualnie byś posadziła? Pozdrawiam.
Gocha 09:06, 05 maj 2014

A tak było 2 lata temu

Gocha 09:14, 05 maj 2014

To też 2 lata temu na wiosnę.

Gocha 09:23, 05 maj 2014

Alisonek - to dla Ciebie specjalnie- ten mój kawałek warzywny w części z drzewkami owocowymi- zdjęcie z 2012 r.

A to jest teraz to miejsce z borówkami, gdzie posadziłam 3 duże bukszpany.
Gocha 09:30, 05 maj 2014

Alisonek - a to jest moja część warzywna też w 2012 r. W tej chwili to jest na razie pole z chwastami - nie robiłam zdjęć bo wstyd.

Jag_58 09:30, 05 maj 2014

Gocha napisał(a)

Witaj Tosiu. Kiedys zastanawiałam się czy zlikwidować całą trawę w tym miejscu ale doszłam do wniosku, że taka duża rabata nie będzie ładna. Gdybym tę trawę likwidowała to sensownie byłoby, żeby w środku były posadzone jakieś duże rośliny- jakieś drzewo bądź kilka. Ale to jest na razie niemożliwe bo w tym miejscu przebiegają drenaże od oczyszczalni ekologicznej i nie chcemy tu sadzić nic dużego. Spróbuję na razie zostawić ten kawałek trawnika, jeszcze dojdzie trochę roślin, jak skończę wszystko robić to dam szansę trawnikowi, spróbuję zrobić go ładniejszym. Jak będzie brzydko to zawsze można usunąć go w przyszłości. Ja nie narzekam na brak miejsca pod nasadzenia. Są kolejne fragmenty trawnika do usunięcia-trawa w tych miejscach była zła posiana, złe nasiona kupiłam i teraz rośnie jak głupia i dlatego jest do usunięcia. Ale trzeba mieć czas i troche kasy na nowe rośliny. Tosiu a powiedz mi czy Ty byś zrezygnowała z tego kawałka trawnika i co wtedy ewentualnie byś posadziła? Pozdrawiam.

Gosiu moze w miejsce tego trawnika posadzisz trawy np .rozplenice i buksiki ,albo same trawy niedrogo a efekt jeszcze w tym roku Gosia ale warzywnik ,mój malutki