Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Przedwiośnie ogrodu..:) 20:43, 29 mar 2012

Do góry
Te wydłużone bukszpany posadziłabym po trzy w jedno miejsce i zrobiła z tego kulę jedną, ale konkretną.
Ogród Sylwii od początku :) 20:26, 29 mar 2012

Do góry
Syla napisał(a)
Tak , tylko to mnie akurat nie bawi ..... a ta funkcja jednak była i działała .... dopiero od niedawna przestała..... Mam nadzieję, że to chwilowe .....

Edytować posty można w ciągu 24 godzin, potem się nie da. Ta zmiana jest na stałe.
Ogród z wodospadem 20:24, 29 mar 2012

Do góry
Z tego co wiem wszystko jest klejone.

Sposób zbrojenia i ściana oporowa zależy od wysokości wodospadu i wielkości głazów.
Zbudowanie jej nie zaszkodzi, na pewno wpłynie na umocnienie .
Taras z drewna egzotycznego 20:16, 29 mar 2012

Do góry
Zapytanie na maila

"Witam serdecznie,
Z ogromnym zainteresowaniem czytamy posty przygotowane przez Panią na tym forum. Jesteśmy pełni podziwu i szacunku dla wiedzy, doświadczenia i prowadzonych realizacji przez Państwa firmę.
Aktualnie jesteśmy na etapie wykańczania naszego domku, jak i siebie . Działka o powierzchni 3 tyś. m2. Dom budujemy metodą gospodarczą - większość prac wykonujemy własnymi siłami z pomocą rodziców i wybranych fachowców, z akcentem na "fach". Przyszedł właśnie czas na nasz taras, który w I wariancie miał być wyłożony płytką betonową np. Libet. Po kilku analizach doszliśmy do wniosku, że będzie to taras drewniany z drewna egzotycznego np. bangkirai. Aktualnie mamy przygotowaną płytę betonową tarasu ze schodami z każdej strony z wyprofilowanymi spadkami w kierunkach zewnętrznych w celu swobodnego odpływu wody. Wysokość montażowa przy oknie tarasowym ~7-8 cm (myślę, że wystarczy na montaż legaru+deski).
W związku z tym, że chcemy go wykonać własnymi siłami pozwolę sobie zadać kilka nurtujących pytań:
1. Jaki materiał nalezy stosować jako odseparowanie legaru od betonu (czy są to kawałki gumy?)
2. Czy legary zostają przykręcane do płyty betonowej w miejscu tych przekładek separujących za pomocą standardowych kołków rozporowych (jaki rozstaw kołów mocujących)?
3. Ci ile rozstawione są legary, a następnie deski?
4. W jakim celu stosujecie standardowe łaty drewniane podczas montażu legarów?
5. Deski przykręcamy do legarów za pomocą wkrętów nierdzewnych.

Odpowiedzi:

1.Kawałki gumy lub tworzywo sztuczne aby legary odizolować od wody
2.Jeżeli nie dolegają - trzeba przykręcić, pod warunkiem że nie jest to dach i nie ma hydroizolacji. Tylko w tarasach na gruncie
3.rozstaw legarów w zależności od grubości deski co 40-50 cm
4. łaty drewniane żeby legary podczas montażu nie rozsuwały się i nie przewracały
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 17:19, 29 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Witek był na szkolreniu odnośnie trawników i takie właśnie zalecenia dostaliśmy. Słucham się Witka.

Ważne żeby cokolwiek robić, nie martw się tą kolejnością. Jak dla mnie nie ma różnicy wielkiej czy wtedy czy wtedy, ale w lipcu cokolwiek jest wykluczone, bo trawnik zbrzydnie w środku lata. Kto to wymyślił? Aeracja w lipcu? Niee, nie dopuszczam nawet takiej myśli.

Raz zrobiłem aerację latem - dwa lata temu chyba - trawnik przez dwa tygodnie nie wyglądał zachęcająco
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 16:29, 29 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wsiadaj w pociąg na Zachodni.

Danusiu - a okna kto za mnie umyje? I bardzo możliwe, że kostkę położy, bo właśnie kupiłem
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:49, 29 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
a jutro dwudniowa metamorfoza ogrodu zapuszczonego na cudo bez dwóch zdań

Czy można swój ogród zgłosić do zabawy w metamorfozy Kwalifikuje się jak żaden inny
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 11:22, 29 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Sebek moge Cię odebrac dworca
Ogród z wodospadem 10:34, 29 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ciekawe z jaką prędkością trzeba chodzi, aby nawieść odpowiednią ilość .Mam takie same cudo.
Murki oporowe 10:23, 29 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Pani Danusiu, czy murki wykonywane przez Panią w ogrodach są na zaprawę czy na sucho. Jak położyć prawidłowo murek aby się po jednym sezonie nie rozleciał? Dziękuję za odpowiedź.

Przegapiłam to pytanie.

Murek do 60 cm może być bez fundamentów i może być na sucho układany. Ale najlepiej układać na zaprawę cementową - piasek z cementem i trochę zaprawy klejowej. No i żeby zaprawy nie było widać.

Pani Danusiu nawet bez tzw. "chudziaka" na spodzie? Też już myślę nad kamyczkami....
Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 09:04, 29 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Glebogryzarka jest konieczna do wymieszania, można ją wypożyczyć, tylko boję się czy da radę

Może będzie tylko jechała "po wierzchu" ?

Jeśli nie, to szpadelek mnie czeka, coś wymyślę i dam radę na pewno..
Ogród z lustrem 01:56, 29 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No właśnie o "makowcach" myślałam jak dawałam te zdjęcia i że będziecie się cieszyć

Strudli,strudli makowych
Gratuluję Danusiu,pędzę jutro po gazetę
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 00:23, 29 mar 2012

Do góry
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 00:22, 29 mar 2012

Do góry
Wertykulacja wiosną - jeśli zamiast aeracji - to płytka. A nacinanie (wertykulacja) jesienią
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 00:21, 29 mar 2012

Do góry
Witek był na szkolreniu odnośnie trawników i takie właśnie zalecenia dostaliśmy. Słucham się Witka.

Ważne żeby cokolwiek robić, nie martw się tą kolejnością. Jak dla mnie nie ma różnicy wielkiej czy wtedy czy wtedy, ale w lipcu cokolwiek jest wykluczone, bo trawnik zbrzydnie w środku lata. Kto to wymyślił? Aeracja w lipcu? Niee, nie dopuszczam nawet takiej myśli.
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 00:01, 29 mar 2012

Do góry
Przyjeżdzasz na wianki?
Bratki 23:46, 28 mar 2012

Do góry
Powinny być ładne i mieć co najmniej po jednym kwiatku kwitnącym i kilka pąków. Widocznie jakieś pogniecione były w transporcie. Takich nie kupuj.
U Justyny 23:45, 28 mar 2012

Do góry
Dobre i wiewióry zamiast kwiatów, u mnie też prawie nic

Życzę ładnej trawki po remoncie
Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 23:42, 28 mar 2012

Do góry
Tutaj widać rozgałęzienie pędów

Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 23:38, 28 mar 2012

Do góry
Czerwone kreski obrazują gdzie ciąć

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies