Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Crocus - krokus (szafran) 11:24, 16 mar 2014

Do góry
Dzisiaj ponuro i wilgotno. Pojawiły się kwiaty biało-fioletowe.

bardzo podoba mi się ich żyłkowanie

Ciągle kolejne odmiany są jeszcze w pąkach, mam zapas jeszcze na co najmniej tydzień albo i dwa.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 11:22, 16 mar 2014

Do góry
Hmm żeby ona jeszcze jadła te owoce.. chyba zacznie, prędzej czy później? Z wymienionych żadnych nie jada

Wyskoczyłam na dwór, cyknąć parę zdjęć. Fajnie że pada, wszystko rośnie w oczach

Ciemiernik przesadzony z gruntu do donicy:

W drugiej donicy marketowe hiacynty:

Te w gruncie niewiele w tyle:

Piwonie też w blokach startowych:

Ciemierniki w gruncie:

Wawrzynek wilczełyko kwitnie:

Liliowce, w tle tulipany:

Siane w ubiegłym roku białe (chyba?) ostróżki:
Barwy Ogrodu Magdy 11:21, 16 mar 2014

Do góry
Kondziu,
dziękuję.
A dzisiaj rano był deszcz, więc krokusy miały kropelki.

Stopniowo zakwitają kolejne odmiany, nie wszystkie otwierają kwiaty.

Ciągle brakuje mi jasnych kolorów, okazuje się, że u mnie najlepiej jest różnym odmianom fioletowym.

Historia pewnego tarasu... 11:17, 16 mar 2014

Do góry
Dziękuję za słowa uznania
Są to fotki niektórych roślin z pełni lata zeszłego roku.
Poniżej niektóre z początku czerwca 2013:

mała sadzonka datury 'Anja' (w tle koleusy i wilczomlecz)

widok ogólny na sadzonki

w jednej z 4 betonowych donic posadziłem 3 odmiany berberysów (pomiędzy nimi szałwia, cytrynowa macierzanka, aksamitki)

w innej donicy młodziutki winobluszcz trójlistkowy 'Veitchii'

a tu ten sam miesiąc później

kobea fioletowa dopiero zaczyna obrastać płotek

no i jeszcze mały akcent fuksjowy ('Swing Time')

Na razie to tyle, reszta może później (jeśli was nie zanudzam ).
Udanej (pochmurnej) niedzieli!

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:12, 16 mar 2014

Do góry
Pola napisał(a)
Irenko, u mnie też deszczowo, ale ja się bardzo cieszę ..... Ale człek zmianny z deszczu się cieszy.... Sucho do wczoraj było strasznie i z wężm trzeba latać.... ale jak cudnie będzie gdy po deszczu to wszystko wybuchnie zielenią....

U mnie i tak było do późna podlewanie, bo coś słabo kapało ale dziś pada delikatnie i też się cieszę
a przy okazji podlewania narodził się plan zmian, ale będzie roboty, dobrze że dostrzegłam bezsens swoich rozwiązań, jak zmienię, będzie o wiele ładniej i sensowniej, teraz układam w myślach rośliny, ale chyba będę musiała sobie to wszystko wyrysować...zimno dziś, zmarzłam w ręce, jak fociłam

u mnie zakwitł pierwszy hiacynt, fiołki, forsycja, runianka, jednym słowem wszystko rusza

hiacynt był ozdoba rok temu w domu, a juz następny się szykuje i inne

krokusów coraz więcej, ale zamkniete, a obok juz wschodzi ostrózka, jest ich więcej

runianka kwitnie wszędzie
Życie w wiejskim ogrodzie 11:10, 16 mar 2014

Do góry
iwonaal napisał(a)
Co to za podłoże, w czym one są posadzone?

Iwonko pomidory rosną w agroperlicie dzięki któremu nasiona bardzo ładnie kiełkują i cały czas mają dostęp do wody w sterylnym środowisku dzięki czemu nie butwieją

AGRO-PERLIT dzięki swej porowatej, mocno rozwiniętej strukturze posiada dużą zdolność wchłaniania wody, oraz związków mineralnych w niej zawartych, dlatego wykorzystywany jest jako „sztuczna gleba” stwarzając znakomite warunki do rozwoju systemu korzeniowego roślin.

Zalecany jest również do rozmnażania wegetatywnego roślin w samym perlicie, niezbędny do multiplatów przy wysiewach jako materiał okrywowy, doskonały jako dodatek 10-30% do podłoży organicznych, produkcji ziem ogrodniczych, specjalistycznych podłoży pod określone rośliny - oraz polecany przy uprawie bezglebowej warzyw i kwiatów na matach z perlitu naturalnego.

AGRO-PERLIT stosuje się do usprawnienia substratów, podłoży i ziem ogrodniczych. W produkcji substratów torfowych i innych mieszanek podłożowych dodatek 15-30% perlitu znakomicie poprawia parametry fizyczne. Stosuje się go w produkcji rozsad i do ukorzeniania sadzonek, do wypełniania multiplatów i przykrywania nasion. Na terenach zieleni ma zastosowanie jako tzw. „kondycjoner gleby” usprawniający ją fizycznie i mechanicznie, szczególnie na trawnikach, stadionach i polach golfowych gdzie dodatek 30% perlitu do gleby poprawia stosunki powietrzno – wodne podłoża oraz przeciwdziała jego udeptywaniu i zagęszczaniu.
Moja działka. 11:07, 16 mar 2014

Do góry
Agnieszka_B napisał(a)
Bogusiu , a jak z twoją wysianą lobelią. Ja w tym roku pierwszy raz wysiałam i coś słabo z nią. Nie wiem ile czasu potrzebuje .

U mnie wyszła bardzo szybko.
Przed pikowaniem.

PO.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 11:03, 16 mar 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
A szybko rosnąca to Susan .. fot odałą Alinka wiec nie powtarzam i Nigra.. to coś dla miłośników ciemnych kwiatów.. powtarza kwitnienie i kwiaty ma chyba najdłużej ze wszystkich.. chociaż Susan też pojedyncze kwiaty potrafi mieć do jesieni.

Mam jeszcze gwiaździstą, ale nawy nie znam Kwitnie najwcześniej, już jej pękają pąki.. kolor widać..

Tak kwitnie .. ale rośnie powoli.. i kaprysi..

Nigra rośnie kolumnowo i kwitnie najpóźniej, bo w czerwcu, Ania musi potwierdzić

Gwiaździste znam z nazwy dwie: Rosea i Leonard Messel
Miniary Megabasi :) 10:59, 16 mar 2014

Do góry
megabasia napisał(a)
W końcu i u mnie coś zakwitło tej zimy. :

Hiacynty pierwsze wyjrzały, ale do kwitnienia jeszcze trochę:

Ojej co to za cuda? Nie znam kwiatów z pierwszych zdjęc, może irys? Tylko pora roku mi sie nie zgadza Pozdrawiam
Działka wkoło Lubczyka :) 10:57, 16 mar 2014

Do góry
Wkopalam obrzeże, bo wczorajsze wiatry mi porozciągały. Poobcinalam uszkodzone gałązki z drzewek owocowych. I najmilsze, obchód

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 10:51, 16 mar 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Swojej nigdzie nie wkomponuję, bo posadzona ni pies ni wydra Za duża by przesadzić... więc niech trwa.

Wolno rosnąca w pastelowych barwach to Magnolia George Henry Kern

Pięknie wygląda Aniu, tło ma wprost boskie ta pastelowość kwiatów jest taka delikatna, śliczna jest

Potwierdzam odmianę, właśnie tak wygląda ta magnolia GEORGE HENRY KERN
Działka wkoło Lubczyka :) 10:46, 16 mar 2014

Do góry
A ja skorzystałam, że z rana była w miarę pogoda, wkopałamagresty

Słabo je widać, ale są tam gdzie są plamy od wody
Wsadziłam prymulki

Tak spojrzałam na kwiatki na skarpie i już mi się podoba
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 10:42, 16 mar 2014

Do góry
alinak napisał(a)
Agata oby z tego patyczka coś wyrosło ..ja już czekam na ( już nie pamiętam co ) 7 rok. i nic zero lwiatka .....ponoć zakupiłam siewkę ...wielki krzaczor , piękne liście i..nic .

aha przypomniałam sobie ...magnolia Elizabeth miała być ...
mam też natomiast najpopularniejszą Susan i co roku odwdzięcza się pięknym obfitym kwitnieniem w glinie , bez grama kompostu czy kwaśnej ziemi ...skoro mamy u ciebie kącik porównawczy magnolii to wstawiam ...

SUSAN

Moja Suzan jest bardziej purpurowa , ale kształt kwiatów typowy jeszcze Bety jest do niej bardzo podobna

mamy już porównanie
Moja działka. 10:39, 16 mar 2014

Do góry
Wczoraj uporządkowałam moje siewki,pikowałam pomidorki,szałwie i lobelie
Złocienie jeszcze do większych doniczek

Jaskry z małego suchego pazurka.

Szałwia

Działka prawie w Borach Tucholskich 10:39, 16 mar 2014

Do góry
Kasia takie prostowanie to dzień góra miesiąc chyba ze już bardzo sztywny to do roku, dłużej trwa przywracanie igiełek

Inversa miał 3,5m i przeceniony ponad 70%

a ja czekam kiedy mój Purpurea Pendula będzie miał 7m bo wyżej z prostowaniem już nie sięgnę

Małymi kroczkami do przodu 10:24, 16 mar 2014

Do góry
Witaj, myślę, że powinaś się zastanowić nad ogólną linią rabat, tz. czy linie proste, czy fale.
Jeśli chodzi o tą rabatę, to myślę, że ma za dużo tych "brzuszków".
dorka napisał(a)
uporządkowałam trochę tą moją nieszczęsną rabatę teraz czas na jakiś przemyślany projekt

Ja zrobiłam u siebie też taka rabatę z brzuszkami, i teraz zmieniam jej kształt. Zobacz w linku poniżej, czy nie wygląda lepiej, jeśli linia jest bardziej łagodna :
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3358-pojedyncze-pytania-na-temat-projektowania-rabat?page=66
Co do tej rabaty z wierzbami i tujkami, to myślę, że prosi się tam posadzić przed te kuliste ( tuje też ? ) coś żółtego lub czerwonego ( żurawki może albo berberysy ). Takie moje pierwsze wrażenia. Ale ja też z tych co radzą się innych, więc niech mądrzejsi radzą pozdrawiam
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 10:23, 16 mar 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
"Yellow River" mam od 2009 czy 2008 roku. Kupiłam w formie drzewka.. nie powtarza kwitnienia, kwitnie krócej niż inne... ale nie wymarza, nic się z mia nie dzieje, rośnie w glinie ...... bo jak sadziłam to nie wiedziałam że trzeba ją posadzić do bardziej kwaśnej ziemi.. moja nadaje sie jako luźne drzewo.. nie jest to typ magnolii krzaczora... Kupiłam na wyprzedaży.. trochę pokoślawiona.. ale mi to nie przeszkadza a cena była dobra .. mam w ogrodzie 5 magnolii... i ona mi siępodoba nie mniej niż inne.,.. i kolro taki mało spotykany u magnolii... Kwiaty mięsiste dość duże.. po przekwitnięciu ozdobne owoce, które sie trzymają do jesieni.... wrzucam zdjecia bo czytam, że mogę.. Dla mnie jet piękna
To fotki z 2011 roku... zaraz poszukam z 2013

Sprawdzona odmiana, godna polecenia wszystkim czyli YELLOW RIVER
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 10:19, 16 mar 2014

Do góry
ewsyg napisał(a)

Chyba tak, chyba mamy podobne cechy roślinkowego chciejstwa
Jednak nie pojechaliśmy do Obi, może jutro się uda. A jak nie to kupię w tej szkółce koło nas. Jest tam jeszcze jedna piękność Moon Spire

Nie wiem jak ona wygląda ta pięknota Moon Spire, ale w Obiku jest jeszcze ta piękność

magnolia Sunsatiion i to jest nowość
Ogrodowe zacisze 10:17, 16 mar 2014

Do góry
Maria667 napisał(a)
I moja wielka prośba
Wymyślcie imię dla mojego nowego kota Muszę zgłosić imię u weterynarza, a za nic w świecie nie możemy się zdecydować na żadne

Dopiero zaczyna wychodzić na zewnątrz. Jest zachwycony i przerażony równocześnie

Może po prostu Kazik?
Szklarnia - uprawy szklarniowe ekologiczne 10:08, 16 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dlaczego zaraz kosmitkę, wygodnie będzie. Robisz ramę drwenianą, naciągasz folię, obijasz, mocujesz szynę i dokręcasz kółeczka na ramie. Witek to zrobił 30 lat temu, znaczy poprawia co kilka lat i wymienia bo drewno próchnieje.

Myślę tak samo ja Pani ale mąż powiedział, ze będą na zawiasach. Na rolkach zajęłyby mniej miejsca przy otwieraniu... Cóż, najważniejsze, że jakieś będą
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies