Dzisiaj ponuro i wilgotno. Pojawiły się kwiaty biało-fioletowe.
bardzo podoba mi się ich żyłkowanie
Ciągle kolejne odmiany są jeszcze w pąkach, mam zapas jeszcze na co najmniej tydzień albo i dwa.
Kondziu,
dziękuję.
A dzisiaj rano był deszcz, więc krokusy miały kropelki.
Stopniowo zakwitają kolejne odmiany, nie wszystkie otwierają kwiaty.
Ciągle brakuje mi jasnych kolorów, okazuje się, że u mnie najlepiej jest różnym odmianom fioletowym.
U mnie i tak było do późna podlewanie, bo coś słabo kapało ale dziś pada delikatnie i też się cieszę
a przy okazji podlewania narodził się plan zmian, ale będzie roboty, dobrze że dostrzegłam bezsens swoich rozwiązań, jak zmienię, będzie o wiele ładniej i sensowniej, teraz układam w myślach rośliny, ale chyba będę musiała sobie to wszystko wyrysować...zimno dziś, zmarzłam w ręce, jak fociłam
u mnie zakwitł pierwszy hiacynt, fiołki, forsycja, runianka, jednym słowem wszystko rusza
hiacynt był ozdoba rok temu w domu, a juz następny się szykuje i inne
krokusów coraz więcej, ale zamkniete, a obok juz wschodzi ostrózka, jest ich więcej
runianka kwitnie wszędzie
Iwonko pomidory rosną w agroperlicie dzięki któremu nasiona bardzo ładnie kiełkują i cały czas mają dostęp do wody w sterylnym środowisku dzięki czemu nie butwieją
AGRO-PERLIT dzięki swej porowatej, mocno rozwiniętej strukturze posiada dużą zdolność wchłaniania wody, oraz związków mineralnych w niej zawartych, dlatego wykorzystywany jest jako „sztuczna gleba” stwarzając znakomite warunki do rozwoju systemu korzeniowego roślin.
Zalecany jest również do rozmnażania wegetatywnego roślin w samym perlicie, niezbędny do multiplatów przy wysiewach jako materiał okrywowy, doskonały jako dodatek 10-30% do podłoży organicznych, produkcji ziem ogrodniczych, specjalistycznych podłoży pod określone rośliny - oraz polecany przy uprawie bezglebowej warzyw i kwiatów na matach z perlitu naturalnego.
AGRO-PERLIT stosuje się do usprawnienia substratów, podłoży i ziem ogrodniczych. W produkcji substratów torfowych i innych mieszanek podłożowych dodatek 15-30% perlitu znakomicie poprawia parametry fizyczne. Stosuje się go w produkcji rozsad i do ukorzeniania sadzonek, do wypełniania multiplatów i przykrywania nasion. Na terenach zieleni ma zastosowanie jako tzw. „kondycjoner gleby” usprawniający ją fizycznie i mechanicznie, szczególnie na trawnikach, stadionach i polach golfowych gdzie dodatek 30% perlitu do gleby poprawia stosunki powietrzno – wodne podłoża oraz przeciwdziała jego udeptywaniu i zagęszczaniu.
A ja skorzystałam, że z rana była w miarę pogoda, wkopałamagresty
Słabo je widać, ale są tam gdzie są plamy od wody
Wsadziłam prymulki
Tak spojrzałam na kwiatki na skarpie i już mi się podoba
Wczoraj uporządkowałam moje siewki,pikowałam pomidorki,szałwie i lobelie
Złocienie jeszcze do większych doniczek
Jaskry z małego suchego pazurka.
Szałwia
Witaj, myślę, że powinaś się zastanowić nad ogólną linią rabat, tz. czy linie proste, czy fale.
Jeśli chodzi o tą rabatę, to myślę, że ma za dużo tych "brzuszków".
Ja zrobiłam u siebie też taka rabatę z brzuszkami, i teraz zmieniam jej kształt. Zobacz w linku poniżej, czy nie wygląda lepiej, jeśli linia jest bardziej łagodna : https://www.ogrodowisko.pl/watek/3358-pojedyncze-pytania-na-temat-projektowania-rabat?page=66
Co do tej rabaty z wierzbami i tujkami, to myślę, że prosi się tam posadzić przed te kuliste ( tuje też ? ) coś żółtego lub czerwonego ( żurawki może albo berberysy ). Takie moje pierwsze wrażenia. Ale ja też z tych co radzą się innych, więc niech mądrzejsi radzą pozdrawiam
Myślę tak samo ja Pani ale mąż powiedział, ze będą na zawiasach. Na rolkach zajęłyby mniej miejsca przy otwieraniu... Cóż, najważniejsze, że jakieś będą