Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika

biedronaaw 16:00, 06 kwi 2014

witam przeszukałam Forum i niestety nie znalazłam odpowiedzi na mój problem. tzn znalazłam - bo odnosze wrażenie, że tu sie pisze o wszystkim ale do rzeczy
mam mały trawnik z rolki ponad 130 m. Zakładany w czerwcu zeszłego roku
i jest okropnie sfilcowany po zimie przynajmniej zdaniem laika jakim bezsprzecznie jestem!
czy mozna go zwertykulować \?
a jęśli nie to jak pielegnować żeby znów był gęsty i zielony.
z góry dziękuję za wszelkie rady
Gardenarium 16:21, 06 kwi 2014

Wszystko jest napisane, więc nie zgadzam się że nic nie mozna znaleźć na Twój problem. Nie przeszukałaś forum

Tylko nie umiesz po prostu znaleźć Szukasz po słowach w wyszukiwarce postów, wątków, albo słów.

Forum to nie wszystko, przede wszystkim napisałam ponad 420 artykułów na wiele tematów, więc moja praca nie może pójść na marne, dlatego, że nie znalazłaś odpowiedzi na forum

Jest cała seria artykułów o trawniku na stronie głównej i możesz się zapoznać

Twój trawnik jest zafilcowany a więc zrób wertykulację (trawnik od 2 lat) jak to zrobić? https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/291-latwe-ogrodnictwo-jak-zrobic-wertykulacje-trawnika

Jeśli trawnik zeszłoroczny to skoś nisko, zagrab go wachlarzem, wertykulację zrobisz w przyszłym roku.

Następnie widać że jest zagłodzony, miał za mało składników mineralnych i ma za sucho . A to wyłącznie Twoja wina, nie dbasz o niego jak należy.

A więc posyp Polifoską, Azofoską, albo saletrą wapniową, amonową, mocznikiem - jednym z nich i lej wodę do oporu. Podlej obficie, aby nawóz się rozpuścił, nie czekaj na deszcz, trawnik się nawodni, zacznie rosnąć, odzyska żywo zieloną barwę i wtedy powiesz - Danusiu, Twoje rady są dobre, korzystam z nich.

Artykuły pod tagiem "TRAWNIK" wejdź Strona Główna

https://www.ogrodowisko.pl/tag/trawnik

Instagram Ogrodowiska
biedronaaw 17:48, 06 kwi 2014

Ale mi się dostało ale trudno jak ktoś wcześniej miał dwie skrzynki balonowe i to małe to jeszcze wiele błędów popełni.
dziękuje za rady skoszę, nawiozę i bedę czekać na zieleń!
A co do czytania to czytam - tylko nie mam tyle czasu
ale wszystko przede mną
pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję!!!!!
blackstork 21:00, 06 kwi 2014

Ja jeszcze wrócę do pytania, czy po aeracji (nożnej) trawnik wygląda gorzej. W artykułach są zdjęcia po wertykulacji, czy po aeracji jest podobnie (robiłem tylko aerację).
Gardenarium 08:24, 07 kwi 2014

Biedronaaw - Chodzi o organizację czasu, napracowałam się mi jest trudno pisać każdemu z osobna te same treści tylko dlatego, że ktoś nie ma czasu czytać, Jest napisane i trzeba korzystać. Po to są artykuły. Nie chcę ich ponownie przepisywać i wklejać.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 08:25, 07 kwi 2014

blackstork napisał(a)
Ja jeszcze wrócę do pytania, czy po aeracji (nożnej) trawnik wygląda gorzej. W artykułach są zdjęcia po wertykulacji, czy po aeracji jest podobnie (robiłem tylko aerację).

Ja zawsze mówię, czy chcesz żeby było lepiej, ale będzie gorzej? Tak ma być.

Trawnik jest poszarpany, więc musi wyglądać teraz gorzej, żeby potem było lepiej

Instagram Ogrodowiska
mischa 20:30, 07 kwi 2014

Mam pytanie odnośnie nawozu Yara Mila Hydrocomplex NPK. Patrzę, że mają różne składy. Jeden ma 12-11-18 , inny ma na opakowaniu 23-5-5 a w opisie składu 20-7-10, kolejny 12-11-18-2,6 MgO + Mikroelementy. Który Danusiu używasz? Dzisiaj skosiłam trawę, ale już nie zdążyłam zrobić wertykulacji, zaczęło kropić, według prognoz ma popadywać przez najbliższe dni, więc plan mam taki, że za kilka dni, jak już nie będzie padało, koszę, robię wertykulację i sypię saletrę wapniową, po kolejnym koszeniu Hydrcomplex?
blackstork 19:13, 08 kwi 2014

Gardenarium napisał(a)

Ja zawsze mówię, czy chcesz żeby było lepiej, ale będzie gorzej? Tak ma być.

Trawnik jest poszarpany, więc musi wyglądać teraz gorzej, żeby potem było lepiej

Oczywiście, ale wolałem się upewnić, że również aeracja powoduje taki efekt. Ile trzeba czekać na efekt?
Trawnik po nawożeniu odrasta, zazielenia się coraz bardziej (jednak miałem nadzieję, że pójdzie to szybciej). Teraz mój trawnik jest dość nierównomierny, w jednej części rośnie naprawdę szybko i w zasadzie już nadawałby się do koszenia, pozostała część rośnie bardzo powoli, była do niedawna żółta - powoli się zieleni, czy jest jakiś sposób na wyrównanie - trzeba mocniej nawieźć, może następnym razem nawieźć tylko obszary mniej rosnące, albo krócej kosić?

Gardenarium 19:48, 08 kwi 2014

Trzeba przede wszystkim lać wodę po nawozie, i czekać na ciepło. Potem miejsca bardziej zagłodzone posypać bardziej, a te dobre - mniej. Lać wodę i kosić co tydzień, Wyrówna się.

Instagram Ogrodowiska
Roman_73 12:06, 08 maj 2014

Witam.
Widzę, że forum ucichło
Jak tam Wasze trawniki ?
Mój jak narazie bardzo ok wertykulacja na jesień, na wiosnę, nawóz.. i jest ok !

Pozdrawiam wszystkich