Za największą hostę uważa się "Empress Wu". Ostatnie dane mówią, że dorasta już do 140 cm przy liściach o wymiarach 71 cm x 63 cm i wciąż rośnie. To stosunkowo młoda odmiana z 2006 roku więc nie ma jeszcze 10-12 letnich roślin, a w takim wieku hosty olbrzymie osiagają swoje maksymalne parametry. U nas jak najbardziej do kupienia. W moim ogrodzie 3 letnia w ub.r to już wzrost prawie 100 cm. Inne odmiany tez potrafią być duże. Moja dziesięcioletnia "Sum & Substance" to ponad 125 cm wysokości w liściach i 180 cm szerokości... ...
A w rozmiarze 2 m to może była Gunnera manicata lub tinctoria, hosty nie są tak duże.
Karola, no wredne te ślimaki, strasznie żarłoczne i jakie wybredne, na liście cisy, lilie, miłorzęby!!
Tak, można powiedzieć, że ogród tętni kolorami, wiosną najbardziej pstro, ale to w różnych zakątkach, więc nie razi mnie
ten rejon rózowy, fioletowy i biały
cmokam
Twoje pejzaże rowerowe zachwycają, piękne miejsce, tak jakoś z klimatem nadmorskim mi sie kojarząA na rabacie ślicznie, w tych kępach super wygladaja, zrobię na jesień podobnie, gdzie mam miejsce no i musze miec te różowe, cudne
a te winne z białym tez pięknie pasują
Gosiu, akurat byliście, jak było łysawo, choć i tak pogoda nas rozpieszczała
Widziałaś co ślimaki wyprawiają!! zjadły 2 duże żurawki!! jedyna chemia w moim ogrodzie, to na slimaki, bo ręcznie nie wyzbieram, nocą rządzą
zaraz lecę do was, ciebie rano czytałam, na wpis nie zdążyłam
cmokam i ja
Powiem za Mirkę, zawsze można próbować, ja stale coś wtykam w ziemię i potem fajne niespodzianki są, bo coś akurat się przyjęło
Mirka, śliczna sadzonka trzmieliny, a ja mam sadzonkę metasekwoi, rok temu mąż uciął gałązkę, wcisnęłam w ziemię i tyle, patrzę w tym roku, a ona żyje, puszcza igły, będzie drzewko, ale chyba już nie u mnie do posadzenia, ale skoro tak dobrze poszło, to jak znowu utnie, dam w ziemię, naprodukuję tego i będę rozdawać
oto dowód
Cudownie jest, tylko ten deszcz na okrągło, już się chmurzy znowu, nic.... będę siać, a potem zbierać
też nie widziałam tulipanowego pnącza, wiatr chyba tam biedaka wygnał na zesłanie
Aniu pozdrawiam, jeszcze ciut fot, bo znajomi z innych miast oglądają, rodzina i przyjaciele z zagranicy, jednym rzutem mają
dokupiłam żagwin i sadziłam na rabacie pod wiązem, muszę tam sesję zrobić; brakło mi swój dzieliłam, kiepsko się dzieli..
dereń Florida odmiana Rubra
3 lata czekałam, aby te różowe przylistki pokazał, jak urośnie wielki, będzie czad
a tu posadziłam do kwadratu pod ambrowcem żurawki, rano wstałam, z mega 2 dużych zostały kikuty, wszystko zżarły ślimaki!!!! posadziłam kolejne, jeszcze nie sprawdzałam, co jest
Dałeś radę? Zbysiu, u ciebie też widzę tych zmian, oj napracowałeś się, dzięki
żółte i niebieskie i inne
jaka wielka moja trawa turzyca szerokolistna variegata, kwitnie
irysy znowu przeniosę, przesadzone szybko i zarasta je liliowiec olbrzym
zaczynają kwitnienie azalie japońskie
z przodu tawuła Gold Carpet i brunera Jack Forest
i trawki, co nie chcą zniknąć
piwonia K. White, ta jest jak żołnierz...na baczność, nie pokłada się nawet po deszczach
Robię sporo zdjęć, bo potem będę patrzeć, gdzie i jakie mogę dosadzić, bo warto, wybiorę wczesne i późne, Anitko, każdy kolor piękny, no bo po co tyle odmian by tworzyli
u mnie kolejne rh kwitną, na uwięzi przed psami sadzone po murem sierpień 2013
Franceska
Haaga
orliki, na razie fioletowe
Reszta wieczorkiem....odpowiem też na Wasze posty....biegnę niwelować teren po wykopach
na koniec moje magnolia, Jagódko nie wiem, czy to Suzan czy Nigra....raczej Suzan....dostałam ją kilka lat temu w prezencie Życzę Wam miłego dnia