Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Nawożenie, zasilanie trawnika 17:57, 09 kwi 2014

Do góry
zakol13 napisał(a)
Ja sypnąłem florovitem wiosennym już prawie 2 tygodnie temu i obecnie jestem po 2 koszeniach

Zobaczcie sobie na różnicę w tym roku, a w tamtym, jak to dobrze, że nie powtórzyła się nam zima z zeszłego roku:

Oprócz nawozu trawnik potraktowałem wertykulatorem ale ręcznym jakiś miesiąc temu.

Różnica - kosmos.Czy w poprzednich latach robiłeś podobne zabiegi z podobnym efektem? Ja mam podobnie jak Ty w 2013 tyle,że taki stan mam od założenia w 2012.
Ogród dla Agusi 17:37, 09 kwi 2014

Do góry

Ogrodnik Mimo Woli cd 17:33, 09 kwi 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

(...) Tulipany są żółte i pomarańczowe.. A przed piwonie, a za tulipanami posadziłam złocienia żółtego od Basi Kraj i zawilce wielkokwiatowe od Bożenki P.
Mam czas do przyszłego roku aby sprawdzić czy tak zostanie.......

Na razie obraz nędzy i rozpaczy... musi wszytko ruszyć i zazielenieć sie.. będziemy wtedy mówić o efektach..

Aniu, złocień Clara Curtis, ten ostatnio przysłany, jest różowy! str. 930 Specjalnie fotki wstawiłam, żebyś wiedziała jak rośnie.

Jest inny, żółty - krzewiasty, ale on nie jest byliną. Z niego trzeba sadzonki pobierać i przez zimę przechować. czy ja taki kiedykolwiek Ci posyłałam? Bo nie pamiętam.
Złocień krzaczasty

Jak musi być żółte i bylina, to nachyłka okółkowego posadź tu go masz. Rozrasta się w kępę ale powoli. Są jeszcze inne nachyłki, nawet ładniejsze, można zestawić ze dwie, trzy odmiany.
Kondziowy ogrod cz II 17:33, 09 kwi 2014

Do góry
Kondzio napisał(a)

Hejka rewelacyjnie zrobione zdjęcia na dach wchodziłeś
Ogród dla Agusi 17:32, 09 kwi 2014

Do góry

Żywopłot na wąski pasek terenu 17:29, 09 kwi 2014

Do góry
Wiosną tego roku ten pasek ziemi wygląda tak:

Żywopłot na wąski pasek terenu 17:23, 09 kwi 2014

Do góry
Proszę o pomoc.
Trzy lata temu dokupiliśmy z M kawałek terenu obok domu – od strony północno - zachodniej. Wcześniej nasz dom stał w granicy). Jest to pas szerokości około 6 metrów i długości 29 metrów – pełny kamieni i chwastów. Dwa lata temu sami własnymi rękami wykonaliśmy ogrodzenie, a wiosną 2013 roku zasialiśmy trawę i posadziłam trochę roślin jednorocznych i krzewów (aby coś rosło i ładnie kwitło).
Teren na początku wyglądał tak:

Potem tak:

A tu latem zeszłego roku.

Chciałabym, aby stworzyć w tym miejscu taki bardziej intymny kącik, osłonić się od sąsiadów. Myślałam najpierw o winobluszczu puszczonym na siatkę, ale to chyba nie jest dobry pomysł.
Podobają mi się tuje szmaragdy, ale boję się, że ten pas ziemi (teraz po wykonaniu opaski z płyt ażurowych jest szerokości 4, 5 metra) jest za wąski i dodatkowo od strony północno - zachodniej żywopłot z żywotnika będzie bardzo zacieniał rośliny i trawnik.
W tej chwili szerokość pasa ziemi, na którym nie ma trawnika ma szerokość 1 metra.

Bardzo proszę o radę, co posadzić, aby stworzyć dość szczelny żywopłot o wysokości około 2 – 3 metry.

Żurawki na żurawki lub trawy :) 17:19, 09 kwi 2014

Do góry
Witam, mam 3-4 całkiem spore sadzonki "Red Flash" na wymianę.
W ubiegłym roku kupiłam ogromne rośliny, rozsadziłam i pięknie się przyjęły
Zdjęcie zeszłorocznych:

wymienię na jaśniejsze żurawki lub trawy: Miskant Morning Light, Carex 'Silver Sceptre', Carex testacea, Carex Evergold lub czarny Ophipogon
Leśne Wzgórze 17:12, 09 kwi 2014

Do góry
haha no właśnie... moje rabatki po 11m szerokości mają i nie wiem czy to powód do radości czy do płaczu... gdzie nie zajrzę to wąskie rabatki i skąd ja zgapiać mam
spójrzcie tutaj:

do żywopłotu jest 11metrów, 3metry od trawnika troszkę zagospodarowane a co z resztą???
Jak ktoś ma chęci mi coś podpowiedzieć to ucieszę się jak dziecko z prezentu na gwiazdkę
Trzmielina (gold) 17:09, 09 kwi 2014

Do góry
Witam, jutro planuję ciąć trzmielinę. Jeśli są jacyś chętni mogę oddać to co utnę na sadzonki

Kondziowy ogrod cz II 17:05, 09 kwi 2014

Do góry

Ogrodnik Mimo Woli cd 17:04, 09 kwi 2014

Do góry
Bogusia - ja niestety nie umiem projektować na papierze. i sadzę i przekopuję, aż będzie tak, że uznam "niech będzie"
A to mój krajobraz zapożyczony... duża jest ta magnolia.... i sąsiadów Ale też na niaą sie gapię za każdym razem i cmokam z zachwytu.

Kondziowy ogrod cz II 17:03, 09 kwi 2014

Do góry
i objecane zdjęcia z góry niestety nie wudać całego zamysłu ale trochę widać hi hi hi praszam trawa nie skoszona bo była do siana po wertykulacji i trzeba odczekać ale już widać gdzie trzeba zrobić dosiewke jeszcze raz

przepraszam za jakość tego zdjęcia ale za szyby bo zastawione roślinkami i nie miałem jak otworzyć okna hi hi hi

Ogrodnik Mimo Woli cd 17:01, 09 kwi 2014

Do góry
monteverde napisał(a)
Aniu, że Ty masz siły na takie przeróbki, rozumiem, że czasami konieczne jak tak dalej pójdzie to Kaziu nie będzie miał co kosić, trawniczka ubywa, buziole, pozdrowienia dla Tereski

Do koszenia jest jeszcze ho, ho, ho .. i trochę Rabatki niestety mogę tylko niektóre poszerzyć, bo nowe by mi zaburzyły ład przestrzenny..

Rano pokazałam wisienkę wczorajszą, a to już dzisiejsza.. oj da czadu w tym roku.... to będzie jej najlepszy rok..
Bajkowy ogród Weroniki 16:52, 09 kwi 2014

Do góry
weronika77 napisał(a)
Pozdrawiam Bogdziu, Aneczko i Magdalenko.

Tawuła wczesna zakwitła pojedynczymi na razie gałązkami, ogrzanymi ścianą domu.

U mnie tawuła Grefsheim też bierze się za kwitnienie...wszystkie zdjęcia u Ciebie piękne, śnieżniki, floksy...
I masz 2 rodzaje pigwowców ..... moje chyba znów nie zakwitną
Bajkowy ogród Weroniki 16:47, 09 kwi 2014

Do góry
weronika77 napisał(a)

Na wymarzone poduchy trzeba kupować floksy szydlaste.Pozdrawiam.

aż żal siadać na tej ławce
Bajkowy ogród Weroniki 16:46, 09 kwi 2014

Do góry
weronika77 napisał(a)
Muszę coś wstawić, bo zrobiło się podwójnie...w odpowiedzi Biedroneczce.
Ania myśli już o kwitnących piwoniach, ja oczekuje w tym roku z ciekawością nowej żółtej Prima Very, ale też najwcześniejszej czerwonej, potem średnio- , jasno-, i ciemno różowych, białej też. Powspominam tymczasem.

cudne piwonie... rozmarzyłam się... z domu rodzinnego pamiętam tylko te rubinowe..
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 16:41, 09 kwi 2014

Do góry
admete napisał(a)
Wczoraj byłam w lidlu po krótkie gumiaki.
I wyszłam z pnączami

Zdjęcia trochę ciemne bo robiłam już wieczorem

Ten ma fajne listki
Kupiłam a nawet nie wiem jak one rosną, czy mają dużo kwiatów???
Czy nie przemarzają

a ja się zapytowywuję gdzie te kaloszki???

Piękne zdjęcia wiosenne pokazujesz, też z niecierpliwością czekam na realizację Twojego projektu...
Miejsko & sielsko 16:40, 09 kwi 2014

Do góry

Miejsko & sielsko 16:37, 09 kwi 2014

Do góry
Motylica
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies