Kalina Bukwooda kwitnie, a jak pachnie szczególnie po południu aż do wieczora
kwitnie Galaxy
majowa piwonia w pączkach
powychodziły jeżówki
hosty też mają nie tylko kiełki ale i liście
W szkółce rosły w chwaściorach, miały ciemno i ciasno, opielili je dopiero przed wykopaniem i dostały więcej światła, a w ciasnocie chwastów albo wysokiej trawy też im nie było dobrze, więc ogałacały się, teraz je słońce przypala więc żółkną.
Ale fajna rzeczka niezapominajkowa... ślicznie wygląda. A gęsiówka to już od zeszłego roku wpisana u mnie na listę chciejstw - codziennie mijam taką kępę po drodze do pracy i codziennie się nią wiosennie zachwycam - niby taka mała i biała ale jaka urokliwa i długo już kwitnie - a ja ciapa nie poznałam jej na zdjęciach
Dziś po południu trochę padało, przejaśniło się jednak i można było coś na działce zrobić. Posadziłam wreszcie Eukomis, przesadziłam kilka bukszpaników, przycięłam częściowo wrzosiec, bo czasu na resztę nie starczyło.
M spryskał śliwę preparatem Calypso przeciwko owocnicy żółtorogiej. Oprysk na tego szkodnika należy wykonać pod koniec opadania płatków kwiatowych. Larwy owocnicy żerują wewnątrz zawiązków owocowych, w pobliżu pestki, powodując ich opadanie. Jeśli zaniecha się tej czynności straty mogą być bardzo duże.
Oczywiście nie zapomniałam zrobić trochę zdjęć
Co sie dziwic kiedy po 2 godzinach od burzy miałam w ogrodzie miejsca pełne gradu.........dziwnie to wygląda jak kwitna kwiaty wśród małych lodowych kuleczek.........(fotki z telefonu wiec mało ostre)
Burza wiosną to nic nadzwyczajnego....trudno.....bywa...........
Mam nadzieję że roślinki dadzą sobie rade i wrócą do normy, a tulipany ......cóż widziałam jakie były piekne a teraz czekam na rozkwitnięcie nastepnych....
Melduję, że tuż przed rozkwitnięciem C-W były RÓŻOWE, czym mnie bardzo postraszyły
ale z tych różowych płatków wyszły białe kwiaty narazie pojedyncze
Tu na gałązce po lewej widać różowy płatek
No to jeszcze szafirki z czosnkami i liście krokusów, nawet fajnie wyglądają.
A pro po czosnków, tragedia z nimi. Liście usychają na potęgę. Wiem że one tak mają, ale tak wcześnie i tak bardzo ? ;(
Hahaha, ja tam mam ML, ale stwierdziłam, ze za wielki mi urośnie . Teraz, gdy taki malutki bardzo to fajnie wyglądało. Rany, zaś przesadzanie żurawek? Myślałam, że ice Dance będzie taki właśnie poczochrany... Będzie przyciężko, nie?