Kiedy zbaczyłam te robale to niedobrze mi sie zrobiło.Własnie dzis pieliłam moje truskawki i tam były takie czerwone robale podobne do tych pędraków , niszczyłam je jeden za drugim. Jestem przerazona , przeciez to walka z wiatrakami one znów po jakim czasie znow tam będą, a może to była stonka ? Nie wiem !
Znalazłam dzisiaj pędraki (chyba). Było ich niewiele, 4 sztuki, ale w różnych częściach działki. Znajdowały się pod grubą warstwą kory w okolicy azali, rododendronów i cyprysików. Pocżatkowo myślałam, że to opuchlaki, ponieważ też je raczej posiadam (powygryzane liście rh), ale z waszych opisów i zdjęć wywnioskowałam, że to larwy chrząszcza. Podsumowując, na mojej działce żerują jedne i drugie. No i kolej na pytanie. Czym je likwidować? Nie myslę jeszcze o ninieniach, mam ok. 2 tys. metrów ziemi więc troche by to mnie kosztowało. Poproszę o propozycje środków chemicznych i ekologicznego działających zarówno na jedne i drugie gady.
Dzięki
Agata
Pokaż zdjęcia, szkodników i szkód jakie robią, to istotne co chcesz zwalczać, bo każdy z nich ma inny cykl rozwojowy i skrajnie inne sposoby zwalczania,
Ktoś sobie ucztował na moim rh.
Drugie zdjęcie wstawiałam, ponieważ nie wiem kto jest sprawcą tych dziur.
trzecie zdjęcie - paskuda. na razie nie widze szkód. Znalazłam parę przy odchwaszczaniu. Każda w innej części ogrodu. Jest ich niewiele, ale nie chcę aby sie to wszystko rozprzestrzeniło.
Pani Danusiu, co z tym robić?
Pozdawiam
Agata
W moim ogrodzie także zadomowiły się pędraki. Rozumiem, że Dursban na mokrą ziemię będzie najlepszy. Mam jednak sporo pędraków bardzo dużych, czytałam o siatce wykładanej na trawnik, by zapobiec wyrojeniu młodych chrząszczy. Jakiego typu siatka byłaby najlepsza? I jaki musiałby być rozstaw oczek, by chrząszcze nie wydostały się spod niej? Jak mocować? Pomocy!
Pytasz o siatkę - jeśli chcesz ponosić koszty to najlepsza może okazać się markizeta o oczkach 1 x 1 do 3 x 3 mm. Jednak proponuję zapoznać się z wątkiem. Na pierwszej stronie Gardenarium podała jeden ze sposobów. Może znajdziesz więcej?
No i kóry wg Ciebie jest najlepszy? Bo u mnie poajwai się notorycznie ten sam problem z pędrakami i siatka tak szczerze mówiąc ta tansa okazuje sie bezużyteczna.