Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy iglaste » Świerk serbski - Picea omorika

Świerk serbski - Picea omorika

dajana 11:35, 25 kwi 2014

Nie wiem co to jest hydrokompleks, musze poczytać dlatego nie odniosłam się w treści do tego preparatu .
Gardenarium 15:30, 25 kwi 2014

aneta230972 napisał(a)

Żelazo czyli myślisz, że to chloroza? Czyli igiełki powinny być takie rudawe? U mnie tak jest ale tylko minimalnie i ja to łączyłam z ta koszmarną burzą i gradem z zeszłego roku. Wtedy w naszym rejonie mnóstwo drzew ucierpiało. Myślałam o nawożeniu hydrokompleks doglebowo. A Florowit dolistnie czy doglebowo?. Który z tych środków jest delikatniejszy? Pytałam w lokalnym ogrodniczym ale sami nie wiedzieli. No tak. Jak to kiedyś powiedziała moja laryngolog nie ma nic gorszego jak chorego trzeba leczyć "przez telefon" lub "internetowo". Ciężko strasznie postawić diagnozę .

Podlej Florovitem i opryskaj dolistnie, najszybciej zadziała.

Instagram Ogrodowiska
aneta230972 18:45, 25 kwi 2014

Gardenarium napisał(a)

Podlej Florovitem i opryskaj dolistnie, najszybciej zadziała.

Tak zrobię. Dziękuję .
margi 21:43, 27 kwi 2014

Dzisiaj na swoich serbach na przewodnikach zauwazyłam biały i przezroczysty płyn mąż mnie uspakaja,że to żywica faktycznie musiałam to zmywać zmywaczem od paznokci z palców.Jak myślicie nie myli się mój M? to normalne
kryla 19:37, 28 kwi 2014

Świerk serbski 'Nana' czy 'Zuckerhut'
Potrzebuję uzupełnić rabatę o nieduże świerki, docelowo 2-3 metry. Zdecydowałam sie na serbski. Mam do wyboru Zuckerhut i Nana. Stanowisko: rano słońce, po południu półcień. Danusiu które wybrać?.
Kamajla 22:03, 28 kwi 2014

a ja chciałam podpytać, czy mogę jeszcze w maju sadzić serby? może udałoby mi się tak w pierwszej połowie... bo mam jakieś wrażenie, że gdzieś kiedyś czytałam, że wczesną wiosną... a ona już trwa odrobinę i przy okazji - w jakiej odległości od ogrodzenia/siatki sadzić?
hania78 21:44, 29 kwi 2014

A ja mam pytanie takie: czy jest jakaś różnica miedzy serbem szczepionym a sianym (z nasion)? W sklepie ogrodniczym mają tylko takiego z nasion, na początku myślałam że to świerk czarny albo pospolity, bo jakiś taki delikatny, nie taki jak u was na zdjęciach...
Gardenarium 00:06, 30 kwi 2014

kryla napisał(a)
Świerk serbski 'Nana' czy 'Zuckerhut'
Potrzebuję uzupełnić rabatę o nieduże świerki, docelowo 2-3 metry. Zdecydowałam sie na serbski. Mam do wyboru Zuckerhut i Nana. Stanowisko: rano słońce, po południu półcień. Danusiu które wybrać?.

Nie wiem, co tam sobie "stryjenka uważa"

Instagram Ogrodowiska
kris_bialystok 15:47, 05 maj 2014

za dużego wyboru u mnie w regionie to nie ma - więc wynalazłem takie oto 3 większe serby

chce je posadzić w narożniku działki, żeby troszkę przysłonić dom w wiecznej budowie

doradzicie jak przycinać, żeby się zagęszczały - bo jak na razie jakieś takie mocno "chude"

kris_bialystok 17:42, 05 maj 2014

załamałem się właśnie wróciłem ze szkółki w której nie było nic ciekawego a tu nagle z 30 pięknych serbów - nie to co moje - piękny kolor - kształt i ogólnie kondycja....

moje są z tamtego roku więc nie co zapuszczone ale można się załamać - mam nadzieję, że da się je wyprowadzić na prostą.... pocieszająca jest jedynie cena - te ładne są o 5 razy droższe (od 500 do 700zł)