W dodatku bardzo zmienne w kolorach... zależy od pory roku i światła.. a jak o świetle.. to eMuś wyszperał lampki które leża kilka lat niezamontowane.. i testowo je ustawiał i podpinał..
Efekt cieni...
Przeszedł pies... wyglądał jak olbrzymi wilk... potfffór.. niestety foto nie zdążyłam zrobić, te fotki są gorsze
Uporządkowany kopiec szparagów (wszystko przygotowane na nowy sezon zbiorów) i po prawej stronie zasiana facelia, czekam na deszzcz
obrót na pięcie i widok na przygotowywany warzywnik
I kwitnąca wiśnia w ogrodzie, cudna jest i chcę więcej wiśni
Marta .. spoko... wczoraj któraś pisała, że jak coś sie chce dowiedzieć o jakiejś roślinie to do mnie, bo duża szansa, że ja mam I tak jesteś dobra, bo zapamiętałaś, że pokazywałam wiśnię
No to pokażę kalinę Watanabe... w tym roku da czadu Dobrze, że jesienią trochę krzaki rozrzedziłam...
A teraz 2 buksy w stanie krytycznym które trafiły do mojego "szpitala" ogrodu na leczenie posadziłam blisko siebie żeby zakryć wielką dziurę bo rosły zbyt blisko ściany.
ciekawe co z tego będzie
Przed cięciem i po
Projekt nr 2.
Zmodyfikowałam nieco poprzedni projekt. Patrząc od góry, za placem ogniskowym kolorowe pasy to niższe piętro żywopłotu, gdzie widziałabym miskanty i berberysy kolumnowe oraz najniższe piętro gdzie będą niskie trawy. Rabata pomarańczowa to kule bukszpanowe w trawach, jedna z nich to kula cisowa na pniu. Bardzo mi się takie rabaty podobają. Przeniosłam warzywnik, teraz leży w jednym polu żwirowym wspólnym z pigwowcami i dodałam ekrany z cisa (nr 16). Bardzo podobają mi się długie ogrody "pocięte" takimi ekranami. Chciałabym zastosować je u siebie, stanowiłyby zasłonę i ogniska i reszty ogrodu (po lewej mam sąsiadów). Białe pola w trawniku m.in te gdzie rosną cisy to żwirowa nawierzchnia. Placyk ogniskowy będzie w częściowym wgłębniku, ogród ma lekki spadek w kierunku domu i w zasadzie po jego wykopaniu okaże się czy to wszystko ma ręce i nogi
Ha ha ha . Nie Kasiek. Truskawki były pięknie posadzone w zeszłym roku na brązowej agrotkaninie. I trawa skubanica akurat centralnie w środku każdej sadzonki się umiejscowiła.
Kasiek, żebyś mi tutaj złej reklamy nie robiła, że ja niby to truskawki nie odróżniam od reszty
Było tak:
wygląda na to, że nawet nowe różyczki ruszyły
i tu mam do Was pytanie - czym ściółkujecie róże? domyślam się, że najlepiej niczym, ale nienajlepiej to wygląda...
Tak wyglądają truskawki, w które podczas zeszłorocznej ulewy spłynęło całe mnóstwo nasion trawy . Ogólnie cały ogródek warzywno-jagodowy to będzie w najbliższym czasie projekt gigant. Centymetr po centymetrze . Jedynie moja boksia ma wszystko w.... Luzik pełen i to zawsze .
Wymyśliłaś dla niej cudowne miejce. Nigdy takiej stellaty na nozce nie wiedzialam! Po przekwitnięciu ma pikne drobne ciemnozielone liście, więc jej korona będzie dalej zachywcać nad stawem.
Moja już przekiwta...
Jesteście niesamowici, bardzo Wam wszystkim dziękuję za taką burzę mózgów.
Każdą sugestię biorę mocno pod analizę i niebawem trzeba by podjąć decyzję, mam nadzieję tę właściwą.
Teraz priorytet mają prace ogrodowe, jak się z tym uporam, to przyjdzie czas na malowanie.
Teraz skromnie cebulkowo: