Witam, chciałabym posadzić na rabacie grujecznik bo strasznie mi sie podoba jak też Buka niestety wzdłuż rabaty idzie linia wysokiego napięcia i tu moje pytanie czy da się posromić te dwie rośliny przycinaniem tak by nie straciły pięknego wyglądu a jednocześnie były cały czas na wysokości ok 2 m? bo myśle ze tylko do takiej wysokości uda mi się je systematycznie przycinać ?
Proszę serdecznie o radę ws mojej południowo-wschodniej rabaty, narysowałam sobie kilka "projekcików" ale są one nudne i bez polotu. Myślałam o wrzosach, berberysach, drzewkach liściastych na pniu, szczególnie wokół tarasu i jednym z przodu, robiłam również pasy z trzmieliny, żurawek, ale najwidoczniej ręki do tego nie mam ziemia jest dość ciężka, dobrze utrzymuje wilgoć, na działce są zachowane proste linie, wokół brzozy. front bok taras
Proszę o podpowiedzi:
Rabata w przedogródku pod oknem przed domem, obwódka bukszpanowa, dwa miłorzęby i pośrodku hortensja vanille fraise.
Co może być na reszcie tej rabaty? żywopłocik bym chciała zapuścić na 40cm wysokości, a miłorzęby prowadzić podobnie jak Danusia. Na resztę nie mam pomysłu, myślałam np. o jakiejś irdze płożącej, albo o ostnicach z czosnkami, podejrzewam, że to musi być raczej coś zimozielonego żeby nie było łyso zimą. No i pewnie dobrze by było gdyby to nie było w kolorze zieleni bukszpanowej. Słońce jest tutaj od 12tej do końca dnia.
Pomóżcie
nie wiem jak z grujecznikiem, bo nie miałam z nim do czynienia, gdzieś tylko wyczytalam kiedyś, że cięcie znosi calkiem dobrze, ale nie wiem czy regularne i tak ograniczające.
Co do buka, to od wieków to jest gatunek na żywopłoty, więc cięcie jak najbardziej zniesie, a może tylko zyska
Jeśli rzeczywiście ziemia dobrze trzyma wilgoć, to z bylin możesz w pólcienistych miejscach posadzić takie gatunki jak turzyce (Ice Dance, czy Evergold), funkie w róznych odmianach, okrywowy barwinek czy runiankę japońską o zimozielonych liściach, miskanty, bergenię, kosaćce.
Szczepione dobrze będą się tam trzymały wierzby, a z większych okazów mokre gleby bardzo lubi cyprysik błotny występujący równiez w odmianie płaczącej i kolumnowej
Jeżeli chcesz mieć większy manewr co do róznorodności gatunków, to może warto pomyśleć o zdrenowaniu terenu i wymieszaniu ziemi z luźniejsza glebą? Glina w ogrodzie jest bardzo uciążliwa, już chyba zdrowiej jest mieć piach
mam do zagospodarowania działkę ok 17m x 17m, chcę posadzić rośliny w zdłuż siatki przy drodze
(północ- południe) które dadzą cień, najlepiej aby to był rośliny które byłyby też ozdobą tego terenu, bo innych klabów nie przewiduję. problem podstawowy to to że wyżej jest linia energetyczna. posadziłam już 4 świerki kłujące w lini prostej i nie wiem co dalej. może pomożecie?