Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

EdytaB 08:58, 02 maj 2014

Katarzynka604_ 10:05, 02 maj 2014

Witam, chciałabym posadzić na rabacie grujecznik bo strasznie mi sie podoba jak też Buka niestety wzdłuż rabaty idzie linia wysokiego napięcia i tu moje pytanie czy da się posromić te dwie rośliny przycinaniem tak by nie straciły pięknego wyglądu a jednocześnie były cały czas na wysokości ok 2 m? bo myśle ze tylko do takiej wysokości uda mi się je systematycznie przycinać ?
Joannar 01:22, 03 maj 2014

Proszę serdecznie o radę ws mojej południowo-wschodniej rabaty, narysowałam sobie kilka "projekcików" ale są one nudne i bez polotu. Myślałam o wrzosach, berberysach, drzewkach liściastych na pniu, szczególnie wokół tarasu i jednym z przodu, robiłam również pasy z trzmieliny, żurawek, ale najwidoczniej ręki do tego nie mam ziemia jest dość ciężka, dobrze utrzymuje wilgoć, na działce są zachowane proste linie, wokół brzozy. front bok taras
Joannar 11:12, 03 maj 2014

Moi drodzy doświadczeni czy rabata 1,5m przy budynku i 0,6m przy tarasie nie są za wąskie?
AgataBC 19:38, 03 maj 2014

Proszę o podpowiedzi:
Rabata w przedogródku pod oknem przed domem, obwódka bukszpanowa, dwa miłorzęby i pośrodku hortensja vanille fraise.
Co może być na reszcie tej rabaty? żywopłocik bym chciała zapuścić na 40cm wysokości, a miłorzęby prowadzić podobnie jak Danusia. Na resztę nie mam pomysłu, myślałam np. o jakiejś irdze płożącej, albo o ostnicach z czosnkami, podejrzewam, że to musi być raczej coś zimozielonego żeby nie było łyso zimą. No i pewnie dobrze by było gdyby to nie było w kolorze zieleni bukszpanowej. Słońce jest tutaj od 12tej do końca dnia.
Pomóżcie

gunia1990 22:55, 03 maj 2014

Katarzynka604_ napisał(a)
Witam, chciałabym posadzić na rabacie grujecznik bo strasznie mi sie podoba jak też Buka niestety wzdłuż rabaty idzie linia wysokiego napięcia i tu moje pytanie czy da się posromić te dwie rośliny przycinaniem tak by nie straciły pięknego wyglądu a jednocześnie były cały czas na wysokości ok 2 m? bo myśle ze tylko do takiej wysokości uda mi się je systematycznie przycinać ?

nie wiem jak z grujecznikiem, bo nie miałam z nim do czynienia, gdzieś tylko wyczytalam kiedyś, że cięcie znosi calkiem dobrze, ale nie wiem czy regularne i tak ograniczające.
Co do buka, to od wieków to jest gatunek na żywopłoty, więc cięcie jak najbardziej zniesie, a może tylko zyska
Delein 10:46, 04 maj 2014

Joannar napisał(a)
Proszę serdecznie o radę ws mojej południowo-wschodniej rabaty, narysowałam sobie kilka "projekcików" ale są one nudne i bez polotu. Myślałam o wrzosach, berberysach, drzewkach liściastych na pniu, szczególnie wokół tarasu i jednym z przodu, robiłam również pasy z trzmieliny, żurawek, ale najwidoczniej ręki do tego nie mam ziemia jest dość ciężka, dobrze utrzymuje wilgoć, na działce są zachowane proste linie, wokół brzozy. front bok taras

Jeśli rzeczywiście ziemia dobrze trzyma wilgoć, to z bylin możesz w pólcienistych miejscach posadzić takie gatunki jak turzyce (Ice Dance, czy Evergold), funkie w róznych odmianach, okrywowy barwinek czy runiankę japońską o zimozielonych liściach, miskanty, bergenię, kosaćce.

Szczepione dobrze będą się tam trzymały wierzby, a z większych okazów mokre gleby bardzo lubi cyprysik błotny występujący równiez w odmianie płaczącej i kolumnowej

Jeżeli chcesz mieć większy manewr co do róznorodności gatunków, to może warto pomyśleć o zdrenowaniu terenu i wymieszaniu ziemi z luźniejsza glebą? Glina w ogrodzie jest bardzo uciążliwa, już chyba zdrowiej jest mieć piach
Joannar 14:27, 04 maj 2014

Wielkie dzięki za odp, Delein czy uważasz, że 60cm miejsca przy tarasie to wystarczająco? planuje tam klon 2szt wzdłuż tarasu a miedzy nimi trawy.
Delein 16:04, 04 maj 2014

60cm to wystarczająco miejsca na byliny. A o jakim klonie mówisz?
MagdaKry 16:32, 04 maj 2014

witam

mam do zagospodarowania działkę ok 17m x 17m, chcę posadzić rośliny w zdłuż siatki przy drodze
(północ- południe) które dadzą cień, najlepiej aby to był rośliny które byłyby też ozdobą tego terenu, bo innych klabów nie przewiduję. problem podstawowy to to że wyżej jest linia energetyczna. posadziłam już 4 świerki kłujące w lini prostej i nie wiem co dalej. może pomożecie?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies