Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Edy 18:29, 07 mar 2014

Do góry
Dziewczynki miłego weeekendu i dziękuję za odwiedzinki
niech już będzie ciepło u mnie był spory przymrozek w nocy a w dzień chłodnawo ale słonecznie
Buźiaki Hanuś,Kasiu bawareczko ,Lucynko ,Marcia i Kasiu

Miejsko & sielsko 18:03, 07 mar 2014

Do góry
mam już dziś dzień kobiet
oto MOTYLICA
Boćkowe perypetie ogrodkowe 18:02, 07 mar 2014

Do góry
Anita1978 napisał(a)
Hej! Przyszłam się pokazać, że cię odwiedzam! A ty po innych wątkach tylko latasz!

Uuuuups, Anitko nie bijaj Nie ogarniam forum Wybacz, dla Ciebie kfiatek jak niebo na przeprosiny

Ogród u stóp klasztoru 17:54, 07 mar 2014

Do góry
KONDZIU -- masz przechlapane .....jak się zepsuje to już wiem kto zaczarował

GABRYSIU --- własnie wiem o tej rafii ( tak się to chyba nazywa ) ....jak to sitko nie zda egzaminu to wtedy na pewno to kupię ...coś trzeba sobie ulepszyć , bo ręce u mnie już kiepskie

MIRA - najlepiej jak coś robisz to spisuj doświadczenia w dużym zeszycie ...potem jest jak znalazł .
ja na takie przymrozki do - 3 nie patrzę bo musiałabym ciąć róże w maju .....a taki przymrozek to nie mróz i różom nie groźny ani żadnym kwiatkom , ani krzewom .
co więcej drzewa liściaste to ja przycinam, nawet w styczniu jak tylko coś cieplej ....wtedy nie ma soków i spokojnie można ciąć ...
oczywiście i tu nie ma reguły bo np. katalpę tnę w połowie marca . ona wrażliwa ,podobnie perukowca ...tak więc liściaste ale nie jak leci tylko niektóre np, brzozę , wierzbę ..ale już nie mandżurską...ale klony tak , owocowe tak ....no trzeba to wszystko ogarniać pomalutku , jednak jak się robi notatki to jest to o wiele prostsze w następne lata

dzisiaj dla was azalie wielkokwiatowe ...wielkie kwiaty ..bo jutro dzień kobiet ....ja już dzisiaj zmykam imprezować w babskim towarzystwie ...juro zresztą też ..jest okazja żeby świętować wszak baba jezdem

Opuchlaki 17:54, 07 mar 2014

Do góry
Postanowiłam poczyścić dziś suche liście żurawek. Z ponad 100 najsłabiej wyglądała żuraweczka Burnished Bronze - zaczęłam odrywać listki, oderwałam jeden krótkopęd i zapaliła się czerwona lampeczka. Jak wyciągnęłam kolejny ukazały się robale.
Jak się nie mylę to opuchlaki?

Zajrzałam do innych żurawek z najbardziej poschniętymi listkami
Oto marmoladka
(nie wiem dlaczego zdjęcie się przekręciło, ale i tak to drugie jest ważniejsze)

oczywiście pod spodem

oraz

Wydaje mi się na 95%, że to opuchlaki, ale nie mogę znaleźć ile one siedzą w ziemi.
WSZYSTKIE żurawki, które miały te robale i jajeczka były wsadzone w 2012 roku i kupione od jednego i tego samego sprzedawcy (na szczęście wkłada do roślin charakterystyczne białe znaczniki i mogę wyłapać, które są od niego), rosną w różnych miejscach ogrodu. Udało mi się sprawdzić z 8 innych żurawek kupowanych w tym samym roku np. od Igi i innych sprzedawców i w nich czyściutko. Mam dwa rh od 2012 roku i nigdy na nich nie było pogryzionych liści, mimo że przy jednym też rosła żurawka z robalem. W zeszłym roku ani jedna żurawka nie padła, więc chyba krewetki nie żerowały.
O ich zwalczaniu już przeczytałam, ale mam inne pytania:
Czy to na pewno opuchlaki?
Czy to możliwe, żeby aż tyle siedziały w ziemi zanim zaczęły żer?
Bukszpanowo cisowy początek ogrodu :) 17:27, 07 mar 2014

Do góry
Witaj Justyna - Ustawiając tak bukszapny chciałam zgubić ten skos , jak przekrece kwadrat z bukszpanami to skos bedzie dominujący tego nie chce, przynajmniej tak mi się wydaje
Generalnie kształ rabat jest ustalony i wolę ich nie ruszać.

Mąż zaczął zrywac darn

Chyba pomiedzy tymi małymi bukszpanami wsadze te dwa okazy. Będe chciała je posadzić bardzo blisko siebie i jakoś sciągnąć koronę - idelanie byloby zrobić z tego jedną kulę. Boję się ze jak rozdziele je beda łyse u dołu . Co o tym myslicie?
Generalnie ten duży bukszpan (bukszpany dwa) mają zastapić derenia z mojej koncepcji na początku.
Czekam na Wasze opinie.
Początki w Kruklandii 17:14, 07 mar 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Widzę, że nie będzie podwyższenia.. tak na płasko mi się lepiej podoba A nawet sie bardzo podoba... brzozy rozsuń ile się da.. po 1,5m to dość mało na dorenbos.. mam jedną i wiem jaka rośnie
Moja już ma koronę na ponad 2 metry... a jest ładna i szkoda je ścieśniać.. są bardzo malownicze.. między innymi z tego powodu wyrzuciłam spod brzozy liliowce
Fotkę potem usunę.. posadzona w 2009.. co prawda kupiłam dość dużą.. ale brzozy szybko rosną. I mam pod nią grzyby jadalne

Aniu nie usuwaj!!!! Piękna fotka. Piękna brzózka!
Rozsunęłam jak się dało. Myślę, że wyszło więcej niż 1,5m... na oko Ale one chyba nie będą sobie przeszkadzać?
Początki w Kruklandii 17:09, 07 mar 2014

Do góry
Widzę, że nie będzie podwyższenia.. tak na płasko mi się lepiej podoba A nawet sie bardzo podoba... brzozy rozsuń ile się da.. po 1,5m to dość mało na dorenbos.. mam jedną i wiem jaka rośnie
Moja już ma koronę na ponad 2 metry... a jest ładna i szkoda je ścieśniać.. są bardzo malownicze.. między innymi z tego powodu wyrzuciłam spod brzozy liliowce
Fotkę potem usunę.. posadzona w 2009.. co prawda kupiłam dość dużą.. ale brzozy szybko rosną. I mam pod nią grzyby jadalne

Początki w Kruklandii 17:02, 07 mar 2014

Do góry
Zamiast patyków są już brzozy, ale ich z daleka nie widać
Takie giganty som

Teraz muszę pomyśleć co dalej....

Dla chętnych pomocy przypominam, że ma to być wrzosowisko
Wrzosy i wrzośce muszę dokupić, a do wykorzystania ze swoich mam:
4 miskanty ML
5 berberysów Admiration
1 berberys Green Dream (a przynajmniej coś w podobie)
2 kosodrzewiny
3 turzyce Buchananii
7 turzyc Evergold
4 świerki karłowe (2x nidiformis + 2x karel)
3 miskanty nie wiem jakie, ale mają szerokie źdzbła...podejrzewam Variegatusy

Berberysy i kosodrzewiny chcę tam dać na 100%, ale nie wiem jakie trawy???
Help

Piaskownia na zakręcie 16:57, 07 mar 2014

Do góry
Dla wszystkich odwiedzających

Pierwsze tej wiosny

Początki w Kruklandii 16:57, 07 mar 2014

Do góry
Juzia_G napisał(a)
Mam ławeczki!
Skręciłam tylko jedną....ręce bolą

Dumam jak je pomalować... szary za mną chodzi...do donic by pasowały

Ale się cieszę...ładniutkie som

Drewniana ławkę olejną farbą będziesz malować... to mi się nie podoba... szkoda takiej pięknej ławki..robić jak w PRL-u ..... zastnów sie czy jednak nie zaolejować czy jakaś bejcą nie pociągnąć..
Chyba, że coś nie doczytałam.. bo przynaję sie czytam wyrywkowo.. głownie pismo obrazkowe lecę..
Ogrodnik Mimo Woli cd 16:51, 07 mar 2014

Do góry
A przed chwilą popełniłam wianek.... nie jest to mistrzostwo świata absolutne... ale biorąc poprawkę, że sama robiłam i bez norania inspiracji.. tylko co w ręce wpadło w sklepiku.... to wianki ma Ogrodowisko, wianek mam i ja. Jestem praktyczna.. to z jednego wianka będzie również wersja wielkanocna...
To wersja codzienna.. i proszę zwrócić uwagę na kolor... RÓŻOWY.. ten którego najbardziej nie lubiłam... a wielkanocna z doczepianymi barankami

Podkład stary, kwiatki po 2 zł, zielone gałązki po 80gr.. rolka wstążki 9,50 (będzie na kilka razy), filcowe baranki na spinaczach 10,50 Cena nie powala na kolana, a radocha jest

Detale

Ogrodnik Mimo Woli cd 16:42, 07 mar 2014

Do góry
Magda 70.. z mojej strony plan naprawczy jest

Kitek - foto było hortensji.. a ja tylko się tam zaplątałam.. patyczki widziałam

Madżen - dziś pada..w porywach +4.. i wilgoć dooopkę rżnie... ohyda.... na pocieszenie zajechałam na giełdę rolną... plan naprawczy też wziął w łeb.. i do szkółki zajechałam , bo powoli otwierają.. kupiłam mały krzaczek obieli.. jak Rysia w Tarnowie.. A teraz czekam na pogodę..

Bociek, Kindzia - wszyscy piszą o podlewaniu, a ja nie muszę, bo mokro wszędzie.. stopił się śnieg.. i jest do tej pory mokro.. i błoto.. w rabaty nie wejdzie, bo glina sie klei..

Mirka - ja jutro mam dzień wnusiowy, wiec nawet jak będzie słoneczko, to też nic w ogrodzie nie zrobię.. ale czekam, aż się ziemia ogrzeje.. npo może dzisiejszy zakup na poprawę nastroju i z okazji jutrzejszego Dnia Kobiet (co by mężuś nie musiał jechać po kwiatki) do donic posadzę. Ale jak było nie kupić takich ogromnych ciemierników?? Przekwitną i pójdą do ogrodu... do reszty kolegów i koleżanek.. w kupie raźniej Z tego powodu nawet różę wykarczowałam, aby mieć miejsce pod pole ciemiernikowe..

Ta dam... doniczki Gierczusiowe dostaną jutro wypełnienie Na razie przymiarka..

Takie wielkie okazy

Ogrodniczka i jej mały ogródeczek 16:39, 07 mar 2014

Do góry
Pola napisał(a)
Dalsza część tej rabaty gdzie po prawej klon żółty i posadzone są róże, Danusia sugeruje by troszkę je ścieśnić i tak też zrobię, za nimi kula z bukszpany a w tle trawy, tylko myślę czy to dobry pomysł bo z tym bukszpanem , wśród traw może do nie widać....

Bukszpan za różami i za trawami?
A nie da się przed? Bo nie będzie go widać raczej.
I te dwa stożki obok siebie jakoś tak mi nie grają.

Tak się tylko czepiam
Wiem, że będzie ładnie

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 16:14, 07 mar 2014

Do góry
Załączam trawnik, tak wygląda po zimie - strasznie żółto-brązowo - czy to normalne - mam wrażenie, że w niektórych miejsca już zielenieje. Jako, że to jest młody trawnik, to jak czytałem, wertykulacja odpada. Aerację można przeprowadzić, czy też nie?

Działka prawie w Borach Tucholskich 16:07, 07 mar 2014

Do góry

sama słodycz

Ciekawe co Ci z tego kranu leci? pod co go podłączyłeś ?
Zbigniewie, czy Twój buk Purple Fountain też choruje. Upatrzyłam sobie takiego a tu gdzie nie czytam to albo robale, albo liście schną, albo grzyby, albo inne choroby.
W ogródku Iwony 15:23, 07 mar 2014

Do góry

Nie mam typowego skalniaka, roślinki rosną w różnych miejscach w ogrodzie.
W ogródku Iwony 15:15, 07 mar 2014

Do góry
W ogródku Iwony 15:12, 07 mar 2014

Do góry
W ogródku Iwony 15:06, 07 mar 2014

Do góry
Ciesze się że mnie odwiedzacie. W ogrodzie nic się nie dzieje, pogoda do bani, więc nic nie robię. Tak to już jest z roślinami skalnymi w ogóle, nie tylko z zawciągiem, że trzeba odmładzać co jakiś czas. Trochę to kłopotliwe ale i tak lubię te skalne poduchy. Znalazłam kilka zdjęć skalnych roślin.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies