Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe zacisze 09:50, 07 kwi 2014

Do góry
Gosiniak napisał(a)
Kwiatowo u Ciebie niesamowicie, faktycznie prawdziwa wiosna, przepięknie.

Jest naprawdę pięknie
Dni słoneczne , ale strasznie wietrzne.

Magnolia zaczyna rozkwitać
Przycinanie - cięcie tui 09:48, 07 kwi 2014

Do góry
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 09:29, 07 kwi 2014

Do góry
Margarete napisał(a)
Kulkowania bukszpanowego ciąg dalszy, ale ta rabata podobnie jak poprzednia jest jeszcze nie dokończona, trawki eszcze wszstkie nie posadzone, widac że to tylko przymiarka

Kitki trawkowe świetne
z Twoich magnolii cieszę się razem z Tobą
Nasz przydomowy ogródek 09:22, 07 kwi 2014

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Kondzio tulipany rozkręcają się na dobre.

Bogda trzymaj się i wszystkiego dobrego.

Aniu dzięki za foty karmnika. To on się rozrasta jak diabli i myślę że po żwirku też pójdzie. Posadziłem odmianę złocistą. Czekam na następny wysyp tulipanowy. Po wczorajszym deszczu dziś pięknie i słonecznie. Ta plantacja wrotyczu wystarczy dla kilku ogrodów. Nie ma sprawy jak co to przyjeżdżaj. Nowe pędy wyrosły tak na 15 cm i zrywałem na kilku kępach zaledwie. Mikstura zrobiona i dziś będzie podlewanie. Szukaj u siebie na ugorach, miedzach, drogach polnych im wyżej teren tym więcej bo lubią suchą glebę.

Zbyszek co podlewasz wrotyczem i ile trzymałeś w wiadrze z wodą? ja dodawałam do kompostownika w rajskim
Ranczo Edy 09:20, 07 kwi 2014

Do góry
Pierwszy raz opitoliłam Bergenie....... ciekawe jak będą teraz rosły he he

Ranczo Edy 09:16, 07 kwi 2014

Do góry
Deszczowo ale ciepło

Kwiatowy ogródek Monteverde 09:14, 07 kwi 2014

Do góry
Dzisiejsza kartka

nad ranem troszeczkę popadało jest ciepło i wychodzi słoneczko
Nasz przydomowy ogródek 09:10, 07 kwi 2014

Do góry
Kondzio tulipany rozkręcają się na dobre.

Bogda trzymaj się i wszystkiego dobrego.

Aniu dzięki za foty karmnika. To on się rozrasta jak diabli i myślę że po żwirku też pójdzie. Posadziłem odmianę złocistą. Czekam na następny wysyp tulipanowy. Po wczorajszym deszczu dziś pięknie i słonecznie. Ta plantacja wrotyczu wystarczy dla kilku ogrodów. Nie ma sprawy jak co to przyjeżdżaj. Nowe pędy wyrosły tak na 15 cm i zrywałem na kilku kępach zaledwie. Mikstura zrobiona i dziś będzie podlewanie. Szukaj u siebie na ugorach, miedzach, drogach polnych im wyżej teren tym więcej bo lubią suchą glebę.

Opuchlaki 08:56, 07 kwi 2014

Do góry
Mikstura z wrotyczu gotowa. Dzisiaj po południu poczęstuję żurawki i profilaktycznie Rh. Powiem Wam że to nieźle pachnie.

Ogród niby nowoczesny ale... 08:55, 07 kwi 2014

Do góry
Magda70 napisał(a)

Madziu tą konstrukcję pod taras to robiliście ze stali czy się mylę, bo wydaje mi się że widzę tam kątowniki i profile ...??
Boćkowe perypetie ogrodkowe 08:46, 07 kwi 2014

Do góry
bociek napisał(a)

Bociusiu kulkowa cudna... a cisy na kijach to bym najchętniej ci ukradła
Kolorowy ogród na piasku 08:30, 07 kwi 2014

Do góry
Wpadam na chwilkę Obiecuję Wam i sobie, że wieczorem będę na dłużej, odpowiem na pytania i złoże trochę wizyt. Ryję codziennie na rabatach i wieczorami jestem półżywa ale dzisiaj mam wolę pokonać te niemoce i nadrobić zaległości

U mnie zamglony poranek, na pocieszenie ostawiam słoneczne kwiatuszki

-
Ogród z łezką 08:18, 07 kwi 2014

Do góry
bociek napisał(a)
Z takich zwiewnosci to stipa jednak, no ale niestety loteria z zimowaniem. Chyba, ze bedziesz inwestowac w nasionka i bawic sie we wlasna produkcje. Frosted curls jest zwiewna, chociaz mniej, nie podoba Ci sie?

Tak wyglada u mnie z tylu za baronem

Nie będę się bawić w sianie, odpada. Frosted curls jest za niska i za rozłożysta. Szukam czegoś podobnego do stipy, znalazłam trzęślicę modrą "Dauerstrahl"...muszę o niej poczytać.
Bociusia dziękuję
Walczę z ogrodem :) 07:54, 07 kwi 2014

Do góry
Cześć Agula

Wracam po wielkich depresyjno-ogrodowych nastrojach.....
Nie ukrywam, że powódź mnie dobiła (wraz z areałem do zagospodarowania).
No ale, co nas nie zabije to nas wzmocni
Chciałam podziękowac osobie, która pomogła mi się wykaraskać z ogrodowego spleenu. Dziękuję Ci bardzo

Teraz od początku. Lasek z wekmutek się trzyma. Coprawda w przeciągu 3 lat wycięliśmy około setki dużych drzew, ale obecnie choróbsko (do teraz nie wiemy co to było) jakby ustało. Sosny mają spokojnie po 5 metrów. Powieszona budka lęgowa przed rokiem powoli się zapełnia (widzę kawałki małych patyczków i mech wystajacy z budki). Pod jedną choinką zamieszkał bażant (samiec). W pobliży kompostownika. Oczywiście jeszcze go dokarmiamy (słonecznik). Chodzi sobie dumny pan na ogrodzie .
Trawnik. Był moim priorytetem ale nie dam rady takiego dużego obszaru kosić, wertykulować, piaskować, plewić i cholera wie co jeszcze....Więc... robimy rabaty.
Ile razy mąz przeklnął Gośkę w myślach podczas zdzierania darni . Tylko on to wie .
Ale odwalił kawał roboty. Szkoda tylko, ze to dopiero około 1/4 (jak nie mniej). Ale nie wszystko na raz, na razie jedna rabata:

Kupiliśmy ekobordy, w sobotę je założyliśmy:

Darń którą mąz ściągnął, zrzycilliśmy na kupę, i teraz przy ryciu ziemi wrzucamy na dno (po pierwsze nie mam tyle miejsca żeby darń skompostować a po drugie szkoda mi ziemi, mam miejsca, gdzie musze jeszcze jej nawieźć).
Tutaj trójkącik już "na gotowo" -zryte, zgrabione :

Obmyśliliśmy że:
Od płotu idąc będzie :
- żywopłot bukowy (już jest, choć powódź plus nornice niego go osłabiły, jak będa braki usupełnię jesienią)
- hortensje limelight (dzisiaj przyjeźdzą kurier)
- przegorzan, odętka wirginijska biała (z nasionek), drżączka (moje 3 sztuki bardzo się rozrosły, będę je dzielić, chabry (nasionka)

Warzywnik:
- w sobotę przygotowałam pod truskawki poletko (tez trzeba było zedrzeć darń)

NA razie tyle.... powoli przedstwaię resztę rabat (na razie plany).
Obecnie skupiłam się na warzywach (pół garderoby w pojemnikach ) oraz na 4 paczuszkach stipy (pod drugą rabatę). Druga rabata będzie pod brzozami (jedna wysoka na 8 metrów, jedna młoda i dokupić chcę doorendosy 3. Tutaj będzie stipa na zmianę z lawendą szerkolistną (ukorzenia się).
ogrodoweimpresjejolki 07:49, 07 kwi 2014

Do góry
Aniu, Kasiu

Zgodnie z prognozą i życzeniami padało cała noc
Wczoraj rozsypany nawóz na trawniku zaczął działać, zresztą te pod roślinkami też .
Wczoraj moja brzoskwinia była cała w różowej sukience, oby nie było niespodzianek pani zimy, to będzie znowu sporo owoców

Przy kwiatkach jagody kamczackiej kręciło się sporo trzmieli, więc na jej owoce tez możemy liczyć

Nabrzmiewają pąki kolejnych drzew owocowych ...

Mogłaby być przerwa w tym padaniu na parę godzin, bo muszę coś pilnie na działce zrobić
Pora na zmiany, czyli Alkowe rewolucje ogrodowe 07:46, 07 kwi 2014

Do góry
AlKa napisał(a)
Te żurawki trafią pezed rododendrony a tu sama nie wiem jakieś trawy albo ciemniejsze żurawki, bo te jednak dużo słońca mają

Ja tam się słabo znam, ale dałabym tu jakiś kolor - np. bordowe żurawki.
Gdzie upolowałaś runiankę?
Mój mały skrawek ziemi 07:33, 07 kwi 2014

Do góry
Aniu spróbuję to wyjaśnić , posłużę się wzorem pięknego ogrodu Kasi z" ogrodu z czerwonym mostkiem " na łączeniu nic nie ma i zastanawiałam się czy tak samo u siebie nie zrobić ? szczególnie na rabacie leśnej

n

a rabacie nowej z ciurkadełkiem zrobię coś bardziej ułożonego w tym stylu kora i łezka z kamyczków
nie zwracać uwagi na obsadzenie rabaty , bo to tylko plan początkowy nie ukończony
Ogród Magdalenka 07:30, 07 kwi 2014

Do góry
noemi napisał(a)

te trzy kulki na pniu to trzmielina?
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:25, 07 kwi 2014

Do góry
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:23, 07 kwi 2014

Do góry
I moja pierwsza kompozycja doniczkowa

Zielona żurawka trochę licha bo uskubałam zaszczepkę z żurawki spod lasu, a one najgorzej przezimowały, ale mam nadzieję że szybciutko wypuści moc nowych listków
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies