Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:39, 11 lut 2020

Do góry
Jejku, mus lecieć i robić, cały samochód kolejnych gadżetów, ale już chęci nie te Ewciu
Leżą sobie w bagażniku. One są planowane bardziej już na przyszły rok w szklarni Dużo drobiazgów walentynkowych.
Zapomniane ogrody Zręcina 12:33, 11 lut 2020

Do góry
Zdjęcia historyczne przeniosłam do pierwszego postu. Będzie lepiej, dziękuję i pozdrawiam.
Zapomniane ogrody Zręcina 12:24, 11 lut 2020

Do góry
Czy ta kaczka mandarynka jest uciążliwa w hodowli? Mam jeziorko, czy one by nie uciekły z posesji? Latają?
Zapomniane ogrody Zręcina 12:14, 11 lut 2020

Do góry
Dziękuję za tę historię.
Pomagam w moderacji
Wertykulatory 12:05, 11 lut 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ten wałek z lewej to nie to samo co buty z kolcami, on tylko powierzchniowo wyczesuje filc. Ten z prawej nacina darń.

Witam,

Dziękuje za odpowiedź.

Czyli gdyby tak krótko to podsumować to:

Buty z kolcami - używamy dowolnie często - napowietrzamy trawnik
Ten wałek z nożami (z prawej) - wertykulacja (1-2 razy w roku wiosna i jesień)

Natomiast ten wałek do powierzchniowego wyczesywania filcu (ten po lewej)?
W jakim okresie warto go stosować? ile razy w roku?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:04, 11 lut 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Przegladam i szukam i pewnie gdzies odpowiadalas, ale nie moge znalezc. Jak sie nazywa ta rozowa roslina? To rodzaj floksa?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:21, 11 lut 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ładnie będzie wyglądał kwitnący żywopłot, ożywi smutne sosny i rozjaśni.

Dziękuję za radę. Jeszcze rozważam bluszcz na płocie ale obawiam się że nie zapanuje nad nim.
Z żywopłotu kwitnacego jaki gatunek najbardziej Pani poleca. Strona wschodnio północna. Ziemia z przewagą gliny ale przy sosnach raczej sucho.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 20:45, 10 lut 2020

Do góry
Nowaczek napisał(a)

Wstępnie ułożyłem sobie to tak:

1. Wertykulacja (w momencie kwitnięcia forsycji)

2. Z uwagi na znaczną ilość mchu myślę, że potrzebne będzie wapniowanie (nigdy raczej też nie było wykonywane) – sprawdzę jeszcze odczyn ph – i tutaj pytanie wapniowanie zrobić przed wertykulacją (ile czasu), w trakcie czy kilka tygodni później. Dodatkowo jakie wapno będzie odpowiednie – myślałem Florovit mikrogranulat?

3. Następne zabiegi jakie chciałem wykonać to odchwaszczenie – Tutaj myślałem o preparacie Biofix? W jakim czasie po wertykulacji/wapniowaniu to wykonać?

4. Nawożenie - tutaj myślałem o nawozie uniwersalnym firmy Barenburg? Czy lepsze będzie coś również antymech? Dodatkowo pytanie, takim Barenburgiem co jaki czas powinniśmy nawozić? Oraz z uwagi na wcześniejsze zabiegi kiedy będzie odpowiedni czas?

5. Po wertykulacji może się okazać, że będą miejsca w których będziemy musieli dosiać trawę. Czy tutaj odpowiednia będzie mieszanka regenerująca? I w który momencie z uwagi na powyższe zabiegi przeprowadzić dosiewkę.

Jeżeli macie lepszy pomysł lub polecacie przeprowadzić jeszcze jakiś zabieg to również proszę o informację.

Z góry bardzo dziękuje za pomoc.

1. Badanie pH gleby (jeśli zbyt kwaśna) - wapnowanie - ten zabieg wykonujemy wcześnie, przełom lutego/marca, zanim trawa wejdzie w okres wegetacji
Wapnowanie dolomitem.

2. Wertykulacja (forsycje)
3. Nawożenie w kwietniu/maju, potem raz w m-cu plus dobre podlanie
4. Odchwaszczanie w fazie wegetacji chwastów, przed ich kwitnieniem. Nie ma preparatu Biofix, był Bofix, ale teraz podobno jest wycofany. Inne Starane, MNiszek, Chwastox
5. Dosiewka powinna być robiona tą samą mieszanką, co był wysiew.
6. Koszenie co 4 dni.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:35, 10 lut 2020

Do góry
Wiało dzisiaj i lało, grzmiało...
Zanim się pogorszyło, porobiłam porządki.
Wyłowiłam ze stawu nawiane śmieci i odpady z tulipanowca, zagrabiłam trawnik, posadziłam narcyzy żółte do donicy.

Umyłam okno w kuchni, ozdoby na parapecie (kule ceramiczne) - poprawiłam sobie widoki na ogród.
Powiesiłam ozdoby walentynkowe ....jeszcze nie czas, ale już prawie.
Jestem zadowolona bardzo, że nie napracowałam się a ogród wygląda znacznie lepiej.
Wertykulatory 20:31, 10 lut 2020

Do góry
Ten wałek z lewej to nie to samo co buty z kolcami, on tylko powierzchniowo wyczesuje filc. Ten z prawej nacina darń.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:28, 10 lut 2020

Do góry
U nas nie padał grad w Przypkach, a w Komorowie się tak ociepliło po grzmotach.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:23, 10 lut 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Lewa strona powinna być pomieszana - takie pasy jedno z tej, a drugie z tamtej niedobrze wygląda. Po prawej masz za mało wszystkiego./ Wierzba Hakuro to zły pomysł, jest krótkowieczna, nie jest zimozielona, po kilku latach wyrzucisz i tak,więc od razu posadź coś cenniejszego. Dwa wrzosy to za mało, powinno być 40 wrzosów. Nie wiem jakie są wymiary i ile tego się tak naprawdę zmieści na prawej rabacie.

Te rabaty są obok siebie, powinny nawiązywać roślinnością, coś powinno się powtórzyć, a tutaj każda rabata sobie
Jakby się miały obrazić na siebie

Skoro tam jest ambrowiec kolumnowy, to na prawej zamiast wierzby może być ambrowiec kulisty 'Gum Ball'

Ambrowiec kulisty! To jest genialne! A jednocześnie oczywiste. Aż mam ochotę puknąć się w głowę, że sama na to nie wpadłam! Dziękuję Danusiu
Postaram się rozrysować jeszcze raz prawą rabatę.
A co do lewej, to wydawało mi się, że rośliny w rzędach na rabacie to jakoś tak elegancko wyglądają... No i lubię jak wszystko jest tak regularnie w odstępach posadzone. A gdybym tak zrezygnowała z róż i stipę powsadzała nieregularnie między bukszpany a lawendę? Chyba spróbuję rozrysować kilka wariantów i wkleję tutaj. Dziękuję jeszcze raz za rady!
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:04, 10 lut 2020

Do góry
U nas burza była, grzmiało i zrobiło się od razu plus 12 stopni. Czyżby zapowiedź rychłej wiosny?
Najlepsza tuja (Thuja) na żywopłot 16:01, 10 lut 2020

Do góry
Można ograniczać, ale tak na wieki nie zatrzymasz ich na 150 cm. Przecież to żywe drzewa więc rosną, a radykalnie tui nie da się odmłodzić.
Wyłącznie cis można ścinać do gołego drewna i odbije.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:56, 10 lut 2020

Do góry
Lewa strona powinna być pomieszana - takie pasy jedno z tej, a drugie z tamtej niedobrze wygląda. Po prawej masz za mało wszystkiego./ Wierzba Hakuro to zły pomysł, jest krótkowieczna, nie jest zimozielona, po kilku latach wyrzucisz i tak,więc od razu posadź coś cenniejszego. Dwa wrzosy to za mało, powinno być 40 wrzosów. Nie wiem jakie są wymiary i ile tego się tak naprawdę zmieści na prawej rabacie.

Te rabaty są obok siebie, powinny nawiązywać roślinnością, coś powinno się powtórzyć, a tutaj każda rabata sobie
Jakby się miały obrazić na siebie

Skoro tam jest ambrowiec kolumnowy, to na prawej zamiast wierzby może być ambrowiec kulisty 'Gum Ball'
Mój ogrodowy pamiętnik 20:58, 09 lut 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)

Powiedział też, że kiedyś mówił, że trawnik powinien zajmować 1/3 ogrodu a teraz uważa że maksymalnie 20% .

To zupełne bzdury mówi Trawnik tyle zajmuje, ile potrzeb ma dana rodzina, która z niego będzie korzystała, zależy od tego właśnie, od nasłonecznienia ogrodu (w cieniu się nie uda), zależy od kształtu ogrodu itd... No czego to nie wygadują, żeby zapracować na to honorarium, jakie dostaje za występ..

Praktyk z niego żaden, ani ogrodnik. Nie mówię tego żeby obrazić, ale niech pomyśli jak coś mówi do szerokiego grona słuchaczy
Pomoc emerytce przy metamorfozie 20:50, 09 lut 2020

Do góry
Ja mam taki ilex w swoim ogrodzie.
Przeddomie piękne cały rok 20:27, 09 lut 2020

Do góry
Sylwia jak zwykle pomocna, ale niewiele tutaj możemy pomóc Zlituj się kobieto nad nami i podaj zdjęcia, plan, widok jak wygląda dom.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:31, 09 lut 2020

Do góry
Śnieg nie jest groźny, bardziej mróz niż śnieg. Nie panikuj, wszak to rośliny które przeżyją gdy będzie minus 25, muszą być jednak w gruncie, choć nie jest powiedziane, że w donicy by nie przeżyły,
Bardziej może mrozu nie wytrzymać sama donica i pęknąć.

Co z nimi robić? Trzymasz w piwnicy, ale czy tam jest światło, czy ciemno/
Jeśli ciemno to musisz jakimś sposobem obniżyć temp. żeby nie rosły. Przenieść gdzieś.
Jeśli są wydelikacone (białe) nie można ich wystawić na mróz. Śnieg nie jest przeszkodą, ale jeśli leży, to zakładam że jest na minusie.

Co robić, trzeba było nie trzymać w piwnicy tylko na zewnątrz. Teraz to ja nic nie pomogę.

Hartuj w ciepłe dni, a potem wystaw na zewnątrz. Inaczej zakwitną w piwnicy I będą takie wydłużone i poprzewracają się
System automatycznego nawadniania 17:51, 09 lut 2020

Do góry
Nie, to musi być oddzielna sekcja, bo zraszacze z reguły podlewają krótko, a linia może chodzić i dwie godziny. Ta sama sekcja nie może być.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies