Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród Mirelli 08:27, 27 maj 2016

Do góry
dominika_ napisał(a)
Piękne piwonie, u Ciebie szałwia już kwitnie a u mnie dopiero kwiatostany wypuszcza

Byłam u rodziców 30 km od mojego miejsca zamieszkania i w ogrodzie wszystko bardziej rozwinięte niż u mnie.
U mnie przekwitnie, a u Ciebie będzie w pełni rozkwitu
Ogród Mirelli 08:24, 27 maj 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Świetna ta rabata z szałwią i stipą.

Szałwia taka jak moja.

Bardzo jestem zadowolona z szałwi. Mam ją zaledwie kilka tygodni. Podobno jak przekwitnie to ma brzydkie liście, więc posadziłam stipę, żeby trochę je przykryć
Ogród Mirelli 08:21, 27 maj 2016

Do góry
Flower1 napisał(a)

Cudna piwonia ,ja jeszcze czekam na swoje.Super połączenie trawy z szałwia,bardzo fajnie bedzie wyglądało.

Magda ciągle coś zmieniam na tej części rabaty i ciągle coś mi nie pasuje. To jest to miejsce gdzie było wrzosowisko. Częściowo jeszcze jest, te ładne wrzosy i wrzośce, które przetrwały zostawiłam, ale dalej myślę co tam posadzić. Chciałam jeżówki dać, a teraz się zastanawiam czy może lepiej żurawki, a może jedno i drugie?
Mój 4 arowy azyl... 00:23, 27 maj 2016

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Basiu, obiecana fotka. Tak na 100% nie jestem pewna, czy to ożanka, bo mam też wysiane malutkie i trochę się różnią, może dlatego, że rosły w ścisku i maleńkie pikowałam. Nie jest to szałwia, bo ta ma owalne listki, trójbarwna też inaczej wygląda. Siewki w pobliżu rośliny matecznej. I druga fotka, tu są na pewno siewki liatry, aminka i hyzopu oraz chyba ożanki. Pisałaś, że wysiała się i u Ciebie, podobna? Zostawię, okaże się

Mariolo, dzięki. To z pewnością jest ożanka. Na razie nie mogę porównać, bo moje siewki są malutkie i jakby zatrzymały się we wzroście. Może miały za sucho? Ale po wczorajszym deszczu powinny ruszyć i wtedy okaże się co zacz? W cierpliwość muszę się uzbroić, ot co!

Edit. dla porównania wstawiam zdjęcie moich siewek w sporym powiększeniu. Chyba takie same, tylko mniejsze.

Mój 4 arowy azyl... 23:42, 26 maj 2016

Do góry
Basiu, obiecana fotka. Tak na 100% nie jestem pewna, czy to ożanka, bo mam też wysiane malutkie i trochę się różnią, może dlatego, że rosły w ścisku i maleńkie pikowałam. Nie jest to szałwia, bo ta ma owalne listki, trójbarwna też inaczej wygląda. Siewki w pobliżu rośliny matecznej. I druga fotka, tu są na pewno siewki liatry, aminka i hyzopu oraz chyba ożanki. Pisałaś, że wysiała się i u Ciebie, podobna? Zostawię, okaże się

Tu ma być ogród :) 23:11, 26 maj 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Pewnie, że czekaj aż niemal stracą kolor. Myślałam, że twoje są juz po jak moje... u mnie kolor daje już szałwia A lada dzień będzie i lawenda

No to dobrze, jeszcze się troszkę nimi nacieszę, bo to moje pierwsze w życiu czochy, już mam swoje ulubieńce - Purple Sensation.

A jeszcze dopytam, jak się ścina ten kwiatostan z łodyga to przy ziemi? Liście też już uschnięte więc zostanie taki kikut przy ziemi, dobrze myślę?

Szałwia u mnie już daje czadu, a na lawendę bardzo liczę, w zeszłym roku nie kwitła, ale teraz ma zamiar zakwitnąć, może skąpo, ale zawsze to coś.
W Kruklandii 23:09, 26 maj 2016

Do góry
Gąszcz na Agentkowej i Tradescant

Lawendzia

Szałwia w przechowalniku....a taka ładna i orlik

Chaos oswajany 23:08, 26 maj 2016

Do góry
Podziałane

Zdjęcie coś słabe, jutro się poprawię. Układ rabatki jest w tej chwili taki:

1 - forsycja
2 - pigwowiec (nie wiem, czy zostanie tu na stałe, ale do jesieni siedzi, może będą owocki )
3 - ostrogowiec
4 - szałwia omszona Snow Hill
5 - szałwia omszona różowo-fioletowa
6 - rozplenica Little Boy
7 - turzyca ptasie łapki
8 - obwódka bukszpanowa
9 - trawy/turzyce (np. Amazon Mist)
10 - tujki Mirjam
11 - imperata cylindryczna Red Baron
12 - berberys Red Rocket
13 - rozplenica Hameln

Czy to ma ręce i nogi? Punktów 5-9 i 13 na razie nie ma. Nie wiem, czy szałwia i ostrogowiec nie będą za gęsto ostatecznie, nie znam się A na obwódkę zamiast bukszpanów może lepiej dać coś innego, żurawki, czy cuś, chociaż coś zimozielonego byłoby tutaj wskazane.
Ogródek Iwony II 22:03, 26 maj 2016

Do góry
Zana napisał(a)
A, Iwonko pokażesz jak wyglądają Twoje róże z wiosennego zakupu?. Bo moje jakoś tak słabo przyrastają, mam wrażenie, że kwiaty to pieśń dalekiej przyszłości.

Aniu, życzenia zdrowia przekazałam.
Moje różyczki w bardzo różnym stadium. niektóre tegoroczne lepiej wyglądają, niż te zimujące u mnie. Te zimujące mocno podmarzły i musiałam sporo przyciąć, więc niektóre wypierdki ledwo od ziemi odrosły. Na przykład Artemis sadzona jesienią:

Najlepiej z tegorocznych zachowuje się Baronesse. Ma piękne pąki kwiatowe, największe u mnie wśród róż:

A tu rabata z różami herbacianymi sadzonymi w tym roku, dość późna dostawa ze szkółki, bo po świętach było

Jako uzupełnienie róż: orliki, kocimiętka i szałwia. Dojdą jeszcze trawki Melica Cilata - są zamówione

A rabatę wysypałam skoszoną trawą, aby lepiej utrzymać tam wilgoć
Tu ma być ogród :) 21:30, 26 maj 2016

Do góry
Pewnie, że czekaj aż niemal stracą kolor. Myślałam, że twoje są juz po jak moje... u mnie kolor daje już szałwia A lada dzień będzie i lawenda
Roztoczańskie klimaty 21:25, 26 maj 2016

Do góry
Zeta napisał(a)
No i obiecana pinterestowa ...narazie nie powala ....zresztà nie odbijajà mi Morning lighty i miskanty .....niewiem co się stało zmarzły czy co??????

Ale już niedługo werbena pokaże pazurki

nie jest tak źle szałwia i to coś zielone na ostatnim zdjęciu ładnie wygląda
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 20:28, 26 maj 2016

Do góry
Pięknie

U mnie szałwia jeszcze nie zaczyna... ze 2 tygodnie potrzebuje, no moze w 2 miejscach bedzie szybciej... i naparstnica taka wielka i kwitnie? szok, to Twoja z gruntu czy kupowałaś nówkę?
Tu ma być ogród :) 18:34, 26 maj 2016

Do góry
Z cyklu portrety roślin

Zwykły szczypiorek, a śmiało można go teraz nazwać rośliną ozdobną.

Biała szałwia, w ubiegłym roku rozczarowała, teraz zanosi się na ładne kwitnienie

Wiązłówka bulwkowa - w zeszłym roku w ogóle nie zakwitła, teraz już z pączkami, to odmiana o pełnych białych kwiatach

Carex Bronze Form zakwitła, niestety tylko 2 z 5 szt, 3 nie dają oznak życia.

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 17:44, 26 maj 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
Szałwia szaleje

A fak! ŁAŁ!!!! Wielgachne!!!
a czasem nie na temat ... 16:26, 26 maj 2016

Do góry
A szałwia jednoroczna ale jaka piękna,też bym się jej nie oparła , w szczególności tym fioletowym łodyżkom.
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 10:15, 26 maj 2016

Do góry
ostrogowiec w lawendzie

szałwia - mam jej dużo wszędzie, nasiała się sama

wielosił
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 10:13, 26 maj 2016

Do góry
hortensja pnąca

po lewej - bodziszek i szałwia, po prawej czosnki
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 08:44, 26 maj 2016

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)
Szybka ta szałwia i śliczna
jak to u nikogo nie kwitnie jeszcze?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 08:43, 26 maj 2016

Do góry
Kacha123 napisał(a)
No to dała czadu ta Twoja szałwia!
Szybkiego powrotu do zdrowia dla synusia!
dzieki.Kasiu. po nim.chorobynjuz nie widać
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 08:42, 26 maj 2016

Do góry
MAD napisał(a)
Twoja szałwia oszalała! Muszę dorwać w tym roku jarzmiankę bo kest cudna. Współczuję różyczki. Zdrowia dla chorowitka.
tak jarzmianka jest cuuuuudna! Roślina wśród 10 must have w moimogrodzie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies