Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Rośliny do ogrodu w stylu śródziemnomorskim 23:30, 03 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Proszę bardzo, świeżo opublikowany

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/475-ogrody-srodziemnomorskie

Dziękuję bardzo za tę informacje - wynotowałem sobie kilka ciekawych typów do mojego ogrodu:

oliwnik
perowskie
szałwia omszona ‘Blaukőnigin’
budleja Dawida ‘Ile de France’
Ożanka Teucrium hircanicum „Paradise Delight“
sosna czarna pinus nigra
jałowiec skalny ‘Blue Arrow’
lawenda wąskolistna
juka karolińska
Jałowiec łuskowaty blue carpet
Jałowiec płożący blue chip
Jałowiec płożący icee blue
Funkia hosta halcyon niebieska

Czy na któreś z nich powinno się szczególnie uważać w naszym klimacie jeśli chodzi o warunki sadzenia i pielęgnację?

Pozdrawiam
Tu ma być ogród :) 15:00, 03 maj 2016

Do góry
Kuba napisał(a)
Potraktowałabym tę część za wykuszem jako przedłużenie rabaty
A pod wykuszem może bardziej rozrzucić rośliny- lizaki wyglądają jak posadzone w linii a kule w skupieniu pod oknem, a tam gdzie obwódka jest pusto- rozrzuciłabym je a pomiędzy nimi już tylko wypełniacze

jak patrzę na te zdjęcia to też stwierdzam, że trzeba zrobić kontynuację.

Z kulkami masz rację, przesadzać nie będę ale kiedyś dokupię ze dwie szt. i dam bardziej z przodu.
Trzmieliny nie są w linii, choć na zdjęciu może tak się wydawać.
Z przodu są spore odstępy między roślinami, ale to dlatego, że kiedyś lawenda będzie tworzyć duże kule i te luki się zapełnią, na dzień dzisiejszy przyznaję, że wygląda jakby tam czegoś brakowało.

Jeśli kontynuacja to lawenda, kule bukszpanowe, szałwia, ale przydałoby się coś wyższego na ścianę, no i może jakieś róże, nawiązujące do tej strony gdzie altana?

Może jakieś stożki na obu końcach tej częsci ścianki? Bo za wykuszem ta rabata ma szersze miejsce o wymiarach 2,2x1,5 m a i w miejscu gdzie ona łączy się z frontową też zostaje taka większa wolna przestrzeń.

Tu ma być ogród :) 13:42, 03 maj 2016

Do góry
Przeróbka rabaty pod wykuszem.

W połowie czerwca ubiegłego roku zrobiłam rabatę przed wykuszem, było tam 6 bukszpanów (3 duże z likwidowanej plantacji, w związku z czym łyse miejsca musiały być podsadzone młodymi sadzonkami i 3 małe aspirujące do bycia kuleczkami), szałwia deep blue, carex the beatles, bordowe żurawki i maleńska stipa z własnej hodowli, a na środku wiąz Geisha.
Wyglądało to tak:

a we wrześniu już tak

W międzyczasie rabata przeszła kilka zmian, wyleciały stantad carexy The Beatles (słabo sobie radziły w słońcu, do tego zostały pożarte przez stipę i szałwię) i bordowe żurawki, a po zimie okazało się, że trzeba wykopać stipę, która nie ruszyła.

Rabata do końca mi nie leżała od początku no więc poszła do przeróbki.
Dosadziłam 8 kul bukszpanowych, które miałam w przechowalniku, zamiast stipy w jednej części posadziłam molinię Variegata, w drugiej seslerię Heafleriana, na całej ścianie budynku zrobiłam obwódkę z lawendy, do tego doszły jeżowki Butterfly Kisses, a zamiast wiąza Geisha, 4 trzmieliny na pniu i tak to teraz wygląda.

Moje początki- i brak doświadczenia :) 15:17, 01 maj 2016

Do góry
Zabrałam się za robienie teraz rabaty w poprzek działki, częściowo wymyśliłam co tam posadzę ale zostały mi jeszcze puste pola, gdzie nie wiem co tam umieścić. Są już posadzone róże Chopin oraz grujecznik. Będzie jeszcze lawenda, stipa, kocimiętka, Gracilimusy, berberysy, żurawki i chyba szałwia. Ale co jeszcze?

Tysiąc radości i utrapień 10:54, 01 maj 2016

Do góry
Betka napisał(a)
Asiu ale masz sadzonek przypominają mi się moje początki kiedy to w tunelu miałam hektary małych roślinek dzięki temu sporo zaoszczędziłam no i satysfakcja jest ...
Teraz już jakoś mi przeszło próżniaczek mi się wkradł albo po prostu miejsca w ogrodzie brak . Chociaż i upodobania mi się zmieniły byliny pomału odchodzą w dal .

Sadzonek sporo, bo i doniczek wystawiam dość dużo . Na dodatek eksperymentuję z różnymi jednorocznymi. W ubiegłym roku była czarnuszka i dmuszek, a w tym roku szałwia błyszcząca i werbena ogrodowa oraz patagońska. Sporo tych sadzonek rozdam, ale taki mam układ z różnymi znajomymi.
Upodobania ogrodowe się zmieniają i nie ma w tym nic dziwnego . Byliny są o tyle fajne, że szybko dają efekt. Z krzaczkami trzeba trochę poczekać, więc na początek sadzi się byliny.
Ogródek warzywny na balkonie 09:35, 01 maj 2016

Do góry
Zapomniałam zupełnie o moich heliotropach i szałwi omszonej. Nasiona szałwi pozbierałam w ubiegłym roku z zakupionych sadzonek i wysiałam. heliotropa siałam z kupowanych nasion.
Mam też jeszcze nasionka szałwi omączonej. Niestety nie wzeszła, a szkoda. Roslinkę trzymałam w ubiegłym roku w małej doniczce. Przetrzymała ładnie kwitnac do grudnia. Obrywałam jej kwiaty i brzydkie liscie, zakwitła znowu i cały czas była piękna. Zdecydowanie polecam na balkon i raczej do lekkiego cienia niż na słońce.

Częsć doniczek z heliotropem i szałwią (zdjecia z komórki byle jak zrobione, ale nie mam juz czasu na focenie

heliotrop ten z lewej

szałwia

U Agi - czyli słońce i piach 14:28, 29 kwi 2016

Do góry
ag_zie napisał(a)
U mnie przestuj w pracach alewstępnie wyznaczyłam rabatę jaką planuję przy furtce kiedyś kiedyś kiedyś będzie się łączyła z tą z Nigrami i hortkami
Nie wiem czy coś zobaczycie - wyznaczone metrówką następnym razem węża użyje
A i łączy się ona z tą rabatą łezką z miłorzębem

A chciałabym tam - derenie, berberysy, trawy, może jakaś nieduża kosodrzewina...i np szałwia...
Jeszcze nie mam planu ale szukam

wszystko widać, plan fajny
a sadzić tez planujesz w tym sezonie?
U Agi - czyli słońce i piach 10:51, 29 kwi 2016

Do góry
ag_zie napisał(a)
U mnie przestuj w pracach alewstępnie wyznaczyłam rabatę jaką planuję przy furtce kiedyś kiedyś kiedyś będzie się łączyła z tą z Nigrami i hortkami

A chciałabym tam - derenie, berberysy, trawy, może jakaś nieduża kosodrzewina...i np szałwia...

Fajnie się dziejeKlonik bardzo dorodny!A co tam masz po drugiej stronie drogi?Za miedzą?
U Agi - czyli słońce i piach 10:29, 29 kwi 2016

Do góry

Droga do spełnienia 08:02, 29 kwi 2016

Do góry
zeszłoroczna szałwia już pokazuje kwiaty, floks kwitnie, fiołki też
klimanrock się zagęszcza
Ogród wyrozumiały 00:19, 29 kwi 2016

Do góry
Podwójna kula w lewo, tu nie pasuje.. ona tu wszytko psuje. Tawułki , posadź więcej.. przed cisy, kulki bukszpanowe zgrupuj, też gdzieś w lewo.. dopasują się do innych form kulistych.
Lilaki lubię
Pod modrzew i lilaki daj cisy niskie, płożące. Będzie zielono i dadzą rade.. lubią jak lilaki podobną glebę.
Do szałwi pasuje kolor żółty, masz trzmielinę ,ale wszytko będzie takie płaskie.. może jakieś iglaki/tujki żółte?? Nie znikną na zimę. Jak berberys to Maria...
Iglak ma igły niebieskie. spasuje żółtym..

W trzmieliny też jakieś elementy pionowe w kontrastowym kolorze..

A możę jakaś kępa ładnych piwonii ??? By urozmaicić.. bo z kwitnących masz tylko lilaki i szałwię. Szałwia jak przekwitnie to ma okres brzydki. Musi coś odciągać od tego wzrok.. Róże?????

Może kępy kocimiętki, kwitnie teraz.. przed szałwią... tylko nie.. ona się rozsiewa.

Daj może niskie jeżówki.. będą kwitnąc po szałwii.

Jeszcze do tematu wrócę, ale mam braki czasowe,. sorki..
Co i jak? Nowicjuszka 20:14, 28 kwi 2016

Do góry
Mira104 napisał(a)
ok w takim razie punkt 3, 4 i 7 do całkowitej zmiany. A popatrz jeszcze na punkt 6 i 7 czy nie zamienić tego miejscami, bo miskanty są wysokie, a potem róże trawa ok 2 m róże 0,6 m. Nie będzie się to gryźć wysokościowo

na różach to ja się nie znam, bo jam ci z opozycyjnego klubu, ale wiem jedno, że możesz ją spokojnie podsadzić alchemilla mollis i szałwią lub lawendą. Alchemilla to bardzo wdzięczna bylina i juz obecnie ma bardzo ładne kępy młodych liści.
Także alchemillą możesz podsadzić brzozę z kulkami. Szałwia do alchemilli jest topowym zestawieniem, ew. kocimiętka strzyżona w ładne kępy (za momencik będzie kwitła). Przy okazji dziś na onecie wyczytałam, że kocimiętki nie znoszą kleszcze, a dla psiarzy to cenna informacja
Szałwie czy lawendy? 19:42, 28 kwi 2016

Do góry
AgaeM napisał(a)
A poza tym potrzebuję jakiejś uniwersalnej rośliny, uniwersalnego wypełniacza, "średniego piętra", które posadzone na kazdej rabacie po kilka sztuk połączy cały ogród w stylistyczną jedność. Najlepiej coś "nowoczesnego" i ozdobnego cały sezon.

W zeszłym roku myślałam ze beda to lawendy ale sa za niskie i za krotko kwitną i nie dają tego efektu uniwersalnosci. Szukam dalej.

A może szałwia Caradonna, albo jakieś berberysy np. Orange Rocket, Maria, Erecta?
Jak zaczynałam swoją przygodę z O. to nie były tutaj zbyt lubiane rośliny, a teraz wyraźnie się to już zmieniło.
Żurawki się nie sprawdziły, to berberysy przejęły trochę ich rolę, jako rośliny dające fajny kolor na rabatach, ładnie się przebarwiają.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 17:54, 28 kwi 2016

Do góry
Juzia napisał(a)
Pampasowa nie zimuje. Szukaj miskantów!

Pod brzozy to też jakieś trawki najlepiej...ale niskie I kwiecie wystające znad...

Buziak!

Justynko właśnie szukam i czytałam Danusi artykuł.
Jak pampasowa nie zimuje to odpada.
Morning light rozważam, i myślę nad Variegatusem tylko nie wiem czy on ma piórka.
Tam jest południowa strona.

Przy brzozach może mogłaby być stipa i rozchodnik, albo szałwia czy lawenda, albo rozplenice.
Narodziny ogrodu Eweli 12:29, 28 kwi 2016

Do góry
Na stronie http://www.wymarzonyogrod.pl/1268_3357.htm znalazłam takie oto informacje dotyczące uprawy warzyw. Dla laika takiego jak ja, to dosyć cenna informacja i stąd pomysł, aby tekst znalazł się właśnie tu:

"Zadbajmy o dobre sąsiedztwo
Niektóre rośliny wpływają na siebie nawzajem w korzystny sposób, natomiast inne oddziałują na siebie źle. Są też takie, które odstraszają szkodniki, i takie, które wabią owady pożyteczne.
Warto korzystać z tej wiedzy i – w miarę możliwości – sadzić obok siebie odpowiednie rośliny:

czosnek z pomidorami, burakami,selerem;
cebula z porami, pomidorami, burakami, marchwią, sałatą, koprem, pietruszką;
dynia z fasolą i kukurydzą;
pomidory z sałatą lub szpinakiem, selerem, pietruszką, marchwią, czosnkiem;
groch z kapustą, kalarepą, brokułami, fasolą, marchwią i pietruszką, selerem, sałatą;
morwa obok winorośli;
sałata z maciejką i nasturcją.

Między roślinami uprawnymi powinny też rosnąć rośliny przyprawowe:

mięta obok fasoli, grochu,kapusty, kalarepy, brokułów;
kminek z grochem;
koper obok cebuli, kapusty, kalarepy, brokułów, sałaty, ogórków, marchwi, fasoli, grochu, buraków, sałaty;
szałwia najlepiej obok marchwi i kapusty;
cząber razem z cebulą i czosnkiem.

Szkodliwe zestawienia

Sadząc warzywa, pamiętajmy, że:

fasola hamuje wzrost cebuli, czosnku, kapusty, buraków i mieczyków;
groch źle wpływa na szczypiorek, czosnek, cebulę i mieczyki;
kalafior, kapusta, kalarepa nie powinny rosnąć z pomidorami, marchwią, fasolą tyczną i rzodkiewką;
ogórków nie należy sadzić obok pomidorów;
majeranek źle rośnie w sąsiedztwie bazylii;
sałata to złe towarzystwo dla pietruszki.

Siew:
Marzec: bób, groch, marchew, pietruszka korzeniowa i naciowa, rzodkiewki, sałata.
Kwiecień: kapusta włoska, brukselka, buraki, kalarepa, rzodkiew, boćwina, majeranek, ogórecznik, cząber.
Po 15 maja: dyniowate, fasola karłowa i tyczna.
Czerwiec: sałata letnia.
Sadzenie, rozsady:
Kwiecień-czerwiec: kapusta biała i czerwona, por, pomidor, kalarepa, ogórek, seler i seler naciowy, bazylia."
Od nowa ... na przekór wszystkim 11:03, 28 kwi 2016

Do góry
iwka napisał(a)
mam takie samo zdanie, wszystkie trawy jakie siałam padły, szałwia, lobelia jedynie stipa rośnie jako tako Teraz jeszcze cynie wysiałam w domu, szybko wykiełkowała, siewki już wybujały i znowu pewnie do bani będzie

u mnie to samo
z 20 szałwii zostały 3 które jeszcze jakoś żyją
moja stipa z 40 - 2
reszta roślin padła
Od nowa ... na przekór wszystkim 11:00, 28 kwi 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Iwka ja już w przyszłym roku nie będę się bawiła w wysiewy i pikowania. Raz spróbowałam, spodobało mi się, ale wolę ten czas poświęcić na inne rzeczy. Majątku te rośliny nie kosztują, wolę kupić już dorodne sadzonki
mam takie samo zdanie, wszystkie trawy jakie siałam padły, szałwia, lobelia jedynie stipa rośnie jako tako Teraz jeszcze cynie wysiałam w domu, szybko wykiełkowała, siewki już wybujały i znowu pewnie do bani będzie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies