Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

Toszka 21:30, 26 maj 2016

Pewnie, że czekaj aż niemal stracą kolor. Myślałam, że twoje są juz po jak moje... u mnie kolor daje już szałwia A lada dzień będzie i lawenda
Efffa 21:31, 26 maj 2016

Żem Ci chciałam zaalarmować, ze maaaaam wreszcie te bukszpany, wielkość większe niż te co przy drzwiach mam- szt 20
lindsay80 21:35, 26 maj 2016

Toszka napisał(a)
Bronze Form, Frosted Curle i temu podobne teraz, jak ruszyły najlepiej się dzieli. Inne carexy też teraz mozna dzielić, ale jeżli korzenie są duże, długie, niemożliwe do rozłożenia w dołku to te korzenie należy przyciąć na ok7-10cm. W przeciwnym razie to tylko łut szczęścia decyduje o przyjęciu się, bo korzenie mogą zamierać, gnić i za jakiś czas cała kępka pada. Inna sprawa, że u wielu carexów starsze kępy w naturalny sposób zamierają, a żyją tylko dzieci z rozłogów. Warto takie kępy niemal natychmiast dzielić, bo gnijące matki i ich korzenie infekują inne wokoło.

Miałam AM ale kilka dni temu poszły na kompost martwe, do dzielenia mam tylko 2 BF, reszta nie rokuje dobrze, choć jeszcze je zostawiam, bo pewności nie mam.
Z korzeniami to coś nowego, zawsze kopę sporo dalej od korzeni, żeby ich nie naruszyć i przenieść kępę w całości.

Niestety gnicie carexów mnie w tym roku doświadczyło, wszystkie evergoldy i gold fountains padły, choć jeszcze w marcu zapowiadały się dobrze.

Toszka 21:46, 26 maj 2016

juz kilka razy pisałam na forum, że na taki stan rzeczy, czy spore wypadnięcie roślin w tym sezonie złożyły się zeszłoroczne upały i susza, wiele roslin weszło w stan spoczynku, potem do końca grudnia było ciepło i wiele roślin ruszyło z wegetacją niemal jak po zimie. Potem w styczniu nagle dowalił mróz -18. To był szok dla roślin. Potem znowu ciepło to rośliny pozbierały się i na nowo ruszyły. Kwietniowe przymrozki i mrozy (tak to trzeba nazwać) były dla wielu roślin gwoździem do trumny... dlatego sporo roślin wypadło...
iwka 21:57, 26 maj 2016

Toszka a kora pod trawy musi być przekompostowana? Bo ja kupuję taką drobną w B i mieszam z ziemią.
Toszka 22:15, 26 maj 2016

W korzenie nie musi być przekompostowana ani drobna. Do wyściółkowania lepiej by było dać drobną i przekompostowaną.
ren133 22:17, 26 maj 2016

lindsay80 napisał(a)
Hakonechloa w odmianach dla Reni

All Gold

Aureola

Macra

Dzięki wielkie
All Gold mam, Aureola jednak inaczej wygląda niż moja, macra jest fajna ale moja wydaje mi się bardziej limonkowa Zaraz wkleję u siebie jeszcze jedno zdjęcie w zbliżeniu. Mogłabyś luknąć?
Madzenka 22:46, 26 maj 2016

O jak dobrze poczytać rady Toszki. Moja hakone marnie rośnie, sypnie jej kory w korzenie
Madzenka 22:46, 26 maj 2016

I zapomniałam sie zapytac na jakim stanowisku rosnie Twoja hakone Allgold? Czy przypala ja slonce? piękna jest
lindsay80 23:11, 26 maj 2016

Toszka napisał(a)
Pewnie, że czekaj aż niemal stracą kolor. Myślałam, że twoje są juz po jak moje... u mnie kolor daje już szałwia A lada dzień będzie i lawenda

No to dobrze, jeszcze się troszkę nimi nacieszę, bo to moje pierwsze w życiu czochy, już mam swoje ulubieńce - Purple Sensation.

A jeszcze dopytam, jak się ścina ten kwiatostan z łodyga to przy ziemi? Liście też już uschnięte więc zostanie taki kikut przy ziemi, dobrze myślę?

Szałwia u mnie już daje czadu, a na lawendę bardzo liczę, w zeszłym roku nie kwitła, ale teraz ma zamiar zakwitnąć, może skąpo, ale zawsze to coś.