Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 20:01, 02 sie 2022

Do góry
Penhill Dark Monarch. Piękny. Kolena piękność
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 19:59, 02 sie 2022

Do góry
Ivanetti na suchej działce na lewym zdjęciu, bardziej dojrzały kwiat.
Po prawej, górny ivanetti z donicy w ogródku, zatem mający wodę. 2 poniżej to też ivanetti z suchej działki, w różnym stadium rozwoju/ekspozycji na słonce.

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 19:55, 02 sie 2022

Do góry
Harpet Frambo
W ogródku emerytki 19:50, 02 sie 2022

Do góry
Kordina napisał(a)
Muszę jeszcze się rzucić na Błękitnego Anioła, ciągle w planach różyczka na nóżce ma śliczny kolor,ale ten różowy clematis przypomina mi kolor cukierków na wagę z dzieciństwa
Ogrodniczka pomidorowiczka ja też jem już swoje i ogórce oczywiście. Sałaty wszystkie uprzątnięte, zakupiłam jeszcze kilka ziół bylinowych, ale ciągle czekają na lepszy czas.
To drugie zdjęcie od końca jak ogródek edukacyjny do poznania nazw i gatunków
Pozdrawiam ciepło Grażynko

Koniecznie rzuć się na Błękitnego Anioła, bo warto
Ja go tnę jesienią do samej ziemi i bez problemu odrasta.

Poprawka - doniczek z pomidorkami mam 21 sztuk, nie wiem, jak liczyłam
I przed chwilą schrupałam kilka, pychota

Ogórków nie mam, chciałam uprawiać w doniczkach /brak miejsca/, ale się nie udało i już nie próbuję.

Dzięki za uznanie tego kawałka ogródka za edukacyjny
No, co zrobić, jak chce się mieć dużo roślin, a miejsca mało, to się upycha

Odpozdrawiam ciepło

To jeszcze taki widoczek

I taki
Ogrodowe marzenie Mrokasi 19:34, 02 sie 2022

Do góry
Łucja, Mgduska, no wiecie co??? Tak się bezczelnie wpychać??? Noooo, dobra, właźcie, posunę się, w sumie każda ma chyba jakiś mordor. No,może poza Wiolką bo ona to ma wylizane .

A ja w warzywniku już mam posprzątane . Co prawda chyba sobie znowu nadwerężyłam prawy kciuk ale co tam . Zrobiłam to i jestem z siebie dumna! Może mi się ta cholerna cukinia odwdzięczy.

Grzebiuszka ziemna 18:25, 02 sie 2022

Do góry
W oczku liście lilii tak się rozrosły, że zasłoniły lustro wody, trzeba będzie radykalnie część usunąć:

trzykrotka wirginijska nadal w pełnym rozkwicie, chyba trzeci miesiąc leci:

Pokazały się jeszcze 2 zwykłe lilie, ale pelne uroku:

Grzebiuszka ziemna 17:30, 02 sie 2022

Do góry
Dzięki za Waszą obecność w moim pamiętniku ogrodowym
A to widok o poranku z okna kuchennego w przedogrudku (chociaż moze brzmi to zbyt dumnie ):

Lilia EMPOLI - ta się rozrosła i zagęściła - :

lubię to funkię, jest mniejsza, bardziej zwarta niż pozostałe, ale ma bukiet kwiatów na środku:

Floksy na razie w pełnym rozkwicie, pachną i wabią motyle o błyszczących oczach - furczaki:

tego pięknego motylka można zobaczyć w zbkiżeniue w wątku:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/998-zwierzeta-dzikie-w-ogrodzie?page=14
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 16:59, 02 sie 2022

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
W Hamelny bym poszła

A wiesz, że może pójdę w hamelny, tylko jeszcze coś kwitnącego potrzebuję, żeby smutno nie było, bo rozplenice późno startują i koloru zbytnio nie dają.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 15:11, 02 sie 2022

Do góry
Work in progress .
Było

Jest
Pomoc potrzebna od zaraz :) 14:16, 02 sie 2022

Do góry
Wczoraj poprawiliśmy rabaty na proste. Moim zdaniem dużo lepiej to wygląda a niby taka mała zmiana.

Rabata wyszła od frontu 210 cm a od boku 170 cm. Powiększyły się troszkę i zrobiło się miejsce na rosliny ale oprócz żurawek nic mi nie przychodzi do głowy.

Gosialuk kącik wypoczynkowy planuje w tym miejscu.
Działkę mamy bardzo słoneczną i stworzenie cienia spędza mi sen z powiek ale nie wiem jakie by to mogło być drzewo.

Brzozy mają dawać cień po południu na tarasie bo niestety świeci prosto po oczach albo w plecy i jest strasznie gorąco. Kiedyś sąsiad miał tam drzewo ale niestety musiało zostać wycięte.
Rabata z brzozami
Ambrowiec amerykański - Liquidambar 14:13, 02 sie 2022

Do góry
Dzień dobry, to mój pierwszy post na forum, mimo że czytam je od dłuższego czasu i udało mi się dzięki Wam uratować pare roślinek.
W czerwcu posadziłem 6 - letnie Ambrowce kupione z zaprzyjaźnionej szkółki. Odmiana Worplesdon, jeśli dobrze odczytałem z metki (strasznie nabazgrane). Ziemia uniwersalna Kronen (delikatnie kwaśna) zmieszana z gruntem rodzimym (na górze piach/hummus, niżej glina). Ambrowce były wiosną wykopane z gruntu i przesadzone do doniczek. Czekałem aż się ukorzenią i w czerwcu je odebrałem.
W lipcu, część liści w większości na dole, zaczęła czerwienieć i po jakimś czasie opadać. Zasiliłem nawozem wieloskładnikowym, po tygodniu podlałem siarczanem magnezu. Widać poprawę na dwóch drzewach, jednak stan jednego się pogarsza. Czy ktoś miał może taką sytuację? Stanowisko jest mocno nasłonecznione, czasami mocno wieje, więc musiałem palikować. Co dwa dni każde drzewo dostaje pełną konewkę wody, w ostatnie upały codziennie wieczorem. Dodaję zdjęcia.
Pozdrawiam
Dębowe zakątki 13:56, 02 sie 2022

Do góry
anabuko1 napisał(a)

to fajnie ,że jest.
A jaka to ta twoja ulubiona szkółka ?
[img

w Skubiance/k.Serocka, Ogród o zielonych progach i U Bianki
Ogrodowe marzenie Mrokasi 13:55, 02 sie 2022

Do góry
mrokasia napisał(a)
Zuza mówiła żebym pokazała brzydkie. No to pokażę Wam mój warzywnik. Dziś mam zamiar go oporządzić. Jedna kwaterka już nawet gotowa (na truskawki od Lu ) a reszta czeka bo ciut za gorąco.
Uwaga! Tylko dla ludzi o mocnych nerwach .

A tu już wypielone (ale tu było najmniej chwaściorów).

O mocnych nerwach mówisz? U mnie był moment, że na rabatach chwasty były wyższe niż byliny Więc taka ilość chwastów jak tu mnie nie przeraża Natomiast przeraża mnie, że po półtora tygodnia od wyplewienia rabat u mnie mam znowu kożuszek wschodzącej jedna przy drugiej nawłoci Nie do odrobienia się z tym chwastem u mnie..... i tak będzie póki będzie za płotem ugór
Zieleń, drewno i antracyt 12:04, 02 sie 2022

Do góry
Minął weekend, mogę już znowu portretami zamęczać
Dzisiaj dalie talerzowe, dostojne olbrzymy. Piękne, ale przeważnie mniej obficie obsypane kwieciem niż mniejsze koleżanki. Z tego względu rzadko u mnie do wazonu trafiają i zdjęcia im na krzakach robię.
Cafe au Lait, tej opisywać nie trzeba. W tym roku o dziwo kwitnie całkiem intensywnie(3 kwiaty naraz ), a do tego za chwilę będę miała dodatkowe kwiaty na sadzonkach przy tarasie Na zdjęciu obok Penhill Dark Monarch. Na razie, pierwsze kwiaty są trochę mniejsze, ale za to pąków jest naprawdę dużo.

La Luna, w tym roku strasznie intensywna w kolorze, wolę jej wyblakłe oblicze. No i cudak, który miał być Mom's Special, ale już chyba nie będzie. Od 2 tygodni czekam na rozwinięcie, a on jak na złość otwiera jeden płatek dziennie Cały kwiat będzie naprawdę spory, ale chyba bardzo potargany w odbiorze...

Doświadczalnia bylinowo-różana 2 11:55, 02 sie 2022

Do góry
mirkaka napisał(a)

bardzo podobnie tworzy kłosy do mojego, tyle że mój niziutki fioletowy. Ale bardzo go lubię, ten też pewnie łatwy w uprawie i fajnie się rozrasta?
Ewo, piękne zdjęcia pięknego ogrodu

Moj miał być niski, ale jest dość wysoki, ok. 40 cm. Rozrasta sie aż za bardzo Jednak zastanawiam się, czy ma sens u mnie w ogrodzie, bo po przycięciu w czasie suszy prawie nie odbija. Zbiera się bardzo długo i mam przez to wielkie dziury w rabacie.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:49, 02 sie 2022

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:46, 02 sie 2022

Do góry
I jakieś migawki łąki na dole, ta mnie w tym sezonie długo cieszy, aż żal będzie szklarnię na jej miejscu robić

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:42, 02 sie 2022

Do góry

Ogrodowe marzenie Mrokasi 11:41, 02 sie 2022

Do góry
Zuza mówiła żebym pokazała brzydkie. No to pokażę Wam mój warzywnik. Dziś mam zamiar go oporządzić. Jedna kwaterka już nawet gotowa (na truskawki od Lu ) a reszta czeka bo ciut za gorąco.
Uwaga! Tylko dla ludzi o mocnych nerwach .

A tu już wypielone (ale tu było najmniej chwaściorów).
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:39, 02 sie 2022

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies