Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Moje poletko 16:00, 19 mar 2012

Do góry
Celina napisał(a)

Co z tym zrobić?żeby to zaczęło cieszyć a przestało straszyć?

Dosadzić piennych roślin, inne kolory zieleni, bo wszystko jest takie smutne. Trzeba je ożywić formami piennymi, najtaniej trzmielinami Emerald'n Gold, które są wesołe, bo żółto-zielone. Posadź żurawki albo więcej wrzośców (wrzosy są kiepskiego koloru) w jaskrawych barwach, dosadź miskant Variegatus. Od razu zrobi się weselej. Zabierz te pojedyncze iglaki.

Poniżej - Niby też wrzosowisko, ale jakoś weselej jest, dosadź te same rośliny co na zdjęciach. Użyłam kolorowych wrzośców i wrzośców po kilkanaście sztuk jednego koloru

Tutaj trzmielina

Tutaj widać kolorowe wrzośce, różne odcienie zieleni, ale nie sine.

Ogród Sylwii od początku :) 15:48, 19 mar 2012

Do góry
mira68 napisał(a)
Witam cię Sylwio śledze twój ogród od początku jes poprostu piękny dopracowany w każdym calu inne ogrody też cudowne znam je wszystkie pozdrawiam wszystkich Panią Danusie Sebastiana i innych których pasją jest tworzenie pięknych ogrodów .Mam problem zaczynam tworzenie ogrodu od początku i potrzebowałabym pomocy w obecnej chwili mój ogród to pobojowisko po zakladanej kanalizacji .Czy wogóle moge liczyc na waszą pomoc .Pozdrawiam serdecznie

Podaję linka do założenia własnego wątku. To tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/new?forum_id=3

Piszesz tytuł wątku i w postach opisujesz swoją historię dodając zdjęcia. Przeczytaj także prywatną wiadomość, plusiki u góry.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 15:41, 19 mar 2012

Do góry
Saletra wapniowa jest droższa od amonowej ale obie są dobre. Wapniowa szybciej się rozpuszcza, bardzo ją lubię bo ma takie leciutkie białe granulki, nie pyli przy sianiu.

Nawozisz po wiosennych zabiegach wertykulacji i rozpuszczasz nawóz. Wg mnie to jeszcze za wcześnie bo trawa nie rośnie.

Potem nawożę Hydrocomplexem Yara Mila. (niebieskie granulki).
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 13:14, 19 mar 2012

Do góry
nika napisał(a)

U mnie na drzwiach zawisł już dziś pogrubiony wianek

Jednak muszę go poprawić, bo jajowaty się zrobił. No i za mało bluszczu. Dodałem też bukszpany.

Sebek, nieustannie mnie zadziwiasz Brawo! Jest pięknie!

Pochwalam takie robótki
Ogrodnik mimo woli 13:13, 19 mar 2012

Do góry
Jak już kolorowo. Ciekawy ten krokus.
Moje roślinki 13:11, 19 mar 2012

Do góry
Wiesz, jak patrzę na Twoje zakupy, wspominam swoje lata młode hehe, jak też kupowałam co mi się podobało. Teraz w perspektywie czasu patrzę inaczej, dojrzalej. nie tak spontanicznie

Nie kupuj za wiele roślin które nikną, giną (cebulowe). One tylko ładnie wyglądają na kolorowych fotografiach bo są z reguły powiększone. Rzeczywistość okazuje się nie tak atrakcyjna. Jeśli chcesz posłuchać rady doświadczonej koleżanki - skup się na wydawaniu pieniędzy na rośliny bardziej trwałe, a najlepiej zimozielone, o kolorowych liściach, będące atrakcyjnymi przez cały rok. Możesz też sadzić krzewy- one zapełnią ogród najszybciej.

Tych drobnych trzeba strasznie dużo nasadzić, żeby było je widać. Wymagają towarzystwa roślin o ładnych liściach, żeby ukryły zasychające liście cebulowych.
Przedogrodek wzywa pomocy!!!!!! 13:05, 19 mar 2012

Do góry
To ten, ale szukaj u nas w szkółkach. Gdzieś musi być. Ja kupiłam w sobotę w W-wie na Płochocińskiej (Hortorus)
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:03, 19 mar 2012

Do góry
Zegrzynka napisał(a)
Pisałaś coś Danusiu że centrum ogrodnicze na Płochocińskiej odwiedziłaś. Czy to mowa o Hortorusie? I czy podoba Ci sie zaopatrzenie i rośliny tego centrum? Akurat to po mojej stronie Warszawy. Ciekawa jestem Twojej opinii.

To fajny sklep, ale jeszcze nie ma pełnej oferty. Kupiłam tam cisy po 23 zł w sobotę.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:02, 19 mar 2012

Do góry
Ewa napisał(a)
Ja to się już gubię kiedy co ciąć, kiedy i jak podlewać, aż się zaczynam martwić tym.

A to zadam to pytanie....czy ciąć bukszpany i czy można już zasilać?
U mnie już ziemia wydaje się rozmarznięta.

Co do cięcia tutaj jest ściągawka https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/132-wiosenne-ciecie-w-ogrodzie

i tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/65-ciecie-hortensji

Bukszpany można ciąć, ale nawozić jeszcze nie, jak zaczną rosnąć.
Moje roślinki 12:56, 19 mar 2012

Do góry
Dziękuję z świetne zdjęcia.
Narcyzki jak widać mają się dobrze i pewnie będą kwitły.
Żywopłot strzyżony liściasty 12:55, 19 mar 2012

Do góry
Sadzić moim zdaniem. Najwyżej przykrywać agrowłókniną, celem cieniowania i ocieplenia, bo trzymanie ich może bardziej zaszkodzić.
Kosaćce, irysy (Iris) 12:41, 19 mar 2012

Do góry
arcobaleno napisał(a)
Piękne te irysy! Ja najbardziej lubię syberyjskie, kwitną mi co roku, ale coś słabo się rozrastaja nie wiedziałam, ze muszą być sadzone tak płytko..no i u mnie rosną w cieniu - czy syberyjskie muszą rosnąć w słońcu?

Bródkowe sadzimy płytko, to nie dotyczy syberyjskich. Jeśli syberyjskie rosną w słońcu to muszą mieć dużo wody.
Ogrodus Pospolitus, czyli: jak zagospodarować przedogródek? 12:36, 19 mar 2012

Do góry
Witaj, czy ten niewielki trawnik chcesz poprowadzić w tej rabacie pod domem? Napisałaś wzdłuż chodnika ?
Rabata pod domem powinna być bez trawnika, same rośliny.
Bubusiowy ogród 12:33, 19 mar 2012

Do góry
Witaj, postaram się wkleic jakiś projekt, ale chcę Ci uzmysłowić, że tak wielka działka wymaga strasznie dużo pracy. Musisz zorganizować pomocników w domu, ponieważ zdrowie jest najważniejsze.

To sporo pracy dla sprzętu a co tu mówić o tym, że masz tylko dwie ręce. To zbyt wiele dla nich.

Cały teren trzeba przeorać, nie wiem czy u Ciebie można wypożyczyć operatora ze sprzętem i przeorać cały teren i wyrównać?

Tego by wymagało przygotowanie działki do nasadzeń.

Jak nic Twój ogród przypomina układem ten ogród

U góry jako żywopłot rosną tuje.
Brabanty są tanie i można nimi obsadzić ogrodzenie. O zywopłotach poczytaj tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/243-lisciaste-zywoploty-szpalery-i-tunele

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1399-zywoploty-strzyzone-iglaste-inne-niz-cis

https://www.ogrodowisko.pl/watek/556-zywoploty-strzyzone-z-cisa
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1405-zywoploty-strzyzone-lisciaste

Popatrz na styl nasadzeń na tym projekcie. Jednorodne żywopłoty są po prawej stronie i u góry, natomiast w pozostałych częściach są mieszane, ale po kilka sztuk jednakowych.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 09:56, 19 mar 2012

Do góry
Na nawozy jest za wcześnie, rośliny muszą wznowić wegetację, a teraz i tak nie pobiorą. Zmarnuje się.
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 09:54, 19 mar 2012

Do góry
abrakadabra napisał(a)
Dzięki Danusiu. To ja powtórzę derenia Elegantissima, miałam obawy bo on wielki rośnie. Najwyżej będę go ciąć troszkę jak zacznie na hortensje włazić.

On nie jest taki wielki jak Sibirica, jest delikatniejszy, a wiosną aby miał czerwone gałązki, możesz go ciachać nawet przy ziemi.
Pomóżcie, proszę ! 09:53, 19 mar 2012

Do góry
Pochwal męża za techniczne rozwiązanie, ukłony i podziw mu się należą. Koniecznie przekaż. Inny to by powiedział, że tego nie da się zrobić. A on - proszę bardzo, skonstruował narzędzie i wykonał.
Kalendarz Ogrodnika - co robimy teraz w ogrodzie? 09:44, 19 mar 2012

Do góry
Można robić porządki po zimie, zbierać z rabat śmieci, uważając żeby nie uszkodzić wychodzących roślin cebulowych.

O cięciu mamy tutaj

Wiosenne cięcie w ogrodzie
Kalendarz Ogrodnika - co robimy teraz w ogrodzie? 09:37, 19 mar 2012

Do góry
Przeniesione

Agacia napisał(a)
Hej Ogrodowiskowicze
Czytając wątek Danusi zauważyłam, że z nadchodzącą wiosną pojawia się dużo pytań 'czy już można...?'. Pomyślałam sobie, że fajnie by było gdybyśmy w jednym wątku mogli przeczytać odpowiedzi na te pytania Pewnie każdy z nas gdzieś ma książkę pt. kalendarz ogrodnika, ale wiadomo, pogoda co roku jest zmienna, roślin coraz więcej, a i pewne prace mogą się opóźniać w różnych reginach kraju.

Dlatego proponuję, aby w tym wątku zamieszczać posty z wypunktowanymi bieżącymi pracami w Waszych ogrodach. Krótko i na temat. Jeśli nie macie w profilu zaznaczonego regionu, z którego piszecie to fajnie jeśli dodacie taką informację )

Aby zachować przejrzystość wątku unikajmy wielostronicowych dyskusji OT

Przykładowy post
datowany na 17 marca:

- pikowanie pomidorów
- cięcie cisów
- grabienie trawnika
- podlewanie donic z cebulami '

Mam nadzieję, że idea Wam się spodoba i wątek będzie przydatny

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies