Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:29, 19 mar 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Danuś jedziesz na Plantexpo?

Nie jadę, teraz jadę na Bronisze na targi we wtorek-środę.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:28, 19 mar 2012

Do góry
asc napisał(a)
Danuś, śledziłam Twoją odpowiedź Celince przy jej rabacie..wooow..... i zdradź mi proszę jaka to trawa w paski rosnie na zdjeciach i jak odmiana berberysu???? Tez będę musiała coś zrobic z moimi rh po które jadę 31 marca.... i dać im jakieś towarzystwo

Miskant Variegatus, a berberys to Red Pillar o kolumnowym pokroju.
Laur 17:27, 19 mar 2012

Do góry
Myślę, że trzeba je schować do cienia, na słońcu mogą ulec poparzeniu. Podlej je i powoli przyzwyczajaj do mocnego światła. W zimie stały w cieniu, dlatego potrzebny im czas. Około 2 tygodni.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:43, 19 mar 2012

Do góry
karolciab93 napisał(a)
Dziękuje Sebek a mógłbyś mi przybliżyć ile ten specyfik kosztuje ?

Kilkanaście zł, to zależy od ilości ml.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:42, 19 mar 2012

Do góry
Ana napisał(a)
Danusiu, przepraszam, że pytam jeszcze raz, ale nie iwem co zrobić z moimi rozami, ktorych wierzcholki przemarzły - ściąć całe przemarznięte pędy? do zielonego miejsca? rozgarnąć już kopczyki?

Kopczyki rozgarnąć, ale jeszcze nie przycinać bo nie widać gdzie będą puszczać.
Ogrodnik mimo woli 16:25, 19 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jak już kolorowo. Ciekawy ten krokus.

Danusiu dziękuję za uznanie dla mojego krokusika Nazywa się Prins Claus.. należy do krokusików botaniczych, dlatego tak wcześnie kwitnie.
Bukszpan (Buxus) - uprawa 16:09, 19 mar 2012

Do góry
Bryły na pewno nie da się podzielić, jeśli pochodzi z jednego egzemplarza. Gdyby to była bylina to tak, ale to jest krzew. Chyba, że kiedyś zostało posadzone kilka sztuk do jednego dołka, ale i tak teraz już się poplątały.

Możesz uformować bonsai - kilka kulek ale nadal to będzie jedna roślina. Zanim cokolwiek zrobisz - pokaż koniecznie zdjęcie

Tak wygląda bonsai z bukszpanu

Tutaj dla pokazanie idei formowania - bonsai z cisa

Jak pokażesz fotki, doradzimy co dalej robić.
Moje poletko 16:05, 19 mar 2012

Do góry
Wybieraj takie

Moje poletko 16:00, 19 mar 2012

Do góry
Celina napisał(a)

Co z tym zrobić?żeby to zaczęło cieszyć a przestało straszyć?

Dosadzić piennych roślin, inne kolory zieleni, bo wszystko jest takie smutne. Trzeba je ożywić formami piennymi, najtaniej trzmielinami Emerald'n Gold, które są wesołe, bo żółto-zielone. Posadź żurawki albo więcej wrzośców (wrzosy są kiepskiego koloru) w jaskrawych barwach, dosadź miskant Variegatus. Od razu zrobi się weselej. Zabierz te pojedyncze iglaki.

Poniżej - Niby też wrzosowisko, ale jakoś weselej jest, dosadź te same rośliny co na zdjęciach. Użyłam kolorowych wrzośców i wrzośców po kilkanaście sztuk jednego koloru

Tutaj trzmielina

Tutaj widać kolorowe wrzośce, różne odcienie zieleni, ale nie sine.

Ogród Sylwii od początku :) 15:48, 19 mar 2012

Do góry
mira68 napisał(a)
Witam cię Sylwio śledze twój ogród od początku jes poprostu piękny dopracowany w każdym calu inne ogrody też cudowne znam je wszystkie pozdrawiam wszystkich Panią Danusie Sebastiana i innych których pasją jest tworzenie pięknych ogrodów .Mam problem zaczynam tworzenie ogrodu od początku i potrzebowałabym pomocy w obecnej chwili mój ogród to pobojowisko po zakladanej kanalizacji .Czy wogóle moge liczyc na waszą pomoc .Pozdrawiam serdecznie

Podaję linka do założenia własnego wątku. To tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/new?forum_id=3

Piszesz tytuł wątku i w postach opisujesz swoją historię dodając zdjęcia. Przeczytaj także prywatną wiadomość, plusiki u góry.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 15:41, 19 mar 2012

Do góry
Saletra wapniowa jest droższa od amonowej ale obie są dobre. Wapniowa szybciej się rozpuszcza, bardzo ją lubię bo ma takie leciutkie białe granulki, nie pyli przy sianiu.

Nawozisz po wiosennych zabiegach wertykulacji i rozpuszczasz nawóz. Wg mnie to jeszcze za wcześnie bo trawa nie rośnie.

Potem nawożę Hydrocomplexem Yara Mila. (niebieskie granulki).
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 13:14, 19 mar 2012

Do góry
nika napisał(a)

U mnie na drzwiach zawisł już dziś pogrubiony wianek

Jednak muszę go poprawić, bo jajowaty się zrobił. No i za mało bluszczu. Dodałem też bukszpany.

Sebek, nieustannie mnie zadziwiasz Brawo! Jest pięknie!

Pochwalam takie robótki
Ogrodnik mimo woli 13:13, 19 mar 2012

Do góry
Jak już kolorowo. Ciekawy ten krokus.
Moje roślinki 13:11, 19 mar 2012

Do góry
Wiesz, jak patrzę na Twoje zakupy, wspominam swoje lata młode hehe, jak też kupowałam co mi się podobało. Teraz w perspektywie czasu patrzę inaczej, dojrzalej. nie tak spontanicznie

Nie kupuj za wiele roślin które nikną, giną (cebulowe). One tylko ładnie wyglądają na kolorowych fotografiach bo są z reguły powiększone. Rzeczywistość okazuje się nie tak atrakcyjna. Jeśli chcesz posłuchać rady doświadczonej koleżanki - skup się na wydawaniu pieniędzy na rośliny bardziej trwałe, a najlepiej zimozielone, o kolorowych liściach, będące atrakcyjnymi przez cały rok. Możesz też sadzić krzewy- one zapełnią ogród najszybciej.

Tych drobnych trzeba strasznie dużo nasadzić, żeby było je widać. Wymagają towarzystwa roślin o ładnych liściach, żeby ukryły zasychające liście cebulowych.
Przedogrodek wzywa pomocy!!!!!! 13:05, 19 mar 2012

Do góry
To ten, ale szukaj u nas w szkółkach. Gdzieś musi być. Ja kupiłam w sobotę w W-wie na Płochocińskiej (Hortorus)
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:03, 19 mar 2012

Do góry
Zegrzynka napisał(a)
Pisałaś coś Danusiu że centrum ogrodnicze na Płochocińskiej odwiedziłaś. Czy to mowa o Hortorusie? I czy podoba Ci sie zaopatrzenie i rośliny tego centrum? Akurat to po mojej stronie Warszawy. Ciekawa jestem Twojej opinii.

To fajny sklep, ale jeszcze nie ma pełnej oferty. Kupiłam tam cisy po 23 zł w sobotę.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:02, 19 mar 2012

Do góry
Ewa napisał(a)
Ja to się już gubię kiedy co ciąć, kiedy i jak podlewać, aż się zaczynam martwić tym.

A to zadam to pytanie....czy ciąć bukszpany i czy można już zasilać?
U mnie już ziemia wydaje się rozmarznięta.

Co do cięcia tutaj jest ściągawka https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/132-wiosenne-ciecie-w-ogrodzie

i tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/65-ciecie-hortensji

Bukszpany można ciąć, ale nawozić jeszcze nie, jak zaczną rosnąć.
Moje roślinki 12:56, 19 mar 2012

Do góry
Dziękuję z świetne zdjęcia.
Narcyzki jak widać mają się dobrze i pewnie będą kwitły.
Żywopłot strzyżony liściasty 12:55, 19 mar 2012

Do góry
Sadzić moim zdaniem. Najwyżej przykrywać agrowłókniną, celem cieniowania i ocieplenia, bo trzymanie ich może bardziej zaszkodzić.
Kosaćce, irysy (Iris) 12:41, 19 mar 2012

Do góry
arcobaleno napisał(a)
Piękne te irysy! Ja najbardziej lubię syberyjskie, kwitną mi co roku, ale coś słabo się rozrastaja nie wiedziałam, ze muszą być sadzone tak płytko..no i u mnie rosną w cieniu - czy syberyjskie muszą rosnąć w słońcu?

Bródkowe sadzimy płytko, to nie dotyczy syberyjskich. Jeśli syberyjskie rosną w słońcu to muszą mieć dużo wody.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies