Uczę się, ale coś udało mi się wstawić i zrobić. Tak jak pisałam myslę o rabacie z trwami przed drewutnią i powiększeniu tej po drugiej stronie drewutni. Wstawiłam tam drzewa, które w tej chwili faktycznie tam rosna (lub podobne) i krzewy tez, bo na tej rabacie w rogu mam pierisy, rodendrony, azalie. Wyszedł niezły chaos
kontynuacja tej samej rabaty z boku ( z przodu sa hortensje z tyłu pieciorniki, drereń , kiścień - teraz, są też azalie poszłyby w róg
Działka duża to fakt ale co za tym idzie dużo pracy, no ale lepsze to niż ciasnota
A tu moje sobotnie prace.
Na tej rabacie 3 lata temu posadziłam cos co miało mi ją na obwodzie uzupełnić.... tak to wyglądało
w zeszłym roku wyglądało to już tak
i kwitnące
No więc postanowiłam to wywalić i posadzić żurawki
Bardzo mi się podoba - berberys 'Admiration . czy możecie mi doradzić w którym miejscu powinnam go dosadzić i czy będzie pasował o. nie wiem czy bardziej z przodu czy lepiej z tylu. Za tym bukszpanem jest bardzo pusto.
Mam tu perukowca, dwa bukszpany, miskanta i hortensje bobo i te trawki niedźwiedzie futro.
Nornic współczuję. Miałam jakiegoś typu "rylce" w poprzednim domu. Na rabatach wiecznie wypukłe tunele i kopce spod kory, gdy się wydostawały na powierzchnię. A do tego krety. Walka z wiatrakami... Mam nadzieję, że od Ciebie szybko się wyniosą.
Z choiny jestem zadowolona, tym bardziej, że nie była droga 14,10zł/szt, a takie 110cm, już duże i gęste - 24zł. W świetle przyszłych hurtowych zakupów na inne rabaty... odpuściłam te większe .
Umbry skończyłam niedawno sadzić, bo były bez doniczek. Tym samym przystąpiłam do realizacji projektu :
Rabata z umbrami będzie prostopadła do betonowego płotu i murku, ale w stosunku do końca murku cofnięta w głąb działki. Taka prosta, bardzo jednolita rabata o długości 8m. Przed berberysami nie wiem jeszcze co będzie. Myślę....
Ale zestaw, ciekaw jestem wanvisy - proszę komentuj w sezonie jak rośnie.
'Texas Dawn" piękna żółta odmiana o dużych i wyniesionych kwiatach ponad lustro wody, jest wśród moich faworytów, no i oczywiście 'Perry's Orange Sunset', z nazwą trafili w dziesiątkę, sam zobacz .
Nawożenie przy rozsadzaniu. W stare kosze, wtykam kostki osmokote w połowie kwietnia.
Ja zawsze staram się tłumaczyć ludzi że zmęczeni że zły dzień mają itd. Niestety bardziej skutecznym działaniem jest ochrzan. ci co się awanturują zawsze dostaną to czego chcą Ja jednak nie potrafię
Iza a czemu posadziłaś bukszpan w dwurzędzie??
Chcesz taki szerszy żywopłot??
Ja myślalam, że posadzisz rząd bukszpanu a z drugiej strony trawy i w nich czosnki...
Bo teraz to faktycznie za ciasno dla traw.
Ewo, czy ta wyjątkowo 'uprzejma' obsługa w tym u mnie Obi?
Nawet jeśli nie, to jakoś nie lubię tam na zakupy jeździć. Raz, że drogo, dwa - jak intruz się czuję.
Edytuję, bo teraz dojrzałam tę okrągłą liczbę - kwiatuszka załączam