Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Leśne Wzgórze 17:44, 24 mar 2014

Do góry
Biedne Marmoladki i Electric Lime

Caramel i Citronelle wyglądaja duuużo lepiej

Co się stało kwiatom ... 17:40, 24 mar 2014

Do góry

Krokusy w Dolinie Chochołowskiej.
Leśne Wzgórze 17:37, 24 mar 2014

Do góry
Perełki

Opyziałe hiacynty - czyżby cebulki się zestarzały??? Co zrobić by znów następnej wiosny były piękne?

i takie tam....

Leśne Wzgórze 17:23, 24 mar 2014

Do góry
U mnie dziś aż +4 i pada, ale cóż narzekać nie wolno bo to dopiero MARZEC.
Podzieliłam moje żurawki:
Citronelle, Marmolade, Electric Lime i żuraweczkę Golden Zebra. Zobaczymy co z nich wyrośnie - gruszki na wierzbie czy śliwki na sośnie......

gdzieś tam jeszcze widać tawułę japońską i trochę bluszczu...
To właśnie tu 17:14, 24 mar 2014

Do góry
Powoli nadrabiam zaległości. Gabrielo, pamiętałam.

Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 17:04, 24 mar 2014

Do góry
irena_milek napisał(a)
Za daleko ujęcie z miłorzębem, zrób zbliżenie i na wszelki wypadek, ułam 1 pąk i dowiesz się, czy żywy czy suchy, innej metody nie ma
Piękny zarys rabat i wspaniałe donice

u mnie możesz nie znaleźć, wstawiam fotki miłorzębu z pakami, porównaj

Irenko dzięki wielkie za zdjęcie, mój tel. nie zrobi lepszego niż wstawiłam, a na dodatek leje ciągle u mnie widzę już po tym jak Twoje drzewko wygląda, że moje "maleństwo" raczej nie przetrwało jutro oberwę pączek i sprawdzę jego żywotność, bo dzisiaj żadna siła mnie od kominka nie oderwie, tak zmokłam wracając z pracy -bez parasola gapa jedna - że teraz ciągle mi zimno, ale eMuś zrobił ognisko i się grzejemy Pozdrawiam serdecznie!
To właśnie tu 17:04, 24 mar 2014

Do góry
Dzidka napisał(a)

I aby nie było zbyt sentymentalnie, a bardziej wiosennie, migawki z Wystawy w Czechach.

Czy to gdzies blisko nas? Taka wystawa? Pozdrawiam Obraz piękny no i Twoje prace z dawnych lat aż sie łezka w oku kręci
Ania i róże i cała reszta :) 17:03, 24 mar 2014

Do góry
Aniu, czy to miałoby mniej więcej tak wyglądać? A co z prawej strony? Tam jest bez, ale zimą nie zasłania sąsiedzkich rupieci

To właśnie tu 16:57, 24 mar 2014

Do góry
mira napisał(a)
witaj, jak tam u Ciebie mają się hortensje po zimie no i kaliny? u mnie kalina angielska już cieszy zielenią - a teraz pada i wszystko w oczach się zmienia

O takich zimach jak miniona, to ja będę marzyć i śnić
Wszystko nieomal rośnie w oczach. Nie potrzeba roślinek wyciągać wzrokiem.
Nawet hortensje bukietowe odważyłam się już oszczędnościowo przyciąć.
Naprawdę nie pamiętam by kiedykolwiek kalina x bodnantense 'Dawn' kwitła nieprzerwanie od listopada do teraz.

Mira, te łany, to niestety nie u mnie. A przyznaję, że bardzo, a bardzo chciałabym chociaż w części mieć takie połacie cebulowych.
Ja nawet po trawniku obawiałam się chodzić, tyle tego kwiecia tam jest.
To właśnie tu 16:49, 24 mar 2014

Do góry

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:49, 24 mar 2014

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
No jak tu dziewczynie wiersza nie strzelić
Aby tę robotę trochę przedzielić.
Ręce same składają się do oklasków
Z ogrodu bije coraz więcej blasku.

Jak chłopy widzą Irenkę na trotuarze
Każdy się oglądnie i pewnie pomarzy.
Myślą sobie: ta to tylko maluje pazury
I na okrągło zadkiem leży do góry.

Zbysiu, wiem, Waligóra doczyta, ale cię...toffam, tak napiszę, łatwiej przejdzie
jesteś niesamowity, wielkie dzięki i całus
Pszczelarnia 16:48, 24 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wydzieliłabym nieco przestrzeń ze stołem.

1 - róg podkreśliłabym np. mocno różowymi żurawkami - np. Berry Smoothie - jest najlepsza (1) albo jakimiś turzycami, choćby brązowymi, obok kula z bukszpanu (6) Jedynka dowolna roślina.bylina, która się tu uda, oczywiście dolewana, w dołek dobrze podsypana, bo to ekstremalne warunki, woda z deszczu nie dociera pod okapem świerków, ale to front, samo wejście, więc piękno tego miejsca i zdrowe rośliny muszą ujmować.

2 - pasek żurawek żółtych lub host żółtych, nie olbrzymów ('Golden Tiara' lub 'August Moon’

5 - różaneczniki pod spodem 3 też różanecznik

11 - szeroki pasek bukszpanu formowanego jakby płotek na dole krótszy płotek

10 - w plecach ławki coś - hmm. może dereń Ivory Halo 2 szt? coś pachnącego? jaśminowiec 'Aurea' cięty w ekranik? albo cis/bukszpan np. innego koloru (żółty)

4 - miskant 'Variegatus', inna dowolna trawa wysoka - fontannowa

9 - żurawki albo trawki w odmiennym kolorze (pomarańcz, żółty, biały)

8 - ekranik do 1 metra niski cis lub bukszpan

za ekranem na dole znowu 4 różaneczniki (nr 5) w przesunięciu posadzone, między nimi miskant , a szósteczka to kule z bukszpanu (dwie, plus jedna na brzegu po lewej)

6 - kula bukszpanowa

7 - Carex Evergold, ale w nim możesz krokusów fioletowych i żółtych nasadzić mnóstwo.

To pozorna geometria. W zderzeniu z nierówno posadzonymi pniami drzew, stworzy ład i porządek. Naturalność kompozycji możesz uzyskać nieregularnym umiejscowieniem różnych roślin cebulowych, posadzonych "ot tak" jak ręką rzucił
Możesz nieco trawek co gdzieś w ogrodzie rosną też dodać. kępy narcyzów.

Raczej trawnika to już bym nie robiła, wysypać to ściółką, kompostem przesianym, A ten prostokąt ze stołem możesz czarnymi kamyczkami

Po kolei.
Jestem właśnie przy realizacji planów z dn. 4.12.2013 r. Posadziłam bukszpany, cisy, różaneczniki. Nad wypełnieniem się waham, żeby nie wprowadzać koloru żółtego/pomarańczowego tutaj.

Danusia, doradziła mi wydzielenie (np. cegłami) przestrzeni z ławką i wysypanie jej czymś. W jakim kolorze dać cegły w ziemi? Ceglastym? Brązowym? Ściółką będzie najprawdopodobniej kora drobna mielona, może zrębki drewniane.

Stół kamienny jest z bordowego granitu, dach, parapety i okiennice ciemny brąz, fasada domu bardzo bardzo jasny róż, kostka kamienna wokół domu w kolorze zwykłego szarego granitu.

Proszę o pomoc, bo utknęłam.

To właśnie tu 16:48, 24 mar 2014

Do góry

To właśnie tu 16:47, 24 mar 2014

Do góry
Miałam okazję pobyć w ogrodzie /niestety nie moim., buuu/ pełnym wiosennych kwiatów.
Zapraszam i Was na krótki spacer .

Mazury i mój kawałek ziemi 16:36, 24 mar 2014

Do góry
moje ciurkadelko dotarło hura
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:35, 24 mar 2014

Do góry
No jak tu dziewczynie wiersza nie strzelić
Aby tę robotę trochę przedzielić.
Ręce same składają się do oklasków
Z ogrodu bije coraz więcej blasku.

Jak chłopy widzą Irenkę na trotuarze
Każdy się oglądnie i pewnie pomarzy.
Myślą sobie: ta to tylko maluje pazury
I na okrągło zadkiem leży do góry.

To właśnie tu 16:32, 24 mar 2014

Do góry
Witam Wszystkich wiosennie. Co prawda dzisiaj nie jest dzień z tych najpiękniejszych, ale nie śmiem narzekać.

Aniu, po ponad 30 latach nieobecności perfumy te powróciły na rynek. Ale mają zmienione nie tylko opakowanie, ale i kompozycję zapachu. Może one teraz spełniają aktualne oczekiwania, ale ja chcę mieć w pamięci te retro - Soir de Paris.

Bogusiu, Aniu, Anno, czasem człowieka dopada nostalgia za minionym. I okazuje się, że te stare dzieje nie były takie złe.
Anno, może spotkałaś się z takim wzorem?

Tamaryszku, też liczę na ponowne spotkanie, ale na którymś z spotkań ogrodowiskowych.

Eugenio, mogę tylko przytaknąć Bogdzi. Ta hortensja kwitnie co roku.

AniuDS , Beatko, miło jest Was gościć.
Działka prawie w Borach Tucholskich 16:25, 24 mar 2014

Do góry
Asia miałem podobne problemy i w bardzo prosty sposób się ich pozbyłem - razem z hortensjami , zostawiłem sobie tylko jedną Masję która częściej kwitła,
są nowe odmiany które kwitną na pędach starych i nowych więc przemarzniecie nie jest takie straszne, sprawa nawożenia - dopiero jak pokażą się pąki kwiatowe, czytałem i będę w tym roku próbował o metodzie letniego cięcia hortensji ogrodowych (muszę doczytać )
a najprościej przejść na hortensje bukietowe

Ania u Ciebie wiosna szaleje nie mówiąc o "ciasteczkowym p..."

Marta brzózki z odzysku po oczyszczaniu poboczy może parę sezonów wytrzymają

Iza kloniki wpadły mi fuksem a jak zaczęły wypuszczać listki to pełnia szczęścia (ogrodniczego)

szczepione w lutym teraz wystawione na deszczyk - kilkanaście różnych

Makowo na Kociewiu 16:25, 24 mar 2014

Do góry
Wszędzie czosnki

Makowo na Kociewiu 16:14, 24 mar 2014

Do góry
po delikatnym fryzjerze

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies