Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wilcza Góra 18:43, 18 lut 2014

Do góry
śnieg się prawie wyniósł z naszego ogrodu
tym samym nie mam takiej dużej awersji do "białego"
...a przy udziale hiacyntów, to nawet się ponownie polubiliśmy
nie było trudno, bo białe kwiaty uwielbiam ...

Moje poletko 18:41, 18 lut 2014

Do góry
Wróciłam z działeczki.

Po południu trochę mniej słońca było, ale też udało się co nieco posprzątać.

Rozchodniki przycięte. Wyjątkowego kolorku były.Młode pędy już się przepychają.

Kocimiętka, pomimo że malusia już pachnie. A może zapachniały te obcinane uschnięte badylki?

Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu 18:39, 18 lut 2014

Do góry
Jak nie kochać bieli

W cieniu - zacieniona 18:25, 18 lut 2014

Do góry
...te żurawki ucierpiały najbardziej...
W cieniu - zacieniona 18:18, 18 lut 2014

Do góry
...naparstnice...po zimie były piękne,teraz większość wygląda tak...po tym gradzie przymrozilo...
Nieuporządkowana działeczka. 18:08, 18 lut 2014

Do góry
Na wstępie chciałabym podziękować Bogusławie Madejskiej za odpowiedź na temat kompostownika i podpowiedź abym otworzyła własny wątek.
Takimi synonimami mogłabym określić moja nieuporządkowaną działeczkę - bezplanowy, bezładny, chaotyczny, nieprzemyślany, nieskoordynowany, niezorganizowany, w stanie chaosu, bez ładu i składu.

Zaczęło się 3 lata temu od pozbijania kompostownika, (ponieważ posiadam ziemie gliniasta takie przekompostowane resztki są wskazane). Następnie były nasadzenia na ogrodzenie tui Szmaragd (2 letnich). ponieważ działeczka ma ok 50/50 m trochę ich nasadziłam od wejścia jedynie są większe. Po tujach przyszła kolej na drzewka owocowe z jednej strony działki a po drugiej stronie przy wejściu drzewka ozdobne posadzone są co prawda w pewnych odległościach ale dla mnie nie ma ładu ani składu są bo są tylko żeby były nie przemyślanie. Później postanowiłam zrobić jakieś oczko ze skalniaczkiem niestety niezbyt to wyszło. Obecnie na działeczce posiadam od wejścia drzewka ozdobne dalej ogrodzone miejsce na ogródek warzywny przy szopce na narzędzia a po drugiej stronie szopki podporę na winorośl, dalej w kąciku kompostownik a wyżej drzewa owocowe, oczko, huśtawkę i jagodnik, no i kominek który stoi niedokończony już 3 rok no i mój ukochany domek niestety tylko wytyczony;/ no i znowu jesteśmy przy wejściu gdzie rośnie sobie magnolia róża i wierzba IWA, a w tym roku chciałabym zrobić wszystko od nowa. Chodzi mi bardziej o oczko i rośliny znajdujące się przy nim, drzew nie chciała bym przesadzać bałabym się że się nie przyjmą choć pewnie jak zaistnieje taka potrzeba to to zrobię na razie chciałabym się skupić na tym jednym miejscu na mojej działeczce.
Mój plan:
1. wykopać wszystko co w tym miejscu rośnie,
2. odchwaścić,
3. wyrównać teren pod oczko (moja działka znajduje się na pochyłym terenie) i zrobić takie uskoki, "schodki" wyrównane w górę, zabezpieczyć by ziemia się nie obsypywała,
4. wykopać dół na oczko, wyłożyć piaskiem, agrowłukniną, i geomembraną EPDM,
5. nawieź ziemie pod rośliny kompostem i uniwersalnym nawozem,
6. obsadzić od nowa roślinami (w ciągu tej "długiej" zimy zdążyłam zrobić plan nasadzeń) mam nadzieje że nie wyjdzie pstrokato (może ktoś pomoże w tej sprawie? ),
Mam jeszcze jeden mały problem chodzi o kompostownik założyłam go na samym początku i dawałam mu do jedzonka wszystko co można, niestety nie działa jakiś popsuty czy coś. Nic się nie przerobiło po tych trzech latach. Sprawdzałam parę dni temu cały przekopałam do spodu i nie natknęłam się na ani jedna maleńką dżdżownice. Może ktoś mi podpowie co jest z nim nie tak? Sypałam do niego takie rzeczy jak słomę, trawę, obcięte części roślin, wyrwana trawa z ziemią i wszystko co rosło niepotrzebne, oprócz liści z drzew dość, że było ich nie wiele na moich owocowych to jeszcze rozwiały się gdzieś.
Na razie to będzie na tyle jak będę na działeczce porobię zdjęcia żebyście mieli mała wizualizacje mojego bałaganu i myślę że pomożecie .

Dodaje zdjęcie mojej ołówkowej wizualizacji od razu przepraszam to tylko tak mniej więcej gdzie co jest orzech jest troszkę dalej od winogron kompostownik mniejszy i maliny tylko w lini rosną takie przerysowane i duże mi to wyszło jedynie dom i studia są poprawnie bo kształt działki i te obiekty z mapki przerysowałam
Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu 17:54, 18 lut 2014

Do góry
O, jak miło, że chciało się Tobie zawitać do mnie Właśnie wróciłam z ogródka, posprzątałam resztki liści, wycięłam co nieco i odkryłam, że moje zimozielone turzyce są ugniecione i pogryzione przez jakieś okoliczne kocury i jakby tego było mało, to zaczęły się w nie załatwiać. Lubię koty, ale muszę coś wymyślić, żeby je odstraszyć.
Aniu, w cieniu i półcieniu, to już wiesz, że niezastąpione są żurawki i hosty. Świetnie w takich warunkach sprawdzają się tawułki (na zdjęciu), które kwitną na różowo, karminowo i biało. Lubią wilgoć. Obecnie mam dwie i dosadzę jeszcze kolejną.
Do cienia na pewno jeszcze barwinek, który ładnie zadarnia podłoże, orliki, konwalie i bukszpany sobie poradzą. Aaaa, jeszcze paprocie i bluszcz, a z krzewów kalina, dereń kousa, który bardzo chcę mieć, cudowne cisy.
Na pierisy trzeba uważać, mogą przemarzać zimą. Swojego nie okrywałam niczym i ma się dobrze.
Pozdrawiamy z Fikusiem Ciebie i Twoja córeczkę

Ogród w cieniu brzozy 17:45, 18 lut 2014

Do góry
laurowisnia napisał(a)
Ewo udało mi się teraz wkleić inne zdjęcie swojej, popatrz, wydaje się, że Twoja może być Astrid.

chyba druga zidentyfikowana dobrze nam idzie
Ogród w cieniu brzozy 17:41, 18 lut 2014

Do góry
Bogusiu, witaj, dziękuję za cenne uwagi o wyginaniu, jeszcze mało wyginałam ale wszystko przede mną. Zamieszczam zdjęcie mojej sosny przeznaczonej na bonsai, ona ma bardzo dużo gałązek na każdym poziomie i ciężko wybrać te właściwe.

Poniżej fotka jednej z gałązek, powiedz czy mogę przyciąć te gałązki wkoło tego razgałęzienia na środku tak jak jest ucięta ta jedna gałązka na środku. Chciałabym w przyszłości mieć w tym miejscu jedną z chmurek mojego bonsai. Jak bym ją zrobiła dalej to będzie niezbyt dobrze dla uzyskania ładnej formy, już w tym miejscu wydaje się za daleko od pnia. Nie wiem czy dobrze wyjaśniłam o co mi chodzi.
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 17:32, 18 lut 2014

Do góry
Pogoda cudna + 13 w cieniu.
Wycięłam resztę traw, podcięłam wrzosy i powojniki.
Krokuski szaleją i obudziły się też u mnie iryski:

Kwiatowy ogródek Monteverde 17:32, 18 lut 2014

Do góry
monteverde napisał(a)
No i babka zrobiona, część zjedzona na obiad
[/img]
kto ma ochotę może się poczęstować kroiłam jeszcze gorącą bo taka najlepiej lubimy z zimnym mlekiem

Tych zdjęć nie może zobaczyć mój synciu, bo gotów do Ciebie pędzić na kolację.

Ja nie potrafię zrobić dobrej. Nie udaje mi się.

Pozdrawiam

Ogrodnik Mimo Woli cd 17:26, 18 lut 2014

Do góry
testuje robienie skrótów...wiec edytuję..i wrzucam fotkę
W cieniu - zacieniona 17:21, 18 lut 2014

Do góry
...tak wyglądają moje rabatki...tyle liści i błotka.
Makowo na Kociewiu 17:12, 18 lut 2014

Do góry
Wiosna w Makowie z przed chwili

Ogród w cieniu brzozy 17:03, 18 lut 2014

Do góry
Ewo udało mi się teraz wkleić inne zdjęcie swojej, popatrz, wydaje się, że Twoja może być Astrid.
Ogrodowe przygody 16:49, 18 lut 2014

Do góry
iwonadm napisał(a)
Ewa muszę sobie laboratorium w sypialni zrobić
mąż i tak goni mnie za parapet.
Też kupiłam w bylinowym tego floksa co Ty

Fajny jest, tylko, czy wyrośnie to co pokazują. Z tymi roślinkami z woreczka to różnie bywa. Ostatnio jak sobie kupiłam białego to taki wyrósł, ale mnie się podoba

Iwonka a tego też zamówiłaś ?

Spotkanie grupy łódzkiej u Margarete - luty 2014 16:49, 18 lut 2014

Do góry
Chyba jeszcze tylko ja nie dodałam fotorelacji... Będzie trudno, bo wiele ujęć podobnych, ale spróbuję

W kuchni wrzało od samego początku (mielismy - jak widać - wino )
A blaszki były smarowane tak:

I tak tez

...bo w planach była zapiekanka ze szpinaku i fety (pyyycha!)
I...hmmm... wino

Pomiedzy smarowaniem "tak i tak" gospodyni pozowała do fotografii Bez wina

A później wyliczała,po ile jedzenia wypada na łebka

A wino...
Sprowadziło Anite do parteru

Ale wygrała

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies